Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kogebog for Nutidshjem | ||
Forfatter: | Agersted, Gunna; Westergaard, Bodil; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1952 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Chr. Erichsens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 343 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; diætisk; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 28,5 | ||
er tænkt som en lærebog i den del af det huslige arbejde, der omfatter
madlavningen — ikke blot arbejdet i køkkenet, men også indkøb, opbevaring og forarbejdning. Det er en glæde at lave god og rigtig mad til den familie, man har ansvaret for, og til de gæster, der kommer i hjemmet, men der må også være tid og kræfter til andre interesser. Derfor må man kende sit arbejde til bunds, bruge de rigtige redskaber og kunne lægge alt arbejde til rette, så det kan udføres rationelt — uden spild af tid, kræfter og penge. Gennem vor undervisning både af unge piger og øvede husmødre har vi lært, at det ofte er de samme problemer, der volder vanskeligheder, og vi har derfor søgt at løse disse problemer ved at behandle dem særlig grundigt både gennem forklaringer og illustrationer. Det er vort håb, at alle forklaringer er blevet så grundige, at uøvede får lyst til at gå i gang med opgaverne, samtidig med at de erfarne husmødre kan lære et og andet, og at alle med arbejde uden for hjemmet må få en håndsrækning til at klare deres særlige problemer. Hvert kapitel begynder med en indledning, hvori er gennemgået alle de gængse regler og alle de små tips, som det er uoverkommeligt at gentage ved hver enkelt opskrift. For at få det fulde udbytte af bogen, må vi derfor anbefale, at De læser disse indledninger igennem, så De er orienteret om indholdet. Da tiden spiller en stor rolle, har vi i de tilfælde, hvor det er muligt, angivet den omtrentlige tid — tilberedningstiden — fra man begynder på en ret, til den er færdig til servering. Desuden har vi angivet den samlede egentlige arbejdstid — reel arbejdstid — hvoraf det vil fremgå, om man samtidig får tid til anden beskæftigelse. Portionerne er beregnet til 4 personer, hvor der ikke er angivet andet. Som supplement til »Kogebog for nutidshjem« findes »Sylte- og bagebog for nutidshjem«, som yderligere indeholder specialiteter på det kulinariske område — smørrebrød, desserter o.s.v. Gunna Agersted Bodil Westergaard | ||
A
Åleragout 154 Ål i gelé 154 Ål i karrysauce 153 Ål, røget 155 Ål, saltet 153 Ål, stegt 155 Ålekvabbe 155 A Aborre 155 Abrikosgrød 288 Abrikossuppe 290 Afbagning 15 Agerhøns 143 Agerhøns i kål 143 Agurkesalat I, dansk 255 Agurkesalat II 256 Allehånde 260 Andesteg 123 And, forloren 113 And i orange 123 And, sprængt 123 Anis 263 Appelsinsalat 1 257 Appelsinsalat II 257 Appelsinsuppe 279 Artiskokbunde 222 Artiskokker 221 Artiskok, kogt 212 Aspargesgratin 325 Asparges, grønne 218 Asparges, kogt 212 Aspargessauce 334 Asparges, smørsnurrede 213 Asparges, stuvede 219 Aspargessuppe 311 Aubergines i lågfad 221 Aubergines med tomatpurée 220 B Bacalao 179 Bacon, ristet 97 Bankeflæsk 97 Bankekød 82 Bayonneskinke 97 Bagte boller 312 Bearnaisesauce 336 Bechamelsauce 332 Bedekød 54 Bedekød, indkøb af 54 Bederyg (sadel) 102 Benløse fugle 82 Biksemad 238 Blåbærgrad 288 Blåkogning af fisk 156 Bladbeder, kogt 212 Bladselleri 223 Blegselleri 223 Blodbudding 140 Blomkål, kogt 212, 223 Blomkål m ris og tomater 223 Blomkål med skaldyrs-stuvning 224 Blomkål med svampestuvning 224 Blomkål polonaise 223 Blomkålssalat 258 Blomkålsgratin 325 Blomkål, smørsnurrede 213, 223 Blomkål, stuvet 223 Blomkålssuppe 309 Blommesuppe 289 Boller i selleri 110 Bouillon, kogning af 293 Bouillon i kop 299 Brisler 135 Brisler, stuvede 135 Brisselkoteletter 136 Brisselsuppe 304 Brunkål med fars 115 Brunkål med flæsk 115 Brun suppe 301 »Brændende kærlighed« 245 Brystflæsk, helstegt 91 Brødsuppe 281 Brødtoppe 291 Brøndkarse 269 Budding 327 Byggrynsvælling 276 Byggrød 275 Bygmesterfilet 85 Bygvandgrød 277 Bækørred 155 Bøf å la mode 81 Bøf bearnaise 79 Bøf, dansk 103 Bøf, engelsk 79 Bøf, fransk 79 Bøf, hakke 103 Bøf Lindstrøm 104 Bøf med marvsauce 80 Bøf, stegning af 79 Bøf stroganoff 80 Bøf stroganoff til hverdag 81 Bøf taverna 80 Bønner, kogt 212 C Cayennepeber 262 Champignon-salat 256 Champignonsauce 334 Champignonsgratin 326 Champignons, ristede 249 Champignons, stuvede 249 Champignonsuppe 303 Chateaubriand 79 Chili-sauce 267 Chutney 267 Citronsauce 334 Citronsuppe 278 Cornflakes 291 Cumberlandssauce I, varm 99 Cumberlandssauce II, kold 100 D Dild 268 Dildsauce 334 Don Johans lammekotelet 101 Duer i oliven 128 Duer, kogte ældre 128 Duer, stegte 128 Dybstegning 72 Dyrekølle 142 Dyreryg 142 ¦ Efterårsoksesteg 77 Endivie 253 Engelsk kryddersauce (til fisk) 189 Engelsk vinsauce 99 Entrecote 78 Estragon 269 F Får i kål 102 Fars 105 Farseret ung høne 126 Fars med selleri og oksemarv 113 Farspølse 111 Fasan, stegt 143 Fedekalvetunge 134 Fedtafsmeltning 18 Fedtkogning 18 Ferskensuppe 290 Fiskeboller 184 Fiskefars, daglig I 183 Fiskefars, finere II 184 Fiskefilet å la Bretagne 167 Fiskefilet dampet på tallerken 181 Fiskefilet i grønt 169 Fiskefrikadeller 183 Fiskegratin 325 Fiskegratin, fin 326 Fiskegelé, klaring af 297 Fiskelagkage, Annelises 185 Fiskerand 184 Fiskerest med æggestand 180 Fiskesauce, andalusisk 186 Fiskesennep 263 Fiskeskildpadde 182 Fiskestuvning, fin 185 Fiskestuvning til fest 181 Fiskestuvning til hverdag 181 Fisketimbale 184 Fisk, kogning af 149 Fisk med selleri 170 Fisk, stegning af 150 Fjerkræ 59, 117 Fjerkræ, indkøb af 59 Fjerkræ, opsætning af 121 Fjerkræ, rensning af 117 Fjerkræ, stegetider for 121 Fjerkræ, udbening af 121 Flæskesteg med sprød svær 89 Flæskesteg med æbler og svesker 90 Flæskesteg uden spæk 90 Flæsk, stegt 96 Flødemarinade til salat I 251 Flødepeberrodssauce 332 Flødeskums-marinade til salat IV 251 Forårs-salat 255 Forel, blåkogning af 156 Foreller 156 Forloren and 113 Forloren hare 112 Forloren skildpadde 88 Forlorne kyllinger 85 Forskæring 73 Franskbrød, smørristet 290 Franskbrødsterninger, tørristede 290 Frikadeller 111 Frikadelle, stor 112 Frugtgrød 283 Frugtsuppe, blandet 290 Fyld til and 123 Fyld til gås 123 Fyldt hvidkål 115 G Gås, sprængt 123 Gås, stegt 122 Gartnersauce 188 Gedde, farseret, kogt 157 Gedde, kogt 156 Gedde, ovnstegt 157 Geddefileter, stegte 158 Gifler 314 Glaskålrabi 234 Glutamal 266 Goddag og farvel 257 Gratin med afbagning 324 Gratin med jævning 324 Gravad laks 163 Grilleret lammehoved 101 Grydestegning 72 Grønkålsrand 225 Grønkålssuppe 306 Grønlangkål 226 Grøntsager, kogning af 211 Grøntsagssuppe, blandet 308 Grønærter, kogt 212 Grønærter, smørsnurrede 224 Grønærter, stuvede 224 Grønærtesuppe 304 Gudhjemmedyppe 171 Gulerodsrand 225 Gulerodssuppe 310 Gulerødder, brunede 225 Gulerødder, kogte 212, 224 Gulerødder, smørsnurrede 213 Gule ærter med flæsk 305 Gullasch 82 Gyldensauce 186 H Hachis 328 Hakkebøf 103 Hamburgerkoteletter m engelsk vinsauce 99 Hamburgerryg, kogt 98 Hamburgerryg, stegt 98 Hane, helstegt ung 125 Hare, forloren 112 Haresteg 142 Haricots verts, kogt 212 Havregryn, ristede 291 Chutney 267 Citronsauce 334 Citronsuppe 278 Cornflakes 291 Cumberlandssauce I, varm 99 Cumberlandssauce II, kold 100 Dild 268 Dildsauce 334 Don Johans lammekotelet 101 Duer i oliven 128 Duer, kogte ældre 128 Duer, stegte 128 Dybstegning 72 Dyrekølle 142 Dyreryg 142 ¦ Efterårsoksesteg 77 Endivie 253 Engelsk kryddersauce (til fisk) 189 Engelsk vinsauce 99 Entrecote 78 Estragon 269 F Får i kål 102 Fars 105 Farseret ung høne 126 Fars med selleri og oksemarv 113 Farspølse 111 Fasan, stegt 143 Fedekalvetunge 134 Fedtafsmeltning 18 Fedtkogning 18 Ferskensuppe 290 Fiskeboller 184 Fiskefars, daglig I 183 Fiskefars, finere II 184 Fiskefilet å la Bretagne 167 Fiskefilet dampet på tallerken 181 Fiskefilet i grønt 169 Fiskefrikadeller 183 FiskeGratin 325 Fiskegratin, fin 326 Fiskegelé, klaring af 297 Fiskelagkage, Annelises 185 Fiskerand 184 Fiskerest med æggestand 180 Fiskesauce, andalusisk 186 Fiskesennep 263 Fiskeskildpadde 182 Fiskestuvning, fin 185 Fiskestuvning til fest 181 Fiskestuvning til hverdag 181 Fisketimbale 184 Fisk, kogning af 149 Fisk med selleri 170 Fisk, stegning af 150 Fjerkræ 59, 117 Fjerkræ, indkøb af 59 Fjerkræ, opsætning af 121 Fjerkræ, rensning af 117 Fjerkræ, stegetider for 121 Fjerkræ, udbening af 121 Flæskesteg med sprød svær 89 Flæskesteg med æbler og svesker 90 Flæskesteg uden spæk 90 Flæsk, stegt 96 Flødemarinade til salat I 251 Flødepeberrodssauce 332 Flødeskums-marinade til salat IV 251 Forårs-salat 255 Forel, blåkogning af 156 Foreller 156 Forloren and 113 Forloren hare 112 Forloren skildpadde 88 Forlorne kyllinger 85 Forskæring 73 Franskbrod, smørristet 290 Franskbrødsterninger, tørristede 290 Frikadeller 111 Frikadelle, stor 112 Frugtgrød 283 Frugtsuppe, blandet 290 Fyld til and 123 Fyld til gås 123 Fyldt hvidkål 115 G Gås, sprængt 123 Gås, stegt 122 Gartnersauce 188 Gedde, farseret, kogt 157 Gedde, kogt 156 Gedde, ovnstegt 157 Geddefileter, stegte 158 Gifler 314 Glaskålrabi 234 Glutamal 266 Goddag og farvel 257 Gratin med afbagning 324 Gratin med jævning 324 Gravad laks 163 Grilleret lammehoved 101 Grydestegning 72 Grønkålsrand 225 Grønkålssuppe 306 Grønlangkål 226 Grøntsager, kogning af 211 Grøntsagssuppe, blandet 308 Grønærter, kogt 212 Grønærter, smørsnurrede 224 Grønærter, stuvede 224 Grønærtesuppe 304 Gudhjemmedyppe 171 Gulerodsrand 225 Gulerodssuppe 310 Gulerødder, brunede 225 Gulerødder, kogte 212, 224 Gulerødder, smørsnurrede 213 Gule ærter med flæsk 305 Gullasch 82 Gyldensauce 186 H Hachis 328 Hakkebøf 103 Hamburgerkoteletter m engelsk vinsauce 99 Hamburgerryg, kogt 98 Hamburgerryg, stegt 98 Hane, helstegt ung 125 Hare, forloren 112 Haresteg 142 Haricots verts, kogt 212 Havregryn, ristede 291 Karse 269 | Kastanier, glaserede 229 1 Kastanier, kogt 212 Kastanier, ristede 229 \ Kirsebærsuppe 289 Klipfiskegratin 180 Klipfisk, kogt 179 Klipfisk med spinat 179 Knudekål 234 Knudekål, kogt 212 Kogetid for fjerkræ 122 Kogetid for kod 129 Kogte ældre duer 128 Kogt høne 126 Kogt kalkun 124 Koldskål 281 Kommen 263 Koteletfisk 158 Koteletfisk, kogt 158 Koteletfisk, stegt 158 Kråsesuppe 305 Krabbekløer 197 Krabbe, kogning af 195, 196 Krabbe naturel 196 Krabbestuvning 197 Krebinetter 105 Krebs 197 Krebsegilde 197 Krebsesauce 187 Krebsesuppe 307 Kroketter 22 Krusemynte 269 Krustader 22 Kryddersaucer 266 Kryddersmør, grønt 331 Kuller 161 Kyllinger, forlorne 85 Kylling, stegt 127 Kærnemælksbrødsuppe 281 Kærnemælkskoldskål 281 Kærnemælkskørom 282 Kærnemælkssuppe I 276 Kærnemælkssuppe II 276 Kærnemælksvælling 277 Kærnemælksvælling m pærer 277 Kødboller 108 Kødboller i frikassésauce 109 Kødboller i karrysauce109 Kødboller i selleri 110 Kødboller i skarp sauce 109 Kødboller, små 108 Kødbudding, sommer 111 Kødfars 105 Kødfars, fin 108 Kødfars, grov 107 Kødgelé, klaring af 297 Kødgratin 326 Kød, grilleret 328 Kødhjerper 114 Kødrand 110 Kødsuppe 293 Kødsuppe, brun 296 Kørom 282 Korvelsuppe 303 Kørvelfiskesuppe 307 Köttbullar, svenska 113 L Laks, gravad 163 Laks, kogt 162 Laksekoteletter 162 Laks i gelé 163 Laksørred 163 Lam i asparges 131 Lam i dild 131 Lam og bede, stegetider 100 Lammefrikassé 132 Lammehoved, grilleret 101 Lammekotelet, Don Johans 101 Lammekoteletter 101 Lammekød 54 Lammekød, indkøb af 54 Lammelever 139 Lammeryg (dobbelt) 101 Lammesteg 100 Laurbærblade 263 Legeret sauce 333 Legering 16 Lever 137 Lever florentine 139 Lever fra Milano 139 Lever-gullasch 138 Liering 16 Log, brune, fedtede 230 Log, brunede, sprøde230 Løg, farserede I 230 Log, farserede II 230 Løg, glaserede 230 Løgsauce 332 Lagsauce, brun 330 Løgsuppe 302 Logsuppe, vegetarisk 311 M Mål og vægt 12 Maizenagrød 275 Majroen 233 Majroer, kogt 212 Majroer, stuvede 234 Majs 228 Majskolber, kogt 212 Makaroni, kogte 315 Makaronirand 316 Makrel, helstegt 164 Makrel, kogt 163 Makrel, røget 164 Makrel, stegt 164 Mannagrød 275 Mannavandgrød 278 Marinader til salater 250 Maskintorsk I 174 Maskintorsk II 174 Meat loaf 114 Medisterpølse 110 Melboller 312 Meljævning 14 Mimosedrys 320 Mintsauce 258 Mixed grill 86 Moseænder 143 Mouselinesauce 336 Muskat 260 Muslinger 202 Muslinger, gratinerede 202 Muslinger, kogning af ----202 Muslinger naturel 203 Muslingesauce 188 Muslingestuvning 203 Mælkesauce 332 Nelliker 261 Norsk øllebrød 281 Nyrer 139 Nyrer som gullasch 140 , Nyrer stroganoff 139 O Oksefilet 77 Oksefilet med marv 78 Oksefilet med svampe 78 Oksehaleragout 83 Oksehalesuppe 300 Oksehjerte 136 Oksekød, indkøb af 34 Oksekød, kogt 130 Oksekød, stegetider 76 Oksekødsuppe 298 Oksemørbradsteg 76 Oksemørbrad, stegt 78 Oksen 34 Oksespaghetti 315 Oksesteg, bryggerens 77 Oksetunge, kogt 133 Olie-eddike-marinade til salat II 251 Oliven 264 Omelet 321 Oplagt mælk 282 Opsætning af fjerkræ 121 Osso buco 81 Osteboller 313 Ostebrød I 314 Ostebrød II 314 Ostesauce 332 Ostestænger 314 Ovnstegning 70 P Pandesauce 103 Pandestegning 72 Panering 16 Paprika 261 Paprikaschnitzel 85 Parteringstavler af kalv 44, 46 Parteringstavle af lam 55 Parteringstavler af okse 35, 36, 37 Parteringstavler af svin 49, 51 Pastinak 232 Peber 261 Pebere, farserede 231 Pebere, grønne med ris 231 Peberrod 269 Peberrodssauce, sur-sød 335 Peberrodssmør 331 Peber, spansk 261 Peber, sød 262 Persille 268 Persille-kartofler 244 Persillerod 232 Persillesauce I 332 Persillesauce II 335 Persillesmør 332 Persille, stegt (brunet) 155 Pighvarre, kogt 165 Pilaw-ris 317 Plukfisk i gryde 180 Pommeransskal 265 Pommes frites 244 Pommes sautes 244 Porrer, farserede 233 Porrer, kogt 212, 233 Porrer, smørsnurrede 213 Porrer, stuvede 233 Porresuppe 311 Porterhouse steak 79 Poulard, stegt 125 Purlæg 268 Purløgssauce 332 Pærevælling 277 n Råsalat, den enkleste 258 Rabarbergrød I 286 Rabarbergrød II 286 Rabarbersuppe 289 Radiser 234 Ragout 328 Rand, at vende 24 Rektorindens kålfad 116 Rejer, kogning af 199 Rejer naturel 199 Rejesauce 187 Resteretter 327 Ribbenssteg 90 Rijsttafel 86 Risgrød I 275 Risgrød II 275 Ris, løskogte 316 Rismelsgrød 275 Risotto 317 Risrand 317 Rissuppe, hvid 279 Ristoppe 317 Risvandgrød 278 Risvælling 276 Roastbeef 78 Romainsalat 255 Rosenkål 235 Rosenkålsgratin 325 Rosenkål, smørsnurrede 213 Rosenkål, stuvede 236 Rosenkålssuppe 310 Rosenpaprika 261 Rugbrødsterninger, sukker-ristede 291 Rullebov 97 Rulleskinke 97 Russisk sauce (til fisk) 189 Ræddiker 234 Rodbede-log-salat 257 Rødbeder i marinade 235 Rodbeder, kogt 212, 235 Rødbeder, syltede 235 Rødgrød 287 Rødkål I 236 Rodkål, mormors 236 Rodkålsalat 257 Rodspætte, kogt 165 Rødspætte, stegt 165 Rodspættefileter, kogte 166 Rødspættefileter, stegte 167 Rødtunge 168 Røget og saltet kød 97 Røræg 321 S Safran 264 Sagosuppe, hvid 280 Sagovælling 276 Salt 265 Saltet og røget kød 97 Saltlage til farspølse 111 Sandart 160 Sauce, afbagt 332 Sauce, brun afbagt 330 Sauce, lys legeret 333 Sauce, skarp 330 Sauce til gratiner 325 Sauce vin blanc 336 Savoykål 227 Savoykål, kogt 212 Savoykål, stuvet 227 Sej 170 Selleri, kogt 212 Selleri med oksemarv og fars 113 Sellerirand 225 Sellerisalt 262 Sellerisauce 187 Selleri, smørsnurrede 213 Sellerisuppe 309 Semuljegrød 275 Sennep 262 Senneps-hollandaise 189 Sennepssauce 332 Sennepssauce fra Helsingør 334 Sennepssild, stegte 178 Sildefrikassé 176 Sild i gelé 177 Sild i grønt i gasbageform 176 Sild i slåbrok 178 Sild, kogt 176 Sild, stegte 177 Sjømannsbiff 83 Skånsk grød 278 Skaldyrsstuvning 168 Skalotteløg, kogt 212 Skidne æg 322 Skildpadde, forloren 88 Skildpaddesuppe, forloren 300 Skildpaddesuppe, ægte300 Skinkekartofler 243 Skinke, kogt 99 Skinke, røget 97 Skorzonerrødder, kogte 212 Skorzonerrødder med fløde 237 Skorzonerrødder, smørsnurrede 213 Skorzonerrødder, stuvede 237 Skrubben 168 Skysauce 329 Slåbroksild 178 Slethvarre 165 Slikasparges 219 Slikporrer 233 Slotsfruens suppe 299 Smør, brunet 330 Smør/melbolle 15 Smør, rørt 330 Smør, smeltet 330 Smørsnurring af grøntsager 213 Sneppebrød 143 Snepper 143 Snittebønner, kogte 212 Sommerens salat 255 Spaghetti, kogte 315 Spaghetti, tante Ingeborgs 315 Spejlæg 321 Spidskål, kogt 212, 227 Spinat, dampet med fløde 238 Spinatgratin 325 Spinat, kogt 212 Spinatrand 238 Spinatsalat 258 Spinatsauce 186 Spinat, smørsnurrede 213 Spinat, stuvet 238 Spinat til vandbakkelser 313 Sprængt and 123 Sprængt gås 123 Stachys, kogt 212 Stegemetoder 68 Stegetider for fjerkræ 121 Stegetider for vildt 141 Stegt fasan 143 Stegt flæsk 96 Stegt gås 122 Stegt kalkun 124 Stegt kylling 127 Stegt sild i marinade 177 Stegte duer 128 Stenbider i gelé 175 Stenbider, kogt 175' Stikkelsbærgrød 286 Stikkelsbærsauce 164 Stikkelsbærsuppe 289 Sucat 264 Suppe, kogning af 292 Suppe, brun 301 Suppe, klaring af 296 Suppe på en gammel høne 302 Suppe med hønsekød og champignons 299 Suppe m oksemarv og korvel 298 Suppe med vandbakkelser 298 Suppe med æggestand298 Suppe primavera 303 Suppe royal 299 Surkål 227 Svampebøf 104 Svampe, ristede 249 Svampesuppe, blandet311 Svenska kottbullar 113 Svensk kryddersauce (til fisk) 189 Sveskegrød 288 Svin 48 Svin, stegetider 89 Svinekam å la diable, kogt 132 Svinekam, kogt 132 Svinekotelet, paneret 94 Svinekotelet, stegt 94 Svinekoteletter, amerikanske 96 Svinekoteletter i daglige omgivelser 95 Svinekoteletter i fad 94 Svinekoteletter i festlige omgivelser 95 Svinekoteletter med karry 94 Svinekoteletter, Signes 95 Svinekød, indkøb af 49 Svinemørbrad, farseret 91 Svinemørbrad i karry 93 Svinemørbrad m champignons 92 Svinemørbrad m persille 91 Svinemørbrad m tomater og løg 92 Svinemørbrad med æbler og svesker 91 Svinemørbrad med ærter og tomater 92 Svinemørbrad som bøf 93 Svinemørbrad som steg 91 Svinemørbrad som vildt 93 Svinelever 139 Svinenyrer som gullasch 140 Svinetunger 135 Sødgrød 275 Sødsuppe 280 Sølvbeder, kogt212 Søndagsrødgrød 287 Søtunge å la rose 169 Søtunge, stegt 168 Søtungefileter, dampede 169 T Tartarsmør 331 Thourin suppe 300 Timian 269 Tomatfiskesuppe 307 Tomatsalat 256 Tomatsauce af friske tomater 333 Tomatsauce af purée 333 Tomatsmør 331 Tomatsmørsauce 330 Tomatsuppe af kalvesuppe 304 Tomatsuppe, vegetarisk309 Torskelever 173 Torsk, kogt 170 Torsk, kogt i ovn 172 Torsk, ovnstegt 157 Torsk, stegt 174 Torskerogn 173 Torskerogn, kogning af 173 Torskerogn, stegning af 174 Tournedos 80 Tunfisk 178 Tunge i champignons 134 Tunge i oliven 134 Tykmælk 282 Tyttebærgrød 287 V Udbening af fjerkræ til farsering 121 V Vandbad, kogning i 26 Vandbakkelser 312 Vandbakkelser med ost 313 Vandgrød 277 Vanille 264 Vestindisk æggemælk 276 Vildt 65 Vildt, indkøb af 65 Vildtragout 142 Vildt-marinade 141 Vildt, stegetider for 141 Voksbønner, kogt 212 Vægt og mål 12 W Waldorff-salat 258 Wienerkoteletter 104 Wienerschnitzel 85 Y Ymerkoldskål 283 Ymerrand 283 Ymertykmælk 283 M Æbleflæsk 97 Æblegrød I 287 Æblegrød II 287 Æble-rødbede-salat 256 Æble-selleri-salat 256 Æblesuppe 289 Æblesuppe, hurtig 289 Æggebåde 320 Ægge-marinade til salat III 251 Æggemælk, vestindisk 276 Æggestand 321 Æggereder 320 Æg i sauce 322 Æg, kogte 320 Æg, pocherede 320 Ærtegratin 325 Ærtepurée til vandbakkelser 313 0 Øllebrød 280 Øllebrød, norsk 281 Østers 200 Østers-cocktail 201 Østers, marinerede 201 Østers, naturel 201 | ||
Stegt kylling
2 kyllinger 100 g smør salt peber 2 bdt. persille 2 dl fløde Tillavningstid: 1 1/4 time Reel arbejdstid: 25 min. De rengjorte kyllinger tørres med kødstykket, gnides ind-og udvendig med salt og peber og fyldes med den tørre, pillede persille og en klat smør. Hvis man kan lide det, hakkes kråserne groft, brunes på panden og fyldes også i kyllingen. Den bindes op, brunes i smør i gryden på alle sider, og salt kommes ved sammen med halvdelen af fløden. Kyllingerne skal derefter stå og snurre ganske svagt under låg. Resten af fløden tilsættes under stegningen sammen med en klat smør. Kyllingerne vendes et par gange og steges ialt ca. 1 time. De skal være meget møre, tages op og flækkes en gang. Til kylling serveres helst skilt sauce, det er skyen, som den er, hvor fløde og smør skiller ad, og den smages til med salt. Men skal De drøje på retten med mange kartofler, så må der også mere sauce til, og så kan De komme lidt ekstra fløde eller mælk i skyen, jævne den lidt og evt. tilsætte kulør. Kyllingerne serveres med agurkesalat, kompot og nye kartofler og grøn salat. Under de sidste 20 min. stegning kan vedlægges en portion bælgede ærter. Det giver en dejlig smag både til kylling og til sky. Ved stegning af en større portion kyllinger kan man først brune dem et par stykker ad gangen på pande eller i gryde og så efterhånden lægge dem på bradepande og stege dem videre i ovnen ved ikke for stærk varme. De lægges på siden og vendes en gang under stegningen. Man behøver ikke at fylde kyllingerne med noget under stegningen og kan så servere brunet persille til — eller man kan fylde kyllingerne med tomater, der er skåret i 4 dele og blandet med en anelse revet løg. | ||