Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Europas bedste mad: nationalretter fra 24 lande | ||
Forfatter: | Dedichen, Rona; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1959 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Hassings Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1964 | ||
Sider: | 173 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | Serie; udenlandsk; eksotisk; illustreret; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 19,5 | ||
Denne lille bog gør intet forsøg på at give den mad-interesserede læser en
udtømmende samling retter fra alle europæiske lande. Det ville kræve et bind mindst ti eller tolv gange så stort som denne bog. De retter, der er valgt, er imidlertid særlig karakteristiske for det nationale køkken i hvert af landene. Den rejsevante læser vil med et tilfreds nik erindre mange gamle bekendte fra kulinariske oplevelser i udlandet, og enhver, der interesserer sig for mad og for tillavning af lidt usædvanlige retter, og det hvad enten der har været lejlighed til rejser eller ikke, vil uden vanskelighed kunne anvende denne bogs opskrifter. Skønt mange af retterne måske ser mærkelige og eksotiske ud, kan dog alle de til tillavningen nødvendige ingredienser fås overalt. De fleste af retterne er desuden ret billige, og da mange af dem afviger meget fra vor hjemlige kost, bør de anvendes til velkommen afveksling i hverdagens måltider og kan desuden blive det overraskende og velsmagende midtpunkt i et festmåltid. Selv den mest opfindsomme husmoder kan have besværligheder med at finde daglige morsomme retter for mand og familie. Hvis denne lille bog kan række hende en hjælpende hånd og være af værdi, når måltidet skal bestemmes, vil den have opfyldt sin mission. København, efteråret 1959. RONA DEDICHEN | ||
Agurkesalat, finsk, 40 Agurkesuppe, kold, 16 And a l'orange, stegt, 51 Aniskager,
170 Ansjosøje, 133 Appetitvækkere, 35 Artiskokbunde, gratinerede, 32 Asparges på flamsk, 11 Aubergine- og farsgratin, 16 Auberginer med løgfyld, 147 Bacon med hvidkål, kogt, 72 Bacon og ostepie, 55 Balkandolmer, 86 Balkangryde, vegetarisk, 109 Bananbudding, 105 Blomkålsuppe, 22 Blommekugler, tjekkiske, 142 Boller som i Bath, 36 Bondepige med slør, 25 Bouillabaisse, 48 Broccoli på romersk vis, 82 Burgundergryde, 54 Bækforel med sherry, stegt, 121 Bøf Esterhazy, 161 Bøf å la Lindstrom, 136 Bøffer, braiserede, 68 Champignonsovs til spaghetti, 80 Citroncreme, 69 Citronsoufflé, parisisk, 56 Citronsovs, 60 Citronsuppe, 60 Cumberlandsovs, 31 Finske stænger, 42 Fisk, ovnstegt, græsk, 61 Fisk, ovnstegt, italiensk, 81 Fisk, ovnstegt, i paprika, 167 Fisk, stuvet, røget, 32 Fiskebudding, norsk, 92 Fiskesuppe, belgisk, 11 Fondue å la Neuchatel, 127 Forlorne kyllinger, 13 Frugtbrød, milanesisk, 83, Frugtsalat, bulgarsk, 17 Frugtstænger, russiske, 117 Fødselsdagstærte, hollandsk, 69 Fårestuvning, irsk, 75 Gratin med ris og lever, 41 Gryde, jugoslavisk, 88 Grydesteg, fransk, 53 Grønkåls- og pølsegryde, 68 Grønsager som i Leipzig, 153 Grønsagsuppe, andalusisk, 120 Gulerødder med yoghurt, stegte, 147 Gule ærter på sprængt gås, 22 Gule ærter stegt i olivenolie, 124 Gullasch, ungarsk, 162 Honningkager, svejtsiske, 130 Hotch-potch, Leyden, 67 Hummersalat, smørrebrød med, 26 Hummersovs, 93 Husarsteg, 96 Hvedebrød, polsk, 99 Hvedemelskrans, svensk, 136 Hvidløgssovs, 47 Dobos tærte, 164 Dyrlægens natmad, 26 Jansons frestelse, 132 Jugoslavisk gryde, 88 Engle på hesteryg, 35 Julebrød å la Dresden, 155 Julekage, ungarsk, 162 Julesalat, hollandsk, 67 Kaffe, gælisk, 75 Kalvekyllinger å la Solothurn, 129 Kalvemørbrad, stegt, 23 Karameller, Doncaster, 38 Karpe fyldt med oliven, 107 Kartoffel- og kålbudding, 73 Kartoffelkage, svejtsisk, 129 Kartoffelkager, irske, 73 Kartoffelmousaka, 17 Kartoffelpandekager, svenske, 134 Kartoffelsalat, østrigsk, 166 Kartoffelsuppe, tysk, 153 Kattetunger, franske, 57 Kirsebærsoufflé, polsk, 96 Klejner, bøhmiske, 142 Klipfisk å la Gomes de Sd, 104 Koteletter i aluminiumsfolie, 122 Koulebiaka, fyld til, 114, 115 Krabbe, forloren, 35 Krebs, 134 Krymmelkage, tysk, 156 Kuller, stuvet, 32 Kylling, cirkassisk, 148 Kylling på jægervis, 82 Kylling Marengo, 52 Kylling i paprika, 160 Kylling, spansk, med ris, 122 Kyllinger, stuvede, 103 Kyllingepilaf f, 146 Kødboller med citronsovs, græske, 60 Kødboller å la Königsberg, 155 Kødboller, svenske, 135 Kødpostejer som i Cornwall, 34 Kødstuvning, flamsk, 12 Kødsuppe, fransk, 49 Kål, bøhmisk, 140 Lam Magyar, stegt, 161 Lam i paprika, 161 Lam i tomatsovs, 62 Lammefrikassé, græsk, 62 Lammekød som i Lancashire, 33 Lammepilaff, 146 Lasagne, gammeldags, 80 Lefser, 91 Leverfrikadeller til suppe, 140 Linzertærte, 169 Løgsuppe, fransk, 47 Madrid-kager, 124 Majsgrød mamaliga, 107 Makrel, kogt, med peberrodssovs, Makrel, ovnstegt, tyrkisk, 145 Mamaliga, stegt, 108 Mamaligabudding med ost, 108 Mandelkage, tyrkisk, 149 Mandelkager, italienske, 84 Mandelkager, svejtsiske, 129 Mandel tærter, svenske, 137 Mannagrød med frugt, 17 Moskvagryde, 113 Mørdejskager, græske, 62 Mørdejskager, skotske, 37 Nudler, Salzburger, 169 Oksesteg med krølfedt, 23 Ost med æggeblomme, 26 Ostesalat, 128 Ostestænger, tyrkiske, 148 Paella, 123 Pandekage i ovn, finsk, 41 Pandekager, russiske, 116 Pebere og tomater, fyldte, 144 Peberfrugt med yoghurt, 144 Pie, russisk, 114 Pilaff med nødder, 146 Pilaff med tomat, 146 Pilaffris, 145 Piroger, 97 Pizza, neapolitansk, 78 Plumbudding, 37 Porrepie, 31 Pølsegratin, engelsk, 34 Raclette, 128 Rejecocktail, spansk, 124 Rejesuppe, 103 Ris med kylling, spansk, 122 Risengrød, 20 Risotto med champignoner, 80 Romkage, fransk, 55 Rosenkålspuré, flamsk, 11 Rødbedesuppe, 112 Rødgrød med fløde, 25 ¦ Rødkål, 24 Røræg, baskisk, 120 Sachertærte, 170 .Salat, agurke-, 40 Salat, flamsk, 14 Salat som i Provence, 50 Salzburgernudler, 169 Sardiner, forklædte, 35 Scones, irske, 73 Sesamkuverter, 63 Shashlik, kaukasisk, 113 Sild, stegt, 21 Sild i tomat, svensk, 133 Sildesalat, hollandsk, 67 Skovsnepper, skotske, 35 Smørcreme, 93 Smørrebrød, 26 Småkager, svenske, 138 Sommersuppe, finsk, 40 Sovs, citron-, 60 Sovs, Cumberland, 31 Sovs, hummer-, 93 Sovs, hvidløgs-, 47 Sovs, svampe-, 99 Sovs, vildt-, 32 Spegesild, svensk, 132 Surkål med æbler, 153 Surkålssalat, tysk, 154 Sursteg, 154 Svampesovs, 99 Svesker i bacon, 35 Svinemørbrad, stegt, 23 Søtungefilet kardinal, 51 Tomatsovs til spaghetti, 79 Torsk, kogt, 21 Tournedos på jægervis, 54 Tærte, Dobos, 164 Tærte med smørcreme, norsk, 93 Vafler på flamsk, 14 Vafler, sprøde, svenske, 137 Valmuekage, 141 Vildtsovs, gammeldags, 32 Wienerbrød, 25 Wienerschnitzel, 167 Yorkshire Budding, 34 Zabaglione, 84 Æblekage, 24 Æblepandekager, 69 Æblepie, Banbury, 36 Æblestrudel, 168 Æblesuppe, 20 Æg, fyldte, 166 Æggebudding, Coimbra, 105 Ærtesuppe, tjekkisk, 140 Øllebrød, 20 Ål, stegt, med stuvede kartofler, 21 | ||
RUSSISK PIE
KOULEBIAKA 25 g gær 2 1/2 dl lunken mælk 50 g blødgjort smør 1 pisket æg 1 tsk. salt 1 I sigtet hvedemel Til pensling 1 æg sammenpisket med 2 spsk. vand Gæren opløses i lidt af mælken, hvorefter resten af mælken, smør, salt og æg røres i, og til slut kommes melet i lidt efter lidt. Dejen æltes på et let melet bagebord til den er smidig. Dæk den til og lad den hæve til det dobbelte omfang. Dejen rulles ud til en rektangulær kage, 1 1/2 cm tyk, og lægges i en velsmurt form, se billederne overfor. Man lægger det fyld i, man ønsker, se nedenfor, og folder dejen om fyldet. Den sættes til hævning 15 min. Kanterne fugtes og trykkes sammen. Pien pensles med æg og bages i en ikke for varm ovn, 200 °, i omkring 1/2 time. 6 portioner. | ||