Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Pernilles Kogebog | ||
Forfatter: | Tunberger, Pernilla; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1959 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 215 | ||
Oversætter: | Begtrup, Bodil | ||
Stikord: | oversat; svensk; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 19,75 | ||
Maden er den halve føde, siger man. Og vi kan sikkert være nogenlunde enige
om, at veltillavet mad, indbydende serveret, ikke alene er en ernæringskilde, men i mindst lige så høj grad en kilde til glæde. Det kommer ikke an på, hvor „fin" den er. De jævneste retter kan være nøjagtigt lige så appetitvækkende som de dyreste og mest raffinerede - dermed være ikke sagt, at al jævn mad er god, og al dyr mad raffineret. Men maden må være afvekslende og tilberedt med omhu for at give os den stimulans og afkobling, som vi behøver for at have det rart. Opskrifter bør faktisk anvendes på to måder - en del af dem som et grundlag, man trygt kan ud fra, når man vil vide, hvordan man i det hele taget laver en sovs, koger en fisk, steger en steg eller pisker dej til pandekager - for blot at tage et par eksempler. Sådanne grundopskrifter er bogen igennem markeret med en (NØGLE), eftersom de åbner dørene til talløse variationer og muligheder. Sine nøgleopskrifter må man kunne på fingrene for i det hele taget at klare sig - ganske som den lille tabel. De fleste af de øvrige opskrifter - kager og visse efterretter er undtagelserne fra reglen - ikke alene kan, men bør nu og da varieres efter den enkeltes personlige smag og kulinariske fantasi og de til rådighed stående ingredienser. Har man den faste grund under fødderne, som nøgleopskrifterne giver, er det både morsomt og økonomisk at gå videre på egen hånd, prøve sig frem - lade den ene mulighed afføde den anden. Det er netop dette skabende moment, der gør madlavning til noget overmåde positivt - både for den, der laver maden, og for dem, der sætter den til livs. I „Pernilles Kogebog" har jeg på foranledning af Bonniers Folkbibliotek ikke alene forsøgt selv at give opskrifter på alt det bedste inden for svensk kogekunst eller at samle sådanne opskrifter fra andre kogebøger, men også at medtage råd og anvisninger, der angår udenlandske retter, som særligt passer ind i vore svenske spisevaner. — I en række specialkapitler finder man forslag om, hvad man kan byde gæsterne, når man er alene om at lave maden, hvilke vine man kan skænke til hvilke retter, og hvad man bør spise, hvis man holder af god mad og alligevel gerne vil tabe sig. Hvor intet andet er angivet, er opskrifterne beregnet for fire personer. Særligt populære opskrifter er forsynet med en — I nogle af opskrifterne forekommer krydderier, der er lidt ud over det almindelige - i hvert fald i svenske gennemsnitsfamilier. Eftersom danskernes naturbegavelse for den lette, artistiske leg, der er et nødvendigt indslag midt i de praktiske bryderier med selve madens tilberedning, er større end vor, vil en og anden muligvis synes, at jeg opholder mig unødvendigt meget ved visse sma krydderi-problemer, der forekommer læseren at løse sig selv. I sådanne tilfælde må De gerne smile lidt ad os, der ikke er så fantasifulde — jeg håber, at der til gengæld er et og andet, som vi andre kan „uden videre". Intet er så nyttigt og stimulerende i den daglige husholdning som at se og lære det bedste af, hvad andre ved. I håb om, at De i Danmark må have lige så stor glæde af opskrifter som „Æbler - verdens bedste" eller ægte „Hotch-potch suppe", som vi på vor side af sundet har af f.eks. dansk rødgrød, danske æbleskiver og det befriende danske smil, beder jeg mine læsere flittigt lade høre fra sig, hvis der er noget, De finder, vi bør have at vide herovre. Stockholm. Februar 1959. Pernilla Tunberger. | ||
Aborrer 64
Aborrer, å la „Blå porten" 64 Abrikos- og sveskesoufflé 142 Abrikosgrød 135 Afbagning 23 Almindelig piedej 108 Almindelig stegning 73 Amerikansk hønsesalat 124 Ananasfromage 139 Ansjosbrød, varme 41 Ansjoser, marinerede 44 Ansjoser, rensning af 41 Ansjosfilet 56 Ansjoskræs med æg og løg 42 Ansjospyt 44 Appelsinriddere 146 Appelsinsaft 176 Appelsinskaller, syltede 1 76 Appelsin-æbleris 142 Baconpaneret fars 95 Bagetemperatur 11 Bagetid 11 Bananer, indbagte 145 Béarnaissesovs 26 Beignets 69 Beignetsdej 106 Beignetsdej til fisk 107 Beignetsdej til frugt 106 Beignetsdej til grønsager 106 Beignetsdej til kød 107 Beignetsdej til ost 107 Bekvem ovnsild 61 Billig sukkerbrødskage 148 Blanke rodfrugter 115 Blekingesuppe 15 Blomkål å la Fanny 117 Blomkål, karolinsk budding med 104 Blomkål, kreolsk 118, 119 Blomkål og æg 28, 29 „Bom", svensk 95 Bondeomelet 32 Bostondej 708 Bostonpie 107,125 Bostonpie, til ostetærte 109 Bouillon 13 Bradepande- kager 156 Brisler, kogte 91 Brissel koteletter 92 Brisselstuvning 92 Brun grundsovs 24 Brune kager 164 Brødbudding 146 Buddinger 102, 138, 141 Budding, karolinsk med blomkål eller fisk 104 Budding, varm 102 Bøf å la Lindstrøm 96 Bøf stroganoff 88 Champignonsalat 126 Champignonsovs 26 Chokoladebrød 158 Chokoladebudding 141 Chokoladefromage 137, 138 Chokoladekarameller 172 Chokolade-kikskage 170 Chokolade, overtræk 174 Chokoladesovs 133 Citronfromage 137, 138 Citronmarinade 123 Citronpie 144 Citronpie, med marengslåg 135 Citron, saft 25 Citronsoufflé 144 Citronsovs 25 Cocktailansjoser 43 Creme, daglig 132 Creme, flødekaramel 132 Creme, med husblas 132 Creme, rå 132 Creme, ægte 132 Cremerand 139 Daglig gratinsovs 25 Daglig leverbudding 90 Dampet fisk 48 Dansk pølseret 99 Desserter 132 Dovenlars-gratin 117,72.? Drømme 164 Dybfrossen spinat 119 Eddikemarinade, olie 122 Engelsk sukkerbrødskage 150 Fars, baconpaneret 95 Fars, fyldt 96 Farserede spansk peber 121 Farserede tomater 120, 121 Farseret kalvebryst 78 Farsret med hvidkål 91 Fastesuppe 14 Fattige riddere 146 Fedtkogning (friture) 106 Festfisk å la Homburg 65 Fest-gedde i ovn 68 Fest-krabbestuvning 72 Fest-makrel 54 Filetering 55 Fin grydesteg 74 Grønsager, og medisterpølse i ovn 100 Grønsager, stuvede 117 Grønsagssuppe 14, 22 Grønærtemayonnaise 124 Grønærtesuppe 20 Gule ærter 16, 19 Gyldne kartofler 129, 130 Gærbrød 167 Gærtvebakker 168 Hakkebøf, 93,96 Hakkede løg 29 Hamburgerryg, kogt 87 Hamburgerryg, stegt 87 Hasselbackenkartofler 130 Havregrynsspåner 162 Havresuppe 102 Hekseskum, med æbler 138 Helkogt fisk i ovn 49 Helleflynder, ovnstegt 52 Hjælpesovs, fin 24 Hofdessert 144 Hollandaisesovs 26 Hollandaise u/vandbad 26 Homburg, festfisk å la 65 Honning-citronmarinade 123 Honningkage 156 Hovedsalat 124 Hummer, naturel 71 Hurtigbagt franskbrød 167 Hurtigsupper 21 Husblas, creme med 132 Hvedebrødsdej, svensk 167, 168 Hverdagsgedde i ovn 68 Hvid grundsovs 23 Hvidløgsbrød 23 Hybensaft 176 Høkerpanden 88 Hønsesalat, amerikansk 124 Hård nougat 174 Hårdkogte æg 30 Indbagte bananer 145 Ingefærkager 164 Irsk stuvning 82 Italiensk risotto 111 Italiensk tomatsuppe 20 Janssons fristelse 43 Joppesalat 126 Juleskinke, Pernilles 83 Jævning 23 Kage, rørt 759 Kagecreme 146 Kager, bagt i fedt 165 Kager, brune 164 Kalops 78 Kalvebrisler 91 Kalvebryst, farseret 78 Kalvebryst, grilleret 78 Kalvefilet 80 Kalvekoteletter 82 Kalvenyresteg 81 Kalveroulader, små 82 Kalveskank 79 Kantarelsovs 26 Karameller 172 Karameller, franske 173 Karamelrand 139 Karamelsovs 133 Karbonadepølser 96 Karolinsk budding med blomkål eller fisk 104 Karrysovs 24 Kartoffelmos 130 Kartoffelmosruller, skinke-panerede 131 Kartofler 127 Kartofler, å la Hasselbacken 130 Kartofler, franske 128 Kartofler, gyldne 129 Kartofler, kogte 127 Kartofler, lynstegte 127 Kartofler, ovnbagte 128 Kartofler, råstegte 127 Kartofler, stegte 127 Kartofler, stuvede 130 Kartofler, suppe- 130 Kaviarsovs 24 Kikskage 170 Kirsebærtærte 154 Knive 194, 196, 797 Klaring af gelé 52 Klassisk løgsuppe 14, 75 Klejner 165 Klipfisk, kogt 67 Klippede kranse og stænger 169 Klubbens krans 169 Knækglasur 174 Kogning af fisk 48, 49 Kogning af grønsager 115 Kogt hamburgerryg 87 Kogt klipfisk 67 Kogt, kold laks 65 Kogt, varm laks 66 Kogt spegesild 60 Kogt skinke 84 Kogte brisler 91 Kogte krebs 71 Kogte æg 28 Kokoskager 162 Kold laks 65 Kompot af frisk frugt 133 Kongens madposepie 108 Kongresser 160 Korendekager 164 Koteletter 77 Koteletter, orientalske m. ris 77 Koteletter, panerede 77 Krabber, naturel 71 Krabbestuvning 72 Kranse, klippede 169 Krebs, kogte 71 Krebs, stenhammer 71 Kreolsk blomkål 118, 119 Kroketdej 106 Kroketter 105 Kroketter, fyld i 106 Kryddersild 54, 55, 58, 59 Kræmmerhuse 145 Kærnemælksfromage 139 Kærnemælkssuppe 101 Kød 73 Kød i dild 78 Kød i gelé 81 Kød kogning af 73 Kød, koldt 785 Kod, rester 75 Fin fransk grydesteg 76 Fin hjælpesovs 24 Fin ribsgelékage 150 Fin sukkerbrødskagedej 149 Fine sirupskarameller 173 Finere makaronibudding 90 Fisk 48 Fisk, dampet 48 Fisk, gratineret 68, 69 Fisk, grundsovs til 24 Fisk, helkogt i ovn 49 Fisk i folie 50 Fisk i karolinsk budding 104 Fisk, kogt 48, 49 Fisk, kogt i friture 69 Fisk med grønsager 52 Fisk, rensning 48 Fisk, stegt 50 Fisk, stegt i ovn 51 Fiskeafkog 49 Fiskeboller, friturekogte 70 Fiskefars, friturekogt 70 Fiskefarssoufflé 53 Fiskefileter 57 Fiskefilet med champignonsovs 178 Fiskefond 49 Fiskegratin 53 Fiskekogelage 49 Fiskepie til fest 110 Fiskerest med æg og mayonnaise 45 Flettet brød 151 Florentine 30 Flynder-sild 61 Flæsk- og løgpandekager 107 Flæskebov 85 Flæskekam, fyldt 86 Flæskekam, ovnstegt 86 Flæskesteg 84 Fløde-citronmarinader 123 Flødekaramelcreme 132 Flødekarameller 173 Fløderis 142 Flødestuvede grønsager 11 7 Forårsbrød, varme 42 Francipankage 150 Fransk kødsuppe 21 Franske muslinger 72 Fransk omelet 31, 32, 33 Fransk tomatsalat 124 Franskbrød 167 Franskbrød, hurtigbagt 167 Franske karameller 173 Franske kartofler 128 Frikadeller 94 Frisk frugt i flødeskum 144 Friture, fisk kogt i 69 Frituredej 106 Friturekogte fiskeboller 70 Friturekogt fiskefars 70 Friturekogte løgringe 111 Fromager 138-139 Frugt, frisk i flødeskum 144 Frugtgelé 134 Frugtgelé med frugter 143 Frugtgelékage 151 Frugtgrød af frisk frugt 133-135 Frugtgrød af tørret frugt 134 Frugtgrød med hele bær 134 Frugtkompot af frisk frugt 134 Frugtkompot af tørret frugt 135 Frugtkompot af dybfrossen frugt 136 Frugtkompot af frugtkonserves 136 Frugtpastiller 172 Frugtpie 142 Frugttærte 152 Fyld i gratiner 102 Fyld i kroketter 106 Fyld i æggestand 36 Fyldt fars 96 Fyldt flæskekam 86 Fyldt mandelkrans 154 Fyldt omelet 32, 35 Fyldte tomater 41 Får i kålsuppe 18 Fåresuppe, skotsk 20 Gedde i ovn 68 Gelé 52 Gelé, klaring af 52 Geléprøven 176 Gelé, sild i 62 Glarmestersild 57 Glasering 52 Glasering med gelé 81 Glasur 147 Gode redskaber 191 Gratin, dovenlars- 117, 123 Gratin, ovnbagt 705 Gratin, rester i 703 Gratiner, fyld i 102 Gratinerede grønsager 117 Gratinerede løgæg 29 Gratinerede retter, forslag til 104 Gratinerede æg 37 Gratinerede æg med ost 31 Gratinerede æg med spinat 30 Gratineret fisk 68, 69 Gratineret ægge-spinat 119 Gratinsovs 102, 104 Gratinsovs, daglig 25 Gravlaks 66, 67 Grilleret kalvebryst 78 Grilleret lammebryst 78 Grilleret torskefilet 50 Grillstegning 74,99 Grundsovs, brun 24 Grundsovs, fin 26 Grundsovs, hvid 23 Grundsovs til fisk 24 Gryder 192, 793 Grydesteg, fin 74 Grydesteg, fin fransk 76 Grød, kogt i vand 101 Grød og vælling 101 Grønkålssuppe 18 Grønkålssuppe, med og uden flæsk 18 Grønsager, flødestuvede 117 Grønsager, gratinerede 117 Grønsager, kogning af 115 Grønsager, kogte, med mayonnaise-soufflé 772 Grønsager, fisk med 52 Grønsager, med Uppsalafars 95 Grønsager, kødboller og 83 Pernilles sildebrod 46 Persillesovs 25 Pie'er, souffle'er 142 Piedej 106-108 Piekrans med skinke og log 110 Pikante æg i form 38 Plumkage 155 Pocherede æg 28 Pommeransmarmelade 175 Pommes frites 131 Porresuppe 13, 14 Pot au Feu 21 Purpurbrød 42 Pyntet lagkage 140-141 Pyntet tærte 141 Polser m. m. 47 Pølsegilde på spyd 98 Pølsegryde 98 Pølser i svøb 97 Pølser i øl 97 Pølseretter 96-100 Pølsestjerne 98 Redskaber 191 Rejesovs 24 Retter af svinemørbrad 86 Rester i gratin 103 Ribsgelé-lagkage, fin 150 Ris 110 Ris à l'amande 142 Ris, koteletter med 77 Ris, løse 110 Ris, pilaff 110 Ris, Tanger- 112 Risdesserter 142 Risotto 114 Risotto, italiensk 111 Ristede nyrer 93 Rodfrugter, blanke 115, 116 Rosinbrød 169 Roulade 155, 157 Rydbergs pande 88 Røgede sild 46 Røget sild i marinade 44 Rørt kage 159 Røræg 33, 36 Råcreme 132 Råkost 126 Råstegte kartofler 127 Salat, champignon- 126 Salat, joppe- 126 Salat med spansk peber 124 Salat, vestkyst- 126 Sardinbrød 47 Sardinbrød, varme 42 Sardiner, sild som 62 Schweizerpastiller 172 Sellerikødboller 95 Sellerisalat 47, 124 Sennepssild 58 Sennepssovs 25 Sherry- sild 59 Sildebrød, Pernilles 46 Sild, 54 Sild, å la russe 58 Sild, fersk 61 Sild i gelé 62 Sild i sherry 59 Sild i sur fløde 58 Sild, røget, i marinade 44 Sild, smeltet-smør 57, 60 Sild som sardiner 62 Sild, sprælske 44 Sild, stegt 61 Sildelåda 59,60 Sirupskage 156 Sirupskarameller 173 Skaldyr 70 Skaldyr, stuvning med 72 Skinke 83 Skinkens grillering 84 Skinke, makaronibudding med 90 Skinke, piekrans med 110 Skinke, kogt 84 Skinke stegt i ovn 84 Skinkepanerede kartoffelmosruller 131 Skotsk fåresuppe 20 Skriveglasur 147 Skumsovs 26 Skånsk æbleflæsk 88 Skårne mørdejskager 158 Slotspandekager 145 Slotspandekager suzette 146 Slotssteg 80 Smeltet-smør-sild 57, 60 Smørcreme 147 Smørrebrød 46 Smørrebrød, varme 41 Småkager 157 Småkager, mørdej til 157 Små kalveroulader 82 Små kødretter 87 Småretter 41-46 Sneboller 166 Snegle 158 Solskinskage 154 Soløje 44 Sorte perler 45 Sovs, abc om 23 Sovse, søde 133 Sovs til fisk 24 Sovs til grønsager 24 Sovs til æg 24 Spaghetti 113 Spaghetti a la pipo 113 Spaghetti naturel 114 Spansk peber, farserede 121 Spegesild 54, 59 Spegesild, kogt 60 Spegesild, marinerede 55, 56 Spegesild, stegt 60 Spejlede æg 28 Spinat, dybfrossen 119 Spinat, med gratinerede æg 30, 119 Spinatsuppe 16 Sprælske sild 44 Sprøde ostebrødsterninger 22 Standard-frokost 187 Standard-morgenmad 187 Stegesovsen 73 Stegetemperatur 11 Stegetermometer 85 Stegetider 11, 74 Stegning, almindelig 73 Stegt hamburgerryg 87 Stegt lever 92 Stegt spegesild 60 Kod, stegning af 73 Kødboller 83 Kødbudding på herregårds-maner 104 Kødfars stegt i ovn 95 Kødfars, svensk 94 Kødfarspie 110 Kødfarsret 97 Kødpølse, stegt 97 Kødretter, små 87 Kødsuppe, fransk 21 Køkkenredskaber 191 ff „Kottbullar", svenske 94 Kålsuppe, får i 18 Lagkage 147, 148 149, 163 Lagkage med frugtmos 153 Lagkage, pyntet 140,141 Laks, kold, kogt, med mayonnaise 65 Laks, varm, med hollandaise 66 Lammebryst, grilleret 78 Langtidsstegning 73, 186 Langtidsstegning, tabel 74 Lette æblekager 161 Lever- hakkebøf 92 Lever i flødesovs 92 Lever, stegt 92 Leverbudding, daglig 90 Leverbudding, svensk 89 Leverpostej 45 Leverpostej, lunken i fad 46 Leverpostej med hamburgerryg 46 Leverpostej med skinke 46 Leverpostejbrød, varme 42 Lindstrøm, bøf à la 96 Linser 161 Lommemaden 47 Lunken leverpostej 46 Lynstegte kartofler 127,729 Lynsovs, æg i 38 Løg, hakkede 29 Løg, makaronibudding med 90 Løgomelet 32 Løgpandekager 107 Løgringe, friturekogte 777 Løgsovs 24 Løgsuppe 14, 16 Løgsuppe, klassisk 14, 15 Løgterninger 29 Løgæg, gratinerede 29 Løse ris 110 Madposepie, Kongens 108 Maizenabudding 141 Makaroni 110, 113 Makaronibudding, finere 90 Makaronibudding med løg 90 Makaronibudding med skinke 90 Makrel for de kræsne 54 Makrel med sur fløde 54 Makrel på vestkystmaner 53 Makrel til fest 54 Makrelfilet 55 Mandelkrans 753 Mandelkrans, fyldt 154 Mandellagkage 152 Marinerede ansjoser 44 Marinerede spegesild 55, 56 Marinerede æg 41 Mayonnaise 27 Mayonnaisesoufflé 772 Mazariner 158 Medaljer 161 Medisterpølse i ovn med grønsager 100 Medisterpølse, retter med 99 Medisterpølse, stegt 97 Melretter 101 Middage 188-190 Minestrone 20 Mousselinesovs 26 Muffins 170 Muslinger au naturel 71 Muslinger, franske 72 Muslingesovs 25 Mælkegrød og vælling 101 Mørbrad, i hast 87 Mørdej med hjortetakssalt 158 Mørdej, til småkager 157 Mørdejsbunde 152 Mørdejskager, skårne 158 Mål og vægt 10 Nics hollandaise 26 Noteringer 199 Nougat, hård 174 Nougatfromage 139 Nyrer, ristede 93 Nyreragout 94 Nyresauté 94 Oksefilet 80 Oksehaleragout 89 Oksehalesuppe 17 Oksemørbradssteg 82 Olie- eddikemarinade 122 Omelet, fransk 31, 32 33 Omelet med fyld 32,35,37 Omelet med rejer 35 Op- og ned-kage med frugt 152 Opvask 196 Orientalske koteletter med ris 77 Ost, gratinerede æg med 31 Osteboller 167 Ostebrød, stegt 7 7 Ostebrødsfingre 22 Ostebrødsterninger, sprøde 22 Oste-skinkebrød 42 Ostesovs 25 Ostetærte 709 Ovnsild, bekvem 61 Ovnstegning 73 Ovnstegt flæskekam 86 Ovnstegt helleflynder 52 Pandekagedej 106, 107 Pandekager 145 Pandekager på en anden facon 107 Pandekager, tynde med flæsk 107 Panerede koteletter 77 Parisere 96 Pastiller 172 Pebermyntepastiller 172 Perler, sorte 45 Pernilles juleskinke 83 Stegte æbleringe l38 Stegte æg 28 Stenhammer-krebs 71 Strassdej 166 Strasser 163 Stroganoff, bøf 88 Stuvede grønsager 117 Stuvede kartofler 130 Stuvning, abc om 23 Stuvning, irsk 82 Stuvning med skaldyr 72 Stuvning, ovnbagt 105 Stuvning til grønsager 117 Stænger, klippede 169 Sukkerbrødskage, billig 148 Sukkerbrødskage, engelsk 150 Sukkerbrødskagedej, fin 149 Suppe, Blekinge 15 Suppe, faste- 14 Suppe, får i kål- 18 Suppe, grønkåls- 18 Suppe, grønsags- 14 Suppe, løg- 14,15 Suppe, oksehale- 17 Suppe, porre- 14 Suppe, spinat- 16 Suppe, svampe- 16 Suppe-kartofler 130 Supper 13 Supper, hurtige 21 Svampebrød 42 Svampesuppe 16 Svensk „bom" 95 Svensk kødfars 94 Svensk hvedebrødsdej 167, 168 Svensk leverbudding 89 Svensk pølseret 98 Svensk æblekage 136 Svenske „köttbullar" 94 Sveske- og abrikossoufflé 142 Sveskegrød 135 Svinemørbrad 86 Svinemørbrad på anden maner 87 Svøb, pølser i 97 Syltning 175 Syltede appelsinskaller 176 Sød-sur sovs 24 Søde sovse 133 Sølvkage 155 Sømandsbøf 76 Tanger-ris 112 Termometre 196 Tomat med æg i ovn 37 Tomat-madeirasovs 27 Tomater, farserede 120, 121 Tomater, fyldte 41 Tomatsalat, fransk 124 Tomatsovs 24 Tomatsuppe, italiensk 20 Tomatøre 119 Torsk 62 Torsk med krebsesmag 62 Torsk på norsk 64 Torskefilet å la Willy 63, 64 Torskefilet, grilleret 50 30 minutterskagen 157 Tryk kogning 74 Tunge 75 Tvebakker 168,169, 170 Tyndsteg 82 Tyttebærris 142 Tærte, pyntet 141 Tærteforme 162 Udvanding 54 Uppsalafars med grønsager 95 Valnødskage 150 Vandgrød 101 Vandspejlede æg 28 Varm budding 102 Varme ansjosbrød 41 Varme forårsbrød 42 Varme leverpostejbrød 42 Varme sardinbrød 42 Varme smørrebrød 41 Verdens bedste æbler 136 Verdens nemmeste piedej 107 Vestkystsalat 126 Vin 184 Vinegrettedressing 122 Vælling og grød 101 Ymerfromage 139 Æblebeignet 138 Æbledesserter 136 Æbleflæsk, skånsk 88 Æblegrød, almindelig 136 Æblekage, svensk 136 Æblekage uden ovn 136 Æblekager, lette 161, 171 Æble-karry 37 Æbler, Verdens bedste 136 Æbleringe, stegte 138 Æblestykker med sukker og kanel 765 Æg, gratinerede 31 Æg, hårdkogte 30, 40 Æg i dildmayonnaise 45 Æg i form 36,38,39 Æg i lynsovs 38 Æg i persillesovs 38 Æg i rundstykker 39 Æg i sennepssovs 38 Æg i tomater 40 Æg, kogte 28 Æg, kolde 43 Æg, marinade 41 Æg med ris og karry 36 Æg med tomat i ovn 37 Æg og blomkål 28,29 Æg, pocherede 28 Æg på ristet brød 38 Æg, spejlede 28 Æg, stegte 28 Æg, vandspejlede 28 Æggeblomme-marinade 123 Æggehvidekage (sølvkage) 155 Æggekage 33, 40 Æggekage med fyld 34, 35 Æggeretter 28 Æggesovs 25 Ægge-spinat, gratineret 119 Æggestand 33, 35, 103 Æggestand, fyld i 36 Ægte creme 132 Ærter, gule 16, 79 Øl, pølser i 97 | ||
Hasselbackenkartofler
8—12 aflange, ensartede kartofler 2-3 spskf. smør 1 tskf. salt rasp (2—3 spskf. reven ost) Skræl, skyl og tør kartoflerne. Skær dem på tværs i tynde skiver — men ikke helt igennem, så dybt at skiverne lige akkurat hænger sammen. Læg kartoflerne i ildfast fad eller bradepanden. Brun smør/margarine. Træk kartoffelskiverne lidt fra hinanden og drys dem med lidt rasp og salt. Sæt fad eller pande i en meget varm ovn i ca. en time eller til kartoflerne føles møre. Dryp dem tit med smørret, og strø først den revne ost på ca. 10 minutter, før de er færdige. Kartoflerne kan serveres med en salat, men de passer også til finere kødanretninger. | ||