Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Lækker mad for én eller to: 400 opskrifter | ||
Forfatter: | Gunnarsen-Jensen, Ruth; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1959 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Jul. Gjellerups Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 186 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | single; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 10,75 | ||
Når man skal lave mad til kun én eller to personer, er det ikke altid muligt uden
videre at benytte de gængse kogebøger. Både ved indkøb, tilberedning og opbevaring er der særlige problemer. Det er mit ønske, at denne kogebog må blive en hjælp for de helt unge, der har egen husholdning eller starter eget hjem; men jeg ville også gerne, at den skulle være til glæde for den husmor, der igen kun har en lille familie på 2 medlemmer at sørge for eller er blevet alene, ligesom den skulle kunne blive en god hjælp for den enlige selverhvervende, der nu vil få lettere ved at skabe variation i sin kost. For den husmor, der tidligere har haft en stor familie at sørge for, men nu kun har én foruden sig selv, kan det være et problem at få portionerne små nok. Her vil jeg råde til at anskaffe nogle mindre kogekar, og naturligvis af den praktiske slags, der kan sættes direkte fra kogested til spisebord. Den unge husmor eller selverhvervende vil jeg derimod råde til ikke at købe for små kogekar. Det er nemlig ikke så lidt irriterende, hvis man senere skal have så meget i gryderne, at man bestandig må passe på, at det ikke koger over. Alle udøvere af kogekunsten må i den henseende ikke glemme at benytte sig af den hjælp, indkøbsvejledningerne er; de er udarbejdede af Statens Husholdningsråd i samarbejde med forbrugerråd, industri og handel, og de ligger hos enhver isenkræmmer. For små familier og enlige har de små indkøb tidligere været et problem, dette har heldigvis ændret sig. Ingen studser i dag over et nok så lille indkøb. Slagteren hakker f. eks. gerne en lille portion kød til fars, ligesom fiskehandleren gerne sælger én sild eller filerer én fladfisk for os. Hos grønthandleren fås f. eks. en portion blandede urter til suppe - både frosne og friske. Det er en fornøjelse at kæle for en lille madportion, små raffinementer er overkommelige, og vi må ikke glemme den betydning, en lækker anretning har, ikke mindst for den, der spiser alene. Ved bogens udarbejdelse er der tillige tænkt både på arbejdslettelser og på ernæringsmæssig rigtig kost, så den slanke linie bevares. Sorø, d. 1. 2. 1959. Ruth Gunnarsen-]ensen. | ||
A
338 Abrikos-makrondessert 150 407 Abrikossoufflé 176 308 Agurkesmør 142 50 Agurke-Tomatsalat 34 69- Alt mulig-marinade 42 340 Ananas-creme 151 339 Ananas-Flødeostecreme 150 342 Appelsin-sandwich 151 341 Appelsinsuppe 151 398 Asparges, kogt med æg 172 141 Asparges med amerik hollandaise 74 142 Asparges med tomatsennep 75 84 Asparges-røræg 48 143 Asparges, stegte 75 2 Aspargessuppe 15 B 269 Bacon-Chop-Suey 127 95 Baconsmør 52 345 Bananbudding 152 346 Bananfad 152 358 Bananfromage 155 70 Banan-marinade 42 347 Banan-mix 153 344 Banan-salat 152 343 Banan-Split-salat 152 348 Banan-vugge 153 349 Banan-æblekage 153 309 Basilikum-smør 142 310 Batosauce 142 219 Benløse fugle 107 153 Blankarotter 78 144 Blomkål aspargus 75 146 Blomkål i fad med ost 76 399 Blomkål i Mustardsauce 173 5 Blomkål-kartoffelsuppe 16 145 Blomkål med Mocksauce 76 148 Blomkålsgryde 77 147 Blomkålskræs 76 4 Blomkålsuppe 16 1 Bouillon 15 152 Broccoli, Creme- 78 150 Broccoli med bacon 78 151 Broccoli med fars 78 149 Broccoli med løgsauce 77 312 Brun brødsauce 143 313 Brunet mandelsmør 143 154 Brunkål med æblemost 80 6 Brun kålsuppe 17 393 Brød terninger, ristede 168 311 Butterscotch sauce 142 32 Byggrød 28 37 Bygvælling 29 350 Bærpie 154 155 Bønner med ostecreme 80 C 123 Camembertgratin 64 156 Champignon, fyldte 80 8 Champignon-kartoffel- suppe 17 7 Champignonsuppe 17 9 Champignonsuppe med brødjævning 18 336 Champignonsuppe-sauce 149 351 Chokoladesoufflé 154 209 Chop-Chop 104 408 Citronfromage, mager 176 71 Citronmarinade 42 302 Citronsauce 140 314 Citron-smørsauce 143 10 Creme-kålsuppe 18 D 125 Danablu-puffs 64 11 Delikatessesuppe m rejer 18 227 "Det stribede" i vinsauce 110 300 Dildsauce 140 315 Dildsauce med kapers 143 316 Dildsmør med vin 143 296 Due-kasserolle 139 295 Duer med banan 138 297 Duer med makaroni 139 294 Duer, sprængte, m grønsager 138 E 12 »Een af hver«-suppe 20 225 Entre cotes 110 F 257 Familie-kasserolle 123 241 Farsbombe 117 248 Farserede gulerødder 119 251 Farserede løg 120 254 Farserede tomater 122 259 Farsfad, gyldent 123 403 Fars, mager 174 253 Fars med blomkål 120 250 Fars med broccoli 120 249 Fars med porrer 120 252 Fars med rosenkål 120 244 Farspølser med champignonsauce 118 175 Fisk, dampkogt 88 176 Fisk, dampkogt i folie 88 177 Fisk, dampet i sauce 88 194 Fiskebollegryde 97 195 Fiskebollepie 98 51 Fiskebollesalat 34 193 Fiskeboller, stegte med løg og karry 97 196 Fiskefad med rejegratin 98 180 Fiskefileter i oriental- sauce 91 192, Fiskefrikadeller, Italia 97 201 Fiskeret, grøn med rejemayonnaise 101 184 Fiskeret, Sød 92 52 Fiskesalat med grønsager 36 317 Fiskesauce 144 1C3 Fisk, Festlig 92 Nr Side 185 Fisk med rogn 94 179 Fisk, Quick 90 182 Fisk, Snurre- 91 181 Fisk, Vindampet Champignons- 91 229- Flæsk og rødkålsgryde 112 228 Flæsk og æblegryde 112 355 Flødefromage 155 128 Flødeoste-omelet 65 53 Flødepeberrodstoppe 36 335 Flødesauce, skarp 148 375 Forloren drueklase 162 220 Forlorne kyllinger 107 240 Forlorne ællinger 117 157 Forsommergryde 81 14 Forårssuppe 21 13 Fransk ærtesuppe 20 239 Frikadeller 117 243 Frikadeller, bayerske 118 242 Frikadeller, Chartreuse- 118 246 Frikadeller, Italienske 119 359 Frugtgrød 156 360 Frugtkage 156 48 Frugtkoldskål 33 45 Frugtsuppe med byggryn 32 46 Frugtsuppe med havre- gryn 32 47 Frugtsuppe, jævnet 33 44 Frugtsuppe med ris 32 43 Frugtsuppe med sagogryn 32 G 361 Grapebombe med råcreme 156 406 Grapefrugt, ristet 175 91 Gratindejg 51 22 Grønkålsuppe 24 140 Grønlangkål 74 137 Grønsager,Kogning af 72 138 Grønsager, smørsnurrede 72 139 Grønsager, stuvede 74 158 Grønsagsragout 81 397 Grønsagssuppe, mager 172 49 Grøn salat i sennepsma- rinade 34 Nr Side 409 Gulerodsrand med solskinsalat 176 H 245 Hakke-crisper 119 85 Hakke-omelet 48 389 Hindbærgelé, rå 167 282 Hjerter, Forårs- 132 284 Hjerter, fyldte 133 283 Hjerter, krydrede 132 72 Honning-marinade 42 318 Hollandaise 144 187 Hornfiskefrikassé 94 186 Hornfisk i farver 94 159 Hvidkål med røget sauce 81 54 Hvidkålsalat 36 73- Hvidvinmirinade 43 203 Hummersalat i grape- frugt 102 255 Høkergryde 122 I 354 Ingefærfromage 155 J 204 Jomfruhummer i frakke 102 362 Jordbærcreme 157 356 Jordbærfromage 155 K 221 Kalvefilet, fyldt 108 402 Kalvekød i kål 174 222 Kalveroulader med broc- coli 108 319 Kapers-peberrodsauce 144 303 Kaperssauce 141 55 Karry-grønsagssalat 37 299 Karrysauce 140 3 Kartoffel-aspargessuppe 16 135 Kartoffelfrikadeller 70 60 Kartoffelsalat, fransk pickles- 38 Nr Side 56 Kartoffelsalat med cham- pignon 37 57 Kartoffelsalat m kapers 37 58 Kartoffelsalat med kryd- derurter 38 59 Kartoffelsalat med rejer 38 61 Kartoffelsalat, varm 39 136 Kartoffel-æblegryde 71 132 Kartofler, bagte 68 124 Kartofler, bagte - med flødeost 64 133 Kartofler, bagte Løg- 70 396 Kartofler, brunede 169 134 Kartofler, Foliebagte - m savorysauce 70 131 Kartofler, råstegte 68 363 Kirsebærdrøm 157 223 »Knæk«-roulader 109 256 Kommenbøf, Stor 122 15 Kommensuppe 21 16 Kongesuppe 21 205 Koteletter, stegning af 103 208 Koteletter, Butterfly- 104 209 Koteletter, Chop-Chop 104 212 Koteletter, Hamburger- i »varm« sauce 105 211 Koteletter, krydrede - i appelsinsauce 105 '206 Koteletter med kaffeglasur 103 214 Koteletter, Mørbrads- 106 210 Koteletter, sennepsglase- rede 105 213 Koteletter, Texas- 106 207 Koteletter, Timian- 103 395 Kuvertbrød 169 405 Kylling, dampet m svampe 175 291 Kylling, Estragon- 137 288 Kylling, Jæger- 136 287 Kylling, flødestuvet m champignon 136 286 Kyllinge-frikassé 134 292 Kylling, Hannahs 137 Nr Side 293 Kylling, Honning- 138 290 Kylling i krydret sauce 137 289 Kylling, pikante 136 40 Kærnemælkskoldskål 30 39 Kærnemælkssuppe, afbagt 30 38 Kærnemælkssuppe, jævnet 30 391 Kødboller 168 62 Kålsalat med æggemari- nade 39 161 Kål, Savory- 82 162 Kålstuvning med kartof- feljævning 82 163 Kål, spidskål med bacon i ovn 83 160 Kål, Æble- 82 L 379 Lemonadesauce 163 281 Lever-baconruller 131 273 Leverbøf 129 278 Lever, Chu- 130 277 Levergullasch 130 404 Levergullasch, mager 175 279 Lever, Jelly- 131 275 Lever med grønsager 129 276 Lever med tomat 130 280 Lever, Orange- 131 320 Leversauce 144 274 Lever, stegt- med svampe 129 305 Løgsauce 141 164 Løg, Sherry- 83 19 Løgsuppe med pøise 22 321 Løg-tomatsauce 145 M 322 Madeira-tomatsauce 145 33 Maizenagrød 28 165 Majroer med pølsesauce 83 20 Majssuppe 23 106 Makaroni, kogning af 55 109 Makaroni-lever 57 Nr Side 107 Makaroni med skinke- sauce 56 108 Makaroni, Sienna- 56 197 Makrel, røg - i karrymarinade 98 21 Makrelsuppe 23 365 Mandarinbudding 158 364 Mandarintærte 157 258 Manne-bøf 223 366 Marengsreder 158 22 Maries grønkålsuppe — 24 74 Mayonnaise 43 261 Medisterfad 124 262 Medister, Fordrukken 125 264 Medister i fad med æbler og svesker 125 263 Medister i krydret sauce 125 392 Melboller 168 367 Melon 159 357 Mokkafromage 155 83 Mont Everest 46 126 Mountain-salat 65 323 Mustardsauce 145 368 Mælkegelé 159 23- Mælkeærter 24 215 Mørbradbøf 106 260 Mørbradfars med champignon 124 217 Mørbrad med ananas 107 216 Mørbrad, stegt 106 N 110 Nudelfad 57 111 Nudel-Stroganoff 58 285 Nyreret, Julias 133 O 238 Oksebryst, kogt - i luksussauce 116 233 Oksehale, Barbecue 114 230 Oksehale, gourmer 113 232 Oksehale, krydret 113 231 Oksehale med rosin 113 Nr Side 25 Oksehalesuppe 25 224 Oksesteg, Lille 109 90 Omelet, Frugt- 50 87 Omelet, Grønsags- 49 86 Omelet med champignon 49 89 Omelet, Rugbrøds- 50 88 Omeler, Syltetøjs- 50 369- Omelet-æblekage 159 370 Orangegelé med jordbær 159 325 Orange-kirsebærsauce 146 324 Orangesauce 145 63 Orientalsk råsalar 39 130 Osteanretning med ananas 66 129 Oste-kryddere 66 127 Osterand med marinerede rejer 65 326 Oste-Quicksauce 146 122 Oste-soufflé 63 P 97 Pandekager, Færø- 52 94 Pandekager jardinière 52 96 Pandekager, Skirke- 52 304 Peberrodsauce 141 298 Persillesauce 140 327 Picklessauce 146 24 Porre-bønnesuppe 24 166 Porrer, stegte 84 373 Pæreanretning, Lyserød 160 375 Pære, »forloren drueklase« 162 374 Pærer med danablu 162 371 Pærer med mokkasauce 160 372 Pærer, portionsanretning 160 265 Pølser, Bacon- 126 266 Pølser, Creoler- 126 267 Pølser, Karry- med nud- ler 126 268 Pølsestuvning 127 Q 330 Quick sauce 147 Nr Side R 376 Rabarber-ananasgelé 162 331 Rejesauce 147 332 Rejesmør 147 237 Ribben, Kinesiske 116 235 Ribben, krydrede 114 234 Ribben, Ragout på 114 236 Ribben, Søde 115 99 Ris, brunede 53 100 Ris, Champignons- 53 31 Risengrød 28 35 Risenvælling 29 98, Ris, løse 53 34 Rismelsgrød 29 104 Ris med kødsauce 54 102 Ris, Orange- 54 101 Ris, Pickles- 53 105 Risrand jardinière 55 103- Ris, Venezia- 54 202 Rognomeler med bacon 101 378 Rosinkager, varme 163 377 Rosinpier, små 163 333 Rosinsauce 148 167 Rødkål med korender 84 75 Rød marinade 43 401 Rødspætter med uægte remouladesauce 173 361 Råcreme 157 S 36 Sagovælling 29 76 Salatsauce 43 199 Sardinanrerning 100 64 Selleri-cremesalar 40 168 Sellerihachis 84 334 Sellerisauce 148 26 Sellerisuppe 25 301 Sennepsauce 140 329 Sennepsauce, pikante 147 353 Sherry-fromage 155 164 Sherry-løg 83 190 Sild, Carmen- 96 189 Sild med dild 96 Nr Side 400 Sild med muslinger 173 188 Sild, Pikante - i fad 95 270 Skinke-bananbrød 127 271 Skinke-Newburg 128 93 Skinke-soufflé 51 306 Skysauce, jævnet 141 328 Smørsauce, pikant 146 379 »Snehytter« 163 409 Solskinsalat 176 65 Sommersalar 40 191 Spegesild, kogt 96 163 Spidskål med bacon i ovn 83 169 Spinat med løg 85 170 Spinat pikante 85 171 Spinat, Luksus- på toast 85 27 Spinatsuppe 26 66 Strassburg-salat 40 28 Suppe-Verté 26 380 Sveskedessert 164 T 67 Tangy-salat 41 113 Tomater, hele, krydrede sregte 59 118 Tomatfad med bacon 62 114 Tomat-farskager 59 121 Tomat-f luf fer 63 116 Tomatgelé, krydret 60 117 Tomat med æggeblomme og bacon 60 112 Tomatskiver, sregte 59 119 Tomatsoufflé 62 120 Tomat-spinatfad 63 18 Tomatsuppe, Karry- 22 17 Tomatsuppe, Krydderihavens 22 337 Tomatsuppe-sauce 149 115 Tomattårn 60 178 Torsk med hummersmag 90 381 Trifli med kogt creme 164 Nr Side 382 Trifli med råcreme 164 198 Tunfiskpandekage 100 68 Tunfiske-salat med asparges 41 200 Tun, Kasserolle- 100 394 Tvebakker, små 168 41 Tykmælk 30 226 Tysk gullasch 110 V 29- Venetiansk suppe 26 30 Vichyssoise 27 218 Wienerschnitzel 107 388 Vingelé 166 Y 42 Ymer 31 390 Ymerfromage 167 Æ 386 Æblefluff 166 383 Æblekokosbåde 165 384 Æblemarengs 165 272 Æbler, glaserede - med skinkefyld 128 387 Æbler i hybensauce 166 385 Æbleris 165 352 Æggefromage 154 92 Æggerand 51 307 Æggesauce 141 79 Æg, Hvidvins- 44 77 Æg i skinkesauce 44 82 Æg i skjul 46 80 Æg, Karry- med cham- pignon 45 81 Æg, Rejeæg-kasserolle 45 78 Æg, Skidne 44 174 Ærtekasserolle 86 172 Ærter, Franske 86 173 Ærter med svampe 86 | ||
403. Mager fars
250 g hakket okse- og kalvekød lidt revet løg 100 g mosede kartofler salt 1 dl skummetmælk peber 1 æggehvide bakket grønt Det er lettere at stege farsen i meget lidt fedtstof, når det gøres i ovnen. Det ovnfaste fad behøver kun at smøres ganske let med fedtstof, før farsen lægges i. Der kan tilsættes forskelligt hakket grønt for at give farsen mere smag. Kogte grønsager kan lægges i farsen. På stykker af folie kan man lægge en klump fars og f. eks. 1 stykke kogt blomkål. Farsen pakkes i foliet. Disse »farsboller« kan koges i en gryde med grønsager el. a. | ||