Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Lystfiskerens Kogebog | ||
Forfatter: | Wellendorf, Lillian; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1960 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | I. Fr. Clausens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1968 | ||
Sider: | 79 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | fisk; illustreret; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 7,75 | ||
Bør læses af alle
Fisk og fantasi hører sammen. Hvis man stadig serverer de fisk, manden kommer hjem med, på samme måde, kan det let blive trivielt, men blot man varierer retterne, bliver det aldrig kedeligt at spise fisk. Det skal indrømmes, at vi spiser alle de fisk min mand selv fanger, men det kan langt fra dække efterspørgslen, så vi må ofte ty til lokale fiskehandlere. Har fangsten derimod været god, går vi ikke af vejen for at spise fisk både 3 og 4 gange i løbet af en uge. Gennem en årrække har vi prøvet en række fiskeretter, og selv komponeret en del - eller lavet om på de bestående. De er nu samlet i denne bog, og der er så mange, at man i virkeligheden kan lave en ny ret hver uge i et par år. — Så kan man eventuelt begynde forfra eller udvælge de retter, der passer en bedst, for alle har ikke samme smag. Ved hver ret er gjort plads til Deres egne notater, så De kan forandre lidt på opskriften, eller notere hvilke retter man indenfor og vennekredsen synes bedst om. Retternes størrelse er der ikke gjort så meget ud af, for der er stor forskel på, hvor meget hver enkelt spiser. Kun er de enkelte ingredienser tilpasset hinanden. | ||
Register
Aborre-retter 12 Aborre i tomat 16 - kogt med peberrod 13 - marineret med grønærter 15 Aborrefilet med fløde og sennep 15 - m grønt og kartoffelmos 14 - med ris 14 - stegt med smeltet smør 14 Blomkål, farseret 19 Bæk- og havørreder 67 Chilisauce, stegt makrel med 42 Filet i fad m sennep og karry 47 Fisk, forskel på 6 - på vildmandsvis i hjemmet 53 - rengøring af 5 - udbening af 6 Fiskeboller med selleri 19 - som kræs 22 Fiskefars 16 Fiskefars, grøn m muslinger 21 - i form med grønærter 20 Fiskefilet i grønt 47 - i spinat og champignon 48 - kogt med rejesauce 46 - stegt med raffineret sauce 46 - m bladselleri, farseret 49 - m krabbe- el hummerkød 48 - stegt m bananer og andet 46 Fiskefrikadeller 17 - med sur og sød sauce 18 Fiskerand med spaghettifyld 20 - m spinat og champignon 21 - med tomatsauce 20 Fiskesuppe, brun 55 - fransk - bouillabaisse 56 - fyldig 55 Forskel på fisk 6 Frikassé af hornfisk 28 Friture-kogning 8 Færøsk plukfisk 58 Gedde 23 - farseret 24 - kogt 23 - i ostestuvning 25 - ovnstegt 25 Gråsej 51 Grav-laks 36 Grillstegt makrel 40 Grydetorsk m løg og tomater 58 Grønsager og krydderier 7 Hav- og bækørreder 67 Helt 26 Hornfisk 26 - frikassé af 28 - gratin 29 - i fad med røget flæsk 29 - i gelé m kartoffelsalat 30 - kogt m citronsauce 27 - m ansjoser 28 - m krydret sauce og ris 30 Hornfisk m persille 29 - paneret m stuvet blomkål 27 - som forloren kylling 27 Hvidkål, fyldt 18 Ildfast fad, retter tilberedt i 47 Karbonader med kartoffelsalat 19 Karpe 31 - blå 31 Kartoffelsalat, karbonader m 19 Knætter, færøske 22 Krebs 32 Krebsespisning 33 Krebs, kogt 33 - stuvede 34 Krydderier og grønsager 7 Laks 34 - Grav-laks 36 - kogt med hollandaisesauce 34 - røget 35 - stegt 36 Lange 37 Lubbe____ 37 Makrel 37 - grillstegt 40 - og ørred, røget 76 - i fad m tomat og citron 39 Makrel, kogt m citronsauce 38 - med ansjoser 40 - med dild 40 - med glaserede løg 39 - stegt m chilisauce42 - stegt m stikkelsbærsauce 38 - stegt m tatarsmør42 - stegt på fisketur 41 Makrelfilet, kold m tomat 41 Ovn, transportabel 73 Peberrod, kogt aborre med 13 Plukfisk, færøsk 58 Redskaber, særlige 8 Regnbueørreder 69 Rengøring af fisk 5 Ris og karry, ål kogt med 10 Rødspætter 43 Rødspætte, kogt i urtesuppe 44 - kogt m persillesauce 44 - stegt m smørsauce 43 Rødspættefileter 44 Røgeovn, stationær 74 Røget fisk 73 Røget fisk, anvendelse af 77 Røget laks 35 Røget makrel og ørred 76 Røgning af ål 76 Røgovne og røget fisk 73 Sandart 49 - kogt 50 - med tatarsmør 50 - stegt 50 Sej 51 Selleri, fiskeboller med 19 Snittebønner, saltet ål m stuvede 11 Stalling 51 Stalling, bålstegt 53 - m soya og sherry 54 - sprængt 53 Stikkelsbærsauce, stegt makrel med 38 Stuvede kartofler, stegt ål m 10 Suder 54 Suppe af fisk 54 Særlige redskaber 8 Tomater med fars og senneps-sauce 19 Torsk 56 - i fad m fløde og krydderi 62 - i fad m kartofler og grønsager 63 - i fad m makaroni 63 - i gryde m løg og tomater 58 - i hvidkålsgratin 64 - i skaller 65 - i tarteletter 65 - i udhulede tomater 64 - kogt i krydderilage 62 - kogt m nytårskræs, bukser, krølle, lever 57 - kold i salat og pynt 61 - m ris og krydderier 61 - ovnstegt 59 - stegt m krydret makaroni 59 Torskefilet i ærtegryde 60 - stegt m brun, krydret sauce 61 - stegt m stuvet blomkål 60 Torskerogn 65 - i krydret sauce 66 - i mayonnaise 66 - ristet 65 Udbening af fisk 6 Ørred 66 - behandlet med træsyre 68 - blå 68 - farseret 70 - fyldt - m citronskiver 71 - fyldt og krydret i fad 71 - kogt - i gelé 72 - kogt - i mayonnaise 72 - kogt m forloren hollandaisesauce 67 - kold m mayonnaise 67 - m persille og hakkede løg 70 - m purløg og kartoffelsalat 70 - stegt m sennep og æbler 70 - og makrel, røget 76 - stegt - i marinade 72 - stegt m champignon 69 - stegt m tomat og bacon 69 Ål, kogt med ris og karry 10 - på flere måder 9 - røgning af 76 - saltet med stuvede snittebønner 11 - sprængt 11 - stegt m stuvede kartofler 10 Ålen flås 9 | ||
Fiskefrikadeller med sur og sød sauce
Frikadellerne kan også serveres med følgende, særprægede sauce. Skær 2 skiver røget spæk i små terninger, hak et løg og lad dette snurre i en gryde. Opløs en suppeterning i en stor kop vand og hæld det over. Jævn saucen med mel og margarine, smag til med salt, sukker og eddike, farv saucen brun med kulør. Kogte kartofler serveres til. Det var en fisker, der lærte os denne opskrift, og han anbefalede den også til kogt fisk, med fiskesuppen som kraft. Senere har vi talt om, at det sikkert var fordi, de ingredienser der benyttes, altid findes ved hånden om bord på fiskerbådene og selv i det mest afsides liggende fiskerhus. Saucen er både kraftig og velsmagende, og kan give ny smag på fisken, hvis man skal spise fisk mange dage i træk. | ||