Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Krydderikogebogen | ||
Forfatter: | Strömberg, Alva; Lindhagen, Ulrikka; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1960 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Grafisk Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 224 | ||
Oversætter: | Christjansen, Disa; Nielsen, Kjerstine | ||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 16,5 | ||
De fleste mennesker synes, at duften af krydderier er både hyggelig og behagelig.
Man får fornemmelse af jul, når man mærker den krydrede duft af brune kager og pebernødder. Man mindes rejser i Frankrig og Italien, når duften af hvidløg, timian og olie slår en i møde. At anvende krydderier i madlavningen er en kunst, der går helt tilbage til oldtiden, en kunst, der undertiden fik en anelse af trolddom over sig. Krydderierne gav ikke alene maden en pikant smag, men man mente også, at de havde andre gode egenskaber. De gjorde hjertet let, de kunne bortjage gigtsmerter og melankoli, de gav appetit, og de kunne bringe dyb og varig kærlighed til den, der forstod at anvende dem rigtigt. Man kendte således virkningen af krydderierne, men ikke årsagen. I dag ved vi, at den overvejende del af krydderierne indeholder livsvigtige stoffer, og at man derfor med held kan anvende dem. Interessen for at anvende krydderier har dog i en lang årrække været ringe. Først i de senere år er man begyndt at anvende andre og finere krydderier end salt og peber. I opskrifter i aviser og kogebøger ser man krydderier anvendt som timian, esdragon og paprika, krydderier, der kun sjældent blev brugt i almindelige husholdninger i tidligere tid. | ||
Agurker med sennep 168
Agurkesalat 99-112 And med appelsinsovs 31 And med pomeranssovs 149 Angelika, kandiseret 24 Ansjosfyld i tomater 28 Appelsin- og løgsalat 31 Appelsinessens 30 Appelsinskal, syltet 30 Bananer med rom 201 Bayerske pølser 206 Bearnaisesovs 49 Biff a la Américaine 86 Boeuf bourguignonne 195 Boeuf marchand de vin 196 Bouillabaisse 159 Broccoli med ansjos 28 Broccoli med peberrodssovs 144 Bønner med hvidløgssmag 65 Bønnegryde med ketchup 85 Bønnesuppe 166 Cayennesovs til grønsager 37 Chili con carne 39 Chokoladedrink 74 Chokoladekage, italiensk 73 Chokolademousse 74 Chutney, indisk 41 Chutneysovs 42 Cinnamon toast 76 Citronpie 44 Citronsovs 43 Citronsuppe, græsk 44 Cocktailmandler, saltede 125 Cocktailrejer med filésmag 58 Crepes suzettes 201 Cumberlandsovs 56 Duer i krydret sovs 35 Enebærsovs 48 Endiviesalat med kørvel 99 Entrecote Bercy 100 Esdragoneddike 49 Fars med oliven 128 Farsbudding, kold 196 Fines herbes 53 Fire krydderier 54 Fire krydderier, fransk opskrift 54 Fisk med citron- og karrysovs 44 Fiskegryde med tomat og oregano 132 Fiskesovs med kapers 78 Fiskesuppe med safran 158 Flæsk med hvidløgsfyld 66 Flæskesteg 51 Forel m sherry og ansjoser 197 Foreller med mandler 125 Forårsgryde 195 Fransk dressing 112 Frituredej med oliven 129 Friturekogte svampe 129 Frugtsalat 87 Garafolato, italiensk kødstuvning 194 Gelékage 56 Glasur til kager 172 Glasur med cognacsmag 172 Gløgg, fransk 77 Grapefrugt 25 Grapefrugt med ingefær 68 Grydesteg med krydderurter 182 Græskar med ingefær 68 Grønærter med sar 166 Guatemalagryde 114 Gullasch, mexikansk 132 Gullasch, ungarsk 138 Gulerødder med appelsin 31 Gulerødder med merian 113 Hasselnøddekage, finsk 124 Honningkage med kaffesmag 63 Honningkager med nødder 62 Honning- og sennepsdres- sing 63 Honningsovs 62 Hummer Newburgh 198 Høne i karry 84 Høne i paprika 137 Hønsegumbo, kreolsk 59 Høne med worcestersovs 204 Ingefær-is 69 Is med brændende cognac 201 Jambalaya 180 Javanesisk risret 42 Julekage 80 Julesalat, fyldt 25 Kaffeglasur 71 Kaffe-is 72 Kalv med sherry 194 Kalvekotelet m basilikum 34 Kalvekotelet med merian og sar 113 Kalvekød og bønner i marinade 111 Kalvekød med rosmarin 154 Kalvekød med timian og citron 182 Kalvelever med rødvin 194 Kalvenyre 202 Kanin med rosmarin 154 Kapersbøf 79 Kaperssovs, italiensk 79 Kardemommekage 81 Kartofler, bagte 26 Kartofler, bagte med kommen 90 Kartofler i tomatjuice 186 Kartoffelkroketter 117 Kartoffelpie med ost 136 Kebab 102 Kokosbrød 88 Kokos-is 89 Kokos- og jordbærpie 87 Kokosris 89 Kommenkiks 91 Kommenstænger 91 Koteletter, flamske 207 Koteletter med salviesmag 163 Krabbe med ris 199 Krabbegumbo 59 Krabbesalat med oliven 127 Krydderiblanding 181 Krydderiblanding fra Provence 103 Krydderkager 142 Kryddersalt 55 Kryddersmør 173 Kryddersovs, grøn 50 Kylling cacciatore 35 Kylling, dybfrossen 38 Kylling med esdragonfyld 50 Kyllingelever med mandler 125 Kødbudding 182 Kødbudding med ost 135 Kødbudding med rosmarin 155 Kødbudding med worcestersovs 205 Kørvelsuppe 98 Kål, sursød 166 Kålsalat med sellerifrø 167 Lammegryde med hvidløg 67 Lammekoteletter med merian 114 Lammekoteletter med paprika 140 Lammenyre med timian 184 Lammesteg m grønmynte 123 Lammesteg m rosmarin 154 Løg, fyldt, med oliven 128 Løg i sursød sovs 202 Løg, søde 106 Løg- og appelsinsalat 105 Løgpie 107 Løgsmørrebrød 106 Løgsuppe, fransk 107 Makrel i vinsovs 198 Mandelsmør 173 Mandelsuppe m koriander 93 Marinade til oksekød 111 Marinade med salvie 163 Marinerede Karl Johansvampe 51 Mayonnaise med kapers 78 Mayonnaise, Muhammeds 79 Mayonnaise med sellerifrø 167 Medisterpølse med øl og grønsager 206 Mint julep 122 Mint julep med frugt 122 Mint sauce, klassisk engelsk 122 Muffins m muskatblomme 119 Muffins med nødder 124 Muskatsovs til efterretter 118 Muslinger i gryde 131 Muslinger til smørrebrød 133 Myntegelé 123 Omelet fines herbes 99 Omelet med ost 134 Omelet, spansk 139 Osteboller med muskat 117 Ostebrød med chutney 42 Ostebrød m tabascostænk 179 Ostekage med tomatjuice 134 Oste- og kommenkiks 90 Oste- og olivensovs 128 Ostesoufflé 38 Paella 159 Pandekager med bacon og krydderier 183 Panettone 176 Paprikasovs 139 Peberrodsovs til skinke, and og gas 143 Persille, kogt i olie 145 Persillesovs 145 Piedej 107 Pindemad med svampe og hvidløg 65 Pistacieparfait 148 Pizza napolitana 130 Pladekage m kardemomme 81 Plumbudding 200 Porresalat 150 Porresuppe, kold 150 Pot-au-feu, fransk 66 Pyt-i-pande, kinesisk 108 Pærer belle Hélène 74 Rabarber med angelika 24 Rejer i sherry 198 Rejer med soya, kinesiske 174 Rejegryde fra Sydstaterne 40 Reje- og krabbestuvning 26 Ribbensteg, kinesisk 175 Risotto, Milanese 158 Rugbrød, svensk 27 Rød ris 86 Rødbeder med muskat 117 Rødkål 57 Rødkål med kommen 91 Rødvin med nelliker 95 Røræg med paprika 138 Salat for løgelskere 105 Salatdressing med hvidløg 66 Salatdressing m tør sennep 169 Salatdressing med wor- cestersovs 205 Saltimboca 164 Salvie- og løgfyld 163 Sesamboller 170 Sherry flip 120 Sherrykage 200 Sild med sennepssovs 169 Sildekrydderier 170 Silderet med dildfrø 46 Skinke på fransk manér 93 Skinke, glaseret 31 Skinke pyntet med nelliker 95 Skovmærkebowle 171 Soufflé med små bønner 135 Sovs, pikant, med rosmarin 155 Sovs Robert 199 Spaghetti med valmuefrø og mandler 188 Spinat med muskat 117 Svampe med oregano 131 Svampe- og tomatsovs 34 Svampecreme 178 Svinekoteletter i marinade 112 Søtunge Albert 197 Tabascostuvning 180 Tabascoæg 179 Tartar med æggeblomme 143 Teabricks, engelske 188 Te på citronmelisseblade 45 Tomater, fyldte 152 Tomater med merian og timian 114 Tomatgryde med spaghetti 132 Tomatsalat med dild 46 Tomatsalat, fransk 106 Tomatsovs 33 Tomatsovs til spaghetti, italiensk 183 Tomatsuppe med rødløg 107 Tunge med ansjos 29 Tunge med pikant sovs 23 Valmuebrød, serbisk 187 Vaniljecreme, gammeldags 189 Welsh rarebit 207 Worcestersovs med smør 205 Æbler, stegte m kokosfyld 88 Æbler med mynte 122 Æblekage med kanel 77 Æblepie med koriander 92 Æg med tomatsovs 185 Ål i krydderstuvning 146 Al, marinerede 156 Al, stegt, med rosmarin 155 | ||
Ål i krydderstuvning
4 personer 1 kg små ål S æggeblommer citronsaft 1/4 l hvidvin nogle esdragonblade persille nogle friske pimpi-nelleblade 1 kvist timian 2 dl små brændenælder nogle salvieblade 50 g smør Kog krydderierne i smørret, alt skal være fint hakket. Rens ålen, skrab den og skær den i små stykker. Læg den i gryden sammen med de grønne krydderier, hæld vinen | ||