Detaljer |
Opskrift |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | "Buon appetito" : mit italienske køkken | ||
Forfatter: | Bruun, Helle; Turchi, F.; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1960 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Stig Vendelkærs Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 62 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | national; Italien; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 8,5 | ||
INVITO
Blandt Italiens mange skønne kunster indtager kogekunsten en fremtrædende plads. Det vil de tusinde af danske, der blot i de senere år har gæstet det vidunderlige land, kunne bekræfte. Det er for alle danske venner af det italienske køkken, denne lille bog er skrevet. Vi håber, den hos kendere vil vække minder om herlige måltider, hvad enten det nu var på luksushotellet i Firenze, den lille romercafé i Trastevere eller havneknejpen i Napoli, og at den må give den læser, der endnu har italiensrejsen til gode, smag for de kulinariske specialiteter og lyst til engang at nyde dem i selve — la bella Italia. Den, der ikke ved bedre, forbinder udelukkende begrebet italiensk mad med makaroni og spaghetti. De følgende opskrifter, der er sat sammen som forslag til rene italienske middage, skulle gerne give et lille indtryk af den rige variation, det italienske køkken byder på. Et karakteristisk træk er de særprægede krydderier. De er uundværlige, men brug dem trods alt med varsomhed — af de stærke urter aldrig mere, end hvad tre fingre kan rumme. Vær ikke bange for hvidløg. Den berygtede karbidlugt fremkommer kun i de tilfælde, hvor der er spist hvidløg i rå tilstand. Kogt eller stegt er det med til at berige enhver ret med sydens aroma. Dæk bordet italiensk. Brug en ternet dug eller nogle festlige servietter. Stik nogle stearinlys i et par tomme Chiantiflasker og pynt endvidere med frugt og blomster. Læg en flutes inde på midten af bordet og stil på hver af siderne salt og peber, en skål med revet parmesanost, små flasker med olie og vineddike til salatblandingen og sidst, men ikke mindst stuzzicadenti, de små tændstikker til at rense tænder med. Hvadenten De serverer vin i karafler eller i flasker, så beregn 1/4 liter til hver. Og nu — gæsterne er kommet, alt er parat — men hvad med en lille aperitif ? Det smager godt og det giver stemning. Vær-sågod at tage plads. Buon appetito! | ||
Dansk, alfabetisk fortegnelse over retterne, som alle er beregnet for 4-6 personer
Abrikoser, kogte 26 And i ovn 31 Aperitif 7 Appelsinsalat 17 Banancreme 42 Bouillon med pisket æg 23 Bøf fra Napoli 40 Canapéer 48 Canapé med ansjosfileter 22 Canapé med sardiner 21 Champignonsuppe 33 Cocktails 7 Espressokaffe med småkager 37 Falske æg 13 Fantasisalat 26 Ferskner med flødeskum 12 Fiskefileter i gratin 30 Fiskefileter med tomatsauce 38 Fiskesuppe 9 Fondue 27 Franskbrød, ristet, med champignon 35 Frugt 10 Frugter, blandede 30 Frugter, blandede, ituskårne 14 Fyldte æg og fyldte tomater 10 Grønsagsuppe fra Genova 29 Grønsagsuppe fra Milano 36 Haresteg 34 Is med syltede frugter 27 Jordbærsalat 23 Kalvefilet, som romerne laver den 24 Kalvefilet med tunfisk 27 Kartoffelboller i tomatsauce 25 Kartoffelkroketter med tomatsauce 15 Kastanjebudding 43 Kastanjer med flødeskum 24 Kylling som Marengo 13 Kylling på jægermanér 35 Lam på romersk facon 33 Lasagne i ovn 18 Lever 10 Makaroni med fyld 16 Marengskage med frugt 39 Marvben 43 Melon og skinke 31 Muslingesalat 25 Mælkesauce 18 Oksefilet med leverpostej og grønne bønner 14 Oksefilet som Pizza 12 Ost 47 Pandekage, krydret 28 Pærer, kogte 19 Ragout 41 Ris med grønærter 42 Riskroketter 34 Risotto 21 Russisk salat 14 Rødbedereder 18 Rødbedesalat 11 Sandwiches 48 Sauce, typisk italiensk 23 Skærsildens sjæle 32 Småkager 37 Spaghetti med muslinger 39 Specialitet fra Piemonte 28 Spinat 45 Suppe fra Pavese 16 Suppe fra Toscana 12 Svedskeblommer i Marsalavin 35 Svinekotelet i vineddike 20 Tomater, fyldte, med ris 41 Tomat- og tunfisksalat 9 Tomatsauce 15 Tomatsuppe 15 Tunfisk 19 Zabaglione 22 Æblemarengs 20 Æggegratin 38 Ål fra Venezia 37 | ||