| INVITO
Blandt Italiens mange skønne kunster indtager kogekunsten en fremtrædende plads. Det vil de tusinde af danske, der blot i de senere år har gæstet det vidunderlige land, kunne bekræfte. Det er for alle danske venner af det italienske køkken, denne lille bog er skrevet. Vi håber, den hos kendere vil vække minder om herlige måltider, hvad enten det nu var på luksushotellet i Firenze, den lille romercafé i Trastevere eller havneknejpen i Napoli, og at den må give den læser, der endnu har italiensrejsen til gode, smag for de kulinariske specialiteter og lyst til engang at nyde dem i selve — la bella Italia. Den, der ikke ved bedre, forbinder udelukkende begrebet italiensk mad med makaroni og spaghetti. De følgende opskrifter, der er sat sammen som forslag til rene italienske middage, skulle gerne give et lille indtryk af den rige variation, det italienske køkken byder på.
Et karakteristisk træk er de særprægede krydderier. De er uundværlige, men brug dem trods alt med varsomhed — af de stærke urter aldrig mere, end hvad tre fingre kan rumme. Vær ikke bange for hvidløg. Den berygtede karbidlugt fremkommer kun i de tilfælde, hvor der er spist hvidløg i rå tilstand. Kogt eller stegt er det med til at berige enhver ret med sydens aroma.
Dæk bordet italiensk. Brug en ternet dug eller nogle festlige servietter. Stik nogle stearinlys i et par tomme Chiantiflasker og pynt endvidere med frugt og blomster. Læg en flutes inde på midten af bordet og stil på hver af siderne salt og peber, en skål med revet parmesanost, små flasker med olie og vineddike til salatblandingen og sidst, men ikke mindst stuzzicadenti, de små tændstikker til at rense tænder med. Hvadenten De serverer vin i karafler eller i flasker, så beregn 1/4 liter til hver.
Og nu — gæsterne er kommet, alt er parat — men hvad med en lille aperitif ? Det smager godt og det giver stemning. Vær-sågod at tage plads. Buon appetito! | |