Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | "Kom’sammen" : Fru Meta’s Menuer med Opskrifter for mindre Husholdninger til Middage, Frokoster, Five o’clock tea, Aften- og Bridgeselskaber - afpasset efter Aarstiderne og med særlige Afsnit for Julen, Nytaar og Paaske | ||
Forfatter: | Fru Meta; | ||
Pseudonym: | Fru Meta | ||
Årstal: | 1924 | ||
Udgivelsessted: | Hellerup | ||
Forlag: | Aug. Olsens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1925 | ||
Sider: | 114 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | Hellerup | ||
Pris i kr: | |||
Dyrtid og knappe Indtægter gør Husmoderens Stilling besværlig og dette mærkes
jo særlig naar man faar Gæster, og man ønsker at gøre lidt mere ud af det hele end til daglig. Hvor kedeligt er det ikke at maatte sige: Vi har ikke Raad, vi maa indskrænke os. Vi gaar derigennem maaske Glip af mange hyggelige og muntre Timer, der ellers kunde være tilbragt sammen med kære og velkomne Venner. At denne lille Bog skulde kunne raade Bod paa Tidernes Ugunst i enhver Henseende, maa man ikke forlange af den, det tilstræber den heller ikke, den søger kun — hvilket ogsaa skulde fremgaa af dens Titel — at give Raad og Anvisninger i den jævne Husholdning paa, hvorledes man for en billig Penge trods Dyrtid og knappe Midler dog kan gøre smaa Underværker og faa noget ud af lidet. En Kogebog, efter hvilken en hel Husholdning kan føres, er den saaledes heller ikke, dertil er dens Indhold for begrænset. Men i Forbindelse med de mange udmærkede Kogebøger, der findes, vil den kunne anvendes som et Slags Supplement, og anvendes med Fordel, haaber jeg. Og i denne Retning skulde den ikke være begrænset alene til Selskabeligheden, men skulde dels ved de Menuer, den giver, f. Eks. ved Middage og Frokoster, ligesom ved de forskellige Opskrifter, hvoraf flere vistnok kun er lidt kendte, men efter min Mening saa meget desto fortræffeligere, udmærket kunne anvendes ogsaa i den daglige Husholdning. Alene begrænset til de Hjem, hvor der kommer mange fremmede, skulde den altsaa langtfra være. Som det vil ses, gives først en Række Menuer til Middage og Frokoster, ordnede efter de forskellige Aarstider. Dette skulde være en Fordel, thi dels giver de almindelige Kogebøger jo som Regel ikke Anvisninger paa Menuer, og dels skulde det, at man paa hvert givet Tidspunkt i Aaret let kan finde de Retter, der er tilgængelige og passende, være en Fordel. Det er maaske ikke altid let paa staaende Fod med Held at skulle sammensætte en Menu, der helst skulde virke lidt ny efter Aarstiden. løvrigt henvises hvad Frokoster og Middage angaar til de almindelige Bemærkninger, der indleder de paagældende Afsnit. Endvidere er der, som det vil ses, optaget forskellige Afsnit: Paasken, Juleugen med dens mange Forberedelser (herunder findes ogsaa et særligt Afsnit om hjemmelavet Konfekt), ligesom der gives Anvisning paa en lidt festlig Nytaarsaften. Da Five o'clock tea jo bliver mere og mere moderne, og da den jo kan være en billig Form for Selskabelighed, findes et særligt Afsnit herom, i hvilket der gives Anvisninger paa en Række hjemmebagte Kager af forskellig Art og efter kun lidet kendte, men velprøvede Opskrifter. For at gøre det lidt mere overskueligt og i det hele lettere at gaa til, er Te'erne ordnede i Menuform. Et særligt Afsnit findes ogsaa om Aftenselskaber. Kort sagt, Bogens Formaal skulde være at gøre det hele lettere, bedre, fiksere og samtidig vise, at dette udmærket alligevel kan ske paa en økonomisk Maade, selv om det maaske saa til Gengæld vil vise sig, at Økonomi fordrer en Del Ulejlighed, en; Ulejlighed, der dog, naar den er vel overstaaet, vil give Husmoderen en Følelse af Tilfredshed over selv at kunne magte Opgaven, ligesom hun ved Siden af at have sparet paa Pengepungen, derigennem maaske vil have kunnet gøre det bedre og hyggeligere for sine Gæster — og det var vel det, der var det vigtigste. Bliver dette Tilfældet —¦ og derom er jeg overbevist ved de mangeaarige Erfaringer, jeg selv har gjort — er Bogen ikke skrevet forgæves. Fru Meta. | ||
Aal i Gelé 148
Agerhøns 80 Amerikansk Kanelbrød 211 Andesteg 18, 96, 114 Appelsinkompot 43 Artiskokker 83 Bagværk til Frokost 146 Banansalat 170 Bayonneskinke 281 Beuf 132, 176 Blegselleri 4, 42, 112 Blomkaal 66, 45, 95 Blomkaal med Ost 95 Blomkaalsgratin 45 Blommekompot 178 Bouillon 1, 254 Brisler 22 Brun Suppe 94, 245 Brødcroutons 137 Brødcroutons m. Spinat og Røræg 155 Butterdejg 189 Butterdejgskonvolutter 189 Butterdejgsrand 136 Bønner med rørt Smør * 92 Bønnesalat 149 Chokoladekiks 214 Chokoladesauce 85 Chokoladetrifli 12 Citronfromage "282 Citrongelé 208 Cocktails 230—233 Crackneils med Blegselleri 42 Crème 6 Djævleæg 116 Duer 51, 185 Dyresteg 29, 256 „Englishman" 230 Fasaner 34 Fiskefars 59 Fiskerand 36 Fiskesalat 161 Fisk i Mayonnaise 224 Fisk i Skaller 13, 140 Flødeost 154 Flødepeberrod 69, 239 Fløderand 43 Forloren Hare 7 Forloren hollandsk Sauce 40 Forlorne Kyllinger 72 Forloren Mayonnaise 131 Forloren Skildpadde 59, 273 Franske Kartofler 23, 82, 141 Frokostsalat, daglig, 109 Fromage m. reven Chokolade 223 Frugtsalater 20,142, 186, 202, 244, 258 Fyldte Æg 169 Fødselsdagskringle 217 Gaas 18, 114, 240 Gaaseleverpostej 237, 139, 257 Gedde 69 Grilleret Kalve- eller Lammekød 269 Grøntret 17, 21, 74, 121, 246 Grønærtesuppe 68 Gulerodssalat 177 Hakkede Æg og Sild 128 Hare 3, 101 Havrekiks 150 Hindbærgelé 5 Hindbærparfait 77 Hofdessert 15 Hollandsk Sauce 40 Honningkage 205 Honningkage-Sandwiches 215 Horn 183 Hummer i Mayonnaise 181 Hummer naturel 62, 175 Hvidkaalssalat 127 Høne, stegt, 57 Høns i Champignons 135 Høns i Mayonnaise 104 Hønsekødsuppe 103 Ingefærfromage 61 Irsk Julekage 201 Is 31 Is med Nougat 248 Is med Pistacier 31 Italiensk Salat 145, 265 Julekage, irsk, 201 Juliennesuppe 99 Jødekager 235 Kabliau, kogt 249 Kaffefromage 58, 253 Kalkun 11, 247 Kalvefilet 141 Kalvesteg 41 Kammerherreindekager 188 Kanelbrød, amerikansk, 211 Karamelbudding 64 Karper, kogte, 238 Karse og Sild 120, 265 Kartoffelsalat 138, 153 Kastanjer, ristede, 50 Katrineblommekage 35 Kaviar 76 Kiks 207, 129 Kirsebærkage 212 Klar Suppe 1, 16 Klejner 234 Klosterkringler 213 Kommenskringler 222 Konfekt 261, 198, 206, 263 Koteletter 132 Krumkager 191 Krustader 113, 22, 259, 277 Kræmmerhuse 210 Kyllinger 70, 93, 160 Kærnemælksfromage 67 Kødfars 56 Kødsalat 115, 265 Kørvelsuppe 55, 268 Lagkage 195 Lagkager, smaa, 219, 97 Laks i Gelé 173 Laks i Mayonnaise 126 Laks med Spinat 143 Lammefricassé 163 Lammekoteletter 86, 152 Lammekød, sprængt 88, 180 Lammeryg 75 Lammesteg 46, 156 Legeret Suppe 27 Lever 54 Levermousse 24 Leverpostej 237 Leverpostej i Sky 111 Linser 200 Macaronigratin 2 Macaronisalat 133 Macaronitimbals 9 Makrel, røget, 65 Mandelmarengs 220 Marmelade, russisk, 206 Marmorkage 190 Mayonnaise, forloren, 131 Medaljer 203 Melboller 103 Melon 73, 87 Musses Salat 174 Mørbrad 47 Mørdejgstærte 197, 52 Nougat 261 Nougatis 248 Oksefilet 23, 250 Oksehalesuppe 32 Oksetunge 56 Oksetunge og Æg i Sky 229 Omelet m. Sild eller Makrel 147 Omelet, sød, 271 Oplagt Mælk med Hindbær 158 Osteanretninger 4, 90, 241, 270 Ostebrød 117, 19 Ostepind 60, 78 Ostesoufflé 184 Ostestænger 157, 106, 251 Overflødighedshorn 262 Panerede Selleri 12b Parfait 77, 279 Pebernødder 236 Peberrodssalat 119 Pigvar 49 Pistacieis 31 Postej 255, 280 Punsch 267 Pære- og Blommekompot 172 Pærer med Kirsebær 91 Raager 63 Rabarberdessert med Creme 225 Rabarbergelé 8 Rabarbergrød 48 Rabarberkompot 134 Remouladesauce 10 Rensdyrryg 37 Ribbenssteg 98 Ris å l'amande 242, 251 Risengrød 243 Risrand, varm, 274 Ristet Brød 196 Ristet Skinke med Tomat 171 Roastbeaf 105, 167 Rouletter af Hummer og Torsk 100 Rugkiks 162 Rulletærte 198 Russiske Æg 130 Russisk Marmelade 206, 261, 264 Russisk Salat 122 Ryper 30, 278 Rysteribs 160, 71 Rødgrød 79 Rødkaal 18 Rødspætter 40, 123 Rødspætter i Mayonnaise 168 Sandwiches 221 Sardelringe i Gelé 226 Scones, skotske 187, 146 Sild, fyldte, 166 Sild og Karse 120 Skinke med Røræg 110 Skotsk Ostebrød 117, 19 Slikasparges 39, 151 Smorgasbord 272 Smørrebrød 265 Snepper 63 Sodakage 218 „Solstraale" 231 Spejlæg, forlorne, 216 Spinat 143, 53, 65 Sprængt Lam 88, 180 Stenbider i Gelé 148 Stikkelsbærkompot 165 Sukkerbrødskage 204 Suppe 1, 9, 276 Svedsketærte 38 Svinekam 14 Sylte 124 Tapioeasuppe 44 Tartaletter 118 Tartarsmør 176 Timbal af Fiskefars 33 Timbals m. Marcaroni og Skinke 81 Tomatbeuf 179 Tomatsuppe 80 Torsk i Gelé 10 Torsk i Mayonnaise 126 Tunge med Spinat 143 Tvebakker 193 Tykmælk 159 Tyrkisk Brød 209 Tyttebærgrød 102 Urtesalat 109, 180, 256 Vandbakkelser 192, 16, 84 Vanilletestænger 199 Vildtragout med Butterdejg 108 Vildænder 82 Vincobler 232 Wienerschnitzel 164 Æbledessert med Creme 225 Æblegrød 107 Æblekage 25, 26, 260 Æblekompot 14, 34, 275 Æble- og Pærekompot 182 Æbleskiver 266 Æggecocktails . 233 Æggehvidekage 194 Æg med Rejer 227 Æg med Skinke 228 Æg og Tomatskiver 144 Østers 28 | ||
111. Leverpostej i Sky.
Sky laves lettest ved at farve Suppe med Vitamon og lidt Kulør. Den stives med Husblas, 10 Blade til 1 1. Naar den er kold, men ikke stiv, hældes lidt deraf i en Rand eller anden Form. Naar dette er stift, lægges Stykker af Leverpostejen derpaa, hvorpaa der atter hældes Sky og saa fremdeles til Formen er fuld. Laves Dagen før. Om Tilberedning af Leverpostej se Nr. 237. | ||