Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mad og Plan | ||
Forfatter: | Sivertsen, Lilly; Hellström, Elsa; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1957 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | J. H. Schultz Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1962; 1965; | ||
Sider: | 220 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | diæt, kalorier; pædagogisk; familie; | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 14,5 | ||
I denne bog har vi forsøgt at tage hensyn til de mange problemer, der knytter sig
til moderne madlavning, bl. a. vedrørende ernæringslære, hygiejne og arbejdsmetoder. Opskrifterne indeholder derfor mindre sukker, fedtstof og mel, men mere af frugt, grønsager og æg, og samtidig anviser vi meget enkle tilberedningsmetoder. Også planlægning af indkøb og arbejde, arbejdsredskaber o. a. er medtaget. Bogen indeholder opskrifter både for begyndere og viderekomne, således at der er tilstrækkeligt stof at vælge mellem til 4 års undervisning i husgerning. Hvert afsnit indledes med en grundopskrift med anvisninger, der helt eller delvis skal benyttes til de efterfølgende opskrifter og kan varieres på mange måder. Opskrifterne er beregnet til en lille familie på 2-3 personer. Vi takker for hjælp og gode råd. Til professor dr. med. Poul Bonnevie, der har gennemset det teoretiske stof, retter vi en hjertelig tak. | ||
Alfabetisk fortegnelse over retterne
A Abrikosgrød 44 abrikosmos 41 abrikosrand 49 abrikossovs 46 abrikossuppe 46 agurker, syltede 62 agurkesalater 85 appelsinskal, syltet 59 arme riddere 94 asparges 70 B Bacon, stegt 162 baconruller 159 baconæggekage 137 bagepulverstang 112 bayerske pølser 165 biksemad 177 blomkål, kogt 70 blomkål, stuvet 73 blomkålsgratin 78 blomkålssuppe 80 blommekompot 42 blommer, syltede 60 boller m/bagepulver 112 boller, fiske- 192 boller, kød- 154 boller, mel- 140 bordgryderet, fisk 193 bornholmsk æggekage 194 brune bønner 72 brune kager 118 brunkålssuppe 79 brød, ristet 93 brødboller 95 brødbudding 95 brødomelet 94 brødsuppe 92 brødterninger 93 brødæggekage 94 byggrynsgrød 122 byggrynssuppe 122 bøf, dansk 150 bøf, engelsk 160 bøf, fransk 160 bøf, stroganoff 156 bønner, brune 72 bønner, kogte 7° bønner, stuvede 73 C Champignoner, smørdampede 72 chokolade 207 chokoladedessert 49 citrondressing 84 citronfromage 144 citronskal 120 creme, kagedessert 145 creme/mayonnaise 146 cremerand 141 cremesalat 40 cremesovs 145 F Farinstang 105 fars 152 fars i kål 155 fars m/æbler og svesker 155 farserede grønsager78, 155 farspandekage 153 fastelavnskatte 103 finsk brød fisk i brun sovs 192 fisk i tarteletter 198 fisk, røget 194 fiskeboller 192 fiskefrikadeller 192 fiskegratin 198 fiskerand 193 fiskesalat 198 flæsk, kogt 163 flæsk, stegt 162 flæskeruller 159 flæskesteg 176 flødeis 131 flødekager 115 flødeskum 131 forloren hare 153 forlorne spejlæg 106 franskbrød 101 franskbrød, ristet 93 frikadeller, fiske- 192 frikadeller, kartoffel- 68 frikadeller, kød- 53 frikadeller, rogn 191 frikadeller, urte- 78 frikassé, kød- 58 frikassé, urte- 75 frugt i gelé 50 frugt i æggestand 50 frugtgratin 50 frugtgrød, blandet 44 frugtkage, sandkage 108 frugtsalat 40 frugttærte 48 fødselsdagskringle I04 G Gelérand 36 geléring 36 gifler 102 glasur 119 gratin 139 grydebøf 170 gryn, ristede I24 grynsuppe græskar, syltet 62 grødbudding 30 grønkål, dampet 64 grønkål m/flæsk 80, 163, 164 grønkålsrand 78 grønkålssalater 84, 85 grønkålssuppe 80 grønlangkål 75 grønsager, farserede 78 grønsager, smørdampede 71 grønsagsgratin78, 155 gulerodsrand 78 gulerodsrasp 84 gulerodssalater 84 gulerødder, brunede 76 gulerødder, kogte 69 gulerødder, smørdampede 71 gulerødder og ærter, stuvede 74 gul ærtesuppe 164 gule ærter m/flæsk 164 gullasch m/urter 156 gærkage i form 105 gærkringle 104 H Hachis 151» 170 hamburgerryg, kogt 163 havregrynskager 107 havregrynsklatter 130 havregrynsmakroner 107 havregrød 122 hindbær, henkogte 55 hindbærrand 37 hjerte, helstegt 170 hjertehachis 170 horn m/gær 102 hornfisk, stegt 190 hvidkål, brunet 76 hvidkål, kogt 7° hvidkål, stuvet 73 hvidkålsgratin 78 hvidkålssalater 86 hvidkålssuppe 79 hvidkålssuppe m/flæsk 79, 163, 164 hyben, syltede 59 hybengrød 45 hybenmarmelade 61 hyldebærsaft 57 hyldebærsuppe 46 hønsekødsuppe 173 I Is, fløde- 131 italiensk salat 87 J Jordbær, henkogte 55 Juleboller 105 julegrød I29 julekage i°5 juliennesuppe 79 jævninger m/fedtstof 35 jævninger u/fedtstof 34 K Kaffe 206 kaffebrød 113 kakao 207 kalvekoteletter 161 kalveruller 159 kalvesteg 74 kam u/spæk 174 karry suppe 81 kartofler, brunede 68 kartofler, kogte 66 kartofler, stegte 68 kartoffelbjerg 67 kartoffelfrikadeller 68 kartoffelmos 67 kartoffelmosgratin 67 kartoffelris 67 kartoffelrosetter 67 kartoffelsalat 68 kartoffelsuppe 82 katrineblommekage 50 kiks 102 klatkager 130 klejner H7 klipfisk, kogt 196 klipfisk i tomat 196 kokosfromage 127 kokoskranse 114 kokosmakroner 107 kokostoppe 107 koldskål 126 kommenskringler 103 kompot 42 kompot m/creme 49 koteletter 161 kringle 104 krydderikage 109 kræmmerhuse 106 kuvertbrød 103 kærnemælksbrødsuppe 92 kærnemælksfromage 127 kærnemælkssuppe 127 kød, kogt158, 172 kød i karry 158 kød i kål 157 kød i tarteletter 177 kød m/makaroni 177 kød m/æggestand 177 kødboller 154 kødrand 155 kødruller 159 kødsuppe 172 kørvelsuppe 80 kålrabi, brunet 76 kålrabi, kogt 7° kålrabi, smørdampet 71 kålrabirasp 84 L Lagkager 110 legering 36 lever, stegt 168 levergullasch 168 leverpostej 169 linser 115 løg, glaserede 77 løg, stegte, smørdampede 77 løgsuppe løse ris I23 Makaroni 124 makrel, kogt 190 makrel, røget 194 mandler rl9 mannagrød 128 marengs lI% marmorkage 108 mayonnaise 146 medaljer H5 medisterpølse 165 melboller 140 mælk og brød 126 mælkegrød 128 mælkesuppe 127 mørbrad 1665 167 N Nyregullasch 171 nyrepande I71 O Oksefilet i gryde 174 oksefilet i ovn 175 oksekødsuppe 172 oksemørbrad 175 omelet 138 opbagning 35 ost 132 osteanretninger 132 ostesalat 133 ostesuppe 81 othellokage 110 P Pandekager 142 peberrodssmør 200 persillesmør 200 plukfisk196, 198 plæskener 106 plæskenkager 106 porrer, farserede 155 porrer, stuvede 73 pærer, henkogte 55 pølse i kål 165 R Rabarberkompot 42 rabarbermarmelade 61 rabarbersaft 57 radiser 86 rasp 93 ribsgelé 58 ribssaft 57 ribssalat 40 rige riddere 94 ris, løse 123 ris a l'amande 129, 130 risengrød 129 risenvælling 129 rismelsgrød 128 risvandgrød 123 ristaffel 157 rogn, torske- 19* rognfrikadeller 191 romsnegle 104 rosenkål, kogt 7° rosenkål, stuvet 73 rosenkålsgratin 78 rosenkålssalater 84, 85 rosenkålssuppe 80 rosiner 120 roulader rundstykker 102 russisk salat 87 rødbeder, syltede 62 rødbedesalater 84, 87 rødgrød 45 rødkål, smørdampet 71 rødkålssalat 85 rødspætte, stegt, kogt, dampet 188 røræg 137 råcreme 144 råkostanretning 86 råkostsalater 83 s Saft 57 saftsovs 46 sagosuppe 124 salat, grøn 83 salatdressing 83 sandkager 108 selleri, kogt 7° selleribøf 76 sild, dampede 183 sild, marinerede 182 sild, røgede 194 sild, stegt i papir 184 sild, stegte 182 sild i gelé 183 sild m/grønsager 184 sild m/spinat 184 sild m/æbler 184 sildesalat 195 skipperlabskovs 158 skrupper 188 skumboller 140 skørost I32 slikporrer 69 smørbolle 35 smørcreme 146 smørrebrød 9° småkager 113 snitter 91 sodakage 109 solbær, henkogte 55 solbær, syltede 59 solbærgrød 44 solbærkage 48 solbærmarmelade 61 solbærrand 49 soufflé 139 sovse199-203 spegesild 195 spegesild, marineret 195 spegesild m/flødepeberrod 195 spegesild m/æble 195 spejlæg 136 spidskål, kogt 7° spidskål, stuvet 73 spinat, dampet 64 spinat, smørdampet 72 spinat, stuvet 75 spinatrand 78 stikkelsbær, syltede 60 stikkelsbærgrød 43, 44 stikkelsbærkage 48 stikkelsbærkompot 42 strutter 103 suppeboller, kød- 154 sveskeblommegrød 43 sveskegrød 44 sveskekompot 42 svinehjerte 170 svinekam, kogt, sprængt 163 svinekam, stegt 174 svinekoteletter 161 sødgrød 128 T Te 207 teboller 103 tekager, 114 tomatbøf 76 tomater, syltede 60 tomatpuré 62 tomatsalat 85 tomatsmør 200 tomatsuppe 82 torsk, kogt, dampet 186 torsk, stegt 187 torskelever, kogt 191 torskerogn 191 trifli 49 tvebakker 112 tunbøf 190 tunge, kogt 171 tykmælk 126 tyttebær, syltede 60 tyttebærris 123 tyttebær /æblegrød 43 u Urtefrikadeller 78 urtefrikassé 75 urtesupper 79 V Vandbakkelser 116 vanille 120 vanillekranse 114 wienerschnitzel 160 vindruesalat 40 Y Ymer 126 Æ Æble/brombærgrød 45 æble/pæresalat 40 æbleflæsk 162 æblegelé 58 æblegrød 43, 45 æblekager 47 æblekompot 42 æblemos 41 æblerasp 4° æbleskiver 143 æblesnitter m æblesuppe 46 æg, kogte 136 æggegrød 128 æggehvidekage 109 æggekage, bornholmsk 194 æggekage, brød- 94 æggekage, flæske- 137 æggestand 141 ærter, gule m/flæsk 164 ærter og gulerødder, stuvede 74 ærtesuppe, gul 164 Ø Øllebrød 92 Å Al, stegt, kogt 189 ål i gelé 189 ålefrikassé 189 | ||
Oksefilet
300 g kød 1/2 ts salt 15 g smør 2 dl vand 1) Skyl evt. kødet, tør det, og fjern sener. 2) Læg det i ildfast fad eller bradepande, evt. på grillrist. 3) Gnid det med salt, og læg smørklatter over. 4) Stik stegetermometret midt i kødet. 5) Sæt fadet i en kold ovn, på nederste rille. 6) Steg det uden væde ved undervarme - 1600. Termometret viser, når kødet er fær-digstegt (ca. 1 time). Bliver kødet ikke brunt nok, tages det op af fadet, mens skyen hældes fra, og det tørsteges nogle min ved stærk overvarme. 7) Tag kødet op, og kog fadet af med ca. 2 dl vand. Afkog og sky kan inddampes eller jævnes og farves til en tynd, mørk sovs. Kartofler, gulerødder og løg eller rosenkål kan serveres til. | ||