Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Morsomme Silderetter: 95 opskrifter | ||
Forfatter: | Östenius, Asta; Persson, Ingrid; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1959 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Thorkild Becks Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1963 | ||
Sider: | 60 | ||
Oversætter: | Wandall, Merete | ||
Stikord: | oversat; serie; ICA; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,95 | ||
At begynde en frokost eller en middag med en sildemad eller en sildeanretning er
ret almindeligt her i Norden. I Sverige får man ofte varme dildkartofler og smør til de forskellige silde-arrangementer. Silden er næringsrig og en fin vitaminleverandør (A- og D-vitaminer) samtidig med, at den er billig. Før i tiden kaldtes spegesilden for fattigmands føde, men nu bruger man ikke blot silden som hverdagsret - til frokost og middag -, men også ofte som forret eller optakt til en finere frokost, middag eller souper. I de fleste kogebøger findes en del opskrifter med spegesild, men for at få dem samlet på eet sted har man på I.C.A. forlaget i Sverige udgivet denne lille bog som på dansk har fået navnet »Morsomme silderetter«. Bogen indgår som nr. 8 i serien Becks Husmoderbibliotek. Bogen indeholder ikke mindre end 95 opskrifter med spegesild og sildekonserves. En del af disse opskrifter er ret traditionelle, som f. eks. marineret sild, men man kan med dem lave mange lækre silderetter, som er nye og mere spændende end marineret sild med løgringe. - Ved I.C.A.'s sildekonkurrence for et par år siden fik man en masse opskrifter. En del af de præmierede er medtaget her i uforandret skikkelse, medens andre er bearbejdet og ændret, inden de kunne anvendes. Foruden opskrifterne, som er delt op i kapitler, får man her i bogen oplysninger om forskellige typer sild, om konservesudvalg m. m. Et lille afsnit behandler emnet sildemad og garniture til cocktails. løvrigt kan De få flere ideer til sildemad i »Lunt og lækkert smørrebrød«, som er nr. 10 i Becks Husmoderbibliotek. De, som holder af sild, og det gør vel de fleste af os, vil kunne finde mange nye og spændende silderetter i denne lille bog. MERETE WANDALL | ||
Ansjoser, friterede 44
- i lysegrønt 35 - m sød peber 36 Ansjosret 51 Ansjossalat 36 Bagte matjessild i sur fløde 54 Banansild 18 Dampkogt sild m æg og dild 45 Dansk sildesalat 23 Delikatessesild 16 Delikat sildesalat 24 Fedsild i æggestand 56 - m æg 41 Festsild 26 Forårssild 18 I Friterede ansjoser 44 - løgringe 44 - matjessild 52 - sardiner m picklesmayonnaise 52 i Glarmestersild 15 Gratinerede sardiner 55 Gratineret silderet m løgsauce 58 Gulerodsild 14 Hverdagssildemad 42 Karrysild 35 Kommensild 15 Korsikasalat 36 Kryddersild i purløgsfløde 27 - i tomatmarinade 26 , maskeret 27 - m grønærtestuv-ning 46 Krydret sildebudding 53 Københavnersild 16 Let sildebudding 53 Luccasild 26 Løg- og tomatsild 14 Løgringe, friterede 44 Løgsild 13 Marinering af spegesild 13 Maskeret kryddersild 27 Matjessild, bagte, i sur fløde 54 Matjessilderet 47 Matjessild, friterede 52 - i æggestand 57 - , paprikamarineret 33 Nøddesild ____________ 18 Ostegratinerede sardiner i små forme 56 Ostepanerede sild m porrer 48 Ovnbagt sardel- og løgret 55 Paprikamarineret matjessild 33 Picklessild 14 Rollmops Special 19 Russiske sild 46 Rødbedesild 14 Røget sild i krydret mayonnaise 26 - - m røræg 43 - -, sennepsmarineret 25 Salat m fedsild 41 - m røget sild 25 Sardel- og kartoffelret i fad 55 Sardel- og løgret, ovnbagt 55 Sardiner, friterede, m pickles- mayonnaise 52 Sardiner, gratinerede 55 - i grøn peber56 - i mayonnaise38 m hvidløgsmarinade 41 - , ostegratinerede, i små forme 56 - på grønsagsbund m mayonnaise 37 Royal m oliven 38 , varme, m røræg 52 Sardinsalat 38 Sardinsnitter 43 Sennepsmarineret røget sild 25 Sennepssild 34 Sherrysild 17 Sigtunasalat 20 Sild à la Bohus 16 - dampkogt m æg og dild 45 Sildeanretning 34 Sildebiksemad 51 Sildebudding, krydret53 , let 53 Sildebåde 19 Sildegratin m tomatpuré 58 Sildekabaret 33 Sildekarbonader m løg 51 Sildemad m to slags sild 42 Silde- og kartoffelsalat23 Sildepakker m rødløg4 Sildepyramider 3 Silderand m æble og grøn-ærter 5 Silderet, gratineret, m løgsauce 5 Silderoulader m bøkling 51 Sildesalat, dansk - , delikat - m ris 21 - m selleri Sildetartar Sild i aluminiumfolie 4 - i dildsauce - i flødesauce m hakket æg 4' - i grønt - i pikant sauce 31 - m porre 31 - m æbler 41 - russiske 4i Smørsild, varme Små fristelser 5 Sommersild 21 Spegesild, marinering af 11 Varme sardiner m røræg Varme smørsild Vinsild m tomat Æble- og løgsild Æg- og persillefyldte sild 41 | ||
SILDEGRATIN MED TOMATPURÉ
4 port. 2 spegesild 40 g smør eller marg. 1-1 1/2 dl tynd fløde 4-5 mellemstore, rå kartofler 1-2 spsk. tomatpuré 1 stort løg 2 spsk. reven ost Rens, flå og filetér sildene. Udvand fileterne 12-15 timer. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Pil løget, hak det fint og svits det i smørret. Smør et fladt, ovnfast fad. Læg kartofler, løg og sild lagvis i striber på skrå. Bland fløde og tomatpuré. Hæld blandingen over. Drys reven ost ovenpå. Sæt fadet ind i den varme ovn og bag retten ved jævn varme (225°) i 15-20 min. Se billedet side 22. | ||