Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Diana i Fadeburet: 223 opskrifter for jægere og sportsfolk samt alle, der holder af vildt- og fiskeretter | ||
Forfatter: | Rosted, Arne; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1957 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Forlaget Fremad | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 98 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | jagt; vildt; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 14,75 | ||
En klog mand, der havde god forstand på mad og kogekunst, sagde engang: Jeg
ruger ikke over mine opskrifter — tværtimod. Jeg deler dem ud med glæde, for så har jeg da håb om at få lidt godt at spise, når jeg besøger mine venner og bekendte. Heldigvis er der adskillige, der har det som denne kloge mand, ellers var Diana i Fadeburet aldrig blevet til. For en snes år siden begyndte jeg at samle opskrifter hos jagt- og fiskekammerater. Sidenhen har også andre måttet holde for, og her er resultatet. Der spises vildt og fisk for adskillige millioner kr. i Danmark hvert år — også i familier, der hverken tæller jægere eller fiskere blandt deres medlemmer — men de allerfleste husholdninger råder ikke over store variationer i tilberedelsen. Og hånden på hjertet, kære jæger eller sportsfisker: stegt fasan kan være lidt tør, og kogt gedde er ikke altid lige morsom — men her er opskrifterne, der bringer forandring på frokost- og middagsbordet. Lad mig benytte lejligheden til at takke de mange, der så elskværdigt har stillet opskrifter til rådighed for mig. Arne Rosted. | ||
FUGLE OG HÅRVILDT:
Agerhøne Stegt agerhøne 15 Agerhøne a la Bourguignonne 17 Agerhøns a la Daumont 19 Agerhøns med champignons 19 Baronens agerhøne 21 Agerhøns i brunkål 26 Kold agerhøne 49 Farseret agerhøne 50 Agerhøns i kasserolle 31 Agerhøns i vinløv 90 And Moseand a l'Oporto 17 Vildand med pomeranser 19 Vildand med appelsin 32 Lorrys vildandebryst 30 Vildand i salmis 34 Krydret vildand 36 Vildænder med banan 45 Krikand i vennelag 57 Gråandebryst Rathlousdal 57 Krikandebryst 89 Fasan Farseret fasan I 12 - II 21 Fasan med petit Suisse 14 Fasan i karry I 15 - II 28 Stegt fasan 15 Fasan a la Victoria 17 Fasan med sneppefars 20 Fasan-ragout 23 Røget fasan 24 Birgittes fasan 31 Fasan i kål I 20 - II 33 Fasan i fad 27 Fasan i asparges 40 Fasan a l'Americain 39 Fasan i aspic 41 Fasan på kinesisk 43 Victor Borges fasan 44 Fasan i fad 44 Fasan i hvidvin 44 Kold fasan 47 Champignon-fasan 27 Fasan med fyld 30 Pikant fasan 35 Fasan i gryde 36 Fasan-suppe 48 Fasan-frikassé 51 Engelsk jægergryde 54 Fasan å la devinette 77 Havfugle Stegt ederfugl I 16 - II 55 Sortand 55 Fløjlsand 55 Havlit 55 Alk 55 Måge 56 Hare Haresteg å la Diana 16 Hare i hvidvin 18 Jægerhyttens haresteg 22 Hare med champignon 39 Haresteg med fløde 34 Hare på jægervis 37 Hare på spid 38 Fransk hare-ragout I 38 - II 63 Rådyr Rådyrpluk 14 Rådyrgnav 14 Dyrekoteletter med kirsebær 19 Dyreryg I 19 - II 25 - III 52 Dyrekølle med spinat 11 Røget dyrekølle 26 Dyresuppe 11 Dyrekød i karry 11 Dyre-haschis 11 Drachmanns dyrekotelet 29 Dyresteg med Danablu 31 Rådyr-postej 34 Dyrekoteletter 46 Bøf af dyrekølle 46 Dyrebøf 48 Skovfogdens dyrelever 51 Dyrekotelet Diana 56 Dyreragout Frascati 57 Rensdyr Rensdyrfilet 25 Rype Rype å la Coq d'or 26 Ål Ristet ål 28 Âl med agurkesalat 53 Sprængt Randers-ål 58 Skovdue Skovdue-koteletter 21 Skovdue i ærter 32 Skovdue i marengo 40 Skovduesuppe 24 Skovduepie 24 Skovduer i ildfast fad 45 Skovduer i salat 53 Sneppe Himmerigsmundfuld 13 Sneppe med sneppebrød I 15 - II 35 Sneppe à la Provençale 49 Tjur Stegt tjurhane 41 Vibe Vestfynske viber 26 Viber med perleløg 81 Vildsvin Vildsvineryg 22 Jagtherrens vildsvin 22 Vildsvineryg chasseur 87 Forskellige vildtretter Vildtsuppe 23 Devilled game 49 Kold himmerigs-mundfuld 28 Fasan-leverpostej 29 Ægte forloren hare 29 Dyreleverpostej 41 Pandekager med vildt 24 Cottage pie 25 Vildt-fars 25 Brun dyresuppe 54 Jagthyttens indbagte løg 55 FISK: Stegt ål 79 Rulle-ål 75 Aksel Sandemoses kogte ål 83 Al fra Kalvehave 82 Mønsk ålesuppe 83 Stegt havål 64 Ål i hvidvin 90 Sutte-ål 89 Aborre Aborre a la Watervisch 12 Aborrefileter i oliven 42 Aborrefilet Dauphine 51 Aborre i fad 80 Møllehusets aborre 67 Furesø-aborre 67 Aborre i tomat 57 Stegt aborre-filet I 88 - II 90 Gratineret aborre 88 Kogt aborre 92 Brasen Kogt brasen 68 Forel Forel a la Hammer 75 Gedde Gedde med fyld I 46 - II S9 - III 92 Gedde i mayonnaise 53 Kulinariske gedde-frikadeller 63 Russiske fiskefrikadeller 43 Planket gedde 63 Gedde a la Walton 66 Geddefilet 67 Gratin af gedde 67 Ovnstegt gedde I 69 - II 80 Gedde i luksus-anretning 69 Fersk røget gedde 88 Hornfisk Stegt hornfisk 91 Hornfisk i karry 91 Hval Hvalgullasch 87 Karpe Hamlets karpe 78 Krebs Krebsebrød 86 Laks Laks i seng 58 Ristet laks 65 Laksekoteletter I 18 - II 71 Cims frokost-laks 18 Resad laks 65 Gravlaks med bacon 70 Laksefrikadeller 71 Hjemmerøget laks 72 Indianerlaks 72 Laks i kold sauce 91 Grav-laks 89 Makrel Makrel i paprika 52 Kongedybs-roulader 61 Søndags-makrel 69 Gratineret makrel 70 Makrel med urter 81 Pigvar Pigvar Bristol 82 Rødspætte Rødspættefilét a la Stanley 17 Rødspætte i det grønne 33 Fiskefilet a la Boeslunde 40 Rødspætter med muslinger 47 Fyrige rødspætter 55 Rødspætte- ruller 60 Tørre jyder (Bakskuld) I 62 - II 68 Fiskefilet a la maison 66 Rødspætte og grape 74 Sild Silllåda 28 Jægerens frokostsild 41 Sild i sellerigrønt 74 Fyldte silderuller 82 Salt-stegt sild 85 Fyldte sild 85 Sude Kogt sude 65 Søtunge Søtungefilet 61 Søtunge marquery 82 Torsk Tranekær-torsk 33 Kogt torsk 60 Torsk med selleri 60 Klipfisk 62 Kerteminde- torsk 79 Maskintorsk 74 Torsk med Gudhjemma-dyppa 84 Torskerogn i rand 85 Frokost-torsk 91 Tunfisk Tunfisk a la Stroganof 17 Tunfilet espagnole 86 Tunleverpostej 86 Ørred Rå ørred 42 Ørred i gelé 42 Havørred med spinat 65 Forskellige fiskeretter Vinhandlerens fiskeret 13 Fiskerens drøm 33 Kedgeree 48 Bouillabaisse å la Krog 61 Fiskegratin 60 Århundredets fiskefrikadeller 76 New England fiskeret 76 Fiskefrikadeller I 79 - II 84 Anders Færgemands harrsuppe 73 Italiensk fiskeret 80 Himmelsk æbleflæsk 71 Salater, saucer og marinader 93 Fuglen, fisken, vildtet — og vinen 95 | ||
Bouillabaisse à la Krog
I en fiskesuppe (se tilberedningen nedenfor) koges stykker af laks, pighvar, rødspætter, søtunge og ål. Serveres i en terrin drysset med hakket persille. Ved siden af serveres rejer, hummerstykker og små ostebrød. Fiskesuppen tillaves således: I en gryde kommes afkog af hummerskaller, og heri kommes en julienne af urter (fintskåret gulerod, selleri, porrer), og dette koger i 10 minutter sammen med en krydderpose, der indeholder timian, paprika, fennikel, safran, hele nelliker og hvidløg. Man fjerner krydderposen, kommer tomatpuré i og smager til med salt, hvorpå fisken kommes i. | ||