Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Ost til alt | ||
Forfatter: | Diethelm, Margrit; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1957 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Arne Frost-Hansens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 63 | ||
Oversætter: | Nielsen, Kay | ||
Stikord: | ost; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 8,75 | ||
Caseus et panis sunt optima fecula sanis lyder på dansk noget i retning af: Ost og brød, gør kinden rød — og hører til de ordsprog, som vi ikke rigtig tror på. Det forholder sig noget lignende som med barndomsårenes afskyelige og uundgåelige levertran, hvis sundhedsbringende egenskaber blev rost til skyerne, for at få os til at tage den. Hvorimod alt, hvad der virkelig smagte godt — de blandede bolsjer i købmandens høje glas, dejgen, der lige var stillet til hævning, sennep og lageagurker — både var overordentlig skadelige for tænderne og små børns maver. Og de store børn går det ikke meget anderledes. I vor tid finder ernæringsvidenskaben ofte ud af, at det, der var sundt i går, i nattens løb bliver særdeles sundhedsfarligt. Man har taget konsekvenserne hver gang og spændt livremmen nok et hul ind. Og var der endelig ingen skranker for vore madlyster, så drog vægtens stjernebillede truende hen over vor himmel. Nu skulle man spise sig slank efter en eller anden apostel. Igen var alt det, som smagte godt, usundt. Et eller andet sted må der være noget, som ikke passer!
Lad os dog igen lære at spise med glæde i stedet for ængsteligt at vogte på kalorierne og slavisk følge modens luner. Når jeg tænker på den oprindelige madglæde og på atter at vække den, sker det oftest i forbindelse med ganske enkle retter, hvorover der hviler et næsten symbolsk skær: brødet — kraftigt, mørkt bondebrød, vinen — fyldig, rød landvin, og en skive fuldfed gammelost. Ser man så ikke samtidig kattene snige sig gennem det italienske vinløv eller sporer vinduften i en kølig grotte i Tessin. Men også indenfor vor hverdags fire vægge kan man med lidt fantasi fremmane mindet om hine salige feriedage. Det er nok at fylde en billig bordvin over på Chiantiflasken, lægge osten på en tintallerken og brødet på et groft smørebræt. Jeg kendte et ungt par, der hver eneste aften sad og talte så godt med hinanden over brødet, vinen og osten, at det blev mørkt, før de vidste af det. Selv kaldte de det »at bringe orden i begreberne", og de var lykkelige over deres opfindelse. Thi alt, hvad der i dagens lys havde forekommet dem at være uløselige problemer, svandt ind til ingenting i denne velsignede skumringstime. Hvem ved, måske ville det komme til at se bedre ud for vor arme, plagede jord, hvis man ved alle forhandlingsborde agtede lidt mere på den ost og det brød, som -»gør kinden rød”. | ||
Allgàuer nyresnitter34
Allgàuer ostesuppe 29 Amerikanske toasts33 Asparges all' italiana59 Bagte ostesnitter 34 Baltiske osteruller 40 Béchamel med ost 30 Bladspinat 58 Bologneser kalveschnitzel 56 Brogede spyd 38 Brød- og osteomelet 45 Cordon bleu55 Emmentaler gudespise48 Florentinerspinat58 Flødeostdejg41 Fondue fribourgeoise25 Fondue genevoise24 Fondue moitié-moitié26 Fondue neuchâteloise24 Fransk osteomelet35 Freiensteiner ostesnitter33 Fyldte ostekartofler49 Fyldte æg40 Galette43 Gnocchi alla romana53 Gratin montagnard45 Gratineret blomkål59 Greyerzer snitter37 Italienske gryn-gnocchi53 Italienske ostesnitter33 Kartoffelomelet med ost49 Kartner parmesansuppe30 Lardiner 38 Makaroniomelet51 Milanesisk indmad57 Minestra del paradiso28 Neapolitansk indmad56 Neuchateler ostepostejer36 Ost i slåbrok38 Ostebidder37 Ostecreme30 Ostegnocchi54 Ostekage36 Osteomelet46 Ostepandekage43 Ostesalat40 Ostesnitter med skinke34 Ostesnitter med svampe34 Ostespurve52 Ostestænger39 Osteæbleskiver39 Osteæg35 Ovnkik 48 Panata 28 Piccata milanese 55 Pizza alla casalinga 44 Pizza napoletana 44 Ramequin42 Ravioli 50 Risotto52 Saltet ostekage42 Soupe a l'oignon29 Tomater med ostefyld59 Waadtlander ostesnitter33 Welsh rarebits32 Zuricher ostegratin46 | ||
Béchamel med ost
En æggestor klump smør og 1 spiseskefuld mel sættes samtidig over en svag ild og svitses under stadig omrøren, uden at massen brunes. Under stadig omrøren hældes langsomt 1/2 l kogende mælk, krydret med salt, peber og muskat i og koges ganske let i ca. 20 minutter, indtil det er blevet en mælkehvid glat creme. Tilsidst lægger man et lille stykke smør og et par spiseskefulde reven ost eller stykker af smelteost i. | ||