Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Salater og kolde retter | ||
Forfatter: | Östenius, Asta; Bergström, Lisbet; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1957 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Thorkild Becks Forlag | ||
Varianttitel: | Salater og kolde retter: 86 opskrifter | ||
Genudgivelsesår: | 1958 | ||
Sider: | 60 | ||
Oversætter: | Wandall, Merete | ||
Stikord: | salat; serie; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,95 | ||
Kostplaner før i tiden og nu til dags er væsentligt forskellige, hvilket blandt andet
skyldes, at mange frugter og grøntsager — takket være tekniken - nu fås hele året. Salater af forskellig slags glider mere og mere ind i den daglige såvel som den finere madlavning, og vi får på den måde en mere næringsrig, men dog lettere kost. Kolde retter passer nutidens husmødre, som ofte er udearbejdende og har brug for at have i alt fald noget af madlavningen overstået, når de kommer hjem fra arbejde. Mangelen på hushjælp gør, at det for mange af os er af værdi ved selskabeligheder at lave finere, kolde retter for at slippe for at stå i køkkenet i sidste øjeblik. Bogen indeholder foruden 66 opskrifter på salater og kolde retter oplysninger om salatplanter og om, hvordan disse bedst opbevares hjemme, samt salatsaucer af forskellig art. I slutningen af bogen er et kapitel indeholdende 11 opskrifter på saucer, som passer udmærket til kolde kød- og fiskeretter, og bogen slutter med et afsnit, som hedder »kold fly-mad« med 9 opskrifter på forskellige anretninger, som serveres for passagererne i SAS's maskiner. Denne bog, som er nr. 6 i serien »Becks husmoderbibliotek«, vil være en stor hjælp som opslagsbog, og den vil sikkert kunne give de fleste mange nye ideer og værdifulde impulser, så at repertoiret i den daglige såvel som i den finere madlavning kan varieres og gøres mere spændende. Merete Wandall | ||
Appelsin- og hvidkålsalat 24
Appelsinsalat, varm 28 Bedekød med marinerede haricots verts 48 Blegsellerisalat 28 Broccolisalat 26 Champignonsalat 27 Citronmarinade 13 Citrussalat 32 Cumberlandsauce 54 Dildkogte sild 35 Farseret kalvebryst 58 Festsalat 32 Fiskebollesalat med kaviarsmag 16 Fiskekoteletter med rødbedesalat 35 Fiskesalat 15 Fisk i gelé med peberrodsalat 37 Flødesauce, sur 54 Foreller i gelé 38 Forårssalat 28 Frugt- og grøntsagssalat 27 Græsk salat 30 Gulerodsalat, varm 26 Hamburgerryg, stribet 47 Jordbær- og banansalat 31 Kalvebryst, farseret 58 Kalvesteg med champignonsalat 45 Kalvetimbale 43 Kartoffelsalat 56 Kartoffelsalat, varm 26 Kaviar på halve æg 57 Kirsebær- og banansalat 31 Kyllingesalat 23 Kylling, grilleret og med tyrolersauce 51 Kødret med peberrodsauce 44 Kødroulade 43 Kødsalat 20 Kød-tallerken, kold 58 Kålsalat med ost 29 Lakseanretning, kold 41 Laksesalat 17 Laks, hel i gelé 38 Leverpostej med skinke og porre 42 Makrel, stegt og tomatmarineret 36 Maskeret skinke 47 Mayonnaise 52 Melon- og hindbærsalat 31 Oksestegruller 46 Oksetunge, letsaltet og i gelé 46 Olie-eddikemarinade 10 Oste-, radise- og sellerisalat 29 Ostesalat 29 Peberrodsflødeskum 53 Peberrodsmayonnaise 52 Peberrodssalat 25 Peberrodssauce, daglig 53 Portionslaks i gelé 41 Purløgsfløde 13 Purløgsmayonnaise 52 Pæresalat i vinlage 32 Pølse- og makaronisalat 19 Rejesalat på artiskokbunde 18 Remouladesauce 52 Rødebedesalat med haricots verts 25 Råkostsalat 24 Salat, græsk 30 - med kylling 57 med tunge og grøntsager 23 - Mimosa 56 - Russe 56 - , ungarsk 24 - Waldorf 56 Sennepsdressing 13 Sennepssauce, kold 53 Sild, dildkogte 35 Skaldyrsalat med majs 17 Skaldyrsalat med tomatmayonnaise 18 Skinkekræmmerhuse, fyldte 48 Skinke, maskeret 47 Skinke- og melonsalat 23 Skinkesalat 20 Sommerfisk 34 Sommerkarbonader 42 Steg med vinsauce 45 Stegning af kalve- eller oksesteg 45 Stribet hamburgerryg 47 Sur flødesauce 54 Svampesalat 26 Svensk peberrodssalat 25 Sveskesalat 25 Toast med skaldyr 57 Tomatdressing 13 Tomatfisk 35 Tyrolersauce 53 Ungarsk salat 24 Vindruesalat 27 Æble- og blommesalat 31 Æg- og sardelsalat 17 | ||
FARSERET KALVEBRYST
l 1/2 kg kalvebryst ]/2 spsk. salt 1 knsp. knust timian peber 400 g hakket kalvekød 1 ag 3/4 dl revet franskbrød uden skorpe 2-3 dl tynd fløde salt, peber 100 g letsaltet oksetunge i terninger lidt groft hakkede trøfler 20 g søde mandler 50 g smør (marg.) 3-4 dl kogende vand 1 gulerod 1 løg Fjern benene fra kalvebrystet og puds det af. Drys krydderier på kødet. Rør det hakkede kød med æg, brød udblødt i fløde og krydderier. Spæd med resten af fløden, medens farsen røres. Steg eller kog en lille »prøvebolle« for at smage, om farsen er tilpas krydret. Tilsæt tunge, trøfler og smuttede, groft hakkede mandler. Smør farsen i et jævnt lag på kalvebrystet, der derpå rulles sammen som rullepølse og ombindes. Brun kødet i bradepanden i ovnen (250°). Dryp smør over og spæd med vand. Tilsæt det delte løg og guleroden. Skru ned til 175° og steg kalvebrystet færdigt i ovnen. Læg rouladen i let pres. Træk det kolde kød over med gelé eller udskiv kødet og glasér så hver kødskive. | ||