Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Lev ung længere: Lav mad med umættet fedt og færre kalorier | ||
Forfatter: | Svennerholm, Lars; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1962 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Forlaget Fremad | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 156 | ||
Oversætter: | Iacobæus, Inger | ||
Stikord: | oversat; fedt; diæt; tabeller; læge; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 19,75 | ||
Kravene til sund ernæring skifter med den sociale udvikling. I tilbagestående
lande er det et problem at få kalorisk tilstrækkelig mad og nok vitaminer. I de vestlige lande med den høje levefod er problemet idag, om ændringen af kosten i retning mod stigende forbrug af smørfedt og andet dyrisk eller hærdet fedt betyder en øget risiko for åreforkalkningssygdomme i hjertet i den modne alder. I visse lande eller befolkningsgrupper, hvor fedtkonsumet dækker op mod halvdelen af kalorierne, har man fundet henved 10 gange hyppigere forekomst af disse hjertesygdomme end blandt befolkninger, der kun får minimale mængder fedt i kosten. Der er mange muligheder for fejlslutninger ud fra disse iagttagelser, idet der foruden fedtkonsumet er andre forskelle i levevilkårene. Dyreforsøg og erfaringer fra lidelser i fedtstofskiftet peger imidlertid i samme retning, at en ændring af fedtforbruget er en sundhedsmæssig investering. For den, der ikke vil afvente, at forskningen når til et endegyldigt resultat i dette spørgsmål, er en tilbageføring til primitiv kost imidlertid ikke nogen acceptabel løsning. Den må findes inden for ernæringsmønstret i et moderne samfund. Heldet kommer her til hjælp. Det ser nemlig ud til — som det også fremhæves i nærværende bog — at en omlægning af kosten, således at visse olier indgår i stedet for visse fedtstoffer, yder lige så meget i retning af ikke at belaste fedtomsætningen i organismen som en eensidig fedtfattig kost, og tilmed uden større afsavn lader sig indpasse i den daglige husholdning. Den foreliggende bog har videre sigte end at vejlede i fedternæ- ringsspørgsmålet. Den er en god hjælp for den husmoder, der ønsker at ajourføre sin madlavning efter moderne, sundhedsmæssige principper. Det er første gang en sådan samlet vejledning fremkommer på det danske marked. Forfatteren følger den linje, at mad skal smage godt, og at velsmagen skal komme fra værdifuldt indhold i maden. Endvidere, at ernæringen tjener mange formål, og kosten derfor skal være varieret. En fanatisk eensidighed i kostvalget med det formål at undgå een ernæringsmæssig risiko fører let til, at man havner i flere andre. En enthusiastisk og voldsom omlægning af ernæringen bliver sjældent langvarig, og anstrengelserne er da spildt. Thi sundhedens bevarelse er et spørgsmål om årtier, eftersom de sygdomme, vi ønsker at undgå, bruger lang tid til at udvikle sig. Den, der lægger sin kost an efter rationelle og rimelige principper, som det foreslås i denne bog, skal derfor ikke blive skuffet, om han ikke får øjeblikkelig belønning i form af øget velvære. Gevinsten består i, at der ikke sker noget om 20-30 år — at han lever ung længere. P. From Hansen Overlæge, dr. med. | ||
Aborre 63
— à la »Blå Port« 61 Abrikoskompot 147 Abrikosrand 142 Ansjoser 133 Appelsinris 143 Arme riddere 138 Bankekød på kalv 88 Berliner-Pfannkuchen 117 Blåbærkompot 147 Bondeomelet 130 Bortsch 26 Bouillabaisse 30 Bouillon 24 Brune bønner 39 Brun grundsovs 105 Buddinger 135 Bærkompot 147 Bøf à la Lindström 79 Bøf tartar 80 Citronsovs 105 Cornflakes 126 Crème Wichyssoise 29 Dyreragout 99 Dyreryg 98 Fisk, friturestegt 58 — , gratineret 59 — , grillstegt 59 — i gele 60 — , ovnstegt 57 — , stegt 57 Fiskefars 59 Fiskesalat 48 Fiskesuppe 31 Fladfisk i ovn 66 Forel 62 Franskbrød 115 Frikadeller 77 Frugtgrød 140 Frugtis 148 Frugtkompot 147 Frugtsalat 147 Frugtsuppe 140 Fyldte tomater (rejer) 49 — (røgede sild) 48 Gedde, italiensk 63 Grahamsgrød 124 Grahamsrundstyk- ker 114 Grav-sild 69 Grønne salater 45 Grønne ærter 40 Grøn sovs 107 Grøntsager, gratinerede 34 — , stuvede 35 Grøntsagsbouillon 25 Grøntsagspuréer 30 Grøntsagssovs 107 Grøntsagssuppe 26 Gullasch 86 Hare, marineret 97 Havregrød 123 Havrekiks 120 Hellefisk 62 Hestefilet 101 Husholdningsbrød 113 Hvedebrød 115 Hvid grundsovs 104 Høne, kogt 96 Hønsekødsuppe 28 Hønseragout 97 Hønsesalat 52 Is 148 Italiensk kødsovs 79 Janssons fristelse 72 Jordbærpie 139 Kalas-æg 132 Kalvebryst, kogt 89 Kalvefilet 84 Kalvehjerte 92 Kalvelever 92 Kalvesauté 88 Kalvesylte 89 Karrymayonnaise 107 Karrysovs 106 Kartoffelmos 36 Kartoffelpandekager 38 Kartoffelsalat 46 Kartofler, ovnstegte 37 — , panerede 37 — , råstegte 37 Koteletter, champignonfyldte 83 Krydderkage 118 Kuller å la Soto May-or 64 — i tomatsovs 65 — med muslinger og oliven 64 Kylling, grillstegt 102 — i gryde 94 — Marengo 95 — med mandler 95 Kyllingesalat 51 Kødboller 82 Kødbouillon 24 Kødgryde 87 Kød- og bønnesalat 52 Kød- og svampestuvning 109 Kødsuppe 25 Kål, brunet 36 Kåldolmer 80 Kålrabimos 39 Lammefrikassé 90 Lammekoteletter 101 Lever, grillstegt 101 — , stegt 91 Leverbøf 91 Lækkersild 67 Løgsovs 106 Løgsuppe, gratineret 28 Makrel i papir 66 — , ovnstegt 65 Makrelsalat 51 Mannagrynsbudding 137 Mannagrød 125 Marinade med citron 43 — med ost 43 — med vinaigre 42 — til grillstegt kød 102 Mayonnaise 106 Mazarinkage 119 Minestrone 27 Mixed grill 99 Muffins 120 Muslingesalat 47 Muslingesovs 104 Muslingesuppe 32 Nyresauté 93 Omelet på æggehvider 129 Ovnpandekage 136 Pandebøf 78 Pandekager 136 Pariserbøf 78 Peberrodsovs 105 Petits-choux-dej 120 Picnic-gryde 87 Pie med frugtfyld 139 Piedej 138 Pommes frites 38 Porterhouse- steak 100 Puréer 30 Pyt i pande 85 Rabarberkompot 147 Rabarberpie 139 Raggmunkar 38 Rejesovs 105 Remouladesovs 107 Ris i olie 122 Ris, kogte 121 — , ristede 126 Risengrød 122 Risotto med kød 82 Rugbrød 113 Rugkage 114 Rugmelsgrød 124 Rullebøf, grillstegt 100 Rundstykker 115 Rødbeder, peberrods-stegte 36 Røræg 130 Råkostblandinger 44 Saftgelé 141 Saftgrød 141 Saftsovs 141 Saftsuppe 141 Salat med røgede sild 50 — Rosolini 47 — Waldorf 46 Salatblandinger (grønne) 45 Scones 116 Sennepsovs 105 Sherbet 148 Sild, kogt i olie 68 — , marinerede stegte 68 Sildesalat 50 Skaldyrsalat 47 Soufflé med frugtmos 143 Spaghetti, kogt 123 Stuvning 108 Sukkerbrødskage 118 Svampestuvning 108 Sveskekompot 147 Sømandsbøf 86 Søtungefilet 67 Tartarbøf 80 Tomatsovs 35, 107 Tomatsuppe 29 Torsk å la Soto May-or 64 — i gryde 71 Tunge- og asparges- — i tomatsovs 69 salat 53 — med karry 70 Tyttebærsyltetøj 146 — med muslinger og Tvebakker 116 oliven 64 — med revne grøntsager 71 Vanillecreme 139 Torskeroulader med Vanillesovs 139 ansjoser 70 Wienerbøf 81 Troldemos 143 Wienerschnitzel 83 Tunge, kogt 94 Vingelé 142 Vællinger, gryn- 125 — , mel- 124 Æble-beignets 144 Æblekage 119 Æblemos 146 Æblepie 139 Æbleris 144 Æbler, stegte 145 Æggestand 131 — i ovn 131 | ||
Fyldte tomater med rejer
1 port. (4 port.) 75 g (4 store) tomater 100 g (400 g) rejer 15 g (1) salathoved 8 g (2 spsk.) tomatpuré 1 tsk. (1 spsk.) citronsaft 7 g (2 spsk.) majsolie dild, hvid peber Pil rejerne og læg dem i en marinade, der blandes af citron, tomatpuré og majsolie. Smages til med nymalet peber og stilles hen på et køligt sted. Skær et låg af tomaterne, hul dem ud, fyld dem med rejerne og server dem på salatblade. Garneres med citronskiver. | ||