Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Diætetisk Kogebog | ||
Forfatter: | Braae, Karen; Zahle, Helga; Scheel, Victor; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1918 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Jacob Lund. Medicinsk Boghandel | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 130 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | læge; diæt; sukkersyge; lærer; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
NÆRVÆRENDE Bog er væsentlig beregnet for Sygediætetik* i Hjemmet, og det
er tænkt, at den bl. a. kunde blive anvendt af Sygeplejersker, der ikke kan forudsættes at have ud over et elementært Kendskab til Madlavning. Derfor er det ogsaa fundet nødvendigt i indledende Kapitler at udvikle Kogekunstens almindelige Regler, og det maa i Patienternes Interesse indstændig anbefales ikke at springe disse Afsnit over. De Principer, der er søgt gennemført i Bogen, er foruden de diætetiske dels, at Retterne ikke er lavet større, end hvad en enkelt Patient kan spise, og dels, at der ikke er angivet flere Retter, end en almindelig Husholdning kan præstere, men alligevel fuldkommen tilstrækkelig til at skabe den nødvendige Afveksling. Forøvrig maa det erindres, at ikke alt, hvad en syg spiser, er »Diæt"; adskillige Patienter kan ogsaa i de almindelige Kogebøger finde noget, de kan bruge. Bogen støtter sig til den af mig ifjor udgivne »DIÆTBEHANDLING", og det har været Forfatterindernes Opgave at omsætte de deri angivne Diæter i Mad. En Ordning af Stoffet efter Diæter er imidlertid kun delvis gennemført, dels fordi det vilde være upraktisk, da det vilde medføre en Mængde Gentagelser, og dels fordi det i Virkeligheden er umuligt at klassificere de enkelte Retter paa denne Maade, ligesom det er umuligt at klassificere Medicinen efter Sygdommene; Lægen maa forordne, hvad der passer i det enkelte Tilfælde. Kun saa afgrænsede Diætformer som Diabetes-Diæt og æggehvidefattig Diæt er det fundet praktisk at opstille i særlige Kapitler, og da Doseringen her spiller en stor Rolle, er disse Retters Indhold af Næringsstoffer og deres Kalorieværdi beregnet; for de øvrige Retters Vedkommende er kun Kalorieværdien beregnet. Forøvrig er Stoffet ordnet efter det sædvanlige Kogebogsprincip: Æggeretter, Kødretter o. s. v., men ved enkelte Retter er der gjort opmærksom paa den specielle Anvendelse, de kan finde, f. Eks. til Afmagringsdiæt, fedende Diæt o. s. v., og Henvisning hertil er optaget i Registret. Jeg er Forfatterinderne særdeles takskyldig for det meget betydelige Arbejde, de har haft med denne Bog, og det er min Overbevisning, at de har gjort et nyttigt Arbejde for mange syge. Ligeledes skylder jeg Formanden for Dansk Sygeplejeraad, Fru Tscherning Tak, fordi det egentlig fra første Færd af var de af hende iværksatte Kogekursus for Sygeplejersker, der gav Stødet til Bogen, idet den Interesse, hun havde af at faa skrevet en Kogebog, der passede til Kogekurserne, mødtes med min egen Interesse for Sagen og bragte Arbejdet i Gang. VICTOR SCHEEL. | ||
Aalefrikassé *) 101
Abrikosgrød 53 Abrikossuppelofi Afvejning 21 Afførende Marmelade, se: Figenmarmelade 77 Afmagringssaucer, se: Persillesauce 47-117 Sauce hollandaise 117 Agar-Agar 18 Agerhøne, stegt 44 Ambrosiusbudding 113 Anretning 20 Appelsinsaft, koncentreret 25 B Bagning 19 Blaabærgelé 58 Blaabærsuppe 106 Blomkaalsgratin 121 Bouillon m Æg 2-i Brissel-Kotelet D *) 99 Brissel-Ragout m Skinke D *) 99 Brissel-Suppe 36 Brun Suppe 37 Brødboller 29 Brødvand 23 Brød-Æggekage 123 Buddinger : 13 Byggryns Sødsuppe57—111 Byggrød (i Mælk) 49 Bygsuppe, afsiet 54 Byg vandgrød 49—107 Bygvælling m Æg 54 Bønner, hvide, Budding af OS Bønner, hvide, Puré af 72 Bønnefrikadeller 68 C Café au lait 28 Chokolade 28 Chokoladefromage 61 Chokoladesuppe 56 Citronfromage 00 Citronfromage D *) 94 Citronkoldskaal D *) 92 Citronsaft, koncentreret 25 Citronsauce D *) 100 Citronsuppe 57—107 Citronvand 23 Creme 115—116 Creme D *) 93 Creme, stivnet, m Frugt 60 D Dampkogning 9 Diabetes-Diæt 79 Diabetes-Sauce D *) 88 Diætetisk Sauce 46 Drikke 23 Due, kogt 43 Duebryst, Kotelet af F Faarekød, saltet D *) 97 Fars m Blomkaal 119 Fars af Mørbrad 119 Fedende Retter, se: Chokoladesuppe 56 Hønse- eller Kalve-Soufflé 120 Havregrødsbudding 65 Maizenagrød 51 Makaroni, Ris, Nudler 73 Makaroni m Tomatpuré 73 Semoullegrød 50 Smørgrød 50 Sylte 84 Ferskengrød 53 Ferskensuppe' 106 Fileter, Udskæring af 13 Fisk, Rengøring og Tillavning 12 Fisk, Panering af 13 Fisk i Gelé D *) 83 Fisk i Skaller 118 Fiskebudding 120—121 Fiskefars 118 Fiskeretter 40 Fiskesuppe, legeret 38 Fiskesuppe, se Brun Suppe 37 Fjerkræ, Rengøring og Tillavning 12 Flaske-Bouillon 39 Flæsk, stegt 43 Flødeost 78—116 Fløderand 59—114 Fløderand m Frugt D *) 95 Flødesauce m Persille 117 Flødesauce m Persille D *) 88 Franskbrød ristet i Smør 29 Franskbrødsterninger 29 Frugt, tørret 17-80 Frugt, Rengøring og Tillavning 16 Frugt D * 92 Frugtbudding m Creme 115 Frugtgelé 59 Frugtkompot D *) 92 Frugtkompot m stivnet Creme 116 Frugtris 48—108 Frugtsuppe 56—106 G Garniture til Supper 29 Gelatine og dens Erstatninger 17—18 Gelé 18—59—83 Grahamsbrødsuppe 105 Gratin 13 Grødretter 48 Grønlangkaal 43 Grønlangkaal D * 91 Grøntsager 16 Grøntsager, saltede 16—80 Grøntsager, tørrede 17—80 Grøntsager for Diabetikere D* 90—91 Grøntsager m rørt Smør 67 Grøntsalater med Olie og Eddike D *) 85 Grønærter, stuvede 122 Grønærtesuppe 104 Gulerodspuré 43 Gulerodssuppe 71 H Hachis D *) 97 Hakkebøf D*) 96 Havregrød, i Vand 50-101—107 Havregrød, i Mælk 50 Havregrødsbudding 65 Havregrødsfrikadeller D *) 102 Havrekiks D *) 102 Havremuffins D *) 102 Havreretter D*) 101 Havresuppe 111 Havresuppe m Kødsuppe 35 Havrevælling 55 Hindbærfromage 60—112 Horn, hurtig bagte 31 Hovedsalat m Fløde D *) 85 Husblas 17 Hvedemelsboller til Suppe 30 Hvidkaal, tørret, D *) 97 Hvidvinsgelé 59—111 Hyldebærsuppe 106 Høkogning 10 Hønsefrikadeller 120 Hønsefrikassé 41 Hønsekødsuppe 34 Hønsepurésuppe 36 Hønsesouffle 120 I Irish Stew D *) 96 Is, Frysning af 20 Islandsk Lammekød D*j 97 J Japansk Husblas 18 Jordbærkoldskaal 109 K Kaffe-Is D *) 95 Kakao i Mælk 28 Kakao i Vand 28 Kalvebryst, kogt m Blomkaal D *) 40 Kalvehjerne som Jævningsmid- del D *) 89 Kalvekotelet, dampkogt D*) 41 Kalvekotelet paa tør Pande 41 Kalvekotelet, paneret 42 Kalvekød i Vinsauce 40 Kalvekødsuppe 34 Kalvesoufflé 120 Karbonade m Kartofler 42 Kartoffelboller 30—70 Kartoffelfrikadeller 70 Kartoffelmos 69 Kartoffelpuffer 70 Kartoffelpuré 69 Kartoffelrand 70 Kartofler, franske, kogt i Fedt 72 Kastaniekoteletter 69 Kefirmæik 25 Kirsebærvand 24 Kirsebærsuppe 106 Klatkager af Risgrød 123 Kompot, se Æblekompot 75 Kompot af tørrede Æbler m m 76 Kylling, dampkogt 44 Kylling, stegt 44 Kærnemælksfromage61—112 Kærnemælkskoldskaal 57 Kærnemælkssuppe 55 Kød, Behandling af 11 Kød, Panering af 13 Kød, Stegning 11 Kød og Suppe, Kogning af 8 Kødanretninger i Gelé D *) 84 Kødboller i Tomatsauce 45 Kødbudding I-II 120—121 Kødekstrakt, raa 38 Kød i Kaal D *) (Irish Stev) 96 Kødretter 40 Kødpurésuppe 35 Kødsuppe, klar 33 Kørvelsuppe 37 L Lammekød, islandsk D*) 97 Legering m Æg 15 Lever, stegt, m Rødvin D *) 98 Leverpostej for Diabetikere D*) 82 M Maal og Vægt 22 Mager Suppe 34 Maizenabudding 51—65 Maizenagrød 48-51 Maizenavælling 55 Makaroni I-II 73 Makaronisalat m Flødepeber- rod 74 Marengs for Diabetikere D 95 Marmelade af Abrikoser og Gulerødder 75 Marmelade af Figen 77 Marmelade af Æbler og Græskar 74 Mayonnaise D* 86 Mel- og Grynsorter, Kogetid for 8 Mælkegelé I—II 58-59 Mælkemad, Kogning af 7 N Nudler 73 Nyrer, stegte, D *) 98 0 Omelet 14 Omelet m Pisk el Grønt-Puré 63 Omelet m forskelligt Fyld 63-64 Omelet m Kompot 63 P Panering 13 Pandekager m Frugt 123 Pandekage, russisk 124 Persillesauce 47—117 Pocheret Æg 62 Prinsessebudding 112 Pæresuppe 106 R Rabarberdrik 24 Rabarbergelé D *) 94 Rabarbergrød 51—105 Rabarbersuppe 105 Ragout af Brissel og kogt Skinke D *) 99 Ribssuppe 105 Ris å Famande 115 Ris, løse 78 Risdessert m Frugt 114 Risgrød 48 Risgrødsklatter 123 Rismelsgrød I—II 49 Rismelbbudding I—II 49 Risvand 24 Risvandgrød 48 — 107 Risvælling 54 Rodurter, Rengøring og Tillavning 10 Rosenkaalspuré 71 Rosenkaalspuré D * 91 Rugmelssuppe 55—110 Russisk Pandekage 124 Rødgrød 108 Rødkaal D * 90 Rødspættefilet, dampkogt 46 Rødspættefilet, kogt 46 Rødspættefilet, stegt 46 Rødvinsgelé 59 Rødvinspunsch D *) 95 Rødvinsskum 26 Røræg 62 Røræg med Tunge eller anden Garniture 63 Røræg for Diabetikere D *) 81 S Saccharin 20 Saftkoldskaal 57-108 Sagosuppe57 Sagosuppe, rød 109 Sagosuppe m Svedsker 109 Sagosuppe, hvid 110 Sagovælling 54 Sagoøl HO Salater m Mayonnaise D *) 86 Salep 24 Saltfri Diæt, se: Kapitlet om æggehvidefattig og saltfattig Diæt 103 Saltede Grøntsager 16-80 Sauce bearnaise D *) 87 Sauce, Citron-, D *) 100 Sauce, Diabetes-, D *) 88 Sauce, diætetisk 46 Sauce, Fløde m Persille D*) 88 Sauce, Fløde m Persille 117 Sauce, hollandaise 47—117 Sauce, hollandaise D *) 86 Sauce, Karry- 100 Sauce, Saft-, til Buddinger 66—115 Sauce, Sky-, brun D *) 88 Sauce, Smør-, m Persille D * 88 Sauce, Smør-, m Persille 117 Sauce, Tomat- 45-117 Sauce, Vin- 40 Semoullegrød (i Mælk) 50 Semoullegrød (i Fløde) 50 Semoulle-Vandflødegrød 108 Sild, Afbening af 13 Sild, kogt i Karrysauce 100 Sild, stegte m brunede Løg D*) 100 Sildesalat for Diabetikere D *) 82 Sky, Klaring af 18 Skørost 77—116 Smør, Udvaskning af 80 Smør, rørt D *) 88 Smør rørt 118 Smørgrød 50 Snittebønner, D *) 91 Snittebønner, stuvede 122 Solbærsuppe 105—106 Spejlæg 62 Spinat, D*) 90 Spinat, stuvet (se Grønlangkaal 43 Stegning af Kød 11 Stegt Flæsk D*) 43—99 Stikkelsbærpie 113 Stikkelsbærsuppe 105 Sukkerpleskner 31 Sukkersygediæt, se foruden Kapitlet herom: 81 Kalvebryst, kogt, D *) 37 Kalvekotelet D *) 41 Kalvekotelet, dampkogt, D*) 41 Kotelet af Duebryst D *) 44 Kylling, dampkogt, D *) 44 Kylling, stegt, D *) 44 Rødspættefilet,dampkogt, D*) 46 Rødspættefilet, kogt, D *) 45 Torsk, kogt, D *) 45 Vandkotelet af Kalv D *) 42 Suppe, Kogning af 8 Suppe, brun, D *) 92 Suppe, mager 34 Suppe, Hønsepuré- 36 Suppe, Kødpuré- 35 Surkaal, rød og hvid D *) 90 Svedskegrød 52 Svinekotelet 43 Svinetunger, kogte D*____ 63—98 Sylte for Diabetikere D *) 84 Sødgrød 49 T Thegelé I—II 58 The-Horn 31 Tomatbøf 68 Tomatpuré I—II 71—73 Tomatsauce45—117 Torsk, kogt 45 Tunge af Kalv eller Svin____ 63 Tvebakker 30 U Udvaskning af Smør 80 Urtesuppe 104 V Valle 25 Vandgrød, se Bygvandgrød 49-Vandkotelet af skært Kalvekød D *) 42 Vingelé D *) 93 Vinkandel 26 Vinsauce D *) 40 Vinsuppe D *) 92 Vimalle 26 Vægt og Maal_____ 22 Æ Æbler, indbagte 75 Æbler, stegte 76 Æblegrød 52 Æblekage 76 Æblekage af tørrede Æbler 76 Æblekoldskaal57—109 Æblekompot 75 Æbleris 48 Æblesalat 74 Æblesuppe 56—106 Æblevand 23 Æg, Legering med 15 Æg m Soda- el Emservand 27 Æg, blødkogt 62 Æg, pocheret 62 Æg, spejlet 62 Æggeblommekager 32 Æggedrik 27 Æggegrød 51 Æggehvidevand 24 Æggehvidefattig Diæt 103 se desuden: Flødeost 78 Hindbærfromage 60 Chokoladefromage 61 Kapitlet om Gemyseretter, Makaroni og Frugtretter (undtag dog Bælgfrugter) 67 Æggekage 15 Æggekage m Brød, Flæsk el andet Fyld 64 Æggemælk 56 Æggeomelet m Fisk el Grøntpuré 63- Æggeomelet m forskelligt Fyld 64 Æggeomelet tor Diabetikere D*) 81 Æggeretter for Diabetikere D*) 81 Æggesnaps 27 Æggestand 33 Ægge-The' 27 Ægge-Øl 28 Ærtemelssuppe 37 Ærtepuré 71 Øllebrød57—105 | ||
Hvid Sagosuppe.
Tapioka................... 25 g Sukker................. 25 „ Æg...................... 1 Stk. Vand................... 500 g Hele Portionen (370 g) indeholder: Alb. Fedt Kulhydrater Kalorier 7 45 254 Vandet bringes i Kog; Grynene, som ikke maa skylles, røres i, og Suppen koges færdig (1/4 Time paa Gassen, 1/2 Time i Hø); den faar til Slut et Opkog med Sukkeret. En Æggeblomme røres med Forsigtighed ud med lidt af den varme Suppe og blandes derefter med det øvrige; tilsidst tilsættes den stivpiskede Hvide. Hvis det tiltaler Smagen, kan der yderligere til Suppen — efter at den har faaet Opkoget med Sukker (se ovenfor) — sættes lidt Citronsaft, reven Citronskal, samt lidt Sherry. | ||