Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Diabeteskost: kalorieberegnede retter for diabetikere og overvægtige | ||
Forfatter: | Danielsen, Edith; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1962 | ||
Udgivelsessted: | Odense | ||
Forlag: | Landsforeningen for Sukkersyge | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1965; 1968; | ||
Sider: | 96 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | sukkersyge; fedme; kalorier; | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | Odense | ||
Pris i kr: | 12,75 | ||
I mit daglige virke på Hvidøre Hospital har jeg ofte mødt de mange praktiske problemer, der opstår ved diabetikerens kostplanlægning. Mange forespørgsler har således givet mig ideer til denne bog, som jeg håber må finde sit publikum blandt diabetikere og overvægtige, hvis interesser her ofte mødes.
For kyndige råd og det lægelige afsnit i bogen beder jeg overlæge dr. med. M. Jersild, Hvidøre Hospital, modtage min hjerteligste tak. Ligeledes skylder jeg hus-holdningskonsulent, frøken E. Varming, Hvidøre Hospital, megen tak for hendes værdifulde hjælp ved gennemsyn af opskrifternes kalorieberegninger. Sekretær, fru I. Jensen har ydet mig værdifuld hjælp ved opstillingen og renskrivningen af bogen. Endelig bringer jeg en tak til formanden for Landsforeningen for Sukkersyge, læge A. Hey, der har ydet mig megen støtte og opmuntring ved udgivelsen. Måtte denne bog være mine rådgiveres tillid værdig. | ||
A
Abrikosdesseret 97 Afvejning og afmåling af diabetes kost 33 Agurker 89 Amerikansk frugtsalat 62 Ananas og peberrod 69 Appelsinmedaillon 72 Appelsinsalat 68 Appelsinskal, syltet 91 Asier, syltede 89 Aspargessuppe 34 B Bankekød 50 Bankemørbrad 54 Benløse fugle 50 Berlinerpostej 74 Blomkålssuppe 34 Boller rotary 79 Bouillon 34 Brune kager 85 Bøf Stroganoff 56 Bønnesalat 66 C Cacao 87 Cacaofromage 58 Champignonsuppe 36 Chokolade-is 63 Chokoladekager 84 Creme-is 63 Cremesauce 60 Cumberlandsauce 69 D Decembersalat 69 Druegele 99 F Fars, kød 47 Fars, fisk 41 Fiskefilet mimosa 43 Side Fiskegratin, fin 47 Fiskesuppe 34 Fondant au chester 86 Forel 48 Forord 9 Franskbrød 78 Franskbrød m Ymer 78 Fransk hors deuvre 74 Fromager 57 Frugtkage 83 Frugtsaft-is 64 Frugtsalat, amerikansk 62 Fødemidlernes betyd i den dgl kost 27 G Gløgg 87 Grahamsbrød 78 Grapefrugt m jomfruhummer 73 Grapefrugt og flødeost 69 Grapefrugt salat 68 Græskar, syltede 90 Grønkålssuppe 36 Gulerodsrand m peberrod 66 Gulerodssalat - citron 65 Gulerodssalat variable 65 Gullasch 49 H Hachis 49 Hare, forloren 49 Harlekinsalat 67 Havmad 72 Helleflynder, ristet 43 Hindbær i gele 93 Hornfisk m persille 42 Horn m skinke 80 Horn m æbler 79 Hvidkålsrouletter 48 Hvidkålssuppe 36 Hyben, syltede 90 Hybensaft, rå 88 Hybensuppe 38 Hyldebærsuppe 37 Side Hytteret 94 Høne i safranris 55 I Is, chokolade 63 Is creme 63 Is frugtsaft 64 Is jordbærsorbet 64 Is, parfait 63 J Julekage 86 Julisalt 68 Junisalat 67 K Kaffecreme 58 Kalvebov 52 Kalvefrikassé 50 Kalvekød på fransk 51 Kalvetunge m olivensauce 54 Kaperssild 42 Klejner 85 Klipfisk i rødvinssauce 44 Kokoskager, amerikanske 84 Kostform I 15 Kostform II (portionsdiæten) 17 Kostform III 25 Krydderikager 85 Kødboller i carry 48 Kødboller i selleri 48 Kørvelsuppe 33 Kylling i folie 99 Kylling mimi 54 Kærnemælksfromage 59 Kærnemælkskoldskål 39 Kærnemælkssuppe 39 L Lakseret, kold 44 Lammefrikassé 50 Lever å la marengo 55 Lever, ungarsk 98 Leverpostej 71 Løgsuppe 36 M Majsalat 67 Mandelæblekage 61 Melboller 83 Melonringe m skinke 71 Middagssammensætning 1100 kal 92 Middagssammensætning 1300 kal 95 Middagssammensætning 15-17 kal mv 102 Side Moccafromage 58 Muslinger og bacon 73 Muslingesalat 77 Mørbrad italiensk 53 Mørbrad m æbler 53 Mørbrad, sprængt 93 Mørdej 83 N Nyreret, ungarsk 52 O Olivenbøf 50 Omelet m svampe, bacon og ærter 55 Ostebrød 74 Ostekiks 85 Ostesymfoni 76 P Parfait-is 63 Pariserbøf 51 Porresuppe 34 R Rabarberdessert 60 Rabarbergelé 59 Rabarbersuppe 37 Rejseråd Hl Ris å la mande 62 Ris m frisk ananas 62 Rismelsgrød 40 Risotto 52 Rosenkålssuppe 34 Rødgrød 38 Rødbedesalat 76 Rødbeder, syltede 89 Rødspætte i fad 43 Råcreme 60 Råkostsalater 65 S Sagosuppe, hvid 40 Salat germania 67 Septembersalat 68 Sherrypærer 62 Sild, røgede, marinerede 74 Sildesalat 75 Skildpadde, forloren 48 Skinkemoussé 72 Skovbund 105 Sommersalat 70 Spegesild 75 Spegesild i Ymersauce 75 Spinatsuppe 35 Spinattoppe m rejer 44 Stikkelsbær, opbevar i vand 88 Stikkelsbærgrød 38 Suppeboller, mel og kød 37 og 83 Sursaft 88 Svampesuppe 35 Svinekotelet m grønkål 53 Sødemidler 30 Søtunge, glasserei 44 T Theboller 80 Tilberedning af diabeteskost 30 Tomatsalat, fransk 66 Tomatrand m torskesalat 73 Tomatpuré 87 Tomatsuppe 35 Torsk i fad 42 Tvebakker 80 Tyttebærgrød 38 Tyttebærrand 61 Tyttebærris 62 Tyttebærsne 94 U Urtekød 56 V Vandbakkelser 81 Vanillekranse 84 Vingelé 59 Vintersalat 66 Waldorffsalat 69 Walesdej, 7 variationer 81 Y Ymermælk 39 Ymersauce 106 Yoghurt 40 Yoghurtsalat 70 Æ Æblekage 61 Æblekage m mandler 61 Æblemos 38 Æblepindsvin 61 Æblerand 63 Æblerulle 86 Æblesuppe 37 | ||
Kærnemælkssuppe: 4 personer.
1 person: 200 g kærnem. = 1 mælkep.ff= 70 kal. 4 g rismel = 1/4 brødp. = 12 kal. I alt: 82 kal. 8 dl kærnemælk jævnes med 15 g rismel under stærk piskning, tilsættes revet citronskal, sødes med sødestof. Er kosten på over 1500 kalorier kan tilsættes 1 spiseskefuld flødeskum eller 10 g mandelsplinter pr. portion, dette giver 1 fedtportion mere = 40 kalorier. | ||