Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Vi laver fin mad | ||
Forfatter: | Engelstoft, Jesper; Algreen, Else; Andersen, Sv. Aage Voigt; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1960 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Politikens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1964; 1967; | ||
Sider: | 283 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | serie; illustreret; kokkeikon; | ||
Samlet oplag: | 3 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 11,5 | ||
Vi LAVER FIN MAD - fjerde bind i Politikens mad-og drikkeserie - er den naturlige
fortsættelse til seriens andet bind VI LAVER MAD, der udsendtes i 1959. Mens dette bind forst og fremmest var helliget den daglige mad, beskæftiger det her foreliggende sig med den finere mad, maden til de festlige lejligheder, de store som de mindre, maden vi laver, når vi vil kræse ekstra op — og har tid til det. Bogens hovedafsnit, de ca. 500 opskrifter er ordnet alfabetisk, men det gamle gruppeprincip er ikke opgivet helt. Søger man for eksempel en osteret eller en dessert, kan man slå op under Osteretter eller Desserter, og dér finde en liste over bogens retter inden for disse to grupper. Portionerne er i dette bind angivet til fire og seks personer og ikke som i VI LAVER MAD til to og fire. Hver opskrift er forsynet med angivelse af omtrentlig tillavningstid samt kalorietal for hele portionen, udregnet af Elly Warberg-Rohde. Foruden det store opskriftafsnit rummer bogen flere mindre afsnit, blandt andet om fint smørrebrød, sand-wiches og pindemad. Også dette afsnit er inddelt i opskrifter med mængdeangivelser og arbejdsgang, noget helt nyt i almindelige kogebøger. Bogens afsnit rummer ideer til frokoster, middage og aftensammenkomster og giver råd om borddækning og servietopsætning. Mål- og vægtskemaerne på bogens forsatser er udarbejdet på grundlag af en pjece fra Statens Husholdningsråd, som vi takker for bistand. Sluttelig kan det nævnes, at bogens stikordsregister er fællesregister for de hidtil udkomne bind i Politikens mad- og drikkeserie. Maj 1960 Redaktionen af VI LAVER FIN MAD | ||
A
Aborre, flåning af M 81 —, kogt M 81 — , sæson M 106 Abrikos-appelsinmarmelade, rå S 114 —, uden sukker S 98 Abrikosgrød S 188 Abrikoser, kandiserede S 188 — , syltede S 111 —, på pind S 189 Abrikosgelé, kogt S 111 Abrikosbrød S 188 Abrikosmarmelade S 111 Abrikosmos M 82 Abrikossorbet 176 Abrikossovs 7 Abrikossuppe M 82 Abrikos-æbletrifli 7 Absorbtionskøleskab M 74 Afbagning, let M 150 — , lys M 150 — , mørk M 150 Afdampning af saft (sukker) S 90 —, (kemisk) S 95 Afkogning af saft S 90 Afpresning af saft (sukker) S 90 —, (kemisk) S 94 Afrimning S 66, M 77 Aftensammenkomster 247 Aftensmørrebrød 209, M 285 Afvridning af saft (sukker) — S 90 —, (kemisk) S 94 Agar-pulver S 159 Agerhøns, stegte 7 Agurkehøvl M 26 Agurkepindsvin 233 Agurker, bitre S 102 — , lage- S 135 —, slimede S 102 — , små grønne S 112 — ,--(uden sukker) S 100 — , sæson S 10, M 128 Agurkesalat M 82 — , syltet S 112 Agurketønder med kaviarost — 8 Air Mail 210 Akvavit D 192 Alarmur M 38 Allehånde M 301 Alliancemarmelade S 113 Alliancesyltetøj S 113 Alpeost, grøn 130 Alpeostsmør 220 Alt godt fra havet 8 Altmuligkniv M 22 Aluminiumsdåser S 63 Aluminiumsfolie S 60, M 61 Aluminiumsgryde M 10 Aluminiumsmadkasse M 283 Aluminiumspande M 17 — , rengøring af M 18 — , stegning påM 17 Ambrosiusbudding 9 Amerikansk riskage 158 Ananas med ferskner 9 --• marcipankant 9 — på pind S 189 Ananasbroer S 193 Ananasfromage M 82 — på makronbund 9 Ananassorbet 176 Ananassovs 202 And, sprængt, Gule ærter på 61 And, stegt M 83 And å l'orange 10 Andefedt M 84 Andersen favorite, H C 212 Anis M 301 Aniskål M 300 Ansjoser M 273 Ansjos-landgang 228 Ansjosnet, æg i 204 Ansjossmør 220 Ansjosæg i grønt 11 Appelsin-abrikosmarmelade (rå) S 114 — (uden sukker) S 98 Appelsinfromage 12, M 84 Appelsinis 11 Appelsinlagkage 12 Appelsinmarmelade S 113 Appelsinmedaljer I, II M 84 Appelsinpindemadder 234 Appelsinris M 85 Appelsinsaft, svensk S 114 Appelsinsalat I 12 — II 13 Appelsinskaller, fyldte 13 —, syltede S 114 — i sukker S 115 Appelsinskalmarmelade S 115 Appelsinskiver, syltede S 115 Appelsinsovs I, II M 85 — til kød 13 Appelsintrifli 13 Appetitost 130 AraDei'KuieieiLci Artiskokker, fyldte 14 —, kogte 15 — , stuvede 15 — , sæson M 128 Asieeddike S 150 Asier S 100 — , bitre S 102 — , fyldte S 116 —, istandgoring af S 117 —, saltede S 116 — , slimede S 102 — , sure S 116 — , sæson S 10, M 128 —, søde S 116 Asparges, kogte M 86 —, rundskrælning af 17 — , stuvede M 86 — , sæson S 10, M 86 Aspargesbær, syltede S 131 Aspargesomelet I5 Aspargessalat 16, M 87 Aspargessoufflé 16 Aspargessovs 16 Aspargesstuvning med hummer 17 Aspargessuppe 17, M 87 Aspic 173 Assam te M 238 Auberginer, farserede 18 — , gratinerede 18 — i beignetdej 18 Autoisbox M 293 B Baccalao M 87 Bacon, ristet M 88 Baconbidder 234 Baconbrød, Oste- 133 Baconfedt M 88 Bacon- og franskbrødsternin- ger M 88 Bagværk, frysning af S 85 — , optøning af S 85 Bajerske pølser M 88 Bakke M 35 Banan på pind S 189 Bananlys S 194 Bankekød M 88 Barbacoa M 287 Barbecue M 257 Basilikum M 296 Bayonneskinke, kold, med cum- berlandsovs 19 — , varm, med grønsager 19 Bearnaiseessens S 118, M 305 Bearnaisesmør 220 Bearnaisesovs 19 Bechamelsovs 20 Benløse fugle M 88 Benzinapparat M 292 Benzoesyre Bestik (borddækning) 252 Bidder, friturekogte 235 Bidder', små 230 Biksemad M 263 Billig Morten M 261 Bimørbrad M 189 Birkes M 301 Bitre agurker S 102 — asier S 102 Bladbede, syltet S 140 Blanchering S 42, 74 Blanc-manger med frugter 20 Blandet marmelade S 98 Blegselleri, sæson S 10, M 128 Blegsellerisalat M 89 Blodpølse, ristet M 89 Blomkål, farseret M 90 —, gratineret M 90 — , kogt M 90 —, stuvet M 91 — , sæson S 10, M 128 — med farserede tomater 20 — — gratinerede tomater 21 --pølseskåle 21 — polonaise M 89 — på spinatbund med rejesovs 21 Blomkålssalat M 9! Blomkålssuppe 22, M 91 Blommechutney S 118 Blommegrød M 91 BlommekronerS 189 Blommemarmelade S 118 Blommer, syltede S 119 _ , sæson S 13, M 123 — i madeira S 119 Blommesaft S 120 Blommesuppe M 92 Blomme-æble-pæremarmelade S 155 Blæksprutte 22 Blød nougat S 161, 176 Bløde agurker S 102 — asier | l°2 — brosten s 194 Blåbær, sæson M 123 Blåbærsaft, kogt S 120 Blåbærsyltetøj S 120 Bondeomelet M 92, 265 Bondepige med slør M 93 Borddækning 251 Bordelaisesovs 22 Bordpynt 258 Borsjtsj 23 Bouillabaise 23 Bouillon 24 Bourbon-vanille M 305 Braiseret tunfisk 197 Brie 139 — på fransk 24 Brie-bombe 25 Brie-pindemadder 234 — 1 geie Brissel- og champignonsgifler 26 Brisselskildpadde 26 Brisselstuvning 27 Brisselsuppe 27 Broccoli, kogt 27 —, sæson S 10 Brogede ostekugler 136 Brombær, sæson S 13, M 123 Brombærdessert 27 Brombærmarmelade S 120 Brombærsaft S 121 Brombærsyltetøj S 121 — , engelsk S 121 Brosten, bløde S 194 Brun suppe (jævn) 181 --(klar) 182 Brune kager, blanke S 199 Brunkål M 93 Brunkålssuppe M 93 Bræddestabel S 194 Brændte mandler S 176 — nødder S 176 Brød, fyldte M 289 Brødmaskine M 28 Brødost, se Elbo Brødpie M 94 Brødrister M 73 Brødsuppe med saft M 94 Brødterninger, ristede M 94 — med ost M 94 Brødæggekage M 94 Brøndkarse M 297 Bygas M 43 Bygvandgrød M 95 — , rest af M 261 Bøf, engelsk * M 95 — , fransk 33 —, helstegt, med skysovs 28 — , a la mode M 95 — , bearnaise 28 _ , i fad M 264 — , Lindstrøm M 96 —, sauté 29 — , Stroganoff M 96 — , tartar 210 Bøjler S 21 Bolgeskær M 11 Bønner, grønne M 96 — , perle-, syltede S 138 , saltede , sæson S 10, M 128 — , med ost 29 Bonneurt M 300, 304 C Californiadessert 30 Calypsosalat 30 Calypsotoppe S 171 Camembert 130 Campingmad iw i« Canapeer 209 Capsicum M 303 Cayennepeber M 304 Cellofan S 34 Ceylon te M 238 Champignonrøræg 144 Champignons, flødestuvede M 97 —, istandgoring af S 122 —, ristede M 97 — , sæson S 10, M 128 — 1 eddike S 122 — med ost 31 Champignonsalat 32, M 97 Champignonsmør 220 Champignonsomelet i ovn 31 — på pande 31 Champignonssovs 32 Champignonssoya S 123 Champignonssuppe 32 Chateaubriand 33 Chateaubriandsovs 33 Chedda I3« Chianti D 59, 114 Chillipeber M 304 Chillisovs S 123, M 306 Chips 94 Chokolade M 98 Chokoladefromage 33 Chokoladefudge, engelsk S 186 Chokoladeis 34 Chokoladekarameller S 186 Chokoladekonfekt S 167 Chokoladeovertræk S 167 Chokoladerand 34 Chokoladeroser, S 172 Chokoladeryttere S 195 Chokoladeskaller med frugtsalat 34 Chokoladeskum 34 — , pærer 1 M 201 Chokoladesoufflé 34 Chokoladesovs 200 M 98 Chokoladeterninger med frugt S 172 Chop suey M 98 Chutney S 123, M 306 — , blomme- s H" — , tomat- S 150 — , æble- '¦ s 154 Citronfromage M 99 Citronis • • ¿2 Citronmarinade ™ J»* Citronmarmelade s 123 Citronmelisse « 297 Citronpastiller S 1*1 Citronpresser M 38 Citronskaller i sukker S 1!5 Citronsorbet med mælk 177 Citronsovs *J 99 Citronsuppe «2 Club sandwich 223 Cocktailbær S 124 Cocktaildessert 35 Cocktailpinde S 162 Cocktailpølser, ristede 210 Cocktails D 204 Cocotte-spinat med hamburgerryg 35 Cognac D 30, 169 Cognacsky 173 Colbertsmør 220 Cornflakes-konfekt S 179 Cornflakes-toppe S 179 Creme, lagkage- M 99 Creme, rå- 55, M 215 Creme Chantilly 130 Creme del Bel Paese 130 Creme med frugt, rugbrøds- M 211 --husblas M 99 Cremeis S 86 Cremerand M 100 Cremesovs M 100 Crêpes suzettes 36 Cumberlandsovs, kold 36 — , varm 36 d Dadelboller S 190 Dadler, fyldte 190 Dadler på pind S 190 Damplukning S 47 Damplukningsapparat S 26 Danablu 130 — (smørrebrød) 210 Danablucreme, frossen 36 — , grøn 37 Danablu-pindemadder 234 --salat 38 --smør 220 Danbo 130 Dansk bøf, se HakkebøfM 135 Dansk sildesalat M 224 Darjeling te M 238 Deciliter-mål M 31 Dekantering D 114 Dessert royal 38 Desserter 37, M 100 — , frysning af S 85 Dessertis S 86 Dessertkonfekt S 193 Dessertomelet M 101 Diabetikersyltning S 97 Dild M 297 Dildeddike S 124 Dildsmør 221 D,ldsovs 38 Diplomatbudding 38 Dobbelt kalveryg 90 Drueeddike S 101 Duer, sprængte 39 — , stegte M 101 — , — med kråsefars 39 Duge 251 Dybfrost M 270 Dybvandsrejer M 106, 204 Dyppekoger M 71 Dyrekølle, marineret 39 Dyreragout 40 Dyreryg, stegt 40 Dyrlægens natmad 211 Dørslag M 34 Dåse-fiskekonserves M 273 — kødkonserves M 275 Dåsesuppe M 272 Dåseåbner M 36 e Earl Grey te M 238 Eddike M 305 — , asie- S 150 — , dild- 124 — , esdragon- S 124 — , krydder- S 134 — , pickles- S 150 — , rosen- 144 —, sylte- S 150 Eddike-olie-marinade M 184 Eddikesyltning S 12, 101 — uden sukker S 100 Eddikesyre S 101, M 305 Edelsuss 304 Eidamost, dansk, se Molbo Elapparater i sommerhus M 78 Elbageform M 73 Elbo 130 Elforbrug M 49 Elkogekander M 71 Elkogekedler M 71 Elkogeskab M 70 — , rengøring af M 71 Elkomfur M 53, 54 Elkøkkenet M 48 Elovn M 56 — , kogning i M 58 — , stegning i M 59 Elstegeform M 73 Elstegepande M 72 Emmentaler 130 Enebær M 297 301 Enebærsky 173 Engelsk brombærsyltetøj S 121 — bøf M 95 — chokolade-fudge S 186 — sovs M 306 Engelske ostebrød 133 Entre-c6tes *1 Esdragon M 297 301 Esdragoneddike S 124 M 305 Espressokaffekande M 19 Esrom 130 Essens S 160, M 306 Etagebøf M 265 Etagerester i fad M 264 p Fad, ildfast M 12 —, ovnfast M 12 Fars, fiske-, se Fiskefars Fars, kod-, se Kødfars Fars i kål M 102 Farserede auberginer 18 — grønsager M 130 — løg M 177 — porrer M 199 — æg M 251 Farseret blomkål M 90 — kalkun 84 — peber 150 — pighvar 152 — selleri 165 — torsk 192 — tunge 198 Farsmix med indmad 41 Farsrører M 30 Farsskinke M 102 Farstimbale 42 Fasan, stegt 42 Fedt M 279 Fedtstift S 64 Fennikel M 297 Fersk røget laks (smørrebrød) 213 ---med grønne asparges ____ 107 ----spinat 107 Fersken-marengspyramide '— 43 Ferskenmarmelade 124 Ferskner, ananas med 9 — på pind S 190 Figenbrød S 191 Figenkugler S 190 Figenpølse S 191 Figner, glaserede S 191 — , kandiserede S 191 Filet, kalve- M 153 —, okse- M 194 Filterkaffekande M 19, 20 Firkantet sandwiehtærte 226 Fisk M 103 —, grillstegt (friluftsgrill) M 290 —, kogt (smørrebrød) 211 — , rundrensning 109 — , saltning af S 105 — 1 fad med grønsager M 107 — i gelé M 107 Fiskeanretning M 262 Fiskebeignets 43 Fiskeboller M 107 — (dåse) M 273 Fiskefars, hjemmelavet IM 108 _ — il M 109 — , købt M 109 Fiskefars surprise 44 Fiskefarslagkage 45 Fiskefarsrand M 109 — (dåse) 273 Fiskefileter, kogte M 109 — , stegte M 110, 242, 243 Fiskefileter å la Esbjerg 45 — å la Harwich 46 — i fad 46 — med hollandaisesovs 47 — tout de Paris 47 Fiskefrikadeller M 110 — , (dåse) M 274 Fiske-halvkonserves M 272 Fiske-helkonserves M 273 Fiske-hors d'oeuvre M 262 Fiske-hvidvinssky 173 Fiskeretter, udvalg af44, M 108 Fiske-rødvinssky 174 Fiskesalat 48, M 110 Fiskesovs, meksikansk 48 Fiskestuvning M 262 Fiskesuppe med grønsager M 111 --purløg M 111 --tomat M 111 Fisketimbale med hummersovs 48 Fjerkræ M 111 — , forskæring af M 114, 135 — , frysning af S 71 —, istandgøring afM 112, 114 — , opsætning af M 114 Fjerkræretter, udvalg af — M 114 Flaskegas M 43 Flaskegasanlæg, transportable M 292 Florentinerkage 49 Flormel M 149 Flutes-båd 228 Flyvende tallerkener S 195 Flæsk, kogt M 126 — , paneret M 116 — , saltning af S 105 — , stegt M 116 — med brunkål M 116 Flæskekræs M 116 Flæskekød, hakket M 136, 137, 164, 170 Flæskeris M 117 Flæskeroulade, kold 49 Flæskesmåkød M 98, 116, 157 245 Flæskesteg I M 117 — II (brystflæsk) M 118 — (smørrebrød) 211 Flæskeæggekage M 117 Flødeis 50, M 118 Flødekanolder S 187 Flødekarameller, lyse S 187 Flødemarinade M 184 Flødeost 130 — , fransk 50 Flødepeberrodssovs M 119 Fløderand med appelsiner 50 Flødeskumsdessert M 120 Flødeskumssalat, lyserød 51 Fløjtekedel M 18 Fondant forloren S 181 — , ægte S 181 Fondue 51 Forbehandling af frugt og grønsager S 38 Forel, sæson M 106 Foreller, kogte 52 — i gelé 52 Forloren hare M 136 — skildpadde 169 — skildpaddesuppe 170 — skinke M 276 Forlorne kyllinger M 165 Forme M 34 Forretter, udvalg af 53 Forsaltning S 101 Forskæring af fjerkræ---- M 114, 135 Forårsruller, kinesiske 52 Forårssalat 54 Forårssuppe M 120 —, legeret 54 Frankfurterpølser M 276 Fransk bøf 33 — flødeost 50 — salat M 120 — sellerisalat 166 — skildpadde 169 — æblekage 2°1 Franskbrød M 279 — med rejer og muslinger 228 Franske grønærter 60 — kartofler 94 — marmeladebrød S 188 Fricandeau, helstegt M 120 — i skiver M 121 Frikadeller M 121 — (smørrebrød) 211 Frikassé, kalve- M 154 —, lamme- M 173 Friluftsgrill M 287 Friturekogte bidder -"5 Frokoster, forslag til 243 Frokostpølser M 276 Fromage, appelsin- M 84 -, citron- M 98 —, jordbær- M 147 —, kærnemælks- M 167 -, mokka- M 187 —, tyrkisk 55 Frugt M 121 —, frysning af => °" —, optøning af S 68, 81 —, sukkersyltning af hel S 87 —, sæson S 13, M 123 Frugtbrød S 191 Frugtcreme med marengslåg M 122 Frugter, hele i vand S 93, 98 Frugtfarve S 160 Frugtjuice M 298 Frugtkompot M 163 Frugtkonfekt S 188 Frugtkonserves M 277 Frugtkugler med havregryn S 179 Frugtmos (kemisk) S 94 — (sukker) S 88, 124 Frugtpie M 123 Frugtpindemadder 235 Frugtpressere M 40 Frugtretter, udvalg af M 122 Frugtsaft S 89 —, blandet, kogt S 124 Frugtsalat (smørrebrød) 211 — , amerikansk M 124 — i marinade M 124 — i mayonnaise M 124 — i råcreme 55 Frugtsovs M 210 Frugtsuppe, afsiet M 124 Frugttærte 56 Frugtvin, dansk D 159 Frysebox S 56 — , lagringstid i S 68 — , pasning af S 66 —, rengøring af S 67 Fryseemballage S 60 Frysefolie, klar S 60 Frysevæske M 293 Frysning S 56 — af bagværk S 85 --¦ desserter S 86 --fjerkræ S 71 --frugt S 80 --grønsager S 74 --¦ indmad S 71 --kød S 68 --vildt S 71 --æg S 84 — uden sukker S 100 Fugle, benløse M 88 Fuldkornsrugbrød M 279 Funkiskat af marcipan S 166 Fyldt selleri 165 Fyldte appelsinskaller 13 — artiskokker 1* — asier S 116 — dadler S 190 — sherry-svesker S 192 — sild M 220 Fynbo "O Fynsk rygeost ¦ 132 Fællesfryseri S 56 Fårekød, skært M 146 G Gammelost, norsk I32 Garnitureboller M 276 Gasapparater M 44 Gasbageform M 35 Gaskomfur M 47 Gaskøkkenet M 43 Gasovn M 45 — , stegning i M 46 Gazpacho 56 Gedde, kogt 57 — , sæson M 106 Gedeost 132 Gelé, abrikos- S 111 — , dessert- M 278 Gelé, hvidvins- 77 — , kogt S 91 —, kvæde- S 134 —, mynte- S 137 —, paradisæble- S 138 —, ribs- S 143 —, rosen- S 144 —, rødvins- 161 — , rønnebær- S 145 —, rå S 96 — , saft- M 215 —, solbær- s 146 —, stikkelsbær- S 148 — , vindrue- S 154 —, æble- S 154 Geléprøven S 92 Geleringsmiddel S 89, 92, 98 Gervais 130 Glas (borddækning) 257 Glaserede figner S 181 — kastanjer 96 — mørbradsmedaljoner 123 — valnødder S 185 — æbler S 186 — æg med laks og asparges 204 Glaseret hamburgerryg 62 — laks 107 — tunge 199 Glasur S 199 Glykose S 159 Glødekogeplader M 49 Gløgg D 2'9 Gorgonzola 131 — , dansk, se Mycella Gouda, dansk, se Fynbo --(æltet), se Maribo Grahamsbrød M 279 Grapefrugt M 125 Grapefrugtmarmelade S 125 Grapefrugtsalat 57 Grapefrugtskaller, syltede ____ S 125 Grapefrugtsorbet 177 Gratin M 125 Gratinerede auberginer 18 — osteæg 147 — porrer M 199 — tomater 189 Gratineret peber 151 — skinke med ananas 171 — tunfisk 198 Gravlaks 58 Grillapparat M 68 Grilleret høne 78 Grillovn M 64 —, rengøring af M 67 —, stegning i M 65 Grillplads M 292 Grillstegning M 287 Grillvarmelegeme M 64 Grundlovsdessert 58 Gruyére 131 Grydelåg M 12 Gryder M 9 Gryderetter, udvalg af M 217 Grydeskeer M 30 Græskar, syltede S 125 — , sæson S 10, M 128 — som asier, søde S 125 Græskarbor S 26 Græskarmarmelade S 126 Grøn alpeost 130 — ostecreme 153 — sovs 178 Grønkål, sæson S 10, M 128 Grønkålsrand M 125 Grønkålssalat M 125 Grønkålssuppe på flæsk M 126 Grønlangkål M 126 Grønne agurker, små S 112 — mandler S 161 — tomater, syltede S 150 --, uden sukker S 99 Grønsager M 127 — , farserede 130 — , frysning af S 74 —, kogning af M 129 — , optøning af S 68, 75 — , rengøring af S 68, 75 — , saltning af S 104 —, smørdampede M 129 — , sæson S 10, M 128 — i gelé 58 Grønsagsfad, koldt 60 —, varmt 60 Grønsagsretter, udvalg af 59, M 127 Grøntkonserves M 277 Grønærter, franske 60 — , sæson S 10, M 128 Grønærtestuvning M 130 Grønærtesuppe M 130 —, pureret 61 Gule ærter på flæsk M 131 --på sprængt and 61 Gulerodsmarmelade S 126 Gulerodspuré M 131 Gulerodsrand M 131 Gulerodssalat M 132 Gulerodssuppe M 132 Gulerødder, kogte M 132 — , smørdampede M 132 — , stuvede M 133 — , sæson s 10, M 128 Gullasch M 133 — , lever- M 177 Gummiringe S 21 Gurkemeje M 301 Gylden risret M 208 Gærangreb, standsning af S 36 Gæringseddike S 101 Gæster til aften 247 --frokost 245 --middag 24E Gås, sprængt M 13! — , stegt M 13< H Hachis M 263 Hakkebøf M 135 —, rest af M 264 Hakkekarbonade M 136 Halskam, svine- M 237 Halvkonserves M 269 Halvmayonnaise M 185 Hamburger melba 61 Hamburgerbrød med ananas — 62 — med champignons 62 Hamburgerryg M 275 — , (smørrebrød) 212 —, glaseret 62 — , kogt M 136 — , stegt i ovn 63 Hamburgers M 289 — (Sandwiches) 228 Hane, italiensk 63 Hans og Grete-hus S 202 Hare, forloren M 136 — , kold ¦ • 64 — , ungarsk M 137 Haresteg 64 Harlekinsrøræg M 137 Harzer käse l'l Hasselback-kartofler 65 Hawaii-dessert 65 Havarti l'l Havregryn, ristede M 133 --kokosboller S 179 --konfekt S 179 — -kugler S 179 Havregrød M 138 Haysan te M „,5 H C Andersen favorite 212 Helkonserves M 269 Helleflynder, kogt 66 — , ristet med champignons 66 — , stegt som bøf 67 — , sæson• M 106 Henkogning s 9, 41 — af frugt S 49 — af grønsager S 50 — af kød S 54 — i el-ovn S 48 — i gasovn S 47 — i kogeskab | *7 — i trykkoger S 44 — i vandbad S 43 — uden sukker S 99 — ved damp s 43 Henkogningsglas S 121 — , damplukning af S 47 —, rumindhold S 44 Henkogningskedel | 19 Henkogningstragt S 21 Hindbær, friske M 138 —, syltede S 126 _, sæson S 13, M 123 Hindbærdessert • 67 Hindbærmarmelade S 126 Hindbærsaft ••• S 127 Hindbærsyltetøj s 127 Hjemmefryser S 56, 57 Hiertensfryd M 297 Hjerter, stegte M 138 Hjulpisker M 29 Hofdessert °8 Hollandaisesovs 68 Hollywood-is 69 Honningkagedej S 200 Honningkager S 199 Honolulu røræg 69 Hornfisk, kogt M 139 — , stegt M 138 — , sæson M 106 _ i gelé M 139 Hornfiskeroulader M 140 Hors d'oeuvres 69 --, udvalg af 70 Hot dogs M 289 Hovedsalat M 140 Hovmestersmør 221 Hulsigter M 34 Hulskeer JJ 30 Humle M 301 — , spansk M 305 Hummer, sæson M 106 Hummer naturel ™ Hummeranretning, kold I, II — 72 Hummerrisotto 73 Hummersalat • ¦ ¦ 73 Hummersovs 48, 76 Hummersuppe 76 Hungariasovs • 76 Hurtig mad M 269 Hurtigfryser g 65 Husholdningseddike S 101 Husholdningsrulle M 38 Hvedemel M 149 Hvid sagosuppe M 216 Hvidkål, kogt M 14 — , stuvet M 141 — , syltet S 128 —' sæson S 10, M 128 Hvidkålsrouletter M 141 Hvidkålssalat 11 — med grapefrugt __, æble M l42 Hvidkålssuppe, vegetarisk M 142 — på flæsk M 142 Hvidløg M 297 Hvidløgsbrød 229, M 272 Hvidløgspulver M 30z Hvidløgssalt M Hvidløgssmør 1 Hvidløgsstift M 3?6 Hvidvin Dl, 69 Hvidvinsgelé med vinskumsovs 77 Hvidvinssky, fiske- J73 — i vand s l28 Hybenmarmelade S 128 Hybensuppe M 143 Hyggemåltider, forslag til 247 Hyld M 297 Hyldebær, syltede S 131 — , sæson S 13, M 123 — i vand S 129 Hyldebærsaft S 129 Hyldebærsuppe M 143 Hyldebærtoddy M 143 Høne, grilleret 78 — , spansk 78 — , stegt M 144 — i fad M 144 — i flødepeberrod M 144 Høns å la marengo 78 — i asparges 79 — i champignonsovs 80 — i citronsovs 80 Hønsekød, timbale med 188 Hønsekødsuppe M 145 Hønserand med salatfyld 80 Hønsesalat I, II 81 — (smørrebrød) 212 Hård nougat S 177 I Ildfast fad M 12 Indbagte æbler 203 Indbygningsapparater M 53 Indfrysning M 65 Indfrysningskumme M 65 Indfrysningsskab M 65 Indianerragout M 145 Indmad M 145 — , frysning af S 71 Indmadsretter, udvalg afM 146 Indoneseræg 81 Indonesisk rijsttafel 155 Indpakning S 204 Industrikrydderier M 305 Ingefær M 302 Ingefærbrød S 191 Ingefærfromage ' 82 Irish stew M 146 Irsk stuvning M 146 Is, dessert- 50, S 86, M 1?8 Is å la melba 82 Ischokoladekugler S 172 Iseddike S 101 Iskugler M 119 Ispinde M 1)9 Ispunch 177 Italiensk hane 63 — salat M 146 --med tunge 82 Italienske oste-spinatboller 143 J Joinvillesovs 83 Jomfruhummer 83 Jordbær M 146 — , sæson S 13, M 123 Jordbærfromage M 147 Jordbærgrød M 147 Jordbærkoldskål M 147 Jordbærmarmelade S 129 Jordbærpindemadder, hurtige 255 Jordbærsaft S 130 Jordbærskum 83 Jordbærsyltetøj S 131 Jordskokker M 148 — , sæson S 10, M 128 Jordskokrand M 148 Jordskoksuppe M 148 Julégris af marcipan S 166 Julesalat i marinade M 148 — med appelsin M 149 Julesylte 84 Jægerschnitzel 84 Jævninger M 149 Jævningryster M 37 Jonssons fristelse M 230 K Kaffe M 151 Kaffekande M 19 Kaffekolbe M 19, 20, 152 Kaffesorbet 177 Kagefolk S 199 Kagehuse S 199, 201 Kager, brune S 199 Kakao M 152 Kakaosmør S 170 — (sandwichsmør) 221 Kalkun, farseret 84 — , kogt 85 Kalv å la marengo 86 — i asparges M 152 — i karry M 153 Kalvebov M 152, 153, 154, 155 Kalvebryst M 152, 153, 154, 155 Kalvefilet M 153 — grenadine 86 — med flødestuvede champignons 87 --sennep 87 Kalvefrikassé M 154 Kalvehaleragout 88 Kalvehjerter M 138 Kalveinderlår M 88, 120, 121 Kalvekam M 152, 153, 154 Kalvekotelet å la nelson 88 Kalvekoteletter M 154 — med skinkesovs 89 Kalvekød, grilleret M 155 — , hakket M 136, 164, 170 Kalvelever, kantareller med 91 Kalvemignon 89 Kalvenyre M 193 Kalveroulader 39 Kalverullebov, stegt M 155 Kalveryg, dobbelt 90 Kalvesteg M 155 — (smørrebrød) 212 Kalvetunge, kogt M 156 — (dåse) M 275 Kamille M 297 Kandiserede abrikoser S 188 — figner S 191 — svesker S 192 Kanel M 302 Kanellagkage 90 Kantareller, stuvede M 156 — , sæson S 10, M 128 — med kalvelever 91 Kapers S 131, M 307 Kaperssovs M 157 Kapsler S 25 — , kulørte S 204 — , plisserede S 162 Karamelfromage 92 Karameller S 186 Karamelrand 92 Karameltoppe S 180 Karbonader, hakke- M 136 —, pikante M 157 Kardemomme M 302 Karolineboller M 276 Karry M 302 Karryflødesovs 93 Karrykål M 157 Karrymayonnaise M 164 Karryris, kødboller i M 169 Karryrøræg M 158 Karrysalat M 158 Karrysovs M 158 Karrysuppe 93 Karse M 297 Kartoffelbudding M 158 Kartoffelfrikadeller M 159 Kartoffelkroketter 93 Kartoffefmelsjævning S 199, M 150 Kartoffelmos M 34, 159 Kartoffelmosrand M 159 Kartoffelmos-vulkan M 265 Kartoffelsalat, kold M 160 —, varm M 160 Kartoffelskrællekniv M 23 Kartoffelsne M 34, 160 Katoffelsoufflé 93 Kartoffelstrå 94 Kartoffelstøder M 34 Kartoffelsuppe M 160 Kartoffelvand M 162 Kartofler, bagte M 161 —, brasede M 161 — , brunede M 161 —, franske 94 — , grillstegte M 289 —, kogte M 161 — , ostegratinerede 95 — , stuvede M 162 — a la maitre d'hötel 95 — duchesse 95 Kartofler i mayonnaise 96 Kasseroller M 9 Kastanjekonfekt S 175 Kastanjemasse S 176 Kastanjepuré 96 Kastanjer, glaserede 96 —, kogte 96 — , ristede 97 — , syltede S 131 Kathrineblommekage M 162 Kaviar i dåse M 273 — (torskerogn) S 132 Kaviarkræs 97 Kaviarost jj Kaviarostecreme 97 Kaviarsandwiches 229 Kaviarsmør 221 Kedelsten, rensning forM 72 Kedler M 18 Keemun te M 2,8 Kefir M 188 Kemisk konservering S 12 93 Ketchup, tomat- 151 Kinesiske forårsruller 52 Kirsebær, rå S 132 — , sure, i vand S 132 —, syltede s J?; — I sæson S 13, M 123 Kirsebær-bavaroise 97 Kirsebærmarmelade S 132 Kirsebærsaft S 133 Kirsebærsovs 191 Kirsebærstenudstikker S 25 Kirsebærsyltetøj S 133 Klar suppe M 194 Klaring af suppe 173 Klipfisk, kogt M 162 Klipfiskeret M 87 Kloraminopløsning S 31 Klosterost 131 Knapost 131 Knive M 22 Knäck, svenske S 187 Knækglasur S 182 Knækprøven S 182 Kogeplader M 49 Kogeskab M 55 Kogning i sukker S 88 — i vin D 154 Kogt fisk (smørrebrød) 211 — flæsk M 126 — gelé S 91 — kalkun 85 — kød, fersk (smørrebrød) 213 Kokleare M 297 Kokosboller S 180 Kokoskugler S 180 Kokosæblekage 98 Kolbekaffe M 152 Kold trøffel S 175 Koldskål, jordbær M 147 —, kærnemælks- M 167 Kommen M 297 , 302 Kompot M 163 Kompotfrugt S 94 Kompotter, udvalg af M 163 Kompressorkøleskab M 75 Konfekt S 157 Konfektbrød S 193 Konservering, kemisk S 12, 93 Konserveringsmetoder S 9 — , valg af (skema) S 14 Konserveringsmidler S 93 Konserveringsvæske S 93 Konservesmad M 269 Koriander M 302 Korttidstegning M 61 Koteletfisk, kogt M 163 — , stegt M 163 — , sæson M 106 — med paprika M 164 Koteletter, kalve- M 154 — , svine- M 237 Krabbe naturel 98 Krabbesalat 98 Kransekage S 195 Kransekagekonfekt S 196 Kransekagestykker med chokolade S 196 Krebinetter M 164 Krebs, sæson M 106 — med ris og asparges 99 — naturel 99 Krebsesovs 99 Krebsesuppe 99 Kreolerbananer 99 Kreolersmør M 164 Kreolersovs 100 Kroketter af ris og champignons 100 Kronekork S 35 Krusemynte M 297 Kryddereddike S 134, M 305 — -marinade M 184 Krydderier M 296 _ hele M 307 — i køb af M 307 —, opbevaring af M 307 — , stødte M 307 — , tørrede M 301 Kryddernelliker M 303 Kryddersild S 134 ¦' — i flødepeberrod M 165 — i karrymayonnaise M 164 Krydderurter, friske M 296 Krymmeltoppe med nougat---- S 172 Kræmmerhus (papir) S 173 Kræmmerhuse med flødeskum 101 Kråsefars 39 Kråsesuppe M 165 Kugleprøven S 182 Kuldeblanding 11, M 119 Kulør M 306 Kummeanlæg S 56 Kummetype S 65 Kunstigt sødemiddel S 97 Kvan M 297 Kvædebrød S 192 Kvædegelé S 134 Kvædemarmelade S 134 Kvæder, syltede S 135 —, sæson S 113 Kylling, stegt (smørrebrød) 212 Kyllingelever i omelet 102 Kyllinger, pikante 102 — , forlorne M 165 — , sprødstegte 103 — , stegte M 166 Kyllingesalat I 103 — , II 104 Kærnehusbor S 26 Kærnemælksbrødsuppe M 69 Kærnemælksflødeost 104 Kærnemælksfromage M 167 Kærnemælkskoldskål M 167 Kærnemælkssuppe M 167 Københavnerschnitzel 104 Købepålæg M 281 Kød M 167 — , frysning af S 69 — , grillstegt (friluftsgrill) M 289 — , istandgøring af M 169 — , kogning af M 169 — , opbevaring af M 169 — , optøning af S 68, 70 — , paneret M 263 — , saltning af S 105 — , sprængt S 148, M 282 — , stegning af M 169 — , tørsaltet S 148 — , udskæring af M 169 —, i egen saft (dåse) M 276 Kødanretning, kold til souper 106 Kødboller (dåse) M 276 — i karryris M 169 — i sellerisovs M 169 — i tomatsovs M 170 — til suppe 170 Kødbudding M 171 Kødfars M 90, 121, 130, 169, 170, 171, 172, 177 — , f in 106 Kødfarsbudding med æbler og svesker M 171 Kødfarsrand M 171 Kødfarsroulade M 172 Kødhakkemaskine M 27 Kødkniv M 22 Kødkonserves M 27d Kødpinde M 38 Kødpindemadder 235 Kødrand M 171 Kødretter, udvalg af 105, M 168 Kødroulade M 172 Kødsalat M 172 Kødsmør 221 Kødsovs M 264 Stikordsregister Kødsuppe M 235 Kødtermometer M 37 Kødvarer, frysning af M 69 Køkkensaks M 25 Køkkentransformer M 49 Køkkenudstyr M 7 Køleskab S 66, M 74 — , rengøring af M 77 Køleskabsskåle M 22 Kørvel M 297 — , spansk M 300 — , sæson S 10, M 128 Kørvelsuppe M 172 —, klar 106 Kaidolmer, se Hvidkålsroulet- ter M 141 Kålrabi, kogt M 172 — , sæson S 10, M 128 L Labskovs M 263 — , skipper- M 226 Lageagurker S 135 Lagereddike S 101 Lagesaltning S 104, 105 Lagkagebunde 129 Lagkagecreme M 99 Lagringstid i frysebox S 67 Laks, fersk røget (smørrebrød) 213 — ,--, med grønne asparges 107 — ,--, — spinat 107 — , glaseret 107 — , kogt I, II 108 —, sæson M 106 Lakse-pindemadder I, II 236 Laksesalat 110 Laksesmør 221 Laksørred, sæson M 106 — kogt i hvidvin 110 Lam, navarin med 123 — å la marengo 110 — i asparges 111 Lammefrikassé M 173 Lammehoved, grilleret 111 Lammekoteletter 112 Lammekød, skært M 146, 157 Lammesteg M 173 — (smørrebrød) 212 Landgangsbroer 224 Langtidsfrikadelle M 282 Langtldsstegning M 60 Lapsang souchong te M 238 Laurbær M 302 Legeret forårssuppe 54 Legering M 151 Lejrmad M 292 Lever, helstegt M 174 — , risotto med M 207 — , stegt, med løg M 174 — , — (smørrebrød) 213 Lever, stegt, med spansk sovs M 175 — florentine M 175 — med bacon og tomat M 176 --paprikasovs M 176 Levergullasch M 176 Leverkræs 112 Leverpostej M 177 — (smørrebrød) 213 — -pindemadder I, II, III 236 Leverpostejsmør 221 Leverretter, udvalg af M 146 Leversoufflé med bacon og ris 112 Likør D 198 Likørsirup 160 Limburger 131 Limonade S 136, D 245 Litermål M 31 Lufttæt lukning S 30 Lukning, norsk S 48 — af glas og flasker S 30 --henkogningsglas S 41 — med kapsler S 35 --paraffin S 34 --propper S 35 --vinsprit S 34, 48 Lunchservietter 251 Lunger M 146 Lys risotto 158 Lyserød flødeskumssalat 51 Løg M 300 — , brunede M 177 — , farserede M 177 — , flødestuvede 113 — , fyldte I, II 113 — , glaserede 114 —, spanske M 300 —, sprøde M 95 — , syltede S 136 — , sæson S 10, M 123 Løgpizza, okse- 127 Løgsovs M 177 Løgsuppe 114, M 178 — , friluftsgrill M 290 Løgtærte 114 Løse ris M 205 --på massekogeplader M 52 Løskogte ris M 205 Løvstikke M 300 Låg M 12 H Mad, dybfrossen M 270 — , lvnfrossen M 270 — , opvarmet M 260 Madeira D 127 Madeirasovs 115 Madkasse M 282 Madpakke M 283 — , børnenes M 284 Maizena-budding M 178 Maizenagrød M 178 ---, rester af M 261 Maizenamelsjævning M 151 Majdrik S 136 Majroer M 178 — , sæson S 10, M 128 Majs, kogt M 179 — , stuvet M 179 —, sæson S 10, M 128 Makaroni M 179 — , kogt ^ M 180 — med skinke og ost M 180 — milanaise M 180 — "Spaghettisovs I, II M 181 Makaronigryde, dansk M 181 — , italiensk M 181 Makaronipie M 182 Makaroniretter, udvalg af M 179 Make up på dåsemaden M 271 Makrel, kogt M 182 — , ovnstegt M 182 —, røget, ristet M 183 —, stegt M 183 —, sæson M 106 — i tomat M 275 —--(smørrebrød) 211 — med spinat og bacon M 183 Makrelsalat 115, 214 Makronbund 9 Makroncreme M 184 Makronkonfekt S 196 Makronæblekage 115 Malurt M 300 Mandagssteg M 264 Mandarin-pindemadder 237 Mandelcreme HO Mandeldesserter S 170 Mandelkonfekt S 175 Mandelmarengs, pærer med M 201 Mandelrand med appelsinis 116 Mandeltærter, små S 197 Mandler, brændte S 176 — , grønne 161 Marcipan S 162 Marcipanbrød S 171 Marcipanfigurer S 165 Marcipanfrugter S 165 Marcipangris S 166 Marcipankant, ananas med 9 Marcipankat I66 Marcipankræmmerhuse S 166 Marcipanmasse, hjemmela- lavet S 162, 163 — af nødder S 163 Marcipanpølser S 163 Marcipanroulade S 167 Marcipanruller S 163 Marcipansnitter S 163 Marengsbund, vanilleis på200 Marengs-fudge S 183 Marengskranse S 197 Marengslåg M 127 Marengspyramide, fersken- 43 Marengsreder 116 Margarine M 279 Marguerite M 296 Marinade, fransk M 184 Marinader M 184 Marinerede sild M 220 — røgede sild M 221 — slikasparges 174 — stegte sild M 221 Marineret dyrekølle 39 — søtunge 186 Marmelade (kemisk) 94 — (sukker) S 88 — (uden sukker) S 98 —, abrikos S 111 — , alliance- S 113 — , appelsin- S 113 — , appelsin-abrikos- S 114 — , appelsinskal- S 115 — , blomme- S 118 —, brombær- S 120 — , citron- S 123 — , fersken- S 124 — , grapefrugt S 124 —, græskar- S 126 — , gulerods- S 126 — , hindbær- S 126 — , hyben- S 128 — , jordbær S 129 — , kirsebær- S 132 — , kvæde- S 134 — , rabarber S 141 — , solbær- S 147 — , stikkelsbær- S 149 — , stiv S 89 — , sukret S 89 — , tomat- S 151 — , æble- S 155 — , æble-pære-blomme- S 155 Marmeladebrød, franske S 188 Marv på ristet rugbrød M 185 Maskeret torsk 193 Massekogeplader M 49, 50 —, kogning på M 51 — , rengøring af M 53 —, stegning på M 52 Mayonnaise, forloren M 185 — , hurtig M 185 — , ægte M 186 Medisterpølse (dåse) M 276 — , sprængt M 186 — , stegt M 186 — à la Stroganoff M 265, 276 Meksikansk fiskesovs 48 — risotto 159 Melba, hamburger 61 Melbolle (jævning) M 150 Melboller M 186 Meljævning M 149 Mellemlægspapir M 283 Mellemretter, udvalg af i 53 Melon M 187 —, syltet S 130 — , sæson S 13, M 123 — på pind S 192 Melonringe med frugtsalat 117 Merian S 300, 302 Middage, forslag til 245 Midsommerkrans af grønsager 117 Mikroorganismer S 9 Mineralvand D 239 Miniatureboller M 276 Miniatureudstiksforme S 161 Mint sauce 122 Mirabeller, syltede S 137 —, sæson S 13 Mirabelsaft S U7 Mixed grill i ovnfast fad 117 --i sovs 118 --på spyd M 289 Mixere M 41 Mokkafromage M 187 Mokkasiner S 183 Molbo 132 Morceller S 183 Mousselinesovs 119 Mugangreb, standsning af S 36 Muldvarpeskud M 187 Muskat M 302 Muskatnød M 302 Muslinge- og æggegratin 119 Muslinger M 188 —, henkogte (dåse) M 274 — , panerede 119 — rensning af 121 —, syltede (dåse) M 273 — , sæson M 106 — i beignetdej 120 — i plaid 120 Muslingesovs 120 Muslingesuppe 120 Mycella 132 Mynte M 296, M 300 Myntegelé S 137 Myntesovs 122 Myseost, dansk 132 — , norsk 132 Mælk M 188 — , kogning af M 188 Mærkning af pakker og beholdere S 64 Mørbrad, helstegt M 189 —, istandgøring af M 191 — i fad M 189 — med ananas 122 — — brunede løg M 189 --flødestuvede champignons 122 --persille M 190 — — æbler og svesker M 190 Mørbradkoteletter M 192 Mørbradmedaljoner, glaserede 123 Mørdejstarteletter 188 Mål M 31 Måleglas M 33 Måleskeer M 32 Måtter S 176 n Nasturtium M 300 Nasturtiumfrø, syltede S 131 Natriumbenzoat S 93 Natron, benzoesurt S 93 Natsværmere S 197 Navarin med lam 123 Neddrysning med sukker S 87 Nedsaltning S 103 Nelliker M 303 Norsk gammelost 132 — myseost 132 — nougat S 177 Nougat, blød S 161, 176 —, hård S 177 — , norsk S 177 Nougatblokke, bløde S 174 Nougatfromage 124 Nougatis med henkogte mandariner 124 Nougatkugler S 197 Nougatmåtter S 177 Nudler M 180 — i fad M 192 Nyre med bacon og tomater M 193 Nyrepie 125 Nyreragout M 193 Nøddekarameller S 188 Nøddekonfekt S 175 Nødder, brændte S 176 Nødderand med ananas 125 Nøddesmør 222 O Oksebov M 226 Oksebryst, kogt (smørrebrød) — 214 — , sprængt ' M 193 Oksefilet M 95, 194 — med peberrodsparfait 125 Oksehaleragout 126 Oksehalesuppe 127 Okseinderlår M 88, 95, 96 Oksekød, hakket M 96, 135, 136, 137, 145, 170, 181, 192 —, mellemskært M 133, 226 —, skært M 88 Oksekødsuppe M 195 Okse-løgpizza 127 Oksesteg M 195 — (smørrebrød) 214 Okse-sursteg 128 Oksetunge (dåse) M 275 — , kogt M 195 — i kaperssovs 128 Okseoje, hvid M 296 Oliven M 307 Olivensovs 128 Omelet M 193 — , bonde- M 92 —, dessert- M 101 — , frokost- M 196 — , oste- M 197 — , spansk M 196 — soufflé 129 — surprise 129 Opbevaring af frugt- og grøntkonserves S 36 Opbevaringsbeholdere M 21 Opbevaringsæsker M 259 Optøning S 6, M 270 —, bagværk S 85 —, frugt S 81 — , grønsager S 75 — , æg S 85 Orange, and ål' 10 Orangeade D 245 247 — med appelsiner S 137 --citron S 137 --grapefrugt S 137 Orangekugler S 177 Orangemarmelade S 138 Orangemedaljer S 198 Orangepastiller med marcipan S 198 Orangeskaller i lage S 133 Orangesnitter S 177 Orangetoppe S 180 Orientalsk svinekotelet 185 Ost 130 —, mild (smørrebrød) 214 — , stærk, gammel (smørrebrød) 215 — og frugt M 273 Osteanretning til suppe 132 Oste-baconbrød 133 Ostebrød, engelske 133 — , ristet M 196 — , varme M 272 — med ansjoser 133 --tomat 133 Ostecrackers, varme 134 Ostecreme 1*1 —, grøn 153 — , kogt 134 — med flødeskum 134 Ostefingerbrød 134 Ostefromage I 134 — II 135 Oste-frugtsalat 135 Ostegratinerede kartofler 95 Ostegratineret selleri 165 Ostekabaret ' 136 Ostekiks J36 Ostekugler, brogede 136 Ostekuppel 137 Ostelinser I37 Oste-løgsovs M 253 Ostemarinade M 184 Ostemedaljer 137 Ostenøddebrød 138 Osteomelet 138, M 197 Ostepandekager M 197 Oste-pindemadder 237 Ostepizza 138 Ostepyramide 139 Osteretter, udvalg af 131 Osterisotto 139 Osterispie M 197 Osterissalat 140 Ostesalat M 197 — , spansk — napoli 141 Ostesalater 140 Ostesmør 141 — med reven ost 141 Ostesoufflé 141 — med skinke 142 Ostesovs I, II 142 Ostespaghettiboller 143 Ostespinatboller, italienske 143 Ostestænger 143 Ostesuppe med ris 144 Ostetarteletter med champignonrøræg — med ostesalat 144 Ostetomater Ostetærte, kold I -, - II — , varm Ostetårns-pindemad 237 Ostevandbakkelser Osteæg, gratinerede Oste-æggesmør Overbinding Overtrækning med chokolade, Ovnfast fad M P Paella valenciana Pakkerugbrød M 279 Pakkesuppe 272 Paletkniv M 23 Pandekager M 198 — , oste- M 197 — med marengs Panderører M 29 Pandesovs M Panerede brisler 25 — muslinger 119 Paneret selleri M 218 Paprika M 303 Paprikaschnitzel Paprikasovs 176 Paradisæblegelé, kogt S 138 Paradisæbler, syltede S 138 Paranodmedaljer S 198 Parfait-is 50, S 86, M 118 Pariserbrød 1*9 Stikordsregister Pariserdessert 150 Parisertoppe S 198 Parmesan 132 Passerindsats M 33 Passersigte S 25, M 33 Pasteurisering S 48 — af saft S 91 Pastinakker, sæson S 10, M 128 Peber M 304 — , dansk M 301 — , farseret 150 — , gratineret 151 — , spansk M 301 — , sæson S 10, M 218 — med ostefyld 151 Peberfrugt M 207 Pebermynte M 300 Peberrod M 300 — , sæson S 10, M 128 Peberrodsparfait 125 Peberrodssalat M 198 Peberrodssmør 222 Peberrodssovs, sur-sød M 198 Pektin S 91, 159 Pektinpræparater S 91, 159 Percolatorkaffekande M 19, 20 Perikum M 296, 300 Perlebonner, syltede (sure) — S 138 — , — (søde) S 139 Persille M 300 — , klipning af M 133 —, saltet S 139 Persillekartofler M 198 Persillekværn M 25 Persillesmør, se Colbertsmør Persillesovs M 199 Petite suisse 132 Pibeløg M 300 Pickles S 139 — , tomat- S 152 Pickleseddike S 150 Picklessmør 222 Picklessovs 151 Pie, oste-ris- M 197 Pighvar, farseret 152 Pikante karbonader M 157 — kyllinger 102 Pilaff-ris M 199 Pinde S 162, 204 Pindebidder, nemme 238 Pindemad 230 Pindemadder, hurtige 235, 238 Pindemadspinde S 204 Pindemadspynt 232 Pirogier 152 Piskeris M 29 Pistaciemandler S 184 Pistaciepastiller S 184 Pistacier, ægte S 161 Pizza, okse-løg- 127 Pladejernsgryde M 10 Plasticbeholder S 63 Plasticfolie S 60 Plasticgafler S 204 Plastickapsler S 35 Plasticklæbestrimler S 63 Plastlcmadkasse M 283 Plasticpinde S 204 Plasticposer M 260 Plasticæsker M 260 Pomeransskal M 304 Pommes frites 94 — mirettes 94 — pailles 94 Porrer, farserede M 199 —, gratinerede M 199 — , kogte M 200 — , smørstuvede M 200 — , sæson S 10, M 128 _ 1 fad M 200 Porresuppe M 201 Port Salut, se Esrom Portionsanretninger M 278 Portulak, syltet S 140 — , sæson S 10 Portvin D 11* 116 Posesuppe M 272 Postejbrød med champignons 229 Potkåse • • 152 Praliné S 184 Presning af saft ,?S Prins Puchlers fromage 153 Prinsesseris M 201 Prinsesseterninger S 174 Propanluft-gas M 43 Proptrækker M 37 Puré, tomat- S 15- Purépresser M 34 Pureret grønærtesuppe 61 Purløg M 300 Pynt på bordet Pære-blomme-æblemarmelade S 155 Pærebåde S — med grøn ostecreme Pærer, syltede S — , sæson S 13, M — i chokoladeskum M 201 — i karamel — med mandelmarengs M 201 Pæreris M 202 Pølse med overdyne Pølsebidder Pølsebrød M Pølser (dåse) M 276 — , bajerske M 88, 276 -, ristede M 277, 289 Pølseret med kartoffelmos Pølsesymfoni M Påfyldning af glas og flasker --henkogningsglas Pålæg, hjemmelavet 210, M 282 — fra middagsmaden 210, M 280 Pålægspynt M Påskeæg med fondant 3 Ris, løse M 205 — , (massekogeplade) M 52 — , løskogte M 205 —, pilaff- M 199 — , prinsesse- M 201 — , pære- M 202 — a la mande M 206 — med bacon og svampe M 206 — med paprika og ost M 206 — valenciana 157 Risbjerg med rejer 157 Risbudding M 262 Risengrød M 207 —, rest af M 261 Risfløderand med sveskekompot 157 Risfyld til tarteletter M 207 Riskage, amerikansk 158 Risklatter M 261 Rismelsjævnlng M 151 Risotto, brun M 263 — , lys 158 — , meksikansk 159 — med bacon og pølser 159 — med lever M 207 — med svampe M 208 Risrand med æg M 208 Risret, gylden M 208 — , spansk M 209 Risretter, udvalg af 156, M 205 Risruller med små løg 160 Rissalat 160 Ristede cocktailpølser 210 — kastanjer 96 Ristet ostebrød M 196 Ristoppe med rosiner M 209 Risvandgrød M 209 — , rest af M 262 Risvælling M 209 Roast Beef, se Oksesteg Roast Beef (smørrebrød) 215 Robért-sovs 160 Rom D 187 Rombudding 161 Romere, små S 170 Romfromage 161 Romomelet 161 Roquefort, dansk, se Danablu Roseneddike S 144 Rosengelé , S 144 Rosenkål, eddikesyltet S 144 — , kogt M 210 — , stuvet M 210 — , sæson S 10, M 128 Rosenkålssalat M 210 Rosenkålssuppe M 210 Rosenpaprika M 304 Rosenvand ' S 160 Rosmarin M 300, 304 Royal Air Force 215 Rugbrød M 279 Rugbrødscreme med frugt M 211 Rugbrødstoppe M 267 Rabarberm sæson - i vand __ til kompot S 99 Rabarbergrød, afsiet M 202 " usiet M 293 Babarberkoldskål M 203 ^Rabarberkompot M 203 Rabarbermarmelade S 141 Rabarbersaft, kogt S 141 Z, rå S 142 Rabarbersuppe M 203 Radiser, sæson M 128 Ragout M 263 Håndforme M 34 Rarebits, Welsh 201 Redskaber til konservering — S 19 Regnfang M 296 Reineclauder S 142 Rejecocktail 153 Rejepindemadder 239 Rejer M 204 — (dåse) M 274 — (smørrebrød) 215 6- — , sæson M 106 Rejesalat 154 Rejesandwiches, trekantede224 Rejesmor 222 Rejesovs 21, 154 Remoulade M 204 , Rengøring af glas og redskaber 26 Rensdyrsteg 154 Rensning af muslinger 121 Rest åf kogte grønsager M 266 --kogte kartofler M 265 --løskogte ris M 266 --ost M 268 --sovs M 266 --suppe M 266 --æggehvider M 268 Reste-konfekt S 174 Reste-mad M 259 Rester, opbevaring af M 259 — af brød M 267 --fisk M 262 --formad M 261 --kage M 267 '--kogt kød M 263 I--stegt kød M 264 Ribben, sønderjyske 155 Ribbensteg M 204 Ribs, syltede S 142 — , sæson S 13, M 123 Ribsgelé S 143 Ribssaft S 143 Ribssyltetøj S 144 Riddere, arme M 267 —, brune M 267 F — ¦ rige M 268 Rijsttafel 155 Ris M 205 — , brunede M 205 Rund sandwichtærte 227 Rundrensning af fisk 109 Rundskrælning af asparges 17 Rygeost (smørrebrød) 215 — , fynsk 132 Ryper, stegte M 211 Rysteribs I M 211 _ , M 212 Ræddiker M 212 —, sæson S 11, M 129 Røbestof M 43 Rødbeder, kogte M 212 — , syltede S 145, M 212 — , — uden sukker S 100 — , sæson S 11, M 129 Rødbedesalat M 212 Rødgrød M 213 Rødknæ M 296 Rødkål M 213 —, sæson S 11, M 129 Rødkålssalat 211, M 213 Rødspætte, kogt M 213 — , stegt M 214 — , sæson M 106 Rødspættefilet (smørrebrød) I 215 --II 216 Rødvin D 7, 36 Rødvinsgelé 161 Rødvinssmør 222 Røgede sild, marinerede M 221 --(smørrebrød) I, II 216 --i flødemarinade 168 Røget laks, fersk (smørrebrød) 213 — makrel M 183 — sild, smør med 223 Røgning S 18, 107 Røgvarer M 271 Røllike ' M 296 Rønnebær, saltede S 145 Rønnebærgelé S 145 Rorefade M 19 Røremaskine M 39 Røreskåle M 19 Røresmor M 282 Røræg M 214 — med ost M 215 Rå gelé S 96 — saft S 94 Råcreme 55 M 215 Råkostiern M 25 Råkostmaskiner M 26 Råkostsalat M 215 Råsyltning S 12, 93 S Safran M 304 Saft, afdampning af (kemisk) S 95 — ,--(sukker) S 90 —, afkogning af (sukker) S 90 — , afpresning af (kemisk) S 94 — ,--(sukker) S 90 Saft, afvridning af (kemisk) s 95 — ,--(sukker) S 90 — , blomme- S 120 — , blåbær- S 120 — , brombær- S 121 — , frugt S 89 — , hindbær- S 127 — , hyldebær- S 129 —, jordbær- S 130 — , kirsebær- S 133 — , mirabel- S 137 — , pasteurisering af S 91 —, rabarber-, kogt S 141 — , —, rå S 142 — , rå S 94 — , solbær- S 147 — , stikkelsbær- S 149 — uden sukker S 98 Saftafdampningsapparat S 23 Saftcentrifuge M 42 Saftevandsis M 119 Saftflasker S 25 Saftgelé M 215 Saftklæde S 24 Saftkugle S 24 Saftpresser S 24, M 40 Saftsovs M 216 Saftsuppe M 124 Saftudtrækning med sukker S 90, 95 --vinstensyre S 95 Saftudvinding S 89 Sagosuppe, hvid M 216 Salat, grøn M 140 — , italiensk M 146 — , sæson S 11, M 129 — a la ninna 163 Salatagurker som asier S 145 Salater M 282 —, udvalg af 163, M 216 Salatslynge M 38 Salt M 305 Saltede asier S 116 — bønner S 121 — rønnebær S 145 — ærter S 156 Saltet persille S 139 — suppevisk S 149 Saltlage S 105 Saltmad M 271 Saltmandler S 178 Saltning S 12, 103 — af fisk S 105 --flæsk S 105 --grønsager S 104 --kød S 105 Salvie M 300, 304 Sammenkogte retter, udvalg af M 217 Samsø --pindemadder Samsøsalat Sandeltræ Stikordsregister Sherryfromage 168 Sherrysorbet 177 Sherrysvesker, fyldte S 192 Sigtebrød M 279 Sigter M 33 Sikringer M 48 Sild, benfri M 273 — , fyldte M 220 — , istandgøring af M 222 — , kogte M 220 — , krydder S 134 — , marinerede M 220 — , røgede (smørrebrød) I, II 216 — , — , flødemarinerede 168 — , marinerede M 221 —, røget, smør med 223 — , stegte M 221 — , — , marinerede M 221 — , svenske M 221 — , sæson M 106 — , udbening af M 223 — a la russe 168 — i karrysovs M 224 — i slåbrok M 224 Sildesalat, dansk M 224 — , russisk M 225 — , svensk M 225 — med mayonnaise 168 Sirupsdej S 201 Sirupstoppe S 181 Skabstype S 65 Skaksandwiches 227 Skalotteløg M 300 Skidne æg M 219 Skildpadde, forloren 169 —, fransk 169 Skildpaddesuppe, forloren 170 — , ægte 170 Skinke M 180, 182 — (dåse) M 276 — (smørrebrød) 217 — , forloren (dåse) M 276 —, gratineret med ananas 171 — , kogt M 225 Skinke glamour 171 Skinkecocktail 171 Skinke-ostesalat 172 Skinkepindemadder 239 Skinkepie M 225 Skinkeruller med ris og champignons 172 Skinkesmor 223 Skipperlabskovs M 226 Skorzonerrødder M 226 —, sæson S 11, M 129 Skovbund 172 Skovmærke M 296, 300 Skovsyre M 296, 300 Skrubbe, kogt M 226 — , stegt M 227 — , sæson M 106 Skumpisker M 29 Sandwichbrød, udskæring af 231 Sandwiches 218 S stribede 224 r ' varme 228 ea'ndwichkranse 225 sandwichopskrifter, udvalg af 223 Sandwichpasta M 306 Sandwich-pindemadder 239 Sandwichpyramider 225 Z~ med kaviar 225 Sandwichroulade 226 Sandwichsmor 220 Sandwichsnitter 226 sandwichtærte, firkantet 226 Z-, rund 227 (Sar M 300, 304 Sardelsmor 222 Sardinbiksemad M 257 Sardiner i olie 216, M 275 — i tomat 216, M 275 i Sardinris 164 Sardinsmør 222 Sareptasennep M 304 Sauce verte, se Sovs, grøn Schweizer, dansk, se Samsø Schweizerpastiller S 184 Schweizerroulader 164 Schweizeræg M 217 Selleri, farseret 163 —, fyldt 165 m — , kogt M 217 W — , ostegratineret 165 K — , paneret M 218 I — , sæson S 11, M 129 'i — lucullus 166 Selleriost med tomat og agurk 166 R" Sellerirand M 218 ¦ Sellerisalat M 306 » fransk 166 ¦1 Sellerischnitzel bretagne 167 \ Sellerismør 222 S Sellerisovs M 219 ? Sellerisuppe M 219 Selleriæg med tunge 167 ' Sennep M 304 B—, engelsk M 306 ¦r* — , fransk M 306 I — t gui M 304 f —, hel M 304 Wi — , sarepta- M 304 Rr— sort M 304 m ~ , sur M 306 Sennepssmør 223 Sennepssovs M 219 Sennepsæg M 219 Servering, stående 258 Servering af konfekt S 204 Serveringsgryder M 12 Service (borddækning) 252 Servietopsætning 252 Servietsammenlægninger 253-59 I Sherry D 122 279 Sky 173 Skydelodsvægt M 33 Skylleskåle 252 Skyr M 188 Skyrdessert M 227 Skysovs 28, M 136 Skørbugsurt M 297 Slikasparges M 86 — , marinerede 174 Slikpinde, små S 185 — med nødder S 178 Slimede agurker S 102 — asier S 102 Slåen, sæson S 13 — i vand S 146 Smelteost 132 —, dansk, se Alpeost, grøn Smør M 279 — , brunet M 227 —, Jævnet M 227 — , rørt M 227 — , smeltet M 227 Smordampning M 129 Smørekniv M 23, 24 Smorkøler M 21 Smørrebrød, aften- 209, M 285 — , dagligt M 279 — , fint 209 Smørrebrødsforslag 210 Små romere S 170 Snaps D 168 Snebudding 174 Sneppebrød 175 Snepper 174 Snitløg M 300 Snittebønner, stuvede M 228 Snitter 209 Sodavand D 239 Sodavandsis M 119 Sokler S 204 Solbær, syltede S 146 — , sæson S 13, M 123 Solbærgelé L S 146 Solbærkompot S 94, M 228 Solbærmarmelade S 147 Solbærsaft S 147 Solbærskum 175 Solbærsyltetøj S 148 Soløje 175 Sommerdrikke D 244 Sommerdrinks D 213 Sommersalat M 228 Sommersuppe M 228 Sorbets 176 Sorte øjne S 174 Souchong te M 238 Souffleer med sellerismør 178 Sovs, engelsk M 306 — , grøn 178 — , lys, legeret 178 — , skilt M 166 Sovse, udvalg af 179 Soya, champignons S 123 — , japansk M 306 — , kinesisk M 306 Soya-kulør M 306 Spaghetti M 179 — al sugo M 229 — med bacon og ærter M 229 --reven ost M 229 Spaghettibord M 230 Spaghetti-fiskepie M 230 Spaghettiretter, udvalg afM 179 Spansk høne 78 — omelet M 196 — peber M 209 — risret M 209 Spegesild S 148 — i fad M 230 Spejlæg M 230 »Spejlæg« 9 Spejlæg, italiensk M 231 — i madeirasky M 231 Spezie M 305 Spidovn M 68 — , rengøring af M 69 —, stegning i M 68 Spidskål, kogt M 231 — , sæson S 11, M 129 Spinat, cocotte- 35 —, smørdampet M 231 — , stuvet M 232 —, sæson S 11, M 129 Spinatbund, blomkål på 21 Spinat- og ostegryde 179 Spinatrand J'J Spinatsoufflé ¦• »» Spinatsuppe M 2J2 Spiralris M Sportskage •• 1?° Spritapparat • • • ¦ • M *™ Sprængt and, gule ærter på " — kød M 48 — oksebryst M Sprødstegte kyllinger Spækkebræt M Steg, flæske- M 117 118 — , kalve- M 55 - Okse M 195 -Ribben — a la Bombay M 26» Stegepander Stegning, almindelig M 46 -, langtids- M 60 Stenbider, kogt -, stegt M 233 — , sæson M 106 — 1 gelé M 233 Steppeost, se Danbo Stikkelsbær, sæson — , umodne, i vand Stikkelsbærgelé Stikkelsbærgrød Svinenyre M 193 Svinetunger, kogte M 237 — i flødesovs 186 Sylte, jule 84 Syltede abrikoser S 111 — appelsinskaller S 114 — appelsinskiver S 115 — aspargesbær S 131 — grapefrugtskaller S 125 — græskar S 125 — hindbær S 126 — hyben S 128 — hyldebær S 131 — kastanjer S 131 — kirsebær S 132 — kvæder S 135 — løg S 136 — nasturtiumfrø S 131 — perlebønner S 138 — pærer S 140 — ribs S 142 — rødbeder S 145 — solbær S 146 — tomater, grønne S 150 --, røde S 150 — tranebær S 153 Sylteeddike S 101, 150 Sylteglas S 21 Syltegryder S 21 Syltekrukker S 23 Syltepergament S 34 Syltet bladbede S 140 — hvidkål S 128 — melon S 136 — portulak S 140 Syltetøj S 11 87 —, alliance- — , blåbær- S 120 —, brombær- S 121 — , hindbær- S 127 — , jordbær- S 131 — , kirsebær -, ribs- g 144 — , solbær- — , stikkelsbær- S 149 —, sukkersyge- S 98 —, sukret S 36 — uden sukker s 98 Syltetøj sskab S 37 Syltning, diabetiker- S 97 — med sukker S 87 — uden sukker S 97 Syre M 296 Sætskåle M 21 Sode asier S 116 — valnødder S 154 Sødemiddel, kunstigt S 97 Sølaks (dåse) M 273 Sønderjyske ribben 155 Søtunge, marineret 186 — , sæson M 106 — med asparges og rejer 187 Stikkelsbærkompot M 233 Stikkelsbærmarmelade S 149 gtikkelsbærsaft S 149 Stikkelsbærsovs M 234 Stikkelsbærsuppe M 234 Stikkelsbærsyltetoj S 149 Stilton 132 Stivelse, kort M 151 Stivemiddel S 159 Stockinette S 62 Strassburgerskinke 181 Stresafisk 181 Stribede sandwiches 224 Stuvning M 234 S —, irsk M 146 Støbejernsgryde M 10 Stående servering 258 Sukkerkonfekt S 181 Sukkerlage S 88 Sukkersygesyltning S 97 Sukkersyltning S 11, 87 — , hel frugt S 87 Sukret marmelade S 89 Suppe M 234 — , brun (jævn) 181 _, — (klar) 182 —, klar M 194 '—, klaring af, se Sky 173 — a la reine 182 Supper, udvalg af 182, M 235 Suppetilbehor M 235 Suppevisk, saltet S 149 I Surbrød M 279 I Sure asier S 116 ? Sure kirsebær i vand S 132 C — valnødder S 153 ; Surkål S 149 m—, norsk M 235 I Sursteg, okse- 128 Suzettes, crepes 36 Svensk appelsinsaft S 114 — æblepie 202 I Svenske knack S 187 I — Sild M 221 T Sveskeblommer S 149 Sveskegrød M 236 I Sveskekompot 157 * Sveskepie 183 Svesker, kandiserede S 192 Svinefilet calcutta 183 Svinehalskam M 237 Svinehjerter M 138 t Svinekam, sprængt M 236 I — , stegt M 236 —, svensk 184 — bordelaise 184 Svinekarré M 237 Svinekotelet, orientalsk 185 — cornell 185 Svinekoteletter M 237 Svinekød, hakket M 136, 137, 164, 170 — , skært M 146, 157 Sotunge med hummer og hollandaisesovs 187 Søtungefileter meunière garni 187 T Taffelost, se Tybo Tahiti-vanille M 305 Tallerkener, flyvende S 195 Tandstikkere S 162 Tartarsmør 188 Tarteletter af mordej 188 Te M 238 Temperering (vin) D 133 Termobox M 293 Termometer S 21 Termostatovn M 57 Termotaske M 294 Tilsiter 132 — , dansk, se Havarti Timbale med hønsekød 188 Timian M 301, 305 Tivolisalat 189 Toddy D 248 — (friluftsgrill) M 291 — , hyldebær- M 143 Tomat (smørrebrød) 217 — , sæson S 11, M 129 Tomatbøf M 238 Tomatchutney S 150 Tomater, gratinerede 189 —, grønne S 99 — stegte M 238 —, syltede S 150 — , — som agurker S 150 — med blomkål og røræg 190 --ostefyld 190 Tomatflødesovs 190 Tomatgratin med ris 191 Tomatketchup S 151, M 306 Tomatmarinade M 184 Tomatmarmelade S 151 Tomatostesmør 191 Tomatpickles S 152 Tomatpuré S 152 Tomatrand 191 Tomatsalat M 239 Tomatsmør 223 Tomatsovs M 239 Tomatsuppe, jævnet M 239 — , klar M 240 — med sherry 192 Tomatvifte 192 Torsk, farseret 192 kogt M 240 — i aluminiumsfolie 193 i ildfast fad 194 maskeret 193 sæson M 106 i fad med karry M 241 ---tomat M 241 med karryris M 241 Torsk med selleri M 241 Torskeanretning, kold M 24J Torskefileter, stegte I:— M 242 — , — II M 243 — med orange 194 Torskelever M 288 Torskerogn M 282 — (dåse) M 274 — (smørrebrød) I, II 217 — , ristet M 243 — som kaviar S 132 — som wienerschnitzel 194 Torskerognspindemadder 239 Torskerognsrand 195 Torskerognssmør 223 Torskeruller M 243 Toscakager, små S 198 Tournedos 195 — bearnaise 195 — med nyresauté i peberring 196 --selleri og ærter 196 --svampe 196 — oscar 19' Tragt S 25 Tranebær, syltede S 153 —, sæson S 13 — i vand S 153 Tranekærtorsk Tredje krydderi, det M 306 Trekantede rejesandwiches 224 Tremmerist S 19, 66 Triangler af marcipan S Trifli M -44 Trykkoger S 19, M 13 Trykkogetider M Træsigte M Træsyre, pensling med Trøffel M 307 — kold S 75 Trøffelsovs ¿ ?7S Trøffeltoppe Tunfisk, braiseret — , gratineret i ,44 — i tomat M Tunge, farseret — , glaseret — , italiensk salat med — , kogt kalve- M 156 — : - okse- — , — (smørrebrød) Tungepindemadder I, II Tunger, kogte, svine- Tybo Tykmælk Tyrkisk fromage Tyttebær, sæson S 13 — i vand S 1W Tyttebærgrød ™ i Tyttebærris Tyttebærsyltetøj S 153 Tørrerammer S 107 Tørring S 18, 107 Tørsaltet kød S 148 Tørsaltning S 104, 105 U Udbening af sild M 223 Udendørs mad M 287 Udstiksforme, miniatureS 161 Umodne stikkelsbær i vand S 148 Ungarsk hare M 137 Urtekniv M 23 Worchestersauce M 306 Vægte M 33 Vælling, ris- M 209 Y Yasmin te M 238 Ymerdessert M 247 Ymermarinade M 184 Yoghurt M 188 Z Zittauer M 300 Æ Æble-abrikostrifli 7 Æblegrød S 193 Æblechutney S 154 Æbledessert M 247 Æbleflæsk M 247 Æblegelé S 154 Æblegrød M 248 Æblekage, fransk 201 — med ananassovs 202 --rasp I, II M 248 --smuldret dej M 248 Æblemarengs M 249 Æblemarmelade S 195 Æblemos S 155, M 249 Æblemosgelé M 249 Æblepie, svensk 202 Æblepindsvin 202 Æble-pære-blommemarmelade S 155 Æblepølser M 277 Æbler, glaserede S 186 — , indbagte 203 — , stegte 203, M 250 — , sæson S 13, M 123 Æbler i ildfast fad 203 — i slåbrok 203 Æbleskivepander M 18 Æbleskiver M 250 Æblesuppe M 250 Æg M 250 — , blødkogte M 252 —, farserede M 251 — frysning af S 84 — , glaserede, med laks og asparges 204 — , halvbløde M 252 — , hårdkogte M 252 _( kogte M 252 —', opbevaring af M 251 — , optoning af S 85 — , pocherede M 252 — , — i karrymayonnaiseM 252 — , skidne M 219 —, slørede M 252 —, smilende M 252 V Waldorfssalat 199 I Valnoddekage 199 Valnødder, glaserede S 185 ,mh-, sure S 153 Wf-, søde S 154 — i honning S 154 Valnøddetærter, små S 199 Vandbad M 147, 171, 218 I Vandbakkelser med is og varm I chokoladesovs 200 % Vandgrød, byg- M 95 1 Vandgrød, ris M 209 Vandkedel M 18 ¦, Vanille M 305 ? Vanilleis på marengsbund 200 I Vanillesukker M 306 I Vanilletabletter M 306 Varme drikke D 248 Varmemad M 260 Varmerum M 55 Varmeskab M 55 I Welsh Rarebits 201 I Vendekaffekande M 19, 20 I Wienerkarbonader M 245 I Wienerpølser M 276 Wienerschnitzel M 240 Vildand, stegt M 246 Vildt, frysning af S 71 Vildtretter, udvalg af 201 ' Vin 1 maden D 1« Vin og mad D 146 Vin rosé D 8, 78, 113 Vindruegelé S 154 Vineddike S 101 Vinegar S 305 Vinskumssovs 77 Vinstensyre, saftudtrækning med S 195 Violsnitter S 178 Vitamingrydc M 246 ¦ Vodka D 189 : Voksbønner, kogte M 247 Vokspapir S 61 ¦r— med plastic S 61 Æg i ansjosnet 204 — i eng 204 — 1 mayonnaisesovs 205 — og rejer i flødesennepssovs — 205 — i redeM 253 — med oste-løgsovs M 253 Æggegrød M 253 Æggehvideglasur S 199 Æggekage, brød- M 95 —, flæske- M 117 — (af maizenagrød) M 261 Æggemarinade M 184 Ægge-ostekartofler M 253 Ægge-ostesalat i tarteletter M 254 Æggepindemadder M 240 Æggerand M 266 Æggereder M 254 Æggeretter, udvalg af M 251 Æggeskiver (smørrebrød) I, II 218 Æggesmør 223 Ægte skildpaddesuppe 170 Æggestand M 254, 282 Ærter, gule, på flæsk M 131 —, —, på sprængt and 61 Ærter, saltede s 155 — orange 205 Ø Øjne, sorte S 174 Øl 224 Øllebrød M 255 —, rest af M 261 Øllebrødsdessert M 261 Østers, sæson M 106 — naturel 206 A Al, kogt M 255 —, røget, i olie (dåse) M 273 — , sprængt M 255 —, stegt M 256 — , sæson M los — i gelé 206 — i gryde M 256 Ålekvabbe, kogt M 256 — , stegt M 25G — , sæson M 106 | ||
Hollywood-is
4 personer 1 portion flødeis (parfait) frugtsalat: 1 spsk citronsaft 2 spsk vand 2 spsk sukker fyld: æbler, pærer, blommer, melon, druer, eventuelt henkogte eller frosne frugter ca. 2 dl orangeade (ca. 3 dl) Isen fryses, (se Flodeis (parfait). I denne is er det udmærket at komme hviderne i cremen. Til frugtsalaten laves en marinade af citronsaft, vand og sukker. Bruges henkogt frugt i salaten, anvendes saften derfra i stedet for vand. Frugterne skæres i mindre stykker og trækker i marinaden mindst en halv time. I bunden af portionsglas, helst lidt høje glas (eventuelt kan almindelige glas anvendes), lægges en skefuld is, skiftevis med frugtsalat, indtil glasset er fyldt trekvart op. Lidt orangeade hældes imellem lagene. Øverste og nederste lag skal være is. | ||