Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Bo Bedre’s kogebog: nye og festlige retter | ||
Forfatter: | Bræmme, Lise; | ||
Pseudonym: | Juel, Fritze | ||
Årstal: | 1964 | ||
Udgivelsessted: | Skive | ||
Forlag: | Forlaget Palle Fogtdal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1965; 1967; | ||
Sider: | 118 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | Serie; | ||
Samlet oplag: | 4 | ||
Trykkested: | Skive | ||
Pris i kr: | 24,5 | ||
Ingen bog bliver til, uden at udgiveren har haft en bestemt mening med den!
Således også denne lille kogebog. Først og fremmest har det været vort ønske at komme Dem til hjælp, når De venter gæster til frokost eller middag. De vil her finde forslag til sammensætning af menuen, forslag til drikkevarer, passende til hver eneste ret, og forslag til tilbehør samt tips om variationsmuligheder, anvendelse af rester etc. Nu skriver vi udtrykkeligt »forslag« bogen er nemlig mere end en kogebog i almindelig forstand - den skulle gerne virke som idégiver. Sådan at forstå, at den »starter« Deres fantasi, så De selv kan bygge videre på det grundlag, bogen giver, og derved give Deres selskaber den personlige karakter, der er så uendelig vigtig. Lykkes det, ja, så er vi glade og tilfredse, for så er vor mening med udsendelsen af »Bo Bedres Kogebog« slået til! Bogen taler for sig selv. Praktiske oplysninger til benyttelse af den skulle derfor være overflødige. Dog vil vi gerne knytte et par kommentarer til opgivelsen af arbejdstid ved hver opskrift. Arbejdstid er relativ, om noget er det. Den skifter fra den ene person til den anden, og fra den ene dag til den næste. Én dag går alt som en leg, den næste virker nøjagtigt det samme arbejde som et evighedsforetagende. Altså, hæng Dem ikke for nøje i de anførte arbejdstider — de skal kun virke som rettesnor, ikke som mål - og er ikke på nogen måde tænkt som invitation til et kapløb om, hvem der er hurtigst i køkkenet! Yderligere gælder tidsangivelserne for arbejde med ingredienserne i den tilstand, de er opført i ingredienslisterne. Og så ønsker vi Dem rigtig god fornøjelse - først ved køkkenbordet - og siden ved spisebordet, hvor vi håber, De må høste fortjent ros fra gæster og familie! Alle opskrifterne i denne bog er til 4 personer | ||
219 Abrikosdessert, Alines 90
258 Abrikoskage, Henriettes ---- 104 264 Abrikoskage, Nem 107 250 Abrikossoufflé 100 187 Agerhøns med champignon 78 88 Agurkebægre, Fyldte 34 219 Alines abrikosdessert 90 188 Alperoser 79 231 Ananasbæger 94 233 Ananasmedaljer 95 223 Appelsiner surprise 92 228 Appelsinsalat 93 225 Appelsintrifli 92 60 Artiskoksalat, Maxin's 24 52 Aspargesbrød 22 153 Aspargesgratinerede lammeko- teletter 62 50 Asparges i oliven 21 51 Asparges i svøb 21 77 Aspargessuppe 31 102 Aubergine, Farseret 40 17 Augustas salat 10 106 Bacalao 42 235 Bagt ananas 96 201 Bagt emmenthaler 83 239 Bananer i fad 97 141 Bankekød 56 259 Bjergkage 104 80 Blegsellerisuppe 32 10 Blomkål med rejer 8 61 Blomkålssalat, Pikant 25 119 Borgmesterkoteletter 47 67 Borsjtsj 27 66 Bouillon med æg 27 184 Braiseret fasan 77 163 Brisselkoteletter 67 69 Brisselsuppe 28 86 Bulgarsk suppe 34 149 Bøf Stroganoff 60 281 Carolines æblekage 114 89 Celestines tomatsuppe 35 55 Champignoner a la creme 23 104 Champignongratin 41 74 Champignonsuppe 30 224 Charlotte russe 92 220 Chocolademousse 90 215 Citronmousse 89 274 Citronpie 111 249 Den gode kones æbleskiver 100 260 Diplomatkage 105 159 Djævlenyrer 65 185 Druefyldt fasan 77 178 Duer, farserede 74 180 Duer, Madeleines 75 186 Dyrekølle, stegt 78 146 Elenas bøf gryde 59 201 Emmenthaler, Bagt 83 221 Eventyrdessert 91 178 Farserede duer 74 102 Farseret aubergine 40 177 Farseret høne '¦ ¦ 73 158 Farspindsvin 64 184 Fasan, Braiseret 77 238 Fersken a la Carolina 96 240 Ferskener i kolasovs 97 242 Fersken melba 98 97 Fiskefileter med ris, Kinesiske 38 94 Fiskefileter, Ostindiske 37 64 Fiskesuppe, krydret 26 34 Fisk i butterdejsskaller 16 216 Fløderand med krydret fyld 89 31 Flødesild 15 160 Fondue 65 218 Forårsbrise 90 176 Fransk hønsegryde 73 147 Fransk okseragout 59 197 Fransk ostesalat 82 100 Frejas torsk 39 232 Frugtsalat, Husets 95 230 Frøkenens frugtsalat 94 35 Fuglebo 16 88 Fyldte agurkebægre 34 131 Fyldte kalveruller 52 148 Får i kål 59 266 Gammeldags ristærte 107 99 Gedde, kogt 39 243 Geleret melon 98 4 Glaserede hummercanapeer 6 114 Glaseret hamburgerryg 45 26 Glødende sardiner 14 139 Godt i gryde 56 217 Grapekurve 89 132 Gratinerede kalvemedaljoner 53 7 Gratinerede krabber 7 19 Gratinerede muslinger 11 21 Gravlaks 12 175 Grill, mixed 72 190 Grøn ostecreme 80 75 Grønærtesuppe 30 116 Gullasch, Steirmark 46 135 Gullasch, Ungarsk 54 173 Gæstgivergårdens hønsegryde 71 181 Gås, sprængt 75 122 Hamburger-koteletter 48 114 Hamburgerryg, glaseret 45 117 Hamburgerryg, rødvinskogt 47 174 Hane, tyrkisk 72 182 Hare, stegt 76 96 Helleflynder som i Provence 37 258 Henriettes abrikoskage 104 71 Herregårdssuppe 29 246 Hindbær på fransk 99 245 Hindbærrand 99 269 Hindbærroulade 108 244 Hindbær Royale 98 162 Hjerteragout, Kuskens 66 4 Hummercanapeer 6 2 Hummercocktail 5 256 Hurtig jordbærkage 103 232 Husets frugtsalat 95 257 Husets romkage 103 151 Høkergryde 61 177 Høne, farseret 73 170 Høne i selleri 70 171 Høne Marengo 70 176 Hønsegryde, Fransk 73 173 Hønsegryde, Gæstgivergårdens 71 164 Hønsekabaret, Kold 67 109 Indbagt mørbrad 43 138 Indisk gryde 55 237 Ingefærpærer 96 123 Italiensk kalveryg 49 277 Jomfruens æblefad 112 256 Jordbærkage, hurtig 103 268 Jordbærkage, Madames 108 226 Jordbærtrifli 93 83 Juliennesuppe 33 46 Jysk canapé 20 53 Jægerbrød 22 133 Jægergårdens kalvekoteletter 53 140 Jægermesterens ragout 56 44 Jægertarteletter 19 167 Kajsas kyllinger 69 133 Kalvekoteletter 53 157 Kalvelever i flødepaprika 64 161 Kalvelever som i Lyon 66 132 Kalvemedaljoner, Gratinerede 53 131 Kalveruller, fyldte 52 123 Kalveryg, Italiensk 49 156 Kalvetunger, Klostergårdens 63 271 Kanellagkage - 1°9 97 Kinesiske fiskefileter med ris 38 156 Klostergårdens kalvetunger 63 255 Kniplingskræmmerhuse med kokosfløde 102 99 Kogt gedde 39 101 Kogt laks 40 98 Kogt torsk med følge 38 164 Kold hønsekabaret 67 91 Kosakker, Små 35 7 Krabber, Gratinerede 7 64 Krydret fiskesuppe 26 84 Krydret tomatsuppe 33 254 Kræmmerhuse med broget fyld 102 162 Kuskens hjerteragout 66 166 Kyllinger i peberrod 68 172 Kyllinger Louise 71 167 Kyllinger Kajsas 69 168 Kyllinger, Rødmende 69 272 Kæmpens medalje 110 160 Kødfondue 65 14 Laksemousse 9 20 Laksesalat 11 101 Laks, Kogt 40 103 Laks, ristet, med vidundersalat 41 152 Lam i dild 61 150 Lammefrikassé 60 137 Lammekoteletter Mylord 55 130 Lammekrone 52 121 Lammenyrer for kendere 48 128 Lammeryg, Marineret 51 33 Luende sild 15 43 Luende tomater 19 3 Luksusskaller 6 229 Luksus-trifli 94 203 Lækkerbid 84 47 Lærkereder 20 76 Løgsuppe à la Corinne 30 268 Madames jordbærkage 108 180 Madeleines duer 75 108 Malerkonens muslingegratin 43 207 Mandariner i gelé 85 210 Mandaringelé 86 265 Mandelkage med is 107 263 Mandeltærte med jordbær 106 54 Marinerede champignoner 22 13 Marinerede muslinger 9 145 Marineret bøf 58 128 Marineret lammeryg 51 143 Marineret oksefilet 57 28 Marineret røget makrel 14 111 Marineret svinekam 44 38 Maskerede æg 17 60 Maxim's artiskoksalat 24 243 Melon, Geleret 98 194 Melon med ostecreme 81 81 Minestrone 32 49 Miniature-pizza 21 175 Mixed grill 72 211 Mokkafromage 87 282 Mor Lenes æblekage 114 65 Muslinge-chowder 26 108 Muslingegratin, Malerkonens 43 18 Muslinger à la creme 11 19 Muslinger, Gratinerede 11 12 Muslinger i rede 9 13 Muslinger, Marinerede 9 112 Mørbrad i fad 44 109 Mørbrad, Indbagt 43 45 Neapolitansk pizza 19 264 Nem abrikoskage 107 15 Neptuns krone 10 212 Nougatfromage 87 262 Nøddetærte 106 142 Oksefilet i frakke 57 143 Oksefilet, Marineret 57 72 Oksehalesuppe 29 147 Okseragout, Fransk 59 280 Oldemors æblekage 113 200 Ostebidder 80 190 Ostecréme, Grøn 80 193 Ostefromage 80 189 Ostefyldt blegselleri 79 204 Ostegratin 84 58 Ostegratineret selleri 24 202 Ostemedaljer 83 206 Ostepie 85 196 Ostesalat 81 197 Ostesalat, Fransk 82 199 Osteskyer 82 205 Ostesoufflé 84 198 Ostetyve 82 94 Ostindiske fiskefileter 37 92 Ovnstegt ål 36 251 Pandekager i fad 101 169 Paprikahøne 69 195 Peberfrugter med ostefyld 81 252 Pelles pandekager 101 61 Pikant blomkålssalat 25 49 Pizza, Miniature 21 45 Pizza, Neapolitansk 19 110 Polsk peberrod 43 57 Porrer polonaise 23 165 Portvins-kyllinger 68 191 Potkase 80 267 Provstindens pærekage 108 154 Pusta-gryde 62 236 Pærer Condé 96 247 Rabarberkompot 99 227 Rabarbertrifli 93 5 Randis rejesalat 6 6 Rejecocktail 7 36 Rejer i hvidvinsgelé 16 63 Ristede kastanjer 25 103 Ristet laks med vidundersalat 41 9 Ristoppe med rejer 8 266 Ristærte, Gammeldags 107 68 Rogncanapé 27 257 Romkage, Husets 103 90 Rosenkålssuppe 35 134 Rossini-koteletter 54 41 Russiske æg 18 168 Rødmende Kyllinger 69 93 Rødspætte å la Napoli 36 208 Rødvinsgelé med melon 86 117 Rødvinskogt hamburgerryg 47 27 Røgeriets sildebrød 14 62 Råkost-rand 25 39 Sardiner å la Basque 17 26 Sardiner, Glødende 14 270 Savarinkage med ananas 109 126 Schweizerschnitzel 50 59 Selleri Dupont 24 32 Selleri-sild 15 79 Sellerisuppe 31 213 Sherryfromage 88 30 Sidses sildesalat 15 27 Sildebrød, røgeriets 14 29 Sildecocktail 14 37 Silde-slamberter 17 40 Sildeøje 18 33 Sild, Luende 15 1 Skaldyrsalat Monique 5 22 Skildpadderand med champignonfyld 12 42 Skinkecanapé Madame 18 124 Skinkekabaret, Sommerens 49 179 Skovgårds-and 74 56 Slikporer med persillesmør 23 91 Små kosakker 35 279 Små lune æblekager 113 115 Snurregryde 46 124 Sommerens skinkekabaret 49 136 Sommerens sorte gryde 54 253 Sorte diamanter 102 107 Spaghetti Milanese 42 129 Spanske ruller 51 85 Spegeskinke med græsk salat 33 78 Spinatsuppe 31 181 Sprængt gås 75 186 Stegt dyrekølle 78 182 Stegt hare 76 105 Stegt ørred 42 116 Steirmark-gullasch 46 273 Sveskepie 110 111 Svinekam, marineret 44 113 Svinekoteletter i fad 45 118 Svinekoteletter med tomattop 47 120 Svinekoteletter på fransk 48 95 Søtungefilet Josefine 37 192 Tarteletter med osteskum 80 43 Tomater, Luende 19 8 Tomater med krabbesalat 7 89 Tomatsuppe, Celestines 35 84 Tomatsuppe, krydret 33 87 Tomatsuppe, Verdens bedste 34 100 Torsk, Frejas 39 98 Torsk med følge, Kogt 38 82 Toscana-ærter 32 144 Tournedos Parisienne 58 11 Tunfiskecocktail 8 16 Tunfiskesalat 10 155 Tunge i oliven 63 174 Tyrkisk hane 72 275 Tyttebærpie 111 135 Ungarsk gullasch 54 222 Valnøddedrøm 91 248 Vanilleis med romsovs 100 261 Vanjas æblekage 105 87 Verdens bedste tomatsuppe 34 183 Vildtragout 76 214 Vindruer i mostgelé 88 209 Vingelé 86 127 Wienerschnitzler 50 125 Zigeunersteg 50 277 Æblefad, Jomfruens 112 279 Æblekager, Små, lune 113 281 Æblekage, Carolines 114 282 Æblekage, Mor Lenes 114 280 Æblekage, Oldemors 113 261 Æblekage, Vanjas 105 241 Æblerand med makronfløde 97 283 Æblerasp 114 278 Æbler i nøddeskjul 112 249 Æbleskiver, Den gode kones 100 105 Ørred, stegt 42 92 Ål, ovnstegt 36 | ||
Farspindsvin med grønsager
Forslag til menu: Farspindsvin med grønsager - Vanjas æblekage (se opskrift 216), der også ses på farvebilledet på modstående side. Forslag til tilbehør: Champignonsovs - eventuelt tillavet af 1 ds legeret champignonsovs, tilsat piskefløde og jævnet med smørbolle. Forslag til drikkevarer: Øl eller rødvin. Tips: Farspindsvin er den ideelle ret til børnefødselsdagen, men her vil stuvede grønærter eller kartoffelmos nok være mere på sin plads som tilbehør. Arbejdstid: ca. 1 time. 400 g hakket oksekød 200 g hakket svinekød 4 spsk. rasp 3 1/2 dl mælk 1 æg salt og peber 4 porrer 4-5 gulerødder smør eller margarine 6 bayerske pølser 1 blomkål reven ost 1 pakke dybfrosne bønner Rør de 2 slags kød sammen med ras¬pen, der er udblødt i mælken og til¬sæt æg samt salt og peber. Form det som et rundt brød og læg det i et velsmurt, ildfast fad. Læg porrestykker ved den ene side og tykke gulerods-skiver ved den anden og drys med lidt salt. Fordel lidt smør i småklatter på grønsagerne og stil retten ind i en 200° varm ovn i 25 minutter. Bor huller - 12 i alt — i farsen og stik 1/2 bayersk pølse i hver. Smør også farsen med halvsmeltet smør og vend gulerødder og porre i smør. Del den halvkogte blomkål i buketter og vend dem først i halvsmeltet smør og derefter i reven ost. Anbring dem i fadet sammen med de optøede bønner, der også dryppes med lidt smør. Stil fadet tilbage i ovnen i ca. 25 minutter - eller til farsen er gennemstegt. Server retten i fadet, straks den kommer ud af ovnen. | ||