Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Moderne Mad: Ellen Holmes kogebog | ||
Forfatter: | Holme, Ellen; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1962 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Spektrum | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1965 | ||
Sider: | 264 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 30 | ||
Enhver husmor drømmer om at kunne opfylde familiens madønsker nemt, hurtigt og på morsom måde. Samtidig skal maden tjene familiens sundhed og helst kun beslaglægge en beskeden del af indtægten. Under forsøg på at kombinere disse krav i det daglige blev bogens mange farsretter, fiske-, indmads- og grønsagsretter til. Siden blev de suppleret med de små hyggelige gæsteretters repertoire, og takket være inspiration fra mange gode venner, heriblandt også tidligere kolleger i Statens Husholdningsråd, blev antallet af opskrifter udvidet, så enhver forhåbentlig nu kan finde retter, der passer til netop deres familie. - Retterne er prøvet igennem til 4 personer.
Udover tak til venner og familie vil jeg gerne rette en speciel tak til Birgitte Berg Nielsens husholdningsskole for hjælp under billedoptagelserne samt til Oluf Brønnum & Co. og Illums Bolighus for venligt udlån af køkkenudstyr til fotograferingen. Denne bog har vokset sig tyk under fornøjelige timer i køkken og ved spisebord, og det er mit håb, at også mange andre vil få glæde og fornøjelse af den. København, august 1962. Ellen Holme | ||
Aspargessupper 31 Auberginer 115
Bacon, ristet 48 Bacon-tomater 130 Bagning 218 Bananmakroner 239 Bankekød 65 Barsåter fisk 106 Bayerske pølser 77 Bearnaisesovs 170 Benløse fugle 64 Bedstes krydderkage 233 Benzoesur natronopløsning 245 Berusede sild 104 Biksemad 163 Bitte-bøf 187 Bjergfisk 107 Blandet urtesuppe 29 Bleg(blad)selleri, kogt 115 Blegsellerisalat 137 Blomkål, farseret 75 - , gratineret 117 - , kogt 115 - , stuvet 116 Blomkål i fad 116 Blomkålsfad 116 Blomkålsmedaljon 140 Blomkålssalater 140 Blomkålssuppe, hurtig 30 Blommechutney, indisk 254 Blommekompot 200 Blommer, syltede 247 Blåbær, syltede 246 Boller 219 Bondekonens æggekage 156 Bordkortcanapeer 174 Borsjtsj 34 Bo's bønneret 53 Bouillon 38 - , varm 193 Bovblad, stegt 49 Brasede kartofler 125 Brisler 81, 82 Broccoli 117 Brombær, syltede 246 Brombærmarmelade 248 Brunede kartofler 122 - løg 126 Brune kager 226 Brunet smør 165 Brun grundsovs I, II, III 169 Brunkål 120 Brændende kærlighed 123 Brød 219 - , frisk 227 - , ristet 179 - , tørristet 179 Brødfigurer 179 Brød med bagepulver 224 -- gær 219 Brødterninger, ristede 179 Brødæggekage 213 Buddinger 208 Bøf 59 - , dansk 70 - bearnaise 59 - engelsk 59 - fransk 59 Bøfkød 178 Bøf Lindstrøm 70 Bøf med hat 46 Bøfstegning 58 Bøf stroganoff 62 Bønner, kogte 117 Bønneret, Bo's 53 Bær i saft 251 Bærrester 251 Cabaretfad 179, 180 Californisk poulard 88 Canapeer 174 Champagne 194 Champignons 117 Champignonsalat 136 Champignonsuppe 32 Chateaubriand 59 Chokoladeglasur 241 Chokoladeis 216, 217 Chokoladekage 231 Chokolademuffins 234 Chokoladeroulade 235 Chokoladesmåkager 228 Chop suey 66 Abrikosdessert 200 Abrikosgrød 208 Abrikosmarmelade 249 Abrikossnitter 235 Abrikossovs 171 Agurkeblomster 130 Agurker, grønne 253 Agurkesalat 135 Agurkesyltning 253, 255 Aladdinsalat 198 Alfeboller 221 Alliancemarmelade 248 Alpetærte med ost 161 Amerikansk frosting (glasur) 241 Amorinpærer med flødeost 160 Ananas, frisk 196 Ananasbowle 191 Ananasfromage 209 Ananasis 217 Ananaskage 234 And 87 — , kinesisk 62 - , stegt 92 And a l'orange 92 Andemørbrad 50 Ansjos-djævleæg 151 Appelsin 199 Appelsinblomster 130 Appelsinfromage 210 Appelsinfromage, nem 209 Appelsinglasur 241 Appelsinhorn 221 Appelsinis 215 Appelsinkage 230 Appelsinkrans 206 Appelsin med flødeskum 199 Appelsinsnitter 222 Appelsinsovs 171 Appelsintærte 238 Appetitsvækkere 24 Arme riddere 213 Artiskokker 114 Asier 254 Asparges 115 Aspargeskål 117 Asparges-spinatrand 131 Chutney 253 Citronfromage 210 Citronglasur 241 Citronmarinade 132 Citronmayonnaise 133 Citron pressé 189 Citron-savarin 231 Citronsmør 165 Citronsupper 24 Cocktailbidder med ost 159, 160 Cocktailis 217 Cocktailtoppe 240 Cremeis 216 Cremesovse 171 Dampede rødspætter 99 - torskefileter 106 Danablu-marinade 133 Dansk bøf 70 Dej. rå 225 Desserter 195 - , ovnbagte 203 Dessertis 214 Dessertomelet 212 Dessertsovs 170 Djævlelever 81 Djævleæg 151 Drikke, kolde 189 - . varme 191 Dronningepærer med flødeost 160 Druemuffins 225 Drømmekager 226 Dybfrosne grønsager 114 Dybfrossen frugt 195 - spinat 129 Dybfrosset kød 42 Dybfrostdessert med creme 205 Dyrebov 93 Dyrekølle 93 Dyreryg 93 Døgnhævning 218 Dåseartiskokker 114 Eddikesyltning 252 Efterårsragout 66 Efterårssalat 135 Eksotiske koteletter 46 Ekspressuppe 38 Ekstraktsuppe 37 Elefantbøf 70 Engelsk bøf 59 - oksetværreb 65 1-2-3 kage med ananas 234 ---jordbær 234 Eskimo-schnitzel 54 Fadfrikandeau 56 Farserede porrer 127 Farshare 73 Fars-kål 119 Farsrøring 68 Fennikel 118 Feriekringle 223 Ferskenbowle 191 Ferskendrøm 211 Ferskenkager 234 Festfyld til tarteletter 164 Festlige foreller 98 Festsalat 198 - med champignons 136 Filterkaffe 192 Finsk brød 227 Firkløverdessert 205 Fisk 94 - , gratineret 107 - , røget 109 Fiskeboller 109 Fiskefileter med æbler og brunede løg 108 Fiskefrikadeller 109 Fiskegelé 182 Fisk i det grønne 107 Fisk i frakke 102 Fiskekonens ålekvabber 109 Fiskerand 110 Fiskesalat 140 Fiskesupper 39 Fjerkræ 86, 91 Fluesvampe 187 Flæsk, kogt 53 - , stegt 48 Flæskesteg med svær 48 Flødemarinade 132 Flødepeberrod 167 Flødepeberrodssovs 169 Fløderand 212 Flødeskum, holdbart 242 Flødeskummarinade 137 Flødeskumssovs 172 Fløjlskoteletter 45 Foldesild, prikkede 104 Foreller, festlige 98 - , kogte 97 Foreller med flødecham- pignons 98 Forloren skildpadde 55 Forlorne kyllinger 56 Formbrød, hurtigt 220 Formkager 230 Forskæring af fjerkræ 91 Forårsfileter 100 Forårskager 227 Forårskartofler 124 Forårsriskumsnusk 147 Forårsruller 148 Forårssalat 198 Forårssuppe med lam 37 Franskbrød i form 219 - , „nybagt" 179 - på plade 219 - , smørristet 179 Fransk bøf 59 Franske kartofler 125 Fransk løgsuppe 29, 30 - marinade 132 - salat 143 Frascati-risotto 146 Fricandeau, helstegt 56 Frikassé 58 Frisk ananas 196 - cabaretfad 180 Friturekogte løgringe 174 Frokostbord 179 Frokost-røræg 152 Fromage i chokoladekurve 211 Fromager 208 Frosting (glasur) 241 Frugt 195, 196 - , dybfrossen 196 Frugter i gelé 201 Frugtgrød 206 Frugtis 215 Frugtjuice 190 Frugtkage 237 Frugtkager, små 239 Frugtkompot 200 Frugtmix med ris 199 Frugtpunch 190 Frugtsalat 142, 196, 198 Frugtsovs 170 Frugtsupper 24 Frugttærte 238 Fru Rogowskis smørkage 223 Frysning 243 - af is 215 Fugle, benløse 64 - , vilde 64 Fyld til gratin 157 --suppe 34 --omelet 154 --tarteletter 164 Fyrstefileter 101 Færdige supper 28 Fødselsdagskringle 223 Gaffelbidder, omringede 184 Gartnerfisk 105 Gartnergris 53 Gartnerris 145 Gartnerspaghetti 149 Gelé 251 Geléanretning 181 Gelé med vin og frugt 201 Gelérand med ferskener 202 Gelésuppe 181 Gifler 220 Glaserede kyllinger 183 - løg 126 Glasur, blød 241 Gratin 156 Gratineret rosenkål 121 Gratinfyld 157 Gratinsovs 157 Grapefrugt 199 Grapefrugtblomst 186 Grapefrugt med cocktailbær 199 --rejer 185 Grape-hindbærsalat 198 Grilleret kalvekød 55 Grissinis 162 Grundsovse 167, 168, 169 Grundsuppe 37 Grydegris, orientalsk 49 Grydekaffe 192 Grydestegt oksefilet 60 - oksesteg 60 Græskar 254 Grønkålssalat 137 Grønkålssuppe 38 Grønlangkål, hurtig 118 Grønne agurker 253 - asparges 115 Grøn røræg 153 Grønsager 112 Grønsagsbudding 157 Grønsagskogning 113 Grønsagsstuvning 118 Grønsagssupper 27, 28, 29 Grøn salat 133 - sovs 167 Grønærtesuppe 33 Guldrand 201 Gulerod- og ærtestuvning 131 Gulerodsrand med grønt fyld 119 Gulerodssalater 136, 139 Gulerodssupper 31, 32 Gulerødder, kogte 118 - , smørdampede 119 Gule ærter 33 Gullasch 64 Gul ærtesuppe (vegetarisk) 33 Gærbrød 218, 219 - , TV 222 Gås 87 - , stegt 92 Hakket kød 43 Hakkebøf 70 Halvmayonnaise 166 Hamburgerkoteletter 45 Hamburgerkål 120 Hamburgerryg, kogt 53 Hamburgers 178 Hasselbackkartofler 72, 125 Hawaii-steg 74 Havregrød 26 Havrekager. hurtige 226 Havrekræs 226 Hegnsgårdhøne 90 Hele ribs, syltede 246 Helleflynder 95 Helstegt fricandeau 56 Helårsgrød 207 Henkogning 243 Hestekød 43 Hindbær, syltede 246 Hindbærcreme 205 Hindbær-grapesalat 198 Hindbærmarmelade 248 Hindbærsalat 183 Hjemmelavet pålæg 179 Hjerter, stegte 81 Hjertekager 240 Hof salat 198 Holdbart flødeskum 242 Hollandaisesovs 170 Honninghjerter 227 Honningkageglasur 241 Honningkager 233 Horn 219, 220 Hornfisk 96 Hugos franske løgsuppe 30 Hummer naturel 110 Hummersalat 141 Hvidkål, smørdampet 119 - , stuvet 120 Hvidkålssalater 136, 137 Hvidkålssupper 38 Hvid labskovs 65 Hvidløgsbrød 179 Hvid sagosuppe 24 Hvidvin 194 Hvidvinsgelé med druer 201 Hybensaft 251 Hyldebærsaft, varm 193 Hyldebærsuppe 25 Hytteost med frugt 161 Hævemidler 224, 225 Hævning, hurtig 218 Høne, kogt 89 - , ostindisk 89 Høns, stegte 88 Hønsekødssuppe 36 Håkonskager 228 Indianerdessert 201 Indianerragout 71 Indisk blommechutney 254 Indmad 43 Ingefær-agurker 253 Ingefærfromage 209 Ingefæris 217 Ingefærpærer med flødeost 160 Irsk stuvning 67 Isdesserter 214 Iskaffe 189 Iskakao 189 Is surprice 217 Istandgørine af koteletter 45 Iste 189 Italienske mørbradruller 51 - ostesandwiches 178 Italiensk kalvebryst 58 - oksegryde 66 - salat 143 Japansk krabbesuppe 39 Jomfruhummer 111 Jordbær, syltede 246 Jordbærcreme 205 Jordbærfromage 210 Jordbær-grapesalat 198 Jordbærgrød 207 Jordbærkage 234 Jordbærmarmelade 248 Jordbær med ananas 249 Jordbærpunch 190 Jordskokker 120 Juice 190 Jule-appelsinsalat 139 Julekage 222 Julesalat, marineret 136 - med frugter 139 --grøn salat 139 --ost 161 -- rødbede 136 --æbler og pærer 139 Julesylte, mager 187 Juliennesuppe 29 Jægergryde 63 Jægersalat 138 Jævnet pickles 256 Jødekager 228 Kaffe 191, 192 Kaffebrød, små 229 Kagecreme 241, 242 Kagepynt 241 Kager, brune 226 - , rørte 230 - , TV I 233 - , - II 239 Kakao 193 Kaloriefattig bearnaisesovs 170 - hollandaisesovs 170 Kalv a la Marengo 57 Kalvebryst, grilleret 55 - italiensk 58 Kalvefilet 56 Kalvekoteletter 55 Kalvekød 54 - , kogt 57 - i karry 58 Kalvekødssuppe 37 Kalvenyresteg, Kalles 74 Kalvesteg 55 Kam, sprængt 53 Kammerjunkere 229 Kanelsnegle 238 Kantareller 121 Karamelrand 211 Karamelsovs 172 Karrysalat 142 Karrysild 184 Karrysuppe 40 Kartoffelfrikadeller 124 Kartoffelgratin 163 Kartoffelmos 123 - . bagt 123, 124 Kartoffelris 122 Kartoffelsalat, kold I, II 122, 123 - , varm 122 Kartoffelsuppe 29 Kartofler, brunede 122 - , franske 125 - , nye 121 - , ovnbagte 125 - , råstegte 124 - , stegte 125 Kastanier, ristede 125 Kaviar-djævleæg 151 Kinesisk „and" 62 - frugtsuppe 24 - krabbesalat 144 - lever 77 - rejesalat 144 Kirsebær, syltede 246 Klejner 228 Klipfisk 97 Kogning af grønsager 113 --medisterpølse 76 Kokoskage 232 Kokosmakroner 227 Kokospletter 234 Kolde drikke 189 Kold kartoffelsalat I, II 122, 123 Koldskål 24 Kold sovs 166 Koldt bord 179 Kombisalater 137 Kommensboller 222 Konditorkager 234 Konfettifromage 209 Kongesild 185 Konservering 243 Koralfad 108 Korttidsstegning 42 Koteletter, eksotiske 46 - , istandgøring af 45 Krabber 110 - , omringede 184 Krabberand 110 Krabbesalater 141, 144 Krabbesuppe, japansk 39 Krebinetter 71 Krebs 111 Kringler 219 Krustader, fyldte 164 Kryddereddike 256 Krydderkager 232, 233 Kryddermakrel 99 Kryddermayonnaise 167 Kryddersild på is 183 Krydring af grundsovs 168, 169 Kræmmerhuse 241 Kulørt spaghetti 149 Kunstige sødemidler 245 Kuppel-sild 105 Kyllingemørbrad 50 Kyllinger, forlorne 56 - , glaserede 183 - , Nøddebo- 87 - , pandestegte 87 - , stegte 87 Kyllinger med asparges 87 --champignons 87 Kyllingesalater 143 Kæmpekager 228 Kærnemælksfromage 210 Kærnemælkskoldskål 2'' Kærnemælkssupper 25. 26 Løgringe, friturekogte 174 Løgsupper, franske 29, 30 Lørdagsgryde med grønsager 128 Løse ris 145 Madeira 194 Mager julesylte 187 Majskolber 126 Makaroni 145, 148 Makrel, stegt 99 Makrelsalat 144 Makronbund 229 Makronkage med druer 235 Mandarinsalat 141 Marengs 229 Marinade, fransk 132 Marinerede sild 184 Marineret julesalat 136 Marinering af lever 77 Marmelade 247 Marmeladepulver 248 Marmorkage 231 Mayonnaise 166 Mayonnaisesalater 140 Mazarinkage 233 Medaljer 239 Medisterpølse 76, 77 Melboller 158 Melon, frisk 196 - og skinke 187 Millionbøf 71 Minestrone 39 Mingo-ris 147 Minutgifler med ost 178 Minut-kål 119 Minutmix 77 Minut-risotto 140 Minutsovs 165 Mirabeller, gule, syltede 247 Mixed grill 46 Mixomilk 189 Moccacreme 242 Morgenbrød 220 Mormors gratin 156 Muks æblepie 203 Muskat-medisterpølse 76 Muslinger 111 Muslingesalat 111, 141 Mælkesupper 24 Møllehjul 62 Mørbrad, fyldt 50 Mørbradbøf 47 Mørbrad med peberfrugt og appelsinsalat 47 Mørbradruller, italienske 51 Målefars 68 Napoleonshatte 240 Natronopløsning, benzoe- sur 245 Nordland æblekage 204 Nougattærter 240 „Nybagt franskbrød" 179 Ny frikassé 58 - gratin 156 Nyreragout 83 Nøddebo-kyllinger 87 Nøddekager 228 Oksefilet, grydestegt 60 Oksegryde, italiensk 66 Oksehaleragout 64 Oksehalesuppe 36 Oksekød 58 Oksekødsuppe, klar 34 Okseragout, spansk 62 Oksesteg 60 Oksetværreb, engelsk 65 Olympiske bøffer 59 Omelet, fransk 154 Omeletfyld 154 Omeletter 154. 155, 212 Omringede gaffelbidder 184 - krabber 184 - rejer 184 Opbevaring af syltetøj 245 Opsætning af fjerkræ 91 Orangeade 190 Orangekoldskål 26 Orangemørbrad 51 Orientalsk grydegris 49 Osso buco 62 Ost 159 Ostebrød 179 Ostefyld 161 Ostegifler 221 Ostehorn 222 Ostekiks 161 Ostelinser 162 I Kærnemælksæbleskiver 214 ¦Kød 41, 42, 43 [Kødboller, fyldte 75 I — , svenske 69 — i champignonsovs 75 i--karry 75 ¦ - - selleri 75 Kødboller til suppe 75 Kødfars 68 Kødfarsrand 74, 75 Kødgelé 181, 182 KØd i kål 52, 67 Kødsupper 27, 34 Kørvelsuppe, hurtig 30 Kålrabi 121 ¦Kålrouletter 120 ¦ Labskovs 65, 163 ¦ Lagkagebunde 237 ¦Lagsandwiches 175, 176 ¦ Laks, kogt 97 I Lam 67 I Lammekoteletter 67 I Lammesteg 67 I Langtidsstegning 41 I Let roulade 235 I Lever 43 [ - , stegt 78, 80 1 Levergullasch 79 I Leverpostej 187 I Leverruller 78 I Lever som bøf 80 I Leversymfoni 79 I Lieret grundsovs 168 I Likør 194 I Lilleputbøf 71 I Limfjordsrøræg 153 I Limfjordssalat 140 ¦ Linser 240 I Liselejeæg 151 I Lommekoteletter i gala 45 I Luksus frugtis 215 I Luksuspandekager 213 I Lykke-kylling 90 | Lys grundsovs I, II, III 167, 168 I Lys smørcreme 242 [ Lys sovs 167 Læskedrikke, kolde 189 Løg, brunede 126 - , glaserede 126 Ostemedaljer 162 Oste-petits fours 162 Ostesandwiches, italienske 178 Ostestænger 162 Ostetarteletter 162 Ostindisk høne 89 Othellokage med ananas 237 Ovnbagte desserter 203 - kartofler 125 Ovnstegt oksesteg 60 - roastbeef 60 Pakke-porrer 127 Pandekager 212, 213 Pandesky 166 Pandesovs 166 Pandestegte kyllinger 87 Paprika risotto 145 Paprikaschnitzel 54 Paraffinering af flasker 244 Paraffinlåg 244 Parfaitis 216 Parisergulerødder 119 Pariseromelet 154 Pariser-schnitzel 69 Pastinak 126 Peberfrugter med fars 126 Peber-lever 79 Peberrodsparfait 217 Peberrodssalat 142 Peking-æg 153 Pelles gryde 57 - sildesalat 144 Pelsjægerbrød 220 Perlebønner, kogte 117 Perlefileter 100 Perleløg 126, 253 Persillekartofler med citron 123 Persillerod 126 Petits fours, oste- 162 Pickles 256 Pikant roulade 235 Pillekartofler 122 Pimiento-karbonader 68 Pindemad 175 „Pindsvin" 72 Pionersalat 139 Pizza 157 Plumkage 231 Pocherede æg 152 Porrer 127 Porre-risotto 146 Porresammenkomst 128 Porresuppe 32 Portvin 194 Postej, fyldt 164 Potpourri-lever 79 Poulard 88 Prikkede foldesild 104 Prinsessefromage 209 Punch 191, 193 Purésupper 32 Pærer, syltede 247 Pølsehorn 221 Pålæg, hjemmelavet 179 Pålægsanretninger 183 Påskehare 73 Påsketoddy 193 Påskeæg 150 Rabarbergrød 207 Rabarberkompot 200 Rabarbermarmelade med vanille 250 Radiseblomster 131 Reje-djævleæg 151 Rejer 111 - , omringede 184 Rejesalater 141, 142, 144 Remoulade 167 Rengøring af fisk 94 -- grønsager 112 --porrer 127 - - sild 102, 103 Resteretter 163 Rhinskvin 194 Ribbenssteg 52 Rib-ribkartofler 125 Ribs, hele, syltede 246 Riddere, arme 213 Rijstafel 51 Ris 145 - , brunede 147 - , løskogte 145 - å l'amande 211 Risengrød 26 Risklatter 214 Rismelskage 231 Risotto, rød 147 Ristede brødterninger 179 Ristede champignons 117 - kastanier 125 Ristet bacon 48 - brød 179 - torskerogn 108 Roastbeef, ovnstegt 60 Roll-mops 103 Rombudding 211 Rom glasur 241 Romomelet 212 Romtoddy 193 Rosemariekage 238 Rosenkål 121 Rosenkålssalat 136, 138 Rosenkålssuppe 31 Roulade 235, 236 Rundstykker 220 Russisk salat 144 - suppe 34 Rystefars 68 Rødbeder 128 Rødgrød 207 Rødkål 121 Rødkålssalat 138 Rød risotto 147 - sagosuppe 24 Rødspættefileter 99, 100 Rødspætter 99, 100 Rødvin 194 Rødvinsgelé 201 Rødvinssovs 171 Røget fisk 109 - røræg 153 Rørte kager 230 Rørt smør 165 Røræg, grøn 153 - , italiensk 153 - , røget 153 Råcreme 171 Rå dej 225 Råkostsalater 133 Råkostsmørrebrød 174 Råsaft med vinsyre 252 Råstegte kartofler 124 Råsyltning 252 Saft 250 Saftkogning 250 Saftrand 202 Sagosupper 24 Salat-djævleæg 151 Salater 132, 133, 143, 144 Salatmarinader 132 Salatskål, vinterens 137 Sandwiches 175-178 Sandwichsild 185 Sardintrekanter 174 Savarin, citron- 231 Savoykål 121 Selleri, kogt 128 Selleribåde med ost 161 Sellerikoteletter 128 Sellerisalater 139, 142 Shanghai-pie 205 Sherry 194 Sherrybudding 211 Sherryglasur 241 Sherrysnegle 221 Sild, berusede 104 - , marinerede 184 - , rengøring af 102, 103 - , stegte 104 - , udbening af 102, 103 - med remoulade 184 - på is 183 Sildegodt 105 Sildesalat, Pelles 144 Sildeschnitzel 105 Sildeøje 184 Sjapis 215 Skaldyr 110 - i grønt 141 Skildpadde, forloren 55 Skinke, kogt 53 Skinkeben, kogte 53 - , stegte 49 Skinke og melon 187 Skinkeruller 72, 186 Skinkesandwiches 178 Skipperbøf 71 Skippersandwiches 178 Skjult torskerogn 185 Skorzonerrødder, kogte 129 Skottesteg 73 Skovrand (spinat-asparges rand) 131 Skrubbe 105 Skumomelet 154 Skrællekartofler 122 Slaraffenkoteletter 55 Slikasparges 116 Slikpindekager 333 Slikporrer 126 Slotsis 217 Slørede æg 152 Smag til tomatsuppe 33 Smeltet smør 165 Smørcreme, lys 242 Smørdampede gulerødder 119 - porrer 127 Smørdampet hvidkål 119 - spinat 129 Smørepålæg til sandwiches 177 Smørhorn 221 Smørkage 223 Smørrebrød 173 Smørristet franskbrød 179 Smørsovs 165 Små kaffebrød 229 Småkager, hurtige 225 Snehvidedessert 206 Snehvidesild 185 Snemarinade 133 Snittebønner 117 Solbær, syltede 246 Solbærcreme 205 Solbærmarmelade 249 Solbærsuppe med sagogryn 24 Sol og måne 189 Solskinssalat I, II 137 Soltoppe 202 Sommerens salatskål 135 Sommerblomkål 116 Sommerlig vintergrød 206 Sommersalat 144 Sovs 165 - , brun 169 - , grøn 167 - , kold 166 - , krydring 168, 169 - , lys 167 - , ægte 170 Spaghetti 145, 148, 149 Spaghettisovs, italiensk 164 Spaniolerfad 90 Spansk kødfarsrand 74 - okseragout 62 Specier 228 Spegesild på is 183 Spejlæg 152 „Spejlæg" 234 Spidskål 121 Spidskålssuppe med magert kød 38 Spinat 129 Spinat, dybfrossen 129 Spinat-aspargesrand 131 Sprængt kam 53 Stegetider 42 Stegning 41 Stegte hjerter 81 - høns 88 - kartofler 125 - kyllinger 87 - rødspættefileter 100 - rødspætter 100 - sild, marinerede 184 - skinkeben 49 - torskefileter 106 - æbler med fyld 204 - ålekvabber 109 Stegt and 92 - bovblad 49 - flæsk 48 - gås 92 - makrel 99 - medisterpølse 76 Stenbider, kogt 105 Stikkelsbær, syltede 246 Stikkelsbærgrød 207. 208 Stikkelsbærkage 203 Stikkelsbærmarmelade 248 Stikkelsbærsuppe 25 Stjerneomelet 154 Stockholmer-fisk 101 Strassbourgerkager 226 Stribet okse 61 Studenterbowle 191 Stuvede asparges 115 - champignons 117 - porrer 127 - snittebønner 117 Stuvet blomkål 116 - rosenkål 121 - spinat 129 Stuvning, irsk 67 Succeskage 232 Sukkersyltning 245 Suppefyld 34 Suppekød 28 Supper 27, 28 Susannes yndlingsfileter 100 Svampe-risotto 146 Svenske kødboller 69 Sveskedessert med flødeskum 200 Sveskegrød 208 Svesketærte 237 Svinekam uden svær 52 Svinekoteletter 45 Svinekød 45 Syltede rødbeder 128 Syltetøj, hurtigt 246 Syltning 243 Sødemidler, kunstige 245 Tallerkenkogte rødspætter 99 Tarteletter, fyldte 164 Te 192 Tea-f or-two 198 Teboller 225 Tigermilk 189 Tivolimørbrad 47 Todækkere 176 Tomatblomster 130 Tomatboutllon 28 Tomatbøf 129 Tomater 129, 130 - , fyldte 129, 186 Tomathachis 38 Tomatjuice 166, 190, 193 Tomatketchup 253, 254 Tomatmarinader 132 Tomatpuré 253, 254 Tomatrand 182 Tomatsalater 135 Tomatsky 165, 166 Tomatsmør 165 Tomatsovse 168, 169 Tomatsupper 32, 33, 40 Tomattoppe med remoulade 183 Tomatvogne med æg 186 Tomatæg 152 Torsk, gratineret 107 - , kogt 106 Torskefileter, dampede 106 - , stegte 106 Torskehaler 126 Torskerogn, bordkort-canapeer 174 - , kogt 108 - , ristet 185 Torsk i vinsovs 107 Tournedos 59 Triangelfileter med fløde- champignons 181 Trifli 205 Troldis 217 Trolles æblekage 204 Træstamme 37 Tumlinger 71 Tunfisketrekanter 174 Tunge i skyrand 182 Tungekræmmerhuse 187 Tunge med grønsager 84 Tungeskildpadde 84 Tunge til fest 85 Tunger, kogte 84 Tvebakker 229 TV-gærbrød 222 TV-kager 233, 239 Tykmælk 26 Tyttebær, syltede 247 Tørristet brød 179 Udbening af fisk 95 - sild 102-3 Udtagning af fjerkræ 86 Urtefrikadeller 131 Urtegullasch 131 Urtesuppe, blandet 29 Uægte mayonnaise 166 Waldorfssalat 141 Vanillecreme 172 Vanillekranse 227 Varm bouillon 193 Varme drikke 189. 191 - sandwiches 178 Varm hyldebærsaft 193 - kartoffelsalat 122 - nytårspunch 193 - tomatjuice 193 Vendekolbe 192 Wienerschnitzel 54 Vildand 92 Vilde fugle 64 Vildgås 92 Vildt 86 Vildtmørbrad 50 Vildtsovs 170 Vin 194 Vinsyltning 252 Vinterens salatskål 137 Vintergrød, sommerlig 206 Vintersalat 198 Voksbønner, kogte 117 Yndlingsfileter, Susannes 100 Æblegrød, siet 208 - , usiet 208 Æblekage 203 - med makroner 203 Æblekompot 201 Æblemakroner 239 Æblemarmelade 249 Æblemostbowle med druer 191 Æblemostrand 201 Æbleomelet 212 Æblepie, Muks 203 Æbler, stegte 204 - i frakke 204 Æbleringe 214 Æbleskiver med gær 214 Æblesuppe 150 Æg 50 - , kogte 150 - , pocherede 152 - , slørede 152 Æggehvideglasur 241 Æggekage 156 Æggeschnitzel 152 Ægplanter 115 Ægte mayonnaise 166 - sovse 170 Ærte- og gulerodsstuv- ning 131 Ærter 131 - , gule (vegetarisk) 33 Øllebrød 163 Østers naturel 111 Ål 108 Ålekvabber 109 | ||
Borsjtsj (russisk suppe)
4-5 rå rødbeder (ca. 350 g) 2 porrer 1 l vand ca. 1 1/2 tsk sukker 2 spk citronsaft ca. 1/2 tsk salt 1 knivspids peber 1 dl piskefløde 1 spk citronsaft 1 1/2 tsk sukker 1 bundt persille Rødbederne skrælles og rives på råkostjern. Porrerne renses godt og skæres i ringe. Porrer og rødbeder koges 30-40 minutter i vandet eller trykkoges 15 minutter. Suppen gnides gennem en sigte. Sukker og citronsaft kommes i suppen. Den smages til med salt og peber. Piskefløden irøres citronsaft og sukker og piskes stiv. Ved anretningen lægges flødeskum og hakket persille i hver tallerken. Youghurt kan anvendes i stedet for den syrnede piskefløde. | ||