Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Venus i køkkenet eller kærlighedens kogebog | ||
Forfatter: | Douglas, Norman; | ||
Pseudonym: | Bey, Pilaff | ||
Årstal: | 1964 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Hans Reitzel | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1968 | ||
Sider: | 197 | ||
Oversætter: | Larsen, Henrik | ||
Stikord: | sex; forfatter; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 30,75 | ||
De følgende opskrifter er ikke samlet i hast, ej heller med den hensigt at udgive
dem. De er samlet langsomt, en for en, til privat brug og fornøjelse for en lille gruppe venner, hvoraf de fleste, må jeg desværre sige, er ældre end de ønsker at være, og som alle er interesserede i - hvem er ikke det? - så længe som det vel er muligt, at bevare deres ungdoms og deres bedste års vitalitet. Jeg begyndte en aften for tolv år siden, efter at vi havde nydt en opulent middag med adskillige flasker gammel rødvin, efterfulgt af klager fra de ældre deltagere i selskabet over deres svigtende kraft, hvorunder en af dem bemærkede: »Der kunne måske udrettes noget ved hjælp af kulinariske opskrifter,« og han tilføjede, at en kendt autoritet, Liebault, havde skrevet om visse krydderiers og retters foryngende virkning. Jeg blev på stedet befuldmægtiget eller snarere bønfaldt om at undersøge sagen og nedskrive sådanne opskrifter, som kunne passe for deres tilfælde. Dette gjorde jeg og forsynede dem med afskrifter. Tolv år er en lang tid, og jeg kunne uden tvivl have gjort et endnu større udvalg indenfor dette tidsrum, men hele min fritid bliver ikke ofret på undersøgelser af denne art, så betydningsfulde de end måtte være for folk af moden alder. Jeg har andre »hobbies«, som man siger, såsom at samle på persiske tæpper og at skrive en bog, som jeg begyndte på i 1902, om varianter af centralasiatiske meloner, som er verdens bedste - hvad visse amerikanske venner så end siger imod det (jeg har været i deres land; de har ikke været i Khiva.) For ikke så mange år siden mødte jeg i Sydfrankrig en Mr. D. H. Lawrence, en engelsk maler, som jeg gjorde interesseret i dette emne, og som afgjort så ud, som om hans helbred ville have bedret sig efter en ret, lavet efter disse opskrifter, som jeg har samlet. Han blev så enthusiastisk, at han tegnede en frontispice til denne bog. Jeg må tilstå, at dette billede af en fed, nøgen kvinde, der sætter et brød i ovnen, overhovedet ikke svarer til min opfattelse af Venus i køkkenet. Jeg tror, at et sådant væsen ville skræmme dé fleste ud af køkkenet, og måske helt ud af huset. Til trods for denne kunstneriske opmuntring gemte jeg opskrifterne på bunden af min kuffert og føjede nu og da en ny til og lejlighedsvis også en eller anden kuriositet af en ret med afrodisia-kale egenskaber. Der ville de være blevet, hvis det ikke havde været for et medlem af den gruppe venner, som jeg har omtalt, og som boede i Smyr-na før den tyrkiske besættelse, og som siden er død. Han prøvede et par af dem og fik et gunstigt indtryk af den virkning, der fulgte. De virkede, sagde han. Han bad mig indstændigt om at lade dem trykke, og sagde, at jeg ved at gøre dette måske kunne gøre en eller anden stakkels djævel en velgerning. Den stakkels djævel må være rig, forklarede han, for ellers måtte han hellere opgive ethvert håb om at møde Venus og holde sig til den sædvanlige kølighed i temperamentet, som almindelige kogebøgers økonomiske opskrifter er ansvarlige for. Nå, jeg håber, at den stakkels djævel, hvem han end er, må følge hans eksempel og opnå de samme lykkelige resultater. PILAFF BEY P.S. - De foregående sider og alt, hvad der følger er skrevet før 1936. Af den oprindelige samling har jeg strøget omkrig halvtreds opskrifter, hovedsagelig på søde retter, hvis evner som afrodisiaka jeg ikke har større tillid til, medens jeg har bibeholdt nogle få liflige absurditeter for at vise hvor vidt menneskeheden vil gå i sin søgen efter den tabte ung-domskraft. Og lad mig endnu en gang takke Faith Compton Mackenzie for hendes udsøgte bidrag, så vel som Sybille Bedford, uden hvis venlige hjælp og store kulinariske viden mange fejl kunne have sneget sig ind i teksten. Juni, 1951. P. B. | ||
A
Agerhøns med oliven - 120 Andouilles - 84 Ansjossauce, se stør Ansjostoast - 164 Arista - 134 Artiskokbunde - 154 Artiskokbunde, puré af - 159 Artiskokker med æg - 155 Champignons, stuvede - 107 Chilo - 137 Consommé Viveur - 26 D Duer i fad - 123 Dyreragout - 147 B Bedebryst i kasserolle - 135 Bedekoteletter m. cognac - 143 Bedepilaff - 39 Bladselleri à la Popoff - 156 Bladselleri à la Raja - 157 Bladselleri, stuvet - 161 Brisler med champignons - 96 Brisler som pindsvin - 95 Bønnesuppe - 23 Bønnetærte, se Faicedda e Efter-elskovs-drik - 182 Elskovsnød - 191 Elskovvækkende drik - 183 Ensianvin - 186 F Faicedda (bønnetærte) - 77 Falsu Magru - 140 Fasan å la Hannibal - 121 Fennikelsuppe - 29 Frølår - 50 C Cacciucco - 44 Champagnesorbet - 193 Champignonfricassé - 103 Champignons bordelaise - 104 G Ginestrata - 78 Glansøgle - 56 Grisehoved, fyldt - 148 Gåsenyrer - 89 H Harekroketter - 118 Hareryg - 110 Haresuppe - 30 Hippokras afrodisiakum - 187 Hjerne med trøfler - 87 Honningvand - 189 Honningvin - 188 Hummer i krukke - 52 Hyldeblomstsnitter - 176 Hysterivand - 190 Hønsekødsuppe å la Reine, legeret - 33 I Indisk mellemret - 166 K Kalkun, braiseret - 128 Kalkun med salt flæsk og løg - 131 Kalkun på italiensk manér - 130 Kalvebrisler å la d'Ayen - 98 Kalvebryst au basilic - 136 Kalvehjerne å la Mustafa - 86 Kalvekoteletter en papil- lotes - 138 Kalvekoteletter Mar- motte - 150 Kalvenyrepie - 141 Kanellikør - 184 Kapun, farseret - 129 Kaviaromelet - 74 Krabbe i skaller - 54 Krabbestuvning - 57 Krebs å la Sybarite - 45 Krebsesuppe - 25 Kvædegelé - 179 Kyllingebryst med trøfler - 111 Kyllingebryst og trøfler - 113 Kyllingegumbo - 114 Kylling i karry - 116 Kylling og ris - 112 Kærlighedsfestpokal - 192 L Lammetestikler - 97 Lammeører med syre - 91 Languster à l'américaine - 51 Legeret hønsekødsuppe à la Reine - 33 Legeret sellerisuppe - 32 Legeret vildtsuppe - 34 Leopardmarv - 167 M Makaroni med nyrer - 92 Mandelsuppe - 22 Mellemret, indisk - 166 Morgenfugle - 185 Muller, røde i rejesauce - 53 Muslinger à la marinière - 63 N Nellikemarmelade - 177 Nyrer i karry - 88 Nyrer med Champagne - 90 O Oksehjerne, stegt - 85 Oksekød, krydret - 146 Oksemørbrad - 142 P Paprikakylling - 119 Pattegris med ål - 149 Peberfrugter, fyldte - 158 Peberrodssauce - 165 Pebersauce, rød - 169 Pighvar au vin blanc - 59 Pighvar med champignons - 60 Pimento-omelet Nr. 1-79 Pimento-omelet Nr. II - 80 Pish-Pash - 122 Pistaciecreme - 178 Pontifexsauce - 168 Postej med tyretestikler - 93 Pølser, gule - 99 Påskeris - 28 R Rejer og ris på toast - 170 Rejesauce, se muller, røde Rejesuppe - 31 Ris med rejer - 40 Risotto, sort - 38 Roti sans pareil - 126 Rød pebersauce - 169 Røræg med nyrer - 81 Salatsennep - 160 Sauce, siciliansk - 171 Scaveccilaff - 55 Sellerisuppe - 24 Sellerisuppe, legeret - 32 Siciliansk sauce - 171 Snegle å la CCC. Nr. I - 69 Snegle å la CCC. Nr. II - 70 Snegle å la CCC Nr. III - 71 Snegle å la Cinquecento - 72 Spurvehjerner - 94 Stør i ansjossauce - 58 Størsuppe å la chinoise - 35 Svinekoteletter med fennikelfrø - 144 Svinekød i mælk - 145 Søtungefilet'er - 48 Søtungefilet'er å la Pompadour - 49 Tonic vin - 194 Trane - 115 Trøffelpuré - 105 Trøffelsalat - 106 Trøfler au gratin - 108 Trøfler, bagte - 102 Tungetoast - 172 Vagtler a la Lucullus - 124 Vagtler med trøfler - 125 Vildsvin - 152 Vildsvinekoteletter - 139 Vildtsuppe, legeret - 34 Vinsauce til vildt - 173 Vulvae steriles - 151 Æ Æg à la Gruyère - 75 Æg i Matelote - 76 Ænder à la mode - 117 0 Østerscocktail - 64 Østersfricassé - 66 Østers i Champagne - 67 Østers i vin - 68 Østersoliven - 65 Østers, om at riste - 62 å Ål a la del Sbugo - 46 Ål, atheniensiske - 42 Ålesuppe - 27 Ål, ovnstegte - 43 | ||
Tonic vin
I en liter hvidvin udblødes i to dage fem gram enebær, femten gram Calisaia (en slags peruviansk bark) og femten gram bitter kvassia. Filtrer vædsken og bland den med lige så meget bitter appelsinsirup. Drik et hedvinsglas heraf hver dag. (Anbefales varmt af en aldrende ven.) | ||