Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Mad for folk med mavesår: diæter og leveregler | ||
Forfatter: | Slot, Mary; Slot, Bent; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1963 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Fremad | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 102 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | mavesår; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 14,75 | ||
Denne bog er resultatet af lang tids eksperimenteren med madretter, som kan serveres for patienter, der har fået tilrådet »skånekost«.
Efter en kur mod mavesår prøvede vi at skaffe en kogebog, indeholdende retter for mavelidende. Der fandtes ingen, hvorfor vi selv gik i krig med at fremstille en. Opskrifterne er baseret på nedenstående vejledning, som Københavns Kommunes Hospitalsvæsen udleverer til mavesårs-patienter ved udskrivningen. Ved valg af garniture til retterne må denne vejledning naturligvis også tages til efterretning. | ||
Aages specialitet 58 Agerhøns 91 Andendagsbord 74 Anders' hornfisk 34 Asbjørns livret 85 Asparges-kræs 25 Asparges-spaghetti 47
Benløse fugle 58 Bent's filetfad 34 Birger's service 59 Birnen und Bohnen 59 Blomkålsgratin 25 Boller i makaroni 26 Boller i selleri 26 Boller i æggesovs 27 Bovblade kogt med asparges 85 Brisler i ærtestuvning 51 Brisler med sellerimos 51 Brisselgratin 52 Brisselstuvning 52 Brændende kærlighed — på en ny måde 80 Bøf med selleri 60 Børnenes kødbolle-ret 27 Dagen derpå 80 Dreyer's livret 74 Efterårsgryde 60 Else's gratinanretning 94 Eventyrgryde 86 Farfars livret 60 Farmors gullasch 61 Farserede bananer 27 Farseret blomkål 28 Fars- og spinatbudding 28 Filetfad 35 Filetgryde 61 Filetruller 61 Fiskeboller i asparges 35 Fiskebudding 35 Fiskegratin 36 Fiskerouletter 36 Fiskeruller 37 Fisk i tomat 36 Flamsk hønsegryde 41 Forårsgryde 41 Forloren and 29 Forloren hare 29 Forloren skildpadde 62 Forlorne kyllinger 62 Fortunens kalvehaleragout Frikadeller i folie 29 Fru P's kråseragout 52 Fyldte hjerter 53 Fyldte krebinetter 63 Fyldte nyrer 53 Fyldte selleri 30 Fyldt mørbrad 86 Fyldt poulard 42 Gratinerede grøntsager 75 Grethe's fiskefileter 37 Grønne boller 30 Grøntsagsgratin 48 Grøntsagsraket 48 Grøntsagsrand 30 Gullasch på diætfacon 63 Gunild's ostegratin 94 Hanne's dyreryg 91 Haresteg 92 Haschis 75 Helstegt lever 54 Helstegt kalvefilet 64 Hjerteragout 54 Hønsefrikassé 42 Hønsekødboller i sovs 43 Hønsekødfrikadeller 43 Indbagt fisk 31 Ingrid's makaroni-budding 81 Kalvefrikassé 64 Kalvehalefrikassé 64 Kalvehaler å la Brede 65 Kalvehaler i aspargesstuvning 65 Kalvehaler i flødesovs 66 Kalvehalerand 66 Kalvekam på en ny måde 66 Kalvekoteletter med æble- og gulerodskompot 67 Kalverullesteg 67 Kalv i fad 67 Kalv som i Korsør 68 Kanin å la Geels 92 Kartoffelgryde 75 Kartoffelmos med revet ost 48 Kartoffelmosrand 49 Kartoffelsalat uden eddike 76 Knud's fyldte kartofler 81 Kogt hellefisk 37 Kogt kalveklump m/mange muligheder 68 Kogt poulard 43 Kogt poulard i tomatsovs 44 Kogt skinke i gelé 81 Kogt sild i spinat 38 Koteletfad 69 Koteletter med ferskner 69 Krogvejens kyllinger 44 Kyllingesteg 44 Kødrand 31 Kødtarteletter 31 Levergryde 54 Lever i bananstuvning 55 Lever med æblekompot 55 Leverrand 56 Lidt til koldt kød 76 Lobesqowes 76 Lynanretning 69 Lørdagsgryde 70 Makaronifad 82 Makaronirand 77 Makaroni-ret 77 Manderet 86 Max's mørbrad 87 Mørbradgryde 87 Mørbradsandwich 87 Mørbrad som koteletter 88 Ny re ragout 56 Ole's leverguf 56 Omelet af kogt kød 78 Omelet med kødboller 32 Omelet m/skinkeruller 82 Onkel Jens' ålekvabber 38 Onkels livret 70 Pastinakstuvning m/løse ris 78 Poul's stuvede skorzonerrødder 78 Pyt i pande (kogt i gryde) 49 Rigtig hakkemad 70 Risgryde med kødboller 32 Risrand 79 Risrand m/fiskefars 38 Rødspætte m/kartoffelmos 39 Sammenkog 88 Sild og æg i aspargesstuvning 39 Skinkeanretning 82 Skinkepie 83 »Skjulte æg« 95 Slotskyllinger 45 Små fiskelinser 40 Snepper 93 Sommer-let 83 Sommermos 49 Spinatbudding 83 Sprængt kalveinderlår i asparges 71 Spækket mørbrad 88 Stuvet blomkål med foliestegte koteletter 71 Sveskeroulade 71 Sven's dueanretning 45 Svinesteg 89 Tage's fiskefileter i spinat 40 Torskerognsrand 40 Tranevængets onsdagsret 72 Tulle's kalveklump 72 Tunge i asparges 57 Tungeragout 57 Tusind ting i fars 32 Urtefars 33 Varm ret 79 Virumgryde 89 Virummørbrad 90 Æblekoteletter 73 Æggegrøntsagsbudding 95 Æggekage med kogt skinke 84 Æg og ris i tomat 96 Ærtebudding 79 Ærteris 50 | ||
Grønne boller
3/4 kg hakket kalvekød 100 gram rasp 1 æg 1 dåse spinat Salt 1 spsk. fløde Lav en fars af kalvekød, æg, rasp og lidt salt samt væden fra spinaten. Spinaten tilsættes til sidst, og så laves boller i det antal, man nu måtte ønske det. En halv liter letsaltet vand bringes i kog, og bollerne koges heri. Suppen jævnes med mel og smages til med lidt salt. Legeres med 1 spsk. fløde. Hertil serveres løse ris. Man kan dog også spise kartoffelmos til eller kogte kartofler. | ||