Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Skolepigernes praktiske Husgerning | ||
Forfatter: | Gjaldbæk, Nanna; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1925 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 64 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | lærerinde; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
Nærværende Bog er tænkt benyttet som en Vejledning for Eleverne under
Udførelsen af de praktiske Øvelser i Skolekøkkenet. Det er mit Skøn, at ved vore Skolepigers Husgerningsundervisning bør Hovedvægten lægges paa dennes praktiske Side: 1) Opøvelse i de manuelle Færdigheder ved en Række grundlæggende Øvelser indenfor Rengøring og Madlavning, 2) hygiejnisk Behandling og Tilberedning af Fødemidler, 3) Properhed og Ordenssans, 4) Økonomi med Glas og Rengøringsmidler, medens Teorien: Kemi, Kostlære, Kostberegning kun bør indtage en beskeden Plads. Det har været mig et stort Savn ikke at have en Bog, som Børnene kunde arbejde efter under Øvelserne i Skolekøkkenet. Denne er da et Forsøg paa en saadan Elevbog for Folkeskolens Elever. Bogen er inddelt i: A, Rengøringsøvelser. B, Madlavnings-øvelser. C, Vask. D, Rulning. E, Bageøvelser. Under Afsnit A, Rengøringsøvelser, er der til de enkelte Øvelser først en Redegørelse for Materialet, som anvendes til den paagældende Øvelse, dernæst en Beskrivelse af Fremgangs-maaden, Øvelsens Forløb. — De enkelte Madlavningsøvelser indledes med Opskriften, der er beregnet som passende til 7 Børn i Skolekøkkenet. Dernæst følger en Fortegnelse over de Redskaber, som anvendes, og endelig Fremgangsmaaden i Afsnit markeret ved Punkter 1, 2, 3 o. s. v. — Opskriften kan varieres større eller mindre efter Behag, eller der kan benyttes en hel anden om ønskes. Fremgangsmaaden, som er det væsentligste for Børnene, kan i flere Tilfælde alligevel benyttes. — Øvelserne er ikke ordnet i Lektioner, men gruppevis efter Slægtskab. — Under Bageøvelser findes en udførlig Beskrivelse af en enkelt Øvelse indenfor Grupperne: 1) uden Hævemiddel, 2) med Bagepulver, 3) med Gær. NANNA GJALDBÆK. | ||
A Rengøringsøvelser 5
B Vask 11 C Rulning 1 D Madlavningsøvelser i B Bageøvelser Afbagt Mælkesovs 1 Afbagt Suppesovs Appelsingelée At binde en Suppevisk At gøre rent paa Gasbordet 8 At hakke Persille II At At lave Sæbevand 6 At pille Løg Sg At pudse Knive At pudse Messing 7 At pudse Vinduer 7 At rense en Gryde B At skure Bord At skure Zinkbaljer og Spande At smøre en Plade At stille sammen til Opvask At sæbe af 7 At trille Smørkugler 20 At tænde Gasovnen At tørre Støv af 6 At vaske Gulv 11 At vaske Glas og Sølvtøj K At vaske op Bagte Brødterninger 98 Bagte Melboller 39 Bajerske Pølser 21 Blomkaalssuppe Blommekompot 86 Brune Kager 62 Brunede Kartofler 47 Brødsuppe 21 Bygsødsuppe J7 Bygvandgrød 16 Chokolade 53 Citronskum Dansk Bøf Fiskefrikadeller 47 Forloren And 52 Forloren Hare 51 Franskbrød 60 Frikadeller 32 Frikadeller i brun Sovs 33 Frikassé 26 Fyldt Hvidkaalshoved 49 GrønkuaUitultp« 24 Grønlangkaal 4t Gullasch med Urter 211 Gul Ærtesuppe Hakkekarbonade 5(1 Havregrød 6 Horn 58 Hvidkaalssuppe Hvidkaalsruletter Hvid Sagosuppe 7 Julebagning 61 Jødekager 61 Kaffe 52 Kakao 53 Karamelkrem 55 Kartoffelfrikadeller 47 Kartoffelmos 24 Kartoffelsalat 46 Kartoffelsuppe 41 Klejner• 62 Klipfisk 'u Kogte, løse Ris 46 Kogte Pilkartofler IK Kogte, skrællede Kartofler 1 Kogte Sild i Karrisovs 42 Kogt Hornfisk 4;1 Kokuskager 62 Kokusmakroner 62 Kærnemælkssuppe Kødboller i brun, sur og sød Sovs 42 Kødboller i Sellerisovs « Kødrand 33 Kørvelsuppe 411 Labskovs >" Løgsovs 41 Makrel stegt som Kylling 48 Makroner 61 Mandelstænger 61 Medisterpølse 22 Meljævnet Mælkesovs 2» Pleskener 57 Rabarberkompot m Rabarbersuppe 3(1 Risgrød Risvælling 17 Rismelsgrød 17 Risrand 64 Risvandgrød 16 Saftsuppe 31 Sagovælling IK Sildens Rensning 27 Sildens Stegning 28 Sild stegt som Bøf 48 Sodakage 58 Stegt Flæsk '¿2 Stegte Hjerter 50 Stegt Lever BO Stegte Smaatorsk 47 Stikkelsbærgrød 87 Stuvede Gulerødder 23 Stuvede Hvidkaal 45 Stuvede Kartofler 23 Stuvede Roer 41 Stuvede Snittebønner 45 Sulevælling 27 Svedskegrød 37 Te 42 Torskens Rensning 28 Torskens Kogning 29 Urtesuppe 25 Vandbakkelser 59 Vaniljekranse 41 Æbleflæsk 34 Æblegrød 36 Æblekage »» Æblemos 35 Æbleskiver 3å Æblesuppe 36 Æggesovs 33 | ||
Kartoffelsalat.
700 g Kartofler (raa), 50 g Marg., 1 Løg, 1 dl kogende Vand, 2 Spsk. Eddike, 1/4 Tsk. Peber, 1/2 Tsk. Salt, 1 Tsk. Melis. 1. Rens Kartoflerne og sæt dem over i koldt Vand. 2. Pil Løget, skær det i Skiver og læg disse i koldt Vand. Maal Krydderierne (Salt, Sukker, Peber) paa en Tallerken og maal Eddiken i en Skaal. 3. Pil de kogte Kartofler, læg dem paa en Køkkentallerken og lad dem afkøles lidt. Rens imens Gryden. 4. Skær Kartoflerne i Skiver paa en Tallerken. Tag Tingene hen til Gasbordet. 5. Bring Løgskiverne i Kasserollen, skænk kogende Vand paa og giv dem et Opkog. Hæld Vandet fra. Læg Margarinen i og lad Løgskiverne koge møre i den smeltede Margarine, men pas paa, de ikke brunes. 6. Hæld Vandet (1 dl kogende) i. Bring Eddike og Krydderier i. Hæld Kartoffelskiverne i og opvarm dem i Salatsovsen. Vend dem forsigtigt med Ske. | ||