Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Dansk mad | ||
Forfatter: | Grumme, Grete; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1963 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Chr. Erichsens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 93 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 19,75 | ||
„Dansk Mad" er en gennemarbejdet kogebog med et par hun¬drede opskrifter på
danske retter, som de spises i dag på restau¬ranter og i danske hjem. Mål og vægt er meget nøje opgivet, og de korte forklaringer, der følger med opskrifterne, skulle gøre det muligt selv for en ret uøvet husmoder eller en udlænding, som har lyst til at prøve at lave dansk mad i sit hjemland, at opnå et fint resultat. Bogen er illustreret med 26 hel- og dobbeltsidede farveplancher, der giver et tydeligt billede af de pågældende retter. Der er lagt megen vægt på den rette servering, så maden præ¬senteres så festligt og appetitligt som muligt. Blomsterne er leve¬ret af kgl. blomsterhandler Svend Schaumann, og til opdæknin¬gerne er — foruden antikt porcelæn og glas — fortrinsvis benyttet moderne brugskunst, keramik, glas og træ. Der er forskel på hverdagsmad og festmad. Det skal der også være, men i de senere år er tendensen desværre gået i retning af, at festmad kun er pyntet mad, dænget til med grønt og salater. Veltillavet mad, smukt og rigtigt serveret, er altid pyntet nok i sig selv, og det danske kokken har så mange kulinarisk fortræffe¬lige nationale retter at vælge imellem, at det ikke burde være nødvendigt at servere en hakkebøf på en skive syltet ananas for at gøre den mere interessant. Men naturligvis forandrer maden og spisevanerne sig, som alt andet, gennem tiderne, og dansk mad af i dag er noget helt andet end på Madam Mangors tid, da grød og formad, sovs og kartofler var de solide hovedbestanddele af en dansk families middagsmad. De mange fremmede krydderier, sydlandske frug¬ter og grøntsager, der i de senere år i større og større mængde indføres eller dyrkes her i landet, påvirker i høj grad den danske kost, og et af formålene med denne lille bog er at vise, hvordan de anvendes, og hvordan man fra udlandet kan bringe det bed-ste med hjem, uden at sætte det danske særpræg over styr, men tværtimod gøre den danske mad festligere og mere varieret. Der er ikke skævet til kalorier eller pengepung, men brugt hvad der skal til for at opnå det bedste resultat, men det står jo- enhver frit for at skære ned på kalorierne og budgettet. Bogen udkommer på dansk, engelsk og tysk og er en velegnet gave til venner i udlandet eller en fortrinlig souvenir fra Dan¬mark. Grete Grumme | ||
Agerhøns 126
Agurker, sure i rå eddike 41 Agurker, syltede 40 Ananasfromage 161 And, farseret 124 Appelsindessert 165 Appelsinis 166 Asier, syltede 40 Bankeflæsk 102 Biksemad 110 Bondepige med slør 157 Brune kager I 179 Brune kager II 180 Butterdej 201 Bøf 89 Bønner, hvide, tørrede 135 Champignoner, marinerede 139 Champignoner, ristede 117 Chokoladekage 187 Chokoladesovs 168 Duer, sprængte 120 Fars og kål 109 Fars, ovnstegt 108 Fasaner i kål 127 Finsk brød 175 Fiskefars 77 Fiskerand med krabber og asparges 78 Flæskekarbonader 101 Flæskesteg 98 Flæsk, stegt „Bankeflæsk" 102 Flødepeberrod 7 Flødepeberrod, frossen 69 Flødevafler 222 Forloren skildpadde 105 Franskbrød (kold hævning) 206 Franskbrød (varm hævning) 205 Franskbrødshorn, ekstrafine 208 Frikadeller 106 Fuldkornsbrød 204 Fødselsdagskringle 210 Glasur, chokolade 192 Glasur, rom 169 Gratin 82 Grisesylte 33 Grønkål, brunet 132 Gåsesteg 123 Hakkebøf 90 Hamburgerryg 104 Hareryg, marineret 128 Hofdessert 158 Honningkage 182 Honningkagefigurer 181 Hornfisk med grøntsager 70 Hummer naturelle 73 Hønsekroketter 121 Hønserand 122 Julekage 211 Julesalat, gratineret 140 Julesalat med grøn ost 142 Kalvebrissel 113 Kalvebryst, fyldt 97 Kalvefilet, helstegt 95 Kalvefrikassé 96 Kalvelårtunge 35 Kanelbunde, sprøde 171 Kantareller 137 Karamel 164 Karamelrand 163 Karamelsovs 151 Kartoffelmos 130 Kartofler, ovnstegte 129 Kastanjepuré 138 Klejner 197 Kokoskranse 195 Kokosmakroner 196 Krabbekløer i sennepsdressing 74 Kraftsky, brun 38 Kraftsky, lys 37 Krustader 223 Krydderfedt 36 Kryddersild (se sild) Kræmmerhuse med flødeskum 194 Kuvertbrød 207 Kyllinger, grillstegte, farserede 119 Kyllinger med skysovs 118 Kærnemælkskoldskål 44 Kødfars 106 Kødrand 107 Lagkage med kanelbunde 171 Lagkager, forskellige 191 Lam, kogt i dildsovs 85 Lammekoteletter 84 Lammelever, helstegt 115 Lammenyrer, grillstegte 116 Lammenyrer ristede med champignoner 117 Leverpostej (opbagt) 30 Leverpostej (rørt) 31 Leverpostej med gåselever og trøfler 32 Lever, stegt 114 Linser 170 Løg, farserede 112 Løg, sprøde, brunede 136 Løgpuré 100 Majs og kantareller 137 Mandelbunde 213 Mandelfyld til wienerbrød 209 Mandelrand 159 Marengs 214 Marinade, olie - eddike 12 Marinade til vildt 128 Mayonnaise, grøn 6 Medailler 169 Melboller 49 Muslinger, kogte 76 Napoleonskager 201 Nougat 184 Nøddekage 189 Oksebryst, sprængt 91 Oksefilet, helstegt 87 Oksefilet, indbagt 88 Oksehale ragout 94 Oksesteg med krøllefedt 86 Oksetunge, kogt 93 Ost: Camembert med rød peber 144 Gorgonzola med rom og valnødder 143 Grøn ost og julesalat 142 Ostebrød 149 Ostecreme I 217 Ostecreme II 145 Ostecreme III 146 Ostekage 148 Ostekiks 217 Ostesoufflé 83 Ostestænger I 216 Ostestænger II (butterdej) 218 Rygeost 147 Othellokage 191 Othellokager med råcreme 199 Pandekager 221 Pandekager, fyldte 111 Pebernødder 178 Pebre, fyldt med ostecreme HJ Persille, brunet 108 Plukfisk i ovn 63 Plumkage 186 Rejer, naturelle 75 Remoulade 20 Restekager 177 Ris å l'amande 155 Ris, kogte, løse Hl Risengrød 46 Risengrødsklatter 156 Romfromage 162 Rosenkål i løgsovs 133 Roulade 190 Rugkiks 215 Rullepølse (flæske-, kalve-, lamme- og okse-) 34 Rundstykker og kuvertbrød 207 Rødbeder, syltede 42 Rødgrød 154 Rodkål 134 Rodspættefileter, stegte 65 Roræg 80 Råcreme 200 Safranmayonnaise 72 Sandkage 185 Sardeller 1 Salater: Agurkesalat 22 Aspargessalat 25 Hummersalat 18 Hvidkålssalat 29 Italiensk salat 23 Jule- og champignonsalat 27 Karrysalat 16 Kartoffelsalat 26 Muslingesalat 19 Rødkålssalat 28 Sildesalat 15 Tomatsalat 21 Torskesalat 17 Waldorfsalat 24 Savoykål 131 Sennep 39 Sennepsdressing 74 Sild: Gaffelbidder med grøn sovs 6 Kryddersild med flødepeberrod 7 Kryddersild med karrysovs 10 Kryddersild med tomatsovs 5 Kryddersild tatar 14 Lucullussild 13 Sherrysild 8 Sild, kogt i lage 3 Sild, røgede, i marinade 12 Sild, stegte 64 Spegesild med flødeost og purløg 2 Spegesild med løg 9 Spegesild med sennepssovs 4 Sovs: Dildsovs 85 Grøn sovs 6 Karrysovs, kold 10 Krabbe- og aspargessovs 79 Peberrodssovs 92 Persillesovs 103 Sennepssovs (kold) 4 Sennepssovs (varm) 62 Skysovs 118 Smørcreme 183 Smørkage 212 Spidskål 131 Stenbider med safranmayonnaise 71 Sukatdrømme 173 Supper: Aspargessuppe 51 Champignonsuppe 52 Frugtsuppe 47 Gule ærter 57 Hummersuppe 59 Hvidkålssuppe 53 Hyldebærsuppe 47 Hønsekødsuppe 55 Kråsesuppe 56 Kærnemælkssuppe 43 Kødsuppe 48 Kørvelsuppe 50 Muslingesuppe 60 Oksehalesuppe 54 Tomatsuppe 58 Svesketærte 202 Svinekam, farseret med løgpuré 100 Svinekam med æbler og svesker 99 Sylte 33 Thekage 188 Torsk, kogt 61 Tun 1 Tvebakker 198 Waleskringle 203 Vaniljecreme 193 Vaniljeis med chokoladesovs 167 Vaniljekranse 174 Wienerbrød 209 Vildænder, farserede 125 Vingelé med råcreme 160 Æblegrød 150 Æblekage, gammeldags 153 Æblekage, lunken 152 Æbleskiver med gær 219 Æbleskiver uden gær 220 Æbletærte 172 Æggekage med bacon 81 Ærter, gule 57 Øllebrød 45 Ål i gelé med frossen flødepeberrod 68 Ål i karry 67 Ål, stegt 66 | ||
130 Kartoffelmos
1 kg melede kartofler, ca.l 1/2 dl mælk, 50 g smør, 1 æg, salt, peber. Skræl kartoflerne, skær dem i stykker og kog dem i usaltet vand til de er møre, hæld vandet fra og damp dem helt tørre. Gnid kartoflerne gennem purésigten, hæld dem tilbage i gryden og pisk den kogende mælk, smørret og ægget i. Smag til med salt og peber. Tilsæt mere mælk, hvis mosen ikke er let og luftig nok. | ||