Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kvik mad med konserves, og ideer til campingmad: over 200 gennemprøvede opskrifter og ideer | ||
Forfatter: | Wonsild, Karen; Bruun, Alice; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1957 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Jul. Gjellerups Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1959 | ||
Sider: | 108 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | illustreret; næringsværdi; konserves; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 7,75 | ||
Den fordel, det er at have et forråd af konserves, kender vi alle, ikke mindst de
af os, der har begrænset tid til indkøb og husførelse. Det er nemt at supplere frokosten med en dåse sardiner eller at servere henkogte pærer som dessert; det kræver ingen vejledning at anvende konserves på denne måde. De fleste af os kommer imidlertid af og til ud for at skulle trylle et måltid frem af de ting, der er i huset - der kommer en eller flere uventede gæster, eller man kommer senere hjem end beregnet. Det er først og fremmest i den slags tilfælde at vi håber, at bogen skal blive en hjælp. Derfor har vi så vidt muligt sammen med konserves anvendt varer som f. eks. ris, kartofler og krydderier, der almindeligvis findes eller kan findes i ethvert hjem. Opskrifterne er fortrinsvis hurtigt tilberedte retter, men enkelte kræver lidt mere tid og falder måske uden for det, der kaldes »nem mad«. Dem har vi med, først og fremmest fordi vi synes om dem, og desuden fordi vi mener, at det ikke altid er et spørgsmål om at lave noget i en fart, men et spørgsmål om at lave en god ret af det forhåndenværende. Opskrifterne er stillet op på en sådan måde, at de kan følges trin for trin, og for at lette arbejdet er mængderne af de forskellige ingredienser angivet i rummål i stedet for i vægt - se side 17. Samme sted findes en ordforklaring. Udover de ord, der er nævnt i denne, har vi så vidt muligt undgået faglige udtryk, der kan være svære at forstå for begyndere. Til slut vil vi gerne takke direktør, civilingeniør Mogens Jul, Slagteriernes Forskningsinstitut, for råd og bistand og ikke mindst for den interesse, han har vist vort arbejde. En særlig tak bringer vi A/S Haustrups Fabriker og konserves- fabrikerne A/S Plumrose og A/S Beauvais for de værdifulde bidrag, der har gjort det muligt at udstyre bogen med farvefotografier. Konservesindustriens Propagandaudvalg siger vi tak for den hjælp, de har ydet os. Sidst men ikke mindst en tak til vore chefer og kolleger på Fiskeri-ministetiets Forsøgslaboratorium og hos A/S Beauvais for interesse og støtte. Alice Bruun Karen Wonsild | ||
Abrikoser med kokosfløde 28
- savarin med henkogt frugt 20 - »spejlæg« 24 - vendekage 25 Ananas, dessertideer 24 - portionsdessert med hindbær 24 - »spejlæg« 24 - vendekage 25 Ananascreme, mørdejskage med 24 Ansjos og rå æggeblomme (ca- napé) 49 Ansjoser, marinerede 48 - pizza 73 Anvendelse af saft fra henkogt frugt 21 Asparges i smør 40 - Malta 39 - polonaise 39 - og hummer i mayonnaisegratin 72 - (se også slikasparges) 39 - (se også suppeasparges) 40 Aspargesbrød 41 Aspargesomelet 40 Aspargessuppe 88 - hummer-aspargesstuvning 34 Bagte kartofler m cocktailpølser 73 Benfri sild, frokostsalat med 82 Blandede suppeurter, grønsags-gryde med kødboller 59 Blandet fiskesalat 81 Blandet salatanretning 84 »Boeuf Stroganoff« 68 Bondeomelet m skinke el pølse 65 Bouillon 87 - med champignons 87 - med kødboller 87 - Ekstra god løgsuppe 87 Bov 64 - skinke Jambalayah 64 Bønner 41 - gratinerede med tomater 42 - kinesisk ris 6i - medisterpølse med creoler- — 62 - og pølser 60 - og tunge m champignonsauce 77 - selskabsgratin 46 Bønneomelet, italiensk 41 Bønnesalat 82 Campingmad 91 Canapeer og smørrebrød - Ansjos og rå æggeblomme — 49 - Gaffelbidder på æblering 48 - Gratinerede sardiner (varm) 51 - Kaviar med rå æggeblomme 49 - Leverpostej og bacon 53 - Leverpostej og champignons 53 - Makrel og ost (varm) 50 - med sardiner og oliven 50 - Rejer med mayonnaise 51 - Sardiner med røræg 51 Champignons, gratinerede tomater med bacon og 44 - i sherry 48 - og leverpostej 53 - risotto 44 - selskabsgratin 46 Champignons, Spinat med bacon 45 - stuvede 44 Champignonsuppe, oksekød og champignons i fad 76 - skinke i champignons-karrysauce 64 - tunge og bønner med champignonsauce 77 Chokoladekurve med ananas 24 Cocktailpølser, bagte kartofler m 73 - indbagte pølser 52 Creolerboller i karry 69 Dansk gullash 68 Desserter 19 Dåsestørrelser 111 Ekstra god løgsuppe 87 Farserede æg i sky 53 Farseret tunge 66 Farveplancher, liste over 101 Fedsild 49 Ferskenlagkzge 28 Ferskner, vendekage 25 Fisk 31 Fiskeboller i lyn-hollandaise 32 - i peberrodsauce 32 - i tomat med spaghetti 33 - Kedgeree 72 - stegte, med stuvet spinat 32 Fiskefarsrand m lyn-hollandaise 32 Fiskesalat, blandet 81 Flamberede pærer 22 Forender 64 Forloren skildpadde 68 Forloren skinke 56 - frokostsalat 83 - med kål og karry 74 - med pocherede æg og sennepsauce 56 - med æbler 57 - med ærter og kartofler 57 - og leverpostej med spaghetti 75 Forloren skinke, pariserbrød 58 - - på en anden måde 58 - pikant paneret med ærter 56 - porregryde 75 - »rora« 57 - stegt 56 Frokostsalat 83 - med benfri sild 82 Frugtgelé 21 - grød, jævning af 21 - sauce, » » 21 - suppe, » » 21 - ruller 27 - salat 20 - tærte, nem 22 Gaffelbidder i tomater 48 - kartoffelsalat med 82 - på æblering 48 - salat med 82 Gratinerede bønner med tomater 42 - sardiner 51 - tomater med champignons og bacon 44 Gratineret torskerogn 72 Grønkål sbudding 46 - suppe med pølser 88 Grønlangkål 45 Grønsager 37 - smørvarmede 38 - stuvede 38 Grønsagsgryde med kødboller 59 Gule ristoppe med muslinger og rejer 35 Gulerødder 43 - hollandske 43 - med karry 43 - selskabsgratin 46 Gule ærter 88 Gullash, »Boeuf Stroganoff« 68 - dansk 68 - vestindisk 68 Hachis med røræg på ristet brød 69 Halve æbler på makron 29 Halvkonserves II Helkonserves 11 Henkogte frugter 20 - anvendelse af saft fra 21 - mørdejskage 22 - savarin med 20 - vingelé 30 - ymerrand med 21 Hindbæriromage 26 - portionsdessert med ananas og 24 Holdbarhed af konserves 12 Hollandske gulerødder 43 Hollandsk æblekage 29 Hors d'oeuvres 47 HærøffZéT-aspargesstuvning 34 - og asparges i mayonnaisegratin 72 - salat 80 Hvidløgsbrød 87 Indbagte pølser 52 Italiensk bønneomelet 41 Italiensk salat 82 ]ordbærge\ét3nd 26 - grød 25 - sauce til is 26 - syltede, med flødeost 25 Jævning af frugtgrød 21 - af frugtsauce 21 - af frugtsuppe 21 Kalvekød i egen saft 52, 63, 75 - med ris i ildfast fad 76 Karotter 44 - (se gulerødder side 43) - selskabsgratin 46 Kartoffelpandekage 62 - salat med gaffelbidder 82 - salat med pølser 84 Kaviar 49 - med remoulade 49 - med rå æggeblomme 49 Kedgeree med fiskeboller 72 Kinesisk ris 61 Kirsebærge\étand (se jordbær-) 26 - kage 23 - sauce 23 Klara's æblekage 30 Konserver, oversigt over 99 Konserves Krabbes&iax 80 Kød 55 Kødbollehiks - bearnaise 59 Kødboller 58 - grønsagsgryde med 59 - med hvidkål 58 - og løg i tomatsauce 59 - og porrer 58 - og ærter 59 Kødsuppe, klar 87 Kørvelsuppe 88 Leverpostej, farserede æg i sky 53 - og bacon (canapé) 53 - og champignons 53 - og forloren skinke m spaghetti 7 5 - pariserbrød på en anden måde 58 - tunge på selleribund og 53 Lyn-hollandaise, fiskefarsrand m 32 Løgsuppe, ekstra god 87 Makrel 49 - fyldte æg 50 - i olie, Salat med 80 - * tomat, Makrelfyldte æg 50 - Makrel og ost (canapé) 50 - Makrelomelet 33 Marinerede ansjoser 48 - muslinger 52 Marineret tunfisk 49 Medister-kabobs med »barbecue sauce« 61 Medisterpølse, Kartoffelpandekage med 62 - med Creolerbønner 62 - Tetrazini 74 Molbogryde 63 Mongolersuppe 89 Mulligatawny suppe 88 Muslinge chowder 89 Muslinger, Gule ristoppe med rejer og 35 - i paprika-vinsauce 35 - Konserverede 34 - Marinerede 52 Mørdejskage med ananascreme 24 - med frugt i gelé 22 Mål og vægt 17 Nakkekam 64 Nem frugttærte 22 Næringsværdi af konserves 9 Oksekød i egen saft 75 - Sømandsgullash 63 - og champignons i fad 76 Oksetunge med madeirasauce 67 Opbevaring af konserves 12 Ordforklaring 17 Ovnretter 71 Pariserbrød 58 - på en anden måde 58 Pikant paneret forloren skinke med ærter 56 Pizza med ansjoser 73 - med pølser 73 Portionsalat 83 - med sardiner i tomat 81 Portionsdessert med ananas og hindbær 24 Pærer, Flamberede 22 F ærer med chokolade 22 - Nem frugttærte 22 - på makron 22 - Risfløderand 23 - »Spejlæg« 24 Pølser, Bagte kartofler med cocktailpølser 73 - Blandet salatanretning 84 - Bondeomelet 65 - Bønner og 60 - Indbagte 52 - Kartoffelsalat med 84 - Kinesisk ris 61 - med »barbecue sauce« 60 - med ostesauce 61 - Pizza med 73 - ristede med peberrod 59 - Wienerpølser med ris 60 Pølseret, Svensk 61 Reine Clauder, Frugtruller 27 - Nem frugttærte 22 - Risdessert med 26 Ke/'ecocktail 51 Rejer, Gule ristoppe med muslinger og 35 - med mayonnaise 51 - med rå æggeblomme 51 - Rissalat 80 Risdessert med Reine Clauder 26 Risfløderand med pærer i karamel 23 Risotto med æg 42 Risrand med tunfisk 33 Rissalat med rejer 80 Ristede pølser med peberrod 59 Rogn i mayonnaise 51 Russisk pandekage med stikkelsbær 28 Råcreme 20 Salatblanding, Italiensk salat 82 Salater 79 Salat med gaffelbidder 82 - med makrel i olie 80 Saltstænger 87 Sardiner 5° - Gratinerede 51 - i olie, Canapeer med oliven og 50 - med æg 5° - Sardin-tomatsalat 81 - i tomat, Portionsalat med 81 - Sardiner med røræg 51 Saucevarer 67 Savarin med henkogt frugt 20 Selskabsgratin 46 Sildeanretning 48 Skinke, Bondeomelet 65 - gratin med løg og æg 77 - i champignons-karrysauce 64 - Jambalayah 64 - med ananas 65 - med appelsin 64 - med sennepsflødesauce 64 - og spaghetti 66 - og æg sandwichpålæg 52 - Portionsalat 83 - Skinkeruller 77 - Vinter-salatskål 83 Skinkeruller 77 Slikasparges 39 - Aspargesbrød 41 - Asparges Malta 39 - - polonaise 39 - i gele med fyldte æg og ærter i mayonnaise 39 - Kolde 39 - Skinkeruller 77 Smørrebrød (se canapeer) Smørvarmede grønsager 38 »Spejlæg« 24 Spinatbudding 46 - med bacon og champignons 45 - Stuvet 45 Spinalsuppe med pølser 88 - Tarteletter med stuvet spinat og rejer 45 Stegte fiskeboller med stuvet spinat 32 Stegt torskerogn 34 Stikkelsbærhomage 27 - Frugtruller 27 - kompot, Russisk pandekage 28 Stuvede champignons 44 - grønsager 38 Stuvet spinat 45 Suppeasparges 4° - Aspargesbrød 41 - Asparges i smør 4° - Aspargesomelet 40 - Aspargessuppe 88 - Tarteletter med fin aspargesstuvning 4° Supper 85 - på dåse 86 - som sauce 86 - Tilbehør 86 Svensk pølseret 61 Svinekød i egen saft 75 - Molbogryde 63 - i karry 76 Svinetunger 66 Sylte 5 2 Syltede jordbar med flødeost — 25 Sømandsgullash 63 Tarteletter med fin aspargesstuvning 4° - med stuvet spinat og rejer 45 Tomatjuice 54 Tomatsuppe, Kødboller og løg i tomatsauce 59 Torskerogn, Gratineret 72 - i røræg 34 - Rogn i mayonnaise 51 - Stegt 34 Tunfilet naturel, Risrand med tunfisk 33 - Tunfisk å la king 33 - Tunfisk med æbler i remoulade 81 Tunfisk 49 Tunfisk a la king 33 Tunfiskesalat med spaghetti 8i Tunfisk i olie, Marineret runfisk 49 - (se Salat med makrel) 80 Tunfisk i tomat (se Makrelfyldte æg) 50 - Tunfiskesalat med spaghetti 81 Tunfisk, Marineret 49 - med æbler i remoulade 81 Tunge Farseret 66 - i aspic 54 - i lieret sauce med ærter 66 - og bønner med champignons-sauce 77 - og leverpostej på selleribund 53 - Okse- med madeirasauce 67 - Portionsalat 83 Tunger, Svine- 66 Tyttebær, Vendekage 28 Vendekage 25, 28 Vestindisk gullash 68 Vingelé af saft fra henkogt frugt 30 Vinter-salatskål 83 Wienerpølser med ris 60 Ymerrand med henkogt frugt 21 Æblekage, Hollandsk 29 - Klara's 30 Æble-kokostoppe 29 Æbler, Halve på makron 29 Ærter 42 Ærte-rissalat (Midinette) 83 Ærter og bacon 43 - og gulerødder, Vinter-salatskål 83 - Pikant paneret forloren skinke med 56 - Risotto med æg 42 - Rissalat med 54 - Selskabsgratin 46 - Tunge i lieret sauce med 66 | ||
Salat med gaffelbidder
100 g mayonnaise smages til med: udrørt sennep. Blandes med: gaffelbidder, i små stykker (1/8 -dåse) 1 hårdkogt æg, i skiver 2 tomater, i små stykker. | ||