Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Salat hele året | ||
Forfatter: | Mostar, Katinka; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1963 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Arne Frost Hansen | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1964 | ||
Sider: | 64 | ||
Oversætter: | Nielsen, Kay | ||
Stikord: | salat; ernæring; diætetisk; læge; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 10,5 | ||
DIÆTISKE GRUNDREGLER
Til næsten enhver diæt anvender man i vore dage friske grønsager, frugtsafter og fremfor alt salater. Der er mange muligheder for også at anrette salater for patienter på en smuk og indbydende måde, men der er også et par grundregler - rent bortset fra dem lagen eventuelt ordinerer i enkelttilfælde - som det er godt at kende. Det allervigtigste ved enhver diæt er det rigtige indkøb hos en pålidelig grønthandler, som fører varer, der kan stå for enhver kritik. Det samme gælder også den forretning, hvor ingredienserne indkøbes. Spar aldrig på kvaliteten. Den, der skal leve på diæt, får reduceret næring, og bør derfor kun have det allerbedste. Ret Dem nøje efter lægens anvisninger og kast Dem ikke ud i eksperimenter på egen hånd. Enhver diæt, selv den mest enkle, er tidsrøvende og kræver frem for alt en omstilling i Deres tilvante arbejdsrytme. Væn Dem derfor til fra den allerførste dag at holde Dem præcist til opskrifterne og veje ingredienserne nøjagtigt af. En lille diætvægt er uundværlig. Kog helst grønsager og kartofler i en dampgryde, så flest mulige af de værdifulde æggehvidestoffer og mineralsalte bevares. Til råkost bør kun bruges friske, sunde grønsager, og husk, at hverken råkost eller frugtsaft må stå. De skal spises med det samme. I de tilfælde, hvor løg og hvidløg i og for sig er tilladt, men ikke så godt tåles, prøv da med en smule løg- eller hvidløgssaft. Der findes små løgpresser i handelen. Til alle diætsalater bør kun bruges citronsaft og aldrig eddike. Lav marinaderne af yoghurt eller sur fløde, og husk, at man godt kan spare saltet, især hvis man - alt efter årstiden - anvender friske eller tørrede urter. Hvis De anskaffer Dem en bog med opskrifter på diætsalater, så sørg for, at den enten er skrevet eller autoriseret af en læge. | ||
Agurkesalat 28
Aïoli 10 American-Dressing 12 Amerikansk avocados-salat 41 Amerikansk marinade 12 Andalusisk pæresalat 50 Appelsinsalat med oliven 39 Artiskokker à la romana 25 Artiskokbunde-salat 25 Aspargessalat 22 Aspargessalat med fransk trøffelcreme 22 Avocadossalater 40 Avocados med hummersalat 41 Avocados med rejer 41 Avocadossalat med tomater 41 Banansalat 53 Blandet kålsalat 29 Blomkål med aïoli 27 Blomkål med spansk marinade 27 Blomkålssalat i mayonnaise 26 Broget hovedsalat 14 Broget hovedsalat med majs 14 Broget krabbesalat 42 Bøhmisk rødbedesalat 18 Bønnesalat af hestebønner 21 Champignonsalat 24 Champignonsalat med paprikabælge 24 Diætiske grundregler 62 Doktorsalat 39 Dressings 5 Engelsk rødbedesalat 18 Fennikel på græsk maner 20 Fiskesalat 45 Franske croûtons til salat 61 Fransk marinade 6 Fransk ostemarinade 11 Frugtsalat 51 Frugtsalater 49 Frugtsalat med rom-yoghurt 51 Frugtsalat eller hønsesalat med tyttebærmayonnaise 51 Fyldt melon 52 Fyldte rå paprikabælge 55 Fyldte sandwichbrød 59 Fyldte tomater 55 Fyldte æg 56 Garneringer 55 Grapefrugtsalat med rejer 40 Grønne salater 13 Hovedsalat i yoghurt 15 Hovedsalat med krabber 43 Hummersalat 43 Hønsesalat 33 Hønsesalat med æbler 33 Håndrørt mayonnaise 8 Imam Bayalda 59 Ingredienser til marinader 5 Italiensk spinatsalat 17 Julesalat 15 Kalvehjernesalat 33 Kalkunsalat 34 Karsesalat 16 Karibisk marinade 12 Kartoffelsalat 26 Kartoffelsalat med sellericreme 26 Kastanier i mayonnaise 27 Katharinasalat 31 Kommenstænger 60 Krabbesalat med græskar 42 Krabbesalat med melon 42 Kødsalater 32 Kødsalat med urter 35 Majssalat 23 Marinader 5 Mayonnaise 7 Mayonnaise-variationer 9 Mayonnaise med røremaskine 9 Marinerede karotter 58 Melonsalat i rom-yoghurt 52 Melonsalat med Cointreau 52 Melonsalat med tyttebær 53 Muslingesalat 44 Nizzasalat 15 Orientalsk salat 30 Ostesalat med chilisauce 37 Ostesalat med frugter 37 Ostesalat med paprikabælge 37 Ostesalat med pølser 37 Papayasalat 53 Pikant appelsinsalat 39 Pikant marinade til grøn salat 11 Porresalat 17 Pragersalat 32 Princess-Dressing 13 Pæresalat med yoghurt 38 Pølsesalat 32 Rissalater 45 Rissalat med krabber 46 Rissalat med kuller og ingefær 47 Rissalat med skinke 47 Rissalat med tunge 48 Russisk rødbedesalat 18 Rødbedesalat 17 Rødbede-råkostsalat 18 Rå fennikelsalat 20 Rå hvidkålssalat 29 Rå selleri med karry 19 Rå sellerisalat med tunfisk 19 Salade Niçoise à la Larousse 16 Salaterne 13 Salat af grønne bønner 20 Salater af grønsager 13 Salat af hvide bønner 21 Salat af kogte ærter 22 Salat af kogt selleri 19 Salat af rå champignons 24 Salat af rå spinat 16 Salat af rå ærter 21 Salatbrød 59 Salatplatter om vinteren 56 Salattallerkener 54 Serbisk kaviar 58 Sildesalat 44 Skandinavisk sildesalat 45 Skinkesalat 32 Spansk rissalat 46 Special-Dressing 13 Specialmarinader 11 Special- og fiskesalater 35 Swiss-Dressing 13 Syltede auberginer 57 Syltede salater 57 Sød appelsinsalat 50 Tomatsalat 23 Tomatsalat med fransk ostemarinade 23 Tomatsalat med melon 23 Tungesalat 34 Trøffelsalat Rossini 40 Varm rødkålssalat 28 Varmt hvidløgsbrød 61 Waldorfsalat 38 Waldorfsalat med rosiner 38 Æblesalat med ost 35 Æblesalat med tyttebær 36 Æg a la romana 56 Æg med tunfisk 57 | ||
Doktorsalat
200 g mager skinke, skåret i terninger, 100-150 g rå fintrevet selleri, 1 uskrællet, rødt æble, skåret i terninger, 1 spiseskefuld frisk reven peberrod, 1-2 spiseskefulde små ananassnitter, 1 kop mayonnaise, citronsaft, eventuelt lidt Worcester-eller sød chilisauce. Bland ingredienserne i mayonnaisen og smag den til med et skud Worcestersauce, chilisauce eller en smule citronsaft og server salaten straks. Den smager lige godt til ristet brød, crackers eller knækbrød. Som en lukullisk præget afveksling kan yderligere tilsættes 200 g jomfruhummerhaler eller rejer, enten i dåse eller dybfrost. | ||