Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Sæson-Middage af Grøntsager | ||
Forfatter: | Regner Andersen, Elna; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1943 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | Sæson-Middage af Grøntsager. Raakost og varme Retter | ||
Genudgivelsesår: | 1948 | ||
Sider: | 73 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | råkost; salat; nordisk reformkost; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3 | ||
Disse Retter, saavel Raakost-Salater som Supper og varme Anretninger, kommer
som et Supplement til min Bog „Nordisk Reformkost", der udkom 1940 og er formet som en Lærebog i moderne Madlavning, med baade Teori og praktiske Opskrifter. Det er en uundværlig Bog for den Husmoder, der vil følge med Tiden. I mange Hjem er nu „Reformkosten" indført. Det er særlig fra disse Hjem, Opfordringen er kommet til at udgive en Opskrifts-Bog med flere og nye Retter efter den samme praktiske og hurtige Fremstillingsmetode, som har vist sig at være baade økonomisk og i høj Grad sundhedsbefordrende for alle Familiens Medlemmer. Utallige Mennesker har baade fortalt og skrevet til mig, at gennem Kostforandringen har de opnaaet forbavsende Helbredelse af mange Besværligheder, saasom Stofskiftesygdomme (Gigt, højt Blodtryk m. m.) samt Mave- og Tarmlidelser. Fra mine Kursus i „Reformkost" har jeg Erfaring for, at „Mændene" synes om Retterne, fordi de er velsmagende, krydrede og appetitvækkende at se paa, og de forlanger at faa dem igen. Udvandede og fantasiløse Grøntsags-Retter bliver man træt af. Opskrifterne er udarbejdet efter den verdenskendte svensktyske Ernæringsfysiolog Dr. Ragner Bergs Ernæringslære. Atter andre Retter er fra den berømte Dr. med. Bircher-Benners Sanatorium „Lebendige Kraft" i Zürich. Krydderurterne — fra vore egne Haver — der er anvendte i Retterne, fortjener en Renæssance, de indeholder æterisk Olie og Duftstoffer, som selv i smaa Portioner anvendt i vor daglige Kost udøver en overordentlig gavnlig Indflydelse paa Nerver og Kirtler og tillige en forebyggende Evne over for mange Sygdomme. Det italienske og franske Køkken forstaar anderledes at anvende Naturens sunde Krydderurter, det kan faktisk takke den intelligente Anvendelse af Urternes Aromastoffer for dets Verdensberømmelse. Appetitløshed kan ofte ophæves ved, at Krydderplanterne ligefrem erstatter manglende Stoffer, som Organismen hungrer efter. Retterne er faktisk „Køderstatnings-Retter". De er baade nærende og mættende, saa man efterhaanden kan lade Kødet forsvinde fra Spisesedlen. Det er ogsaa efter mange Husmødres Ønske, at Bogen er inddelt i „Mad efter Aarstiderne", saaledes at man straks er sikker paa, at Produkterne forefindes. Afsnittene „Nedlægning af Surkaal", „Betydningen af Løg som Sundhedskilde" og „Hjemme- og Skolebarnets Kost" samt „Morgen-, Frokost- og Middagsretter uden Gas" mener jeg kan have Hjemmenes Interesse i Tider som disse. Det er mit Haab, at danske Husmødre, som har gjort Erfaringer med „Den nye Mad af Grøntsager" vil anbefale Bogen til andre, saa „Nordisk Reformkost" kan trænge ind i alle Hjem, til Gavn for den enkelte og for den almindelige Folkesundhed. Genuavej 27, København S. Elna Regner Andersen. | ||
Forord 5
ForaarsRaakostSalater 7 Kørvelsalat 7 Spinatsalat 7 Spinatsalat med Brændenælder 8 Løvetandssalat 8 Mayonnaise uden Olie 8 Jordskoksalat med Gulerødder 8 Julesalat 8 Rødbedesalat m Peberrod 8 Rødbedesalat som Sildesalat 8 Grøn Salat 9 Kaalrabisalat 9 Supper 9 ForaarssSupper 10 Gemyse-Sparesuppe 10 Milde Supper for svage Maver 10 Havresuppe 10 Bygsuppe 10 Diæt-Brødsuppe 10 Brødsuppe 11 Enkel Brødsuppe 11 Suppe af en Rest Havregrød 11 Foraarssuppe' 11 Spinatsuppe____< 11 Bønnesuppe 12 Ærtesuppe 12 Suppe med hjemmelavet Makaroni 12 Suppe med Osteboller og Krydderurter 13 Kartoffelsuppe med Rasp 13 Champignonsuppe til Festmiddag 13 Løgsuppe å la Hanish 13 Brændenældesuppe 14 Suppe med Salat og Radiser 14 Varme Retter af Foraarets Grøntsager 14 Dampet Spinat 1 14 Dampet Spinat 2 15 Kartoffelboller med Spinat 15 Kartofler med Æbler____ 15 Kartoffelrand med damp-stegte Grøntsager 15 Frikadeller af Kartofler og ristede Havregryn 16 Selleri som Bøf 16 Grøntsager som Frikassé 16 Panerede Pastinakker 16 Gulerodsrand 16 Kartoffelkroketter 16 Rødbeder som Karbonade 17 Gratin uden Smør 17 Hvide Bønner med grøn Salat 17 Dampet Gemyseret 17 Brød-Oste-Budding 17 Spaghettiret med Krydderurter 18 Dampede Asparges 18 Bønne-Kroketter 18 Sommer*RaakostsSalater 18 Salathoved-Ret 19 Gulerod-Grønærte-Salat 19 Spidskaal med Tomater 19 Fyldte Tomater 19 Blomkaal-Salat med Sommeræbler 20 Agurkesalat 20 Agurker med Tomater 20 Blandet Asparges-Salat 20 Tomatskiver med Blom- kaal 20 Radisesalat med Spinat 20 Snittebønne-Salat 20 SommersSupper 21 Salatsuppe 21 Tomatsuppe 21 Spinatsuppe 21 Gulerod-Grønærtesuppe 21 Majskolbesuppe 21 Kartoffelsuppe med Løvstikkeurt 22 Blomkaalssuppe 22 Suppe med Trøfler 22 Kørvelsuppe 23 Varme SommersRetter til Middag og Frokost 23 Blomkaal, helstegt 23 Blomkaals-Kroketter 23 Blomkaal-Kartoffelgratin 23 Asparges-Budding 24 Spinat-Frikadeller 24 Soufflé med grønne Bønner 24 Tomat-Kroketter 24 Fyldte Tomater 24 Tomat-Kartoffelomelet 25 Fyldte Kartofler 25 Grønne Snittebønner med Krydderurter 25 Grønne Ærter med Gule- rodsfrynser 25 Kogte Majskolber 26 Agurker med Champig- nonsfars 26 Gulerodsrand med Grøn-ærter og Kartoffelmos 26 Sommer-Ragout i Postejer 26 Omelet med Krydderurter 27 Svampe-Karbonader 27 Svampe-Omelet 27 EfteraarssRaasalater og Halvraasalater 27 Sellerisalat med Æble 28 Tomater med Selleri og Løg 28 Hvidkaal-Kørvel-Salat 28 Rødbede-Æble-Salat 28 Dannebrog-Salat 28 Italiensk Salat, færdigkøbt 29 Lyserød Urtesalat 29 Hverdagssalat 29 Tomater med Røræg og Ærter 29 Gelé med Grøntsager 29 Efteraarss Supper 30 Brun Suppe med Porre-ringe 30 Sellerisuppe 30 Grøn Bønnesuppe 30 Kaalsuppe med Kartofler 30 Fransk Gemysesuppe 31 Grøn Urtesuppe 31 Rødbedesuppe 31 Brødboller 31 Tomatsuppe 32 Varme EfteraarssRetter til Frokost og Middag 32 Gulerod og Makaronibudding 32 Græskarringe med Bønnefars 32 Crebinetter af raa, revne Kartofler 32 Blomkaal-Kroketter 33 Grøntsager som Ragout 33 Porre-Æggeret 33 Spinat i ildfast Fad m Æg 33 Kantarel-Kroketter 33 Champignons med Makaroni 34 Rørhat som Bøf 34 Champignons paa Crou- toner 34 Agurkeret 34 Irish Stew 35 Artiskokker med hollandsk Sauce 35 Artiskokker med Flødeskum-Sauce 35 Vinter RaakostsSalater 35 Julesalat med Karse 36 Julesalat med Gulerod og Løg 36 Hvidkaal-Rødbedesalat 36 Persillerod-Æblesalat 36 Rødkaal med Æble 36 Stangselleri med Flødeost 36 Hvidkaal-Grønkaal-Salat 36 Jordskoksalat med Rødkaal 37 Sellerisalat i Mayonnaise 37 Skorzonerrod-Salat med Rosenkaal 37 Ræddike-Salat 37 Sort Ræddike-Salat 37 Vinter« Supper 37 Grønkaals-Suppe 37 Sellerisuppe 38 Hvidkaals-Suppe 38 Skorzonerrods-Suppe 38 Tomatsuppe med Makaroni 38 Porre-Suppe 38 Kartoffelsuppe med Krydderurter 38 Hvid Bønne-Suppe 39 Brun Bønne-Suppe 39 Vinter-Gemyse-Suppe 39 Funkis-Suppe 39 Rosenkaal-Suppe 39 Russisk Rødbedesuppe 39 Varme VintersRetter til Frokost og Middag 39 Blomkaal i Gasbageform med Ostesauce 39 Rundstykker med Æg og Spinat 40 Selleri-Spinatret 40 Smaa Pandekager med Champignons 40 Kartoffelmos med Spinat og Gulerødder 40 Kaaldolmerm Gemysefars 40 Kartoffelmos med Æbler og Løg 40 Grønkaalsrand 41 Kartofler med Selleri 41 Hvidkaals-Kroketter 41 Dampet Grønkaal 41 Kartoffel-Soufflé med Rosenkaal 41 Kartoffelboller af raa og kogte Kartofler 41 Panerede Rødbeder 42 Italiensk „Sugo" med Æg 42 Kartoffelpandekage med Løg 42 Gulerodsrand med Kartofler og Persillesauce 42 Paneret Blomkaal 43 Urtefrikadeller 43 Fyldt Kaalrabi 43 Fyldte Sellerier 43 Paneret Kaalrabi 43 Indbagt Rosenkaal 43 Rødbeder med Kartoffelsalat 43 Kartofler med Ostesauce 44 Saucer til Reformkosts Middage 44 Gemysesauce 44 Tomatsauce 1 45 Tomatsauce 2 45 Tomatsauce 3 45 Brun Melsauce 45 Béchamelsauce 45 Karrysauce 45 Peberrodssauce 45 Svampesauce 45 Kaperssauce 46 Hvid Mælkesauce 46 Nedlægning af Surkaal 46 Tilberedning af Surkaal 49 Saftfri Surkaal 49 Surkaalbudding 50 Surkaalgratin 50 Surkaal dampet i Smør 50 Hjemmelavet Ost 50 Redskaber 51 Tillavning af Mælken 51 Ostens Fremstilling 51 Servering og Konsumering 53 Løg som Sundhedskilde 53 Hakket Løg med Æbler 55 Saft af Løg 55 Løgsuppe 55 Mayonnaise uden Olie med Løg og Kartofler 55 Stimulerende Natmad 55 Hvad skal vi give vore Børn at spise i en Kris setid? 56 Morgengrød af knuste Havregryn 57 Skolemaden 58 Hjemkommen fra Skolen 58 Middagen 58 Syltetøj og Saft 58 Kartoffelkoteletter som varm Ret eller Paalæg 59 Bøf af Rødbeder 59 Raa Æblekage med falsk Piskefløde 59 »Kan Raakosten klare Gasregningen ? « 60 Morgen, Frokost og Middag uden Gas 65 Musliretter 65 Ukogt Havregrød 66 Frokost 66 Drikke 66 Billig og sund Ost 66 M iddag (For- og Efterretter) 66 Desserter 67 Styrkedrik 67 Spiseplan for en Uges Middage 68 | ||
Rørhat som Bøf. Svampen renses, hakkes og vrides i et Stykke, saa Vandet driver
af. Hakket Løg svitses i en Gryde. Svampene gennemkoges heri og blandes med lige saa meget Brødkrumme, udblødt i Mælk og males gennem Maskinen. 2 Æg tilsættes. Krydres efter Smag. Formes og steges i Smør. Serveres med brunede Løg. | ||