Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Frugt- og grønsagsbogen 400 opskrifter på forskellige grønsags-, kød- og fiskeretter | ||
Forfatter: | Anonym; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1950 | ||
Udgivelsessted: | Århus | ||
Forlag: | Gartnernes salgsforenings husmoderservice | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 134 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | grøntsager; frugt; ernæring; reklame; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Århus | ||
Pris i kr: | |||
Hvorfor skal vi spise mange grønsager?
Der er ingen tvivl om, at danskerne spiser alt for få grønsager. Vi burde lære at anvende grønsager i den daglige kost, i en meget større udstrækning end vi gør nu. Men hvad opnår vi egentlig ved det? Herved kan vi få rigeligt med vitaminer og mineralsalte (kalk, fosfor og jern), som vi ofte får for lidt af i den daglige kost her i landet. Om vinteren og i det tidlige forår får vi ofte for lidt A-vitamin, men dette skulle nemt kunne forhindres, hvis vi anvendte flere grønsager. Ganske vist findes A-vitaminet ikke færdigdannet i grønsager, men mange af dem indeholder karotin, et stof der i leveren omdannes til A-vitamin. Særlig meget karotin findes i gulerødder, hvis farve netop viser, at det rødgule stof findes. Alle grønne og stærkt farvede plantedele indeholder også meget karotin. Ved at anvende disse grønsager kan vi altså modvirke mangel på A-vitamin. Dette vitamin har betydning for visse af øjets funktioner, og indvirker desuden i høj grad på vor evne til at overvinde forskellige infektionssygdomme, f. eks. forkølelse. Et andet vitamin, som også har betydning for vor modstandskraft mod sygdomme er C-vitatninet. Dette findes også i store mængder i grønsager, hvilket er endnu en grund til, at vi skal bruge flere grønsager. C-vitaminet virker beskyttende overfor skørbug, en sygdom, der tidligere var ret almindelig. Mildere tilfælde af skørbug er meget udbredt herhjemme, navnlig i forårsmånederne. Dette viser sig ved træthed og blødninger i tandkødet. Vor kost mangler også ofte mineralsalte. Det er meget almindeligt, at vi får for lidt jern. Får man for lidt jern i føden, opstår blodmangel, for jern er nødvendigt, for at vi kan danne farvestoffet i blodet. Jernmangel viser sig ved bleghed og træthed, og desuden kan som symptom på jernmangel angives ujævne og skøre negle, der let brækker. Da mange af de fødemidler vi anvender til daglig er jernfattige, gælder det om, at lægge særlig vægt på fødemidler, som indeholder dette stof. Grønsager, navnlig grønne grønsager, såsom grønkål, spinat, kørvel m. fl. giver os meget jern. Dels findes der meget jern i de grønne blade, og dels kan det let optages i organismen. Der findes også mange andre stoffer i grønsager, som vi kan have nytte af, f. eks, træstoffet, cellulose og de forskellige syrer i frugterne, som bidrager til at holde fordøjelsen i orden. Ved at anvende grønsager får vi altså rigeligt med vitaminer og salte, uden at tilføre alt for mange kalorie givende stoffer (fedt, æggehvide og kulhydrat), der skal forbrændes i organismen. Det har nemlig stor betydning, at de sidstnævnte stoffer ikke gives i overflod, da det vil tilføre flere kalorier end vi behøver, så at overskuddet aflejres som fedtt Da dette hverken kan siges at være nyttigt eller særlig tiltalende, kan det mange gange være en fordel at spise fødemidler, som giver rigeligt med vitaminer og salte og samtidig en ringe mængde kalorier. Frem for alt, hvor der er tale om en afmagringskur, har grønsager jo sin store betydning. De hidtil anførte grunde til, at vi bør bruge flere grønsager, skyldes deres fordele rent ernæringsmæssigt set. Men der findes mange andre gode egenskaber ved grønsager, som kan motivere en større anvendelse af dem, f. eks. deres friske smag og udseende, som gør at grønsagsretter virker oplivende og således har stor kulinarisk værdi. Dette afhænger dog i høj grad af, hvorledes grønsagerne tilberedes og serveres, og denne lille grønsagsbog har til hensigt at give råd i dette henseende. Den vil vise, hvorledes grønsager kan blive et ikke alene værdifuldt tilskud til føden, men også et festligt og appetitvækkende tilskud i vor ellers ganske ensformige kostplan. | ||
Hvorfor skal vi spise mange grønsager: 7
Indkøb af grønsager 9 Rensning af grønsager Kogning af grønsager 12 Kogetid for grønsager Mål og vægt I5 Grønsagssupper 16 Frugtsupper 2 7 Råkostsalater 31 Salater af kogte grønsager 41 Kødretter med grønsager 45 Farsretter med grønsager 55 Fiskeretter med grønsager 61 Grønsagsretter, vegetariske 79 Tomatretter Kartoffelretter 95 Frokostretter Saucer Læskende drikke ZI3 Desserter TI7 Forslag til middagsplan 126 Forslag til frokoster 128 Sæsontabel for frugt og grønsager 129 Tabel for næringsindholdet i grønsager 13° Register I32 Afbagning 106 Agurkesalat I 35 Agurkesalat II 35 Agurkesalat i mayonnaise 35 Agurker, stuvede 81 Alfabetisk tabel over frugt og grønsagers næringsindhold 130, 131 Amerikansk frugtsalat 38 Amerikansk kartoffelgratin 97 Amerikansk salat 38 Amagergryde 47 Amager-kotelet 48 Amagersuppe 20 Appelsinsalat I 39 Appelsinsalat II 39 Appelsinsandwich 39 Artiskokbunde med champignons 82 Artiskokbunde med spinat 82 Aspargesbudding 80 Aspargesgratin 80 Asparges, gratinerede 81 Asparges i røræg 81 Asparges i æggestand 81 Asparges m mousselin-sauce 81 Asparges og grønærter i gelé 102 Asparges-omelet 81 Aspargessalat 42 Aspargessauce 108 Aspargessuppe 19 Aubergines, gratinerede 82 Aubergines, stegte 82 Baccalao 65 Bagte kartofler 96 Bearnaisesauce 109 Bearnaisesauce, kold 109 Bechamelsauce 107 Berlinerpostejer 103 Blåbærsuppe 29 Blandet frugtdrik 115 Blegselleri 34 Blegsellerisalat 34 Blomkål, gratinerede 82 Blomkålsgratin 82 Blomkålsbudding 82 Blomkålskarbonader 82 Blomkål i mayonnaise 83 Blomkål i mayonnaise m fyldte tomater 103 Blomkål i skaller 83 Blomkål i æggestand 84 Blomkål m fiskefilet'er 71 Blomkål m fiskefilet'er og hollandaisesauce 104 Blomkål m krebsesauce 74 Blomkål m pocherede æg 83 Blomkål m rejesauce 104 Blomkål med ris og tomater 83 Blomkål med røræg 84 Blomkålspuré 83 Blomkålsret, kold 83 Blomkålsrouletter 82 Blomkålssalat 36 Blomkålssalat i mayonnaise 36 Blomkål, stuvet 83 Blomkålssuppe 19 Blommepie 125 Blommesuppe 29 Boller i sellerisauce 57 Bondepige med slør 119 Brasede kartofler 96 Brunede kartofler 96 Brunkål med flæsk 48 Brun sauce 108 Brun urtefrikassé 52 Bøf å la Nelson 48 Bønner m revet ost 84 Champignons m nyrer 103 Champignons, ristede 84 Champignonssauce 108 Champignons, stuvede I 84 Champignons, stuvede II 84 Champignonssuppe 20 Citronsuppe 30 Cremesauce, kogt 111 Cremesauce, rå 111 Dildsauce 107 Efterårssalat 38 Endiviesalat 34 Fars af kalvesvinekød 56 Fars af okse- og svinekød 56 Fanø-hvidkål 47 Farserede gulerødder 59 Farserede løg 59 Farserede peberhylstre 59 Farserede peberhylstre 77 Farseret pighvarre 72 Farserede porrer 59 Farserede rosenkål 59 Farserede selleri 59 Farserede tomater 59 Farserede tomater 77 Farseret blomkål 58 Fiskeboller i skarp sauce 75 Fiskeboller i tomatsauce 75 Fiskebudding med champignons og rejer 76 Fiskefilet'er, kolde med marinerede grønsager 71 Fiskefilet'er m bønner 70 Fiskefilet'er med grønærter 70 Fiskefilets murat 69 Fiskefrikassé 71 Fiskegratin m rosenkål 73 Fiskefrikadeller m stuvet spinat 74 Fiske-karry 64 Fiskekroketter med grønærter 72 Fiskelagkage m spinat og tomater 77 Fiskerand med blomkål 75 Fiskerand med filet'er og urter 75 Fiskesalat 44 Fiskesuppe 23 Fisketimbale 76 Fisketimbaler med asparges og rejer 76 Fisk i det grønne 73 Flæsk med grønsager 46 Flødepeberrod 109 Forårssuppe 19 Forslag til frokoster 128 Forslag til middagsplan om sommeren 126 Forslag til middagsplan om vinteren 127 Franske kartofler 96 Franske ærter m dild 90 Fransk løgsuppe 20 Frikadeller med krydret kål 57 Frugtsalat I (med sukkerlage) 39 Frugtsalat II (med flødeskum) 39 Frugtsalat III (med mayonnaise) 39 Frugtsauce m Frugt-æggedrik 114 Fuglereder 96 Fyldt hvidkål 58 Fyldte kartofler 97 Fyldte makrel 67 Fyldte tomater 93 Gratinerede filet'er med spinat 74 Gratinerede porrer med skinke 103 Grossererens livret 104 Grønkålsrand med brunede gulerødder 84 Grønkålssalat 37 Grønkålssuppe 22 Grønlangkål 84 Grønsager i gelé 102 Grønsagskroketter 9° Grønsagssalat 43 Grønærtesuppe 20 Gulerodskrystader 85 Gulerodspuré 85 Gulerodsrand I med stuvet rosenkål 85 Gulerodsrand II 85 Gulerodssalat I 36 Gulerodssalat II 36 Gulerodssuppe 21 Gulerodssuppe 25 Gullasch 49 Gulerødder, brunede 85 Gulerødder i beignets- dejg 85 Gulerødder, stuvede 86 Håndmål 15 Herresalat 37 Hindbær-drik 115 Hindbærfromage 125 Hindbærkage 125 Hindbær m flødeskum 125 Hindbær-punch 114 Hindbærsuppe, kold 29 Hollandsk biksemad I 49 Hollandsk biksemad II 49 Hornfisk m grønsager 73 Hovedsalat I 33 Hovedsalat II 34 Hummersalat 44 Hvidkålsgratin 86 Hvidkålssalat 37 Hvidkålsalat med grøn salat 37 Hvidkålssuppe 22 Hvidkålssuppe, brun 23 Hvidkål, stuvet 86 Hybensuppe 29 Hyldebærsuppe 28 Indbagte æbler 120 Indbagt kål 58 Indisk dessert 119 Irsk stuvning 46 Is-te 115 Italiensk salat 42 Jordbærbowle 114 Jordbær-drik 115 Jordbærfromage 125 Jordbærkage 125 Jordbærkoldskål 3° Jordbær m flødeskum 125 Jordbær-punch 114 Jordbær-æggedrik 114 Jordskokrand 86 Jordskoks'uppe 24 Julesalat I 34 Julesalat II 34 Julesalat i fad 86 Juliennesuppe 18 Kåldolmer 58 Kålrouletter 58 Kalvebryst, farseret 51 Kalvebryst med urter 50 Kalvefrikassé 50 Kalvekød med asparges 50 Kalv i kål 51 Kanelæbler 120 Karrykål 47 Karrysalat m selleri 35 Kartoffelbudding med grønsager 98 Kartoffelfrikadeller 99 Kartoffelkrystader 98 Kartoffelmos 98 Kartoffelmosrand 99 Kartoffelmos som pynt på fad 99 Kartoffelrand med champignons 97 Kartoffelroser 98 Kartoffelrouletter 98 Kartoffelsalat, kold 44 Kartoffelsalat m; porrer 44 Kartoffelsalat m æg 44 Kartoffelsalat, pikant 44 Kartoffelsalat, varm 44 Kartofler, stuvede I 99 Kartofler, stuvede II 99 Kartofler, tomater, løg og ost 97 Kartoffelsoufflé 97 Kartoffelsuppe 21 Kartoffelsuppe med tomater 25 Kirsebær-drik 115 Kirsebær-punch 114 Kirsebærsuppe 29 Klipfiskefrikadeller m grønsager 66 Klipfisk m gulerødder 65 Klipfisk med tomater 65 Klipfisk med urter 65 Klipfisk med ærter 65 Klipfiskesalat 44 Kogetid og behandling af grønsager 14 Kogetid og behandling af grønsager 15 Kold sauce til grønsager 109 Koteleter med løg og tomat 47 Kråsesuppe, vegetarisk 21 Krydret kål 47 Krydret stikkelsbærdessert 123 Krystader m asparges, ærter og fiskeboller 76 Kød i ris og karry 49 Kødgratin m grønsager 53 Kød med æbler og blommer 51 Kødrand m grønærter og gulerødder 57 Kødtimbale 57 Kørvelsauce no Kørvelsuppe 19 Lam i kål 52 Lammefrikassé 51 Legering 106 Lever i tomat 103 Lever m champignons og tomat 53 Lever med spinat 53 »Lykkesvampe« med spinat 103 Lys sauce 106 Løg, glaserede 86 Løgsauce 107 Løg, sprøde 86 Maj-drik 115 Majskolber 86 Majs, stuvede 87 Makrelfrikassé 68 Makrel m flødepeber- rodssauce 67 Makrel på persilleunderlag 67 Marencepærer 124 Marinader og salatsaucer 33 Maskintorsk 63 Mayonnaise 110 Mussli 36 Mælkesauce 107 Meljævning 106 Melon-drik 115 Möusselinesauce 109 Nøddesalat 38 Orientalske kødboller 60 Ovnstegt torsk 62 Paneret torsk med grønsager 63 Pastinakker, stegte 87 Pastinaksalat 43 Peberrodssalat 36 Peberrodssalat m æbler 36 Peberrodssauce 108 Peberrodssmør 110 Persillekartofler 96 Persillesauce 107 Persillesmør 110 Pickles af hvidkål 104 Picklessauce 108 Pighvarre med aubergines 71 Porregratin 87 Porrer, gratinerede 87 Porrer, stuvede 87 Porresuppe 24 Pæreris 124 Pærer i karamel 124 Pærer med brombær 124 Rå gulerodssalat med peberrodssalat 36 Råkostsalat 35 Rabarberfromage I 122 Rabarberfromage II 122 Rabarberkage 121 Rabarbermarengs 121 Rabarberpie 122 Rabarbersoufflé 122 Rabarbersuppe 28 Rabarbertrifli 122 Radisesalat | 36 Remouladesauce 110 Rosenkålsbudding 87 Rosenkålsgratin 87 Rosenkålsomelet 88 Rosenkål, stuvet 88 Rosenkålssalat 37 Rosenkålssuppe I 20 Rosenkålssuppe II 20 Rødbedebøf 88 Rødbede- og æblemos 88 Rødbeder m bechamel,- sauce 88 Rødbedesalat I 43 Rødbedesalat II 43 Rødkål 88 Rødkålssalat 37 Rødspættefilet'er i aspargessauce 68 Rødspættefilet'er med champignons 69 Rødspættefilet'er med tomater 69 Rødspættefilet'er med ærter og artiskokker 69 Røget makrel m spinat 68 Salat med rå champignons 37 Sauce hollandaise 108 Sauce til grøntretter 109 Selleri-appelsinsalat 42 Selleribund m ostesauce 89 Selleribøf 89 Sellerikoteletter 89 Selleri m brødfars 89 Sellerisalat med tunge 43 Sellerirand 88 Sellerisalat 42 Sellerisalat, rå 34 Sellerisauce 107 Sellerisuppe 22 Sellerisuppe 25 Selleri-æblesalat 34 Selleriæg 104 Sildefrikassé 66 Sild med æbler og løg 66 Skinkeret med nye grønsager 52 Skorzonnerrødder, panerede 89 Skysauce med tomat 108 Smørbolle 106 Snurrelabskovs 52 Solbær-drik 115 Solbærsuppe med brødboller 29 Sommer-drik 115 Sommerfisk 67 Sommersalat 37 Sommersuppe 21 Sorte gryde 48 Souffléfars 57 Spanske peber med ristede champignons 87 Spinatfiskefars med blomkål 77 Spinat, flødestuvet 89 Spinatrand 89 Spinatsalat 37 Spinatsauce 107 Spinatsuppe 19 Sprøjtede fiskefilet'er m grønsager 104 Stegt ål med haricots verts 68 Stegte fiskefilet'er med grønlangkål 70 Stegte sild med løg og tomater 66 Stegte sild m ærtemos og karotter 66 Stikkelsbærgelérand 124 Stikkelsbærkage I 123 Stikkelsbærkage II 123 Stikkelsbærmarengs 123 Stikkelsbærpie 123 Stikkelsbærsauce in Stikkelsbærsuppe 30 Stikkelsbærtrifli 123 Svinerygsuppe 23 Sæsontabel for frugt og grønsager 129 Sødsuppe 3° Tartarsauce no Tartarsmør no Tilsløret fisk 72 Tivolisalat 43 Tomat-agurkesalat 35 Tomatbøf 90 Tomat-drik 115 Tomat, peber og løg 35 Tomatsalat 35 Tomatsauce I 107 Tomatsauce II 107 Tomatsauce III 107 Tomat-sellerisalat 35 Tomatsmør 110 Tomatsuppe I 22 Tomatsuppe II 22 Tomat-æggerand 102 Tomater m asparges 92 Tomater m blomkål 93 Tomater med agurkesalat 92 Tomater med champignons 93 Tomater med italiensk salat 92 Tomater med peberrodssalat 92 Tomater med rå æggeblommer 92 Tomater med selleri-nøddesalat 92 Tomatæggestand med stuvet spinat 93 Tomater m fiskesalat 92 Tomater m karryrøræg 93 Tomatsuppe m mælk 25 Tomater m pocherede æg 93 Tomater m rejesalat 92 Tomater m spagetti 102 Toppington 57 Torsk i fad 62 Torsk i det grønne 63 Torsk med porrer 64 Torsk med selleri 63 Torsk med spinat 64 Torsk på fransk manér 64 Torsk stegt som bøf 63 Tunfiskebøf 73 Tærte med frugter 125 Urtefrikadeller 90 Urtefrikassé 52 Vanillecreme 111 Vestindisk gullasch 50 Vintersalat 37 Vol-au-vant m filet'er og champignons 74 Waldorfsalat 38 Æblebudding 120 Æblecharlotte 120 Æbleflæsk 53 Æblekage I 118 Æblekage II 118 Æblekranse 119 Æblemarengs 118 Æblemost 115 Æblekage m mandler 118 Æbler med smør 120 Æblepie I 121 Æblepie II 121 Æblepindsvin 119 Ærtesalat 43 Æblesne 119 Æblesoufflé 121 Æblesuppe 28 Ærte-gulerodsgratin 90 Ærter, stuvede 90 | ||
Marinader og salatsaucer.
1. Saft af 1 citron, 1 spsk. sukker eller honning, 2 spsk. vand. 2. Piskefløde med citronsaft og sukker. 3. Flødeskum med citronsaft og sukker. 4. 1 dl tyk kærnemælk eller sur fløde, 1 spsk. citronsaft, l/2 spsk. sukker, 1 æggeblomme. Æggeblommen røres med sukkeret, tilsættes derefter kærnemælk og smages til med citronsaften. 5. 1 æggeblomme, 1 spsk. olie, 2 spsk. fløde, salt, peber, revet løg. Æggeblommen røres godt med olien, tilsættes krydderier og fløde. 6. 1 del estragoneddike, 4 dele olie, fransk sennep, salt og peber. Hertil kan desuden sættes revet løg, tomatketchup, engelsk sauce, alt efter salatens art. 7. 4 spsk. olie, 2 spsk. citronsaft, 1 tsk. sukker, salt, peber, evt. sennep. 8. Mayonnaise, se opskrift side 110. 9. Halvmayonnaise. 1 portion mayonnaise, 25 g margarine, 30 g mel, 2 1/2—3 dl vand eller suppe. En afbagning laves, afkøles under omrøring og blandes i en portion mayonnaise. 10. Lieret sauce. 2 spsk. margarine, 2 spsk. mel, 21/2 dl vand, 1 tsk. tør sennep, 1/2 tsk. salt, 1 tsk. sukker, saft af 1 citron, 2 æggeblommer. Margarine og mel afbages, irøres vand og krydderier. Saucen koges nogle min., lieres med de piskede æggeblommer. Kan opbevares nogen tid på et koldt sted og kan ved anvendelsen tilsættes lidt fløde, så den er passende i tykkelse. 2 hårdkogte æggeblommer, 4 spsk. olie, 2 spsk. asieeddike, 2 spsk. vand, 1 knsp. salt, 1 knsp. paprika. Æggeblommerne passeres gennem en sigte. Olien tilsættes dråbevis. Eddike, vand og krydderier blandes hermed. | ||