Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Diætmad | ||
Forfatter: | Anonym; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1956 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Kvindens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 35 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | kur; hollywood; diæt; fedme; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 4,5 | ||
Diætmad til syge og sunde
Det er vist ikke få husmødre, som i deres familie har én, som særligt har brug for deres omsorg. Her tænker vi ikke på egentlig sygdom, men på mennesker, der - skønt de er fuldt ud arbejdsdygtige - alligevel har en eller anden svaghed, de må tage hensyn til. Af lægen har man fået foreskrevet en skånekost, som styrker det angrebne organ og beskytter det mod overanstrengelse, og nu er det husmoderens sag at sørge for denne særlige kost med den fornødne omhu. Hun tager selvfølgelig gerne dette ekstraarbejde på sig, men mangler tit den fornødne indsigt - og mulighed for at skaffe sig den. Fra lægen har hun i store træk fået at vide, hvordan hun skal forholde sig, men tid til at oplyse om enkeltheder har en læge ikke. Her skulle dette hæfte- kunne hjælpe, idet det giver opskrifter på diætmad inden for forskellige sygdomsgrupper. Men det er ikke nogen lægebog, ud fra hvilken man på egen hånd kan kurere på sig selv. Hæftet er kun tænkt som en støtte for husmoderen, idet hun stadig må holde sig lægens forskrifter for øje. Derfor er der også i forordene til de enkelte kapitler kun sagt så meget, som det er nødvendigt for at gøre husmoderen klar over sammenhængen mellem den pågældende sygdom og den foreskrevne diæt. Det er jo ikke sådan, at der findes én eneste diæt, der kan kurere alle hjertesygdomme, en anden, der er saliggørende for mavelidelser o. s. v. Der findes mange forskellige hjerte- eller mavesygdomme, og der findes forbindelser af flere sygdomme, som kræver en ganske speciel kost. Én syg kan tåle, hvad en anden absolut må undgå. Derfor kan en ikke-fag-mand ikke på egen hånd afgøre, hvad der er det rigtige, men må absolut lytte efter en læges råd. Men er husmoderen så først blevet klar over grundreglerne for ernæringen ved den specielle sygdom, hendes patient lider af, vil tillavningen ikke mere volde hende besvær, og hun vil kunne sammensætte en rigtigt varieret kost, der indeholder de nødvendige vitaminer, mineraler, salte etc. Hovedsagen er, at patienten får let fordøjelig mad. I de fleste sygdomstilfælde lægges hovedvægten på havre-, sago- og mannagryn, ris, makaroni, mælk, ristet franskbrød samt godt pisket kartoffelmos. Æg bruges også, men ikke i helt så stor udstrækning som tidligere. Frugt og grøntsager må gives så tidligt som muligt og ligeledes i mange tilfælde rå frugt- og grøntsags-saft. Ved sukkersyge smager man maden til med sødestof, aldrig med sukker, og giver små mængder grahamsbrød. Diætkost må altid tilberedes meget omhyggeligt, og det kan betale sig altid at måle og veje de angivne mængder, aldrig at tage på slump. I vore opskrifter er alle mål angivet meget nøjagtigt. Desuden må alle stærke krydderier undgås, og patienten må aldrig få kogende varm eller iskold mad. Husmoderens største belønning for besværet er, at det måske virkelig lykkes hende at vække den syges appetit. Det er ikke alene vigtigt, hvis hendes patient har en akut sygdom, men langt, langt vigtigere, hvis det drejer sig om et menneske med en kronisk lidelse, som måske må holde diæt i årevis. Det er vigtigt, at maden anrettes smukt og fristende, især for patienter, hvis appetit lader noget tilbage at ønske; synet af en smuk, farverig anretning betyder umådelig meget, her betaler det sig ikke at spare tid og penge. Og endelig må den sjælelige virkning heraf ikke undervurderes, idet patienten gennem hendes omhu mærker hendes ønske om at ville lette ham de afsavn, han på grund af sin sygdom må pålægge sig. Lad aldrig en syg mærke, at det trætter Dem at pleje ham. Ligesom et menneske ikke lever af brød alene, sådan lever et sygt menneske heller ikke blot af den mad, det får, men får kræfter af sine kæres aldrig hvilende omhu og kærlige pleje. | ||
B = Basedow. F = Febersygdomme. Fe = Fedtsyge. Fo = Forstoppelse. G =
Galdesygdomme. L = Leversygdomme. M = Mavesygdomme. O = Operation. S = Saltfattig kost. Su = Sukkersyge. T = Tarmsygdomme. A Agurker, fyldte......... Fe G L S Su..... 18 Agurkeret............. B Fe G L S Su . .. 14 Agurkeret............. B Fe S Su....... 25 Appelsincreme.........BGLMT...... 11 Appelsincreme......... B F M Su T...... 31 Appelsinfromage........Su............. 16 Asparges, rå............ B Fe S.......... 20 Aspargessuppe.........BFGLM...... 23 B Blåbærkoldskål.........Fo............. 12 Blåbærsuppe...........Fo............. 12 Blegselleri.............B F Fe M Su.....25 Blegsellerigratin........B F M S Su T----25 Blomkåls-æggekage......Su.............15 Blommekold skål........B Fo S..........22 Blommesuppe..........B Fo S..........22 Bouillon...............B Fe M S Su.....23 Boulllonkartofler.......BGLMT......26 Brissel i gelé...........BFM..........29 Brødsuppe.............B F G L M S T... 24 Budding...............BFGLMST... 7 Budding, opbagt........BFGLST.....31 Bygkager..............B F M O S T . I. . 28 Bygmelssuppe..........BGLMST----23 C Champignonsuppe......B S Su..........14 Citronsnitter........... BFFoGLMO ST............ 7 Cornflakes-æggekage____B M S Su T.....28 D Dildsovs...............BS----........24 Dronningesuppe........ BFMST.......23 Due, fyldt.............. FMOT........ 5 Due, kogt..............FFeGLMSuT.. 5 Due, stegt, fyldt........S...... .......18 F Fiskefilet i form........S.............. 18 Fiskefilet, stegt.........S.............. 18 Fiskegelé..............Fe G L S Su____. 15 Fisk i egen saft......... Fe G L M Su T... 9 Fisk i kål............... Fe S Su......... 15 Fisk i kræmmerhus...... Fe G L M S Su T. 15 Fisk på grill............ FFeGLMSuT. 9 Fiskeruller............ F Fe G L M Su T. 9 Fiskesalat.............. Fe S Su......... 15 Flødecreme............B Su.....t..... 3t ForeLblå............ Fe G L M Su T... 9 Formkager, små........BMT.......... 7 Frugtgelé.............. B F Fo G L S Su . 31 Frugtgrød.............F Fo G L....... 22 Frugtgrød..............B Fo G L........ 22 Frugtkoldslcil, svensk.... B G L S........ 24 Frugtmos....... .*......B F G L........ 11 Frugtsaft............... F Fe Fo G L..... 4 Frugtsovs..............B F S T.. ...... 24 Frugttærte............. BS............ 30 G Gedde................. S Su........... 15 Gryderet.............. Fe Su........... 14 Grynafkog............. G L M O....... 10 Grøntsagsklatter........ B G L S....... .26 Grøntsagsmos.......... BGLMT...... 11 Grøntsags retter........ Fe............. 19 Grøntsagssaft........... Fe G L T........ 32 Grøntsagssalat.......... GL............ 11 Grøntsagssalat.......... B Fe G L S Su . .. 18 Grøntsagssalat, rå....... Fe Su........... 20 Grøntsags-æggekage..... B Fe G L M S Su T 28 Gulerodsmos........... BFGLMST... 11 Gulerodssuppe......... BGLMST.... 12 H Hachfs af katv el». fjerkræ FGLMST..... 9 Havregrynsgratin....... BFGLSSu.... 18 Havregrynsgratin....... B F G L M S.....30 Havregrynsklatter...... B S Su..........30 Havregrynsmakroner---- B M S Su.......31 Havregrynssuppe....... B F M S Su T.... 6 Havremelsboller........ BGLMST----12 Havremelssuppe........ BFGLMST... 12 Havregrød............. BFGLM SSuT. 6 Hjernebudding......... BFM..........29 Hjerne i gelé........... B F M S........29 Hjernekoteletter....... B F O..........29 Hjerne m. kartoffelmos .. B F G L M S.....29^ Hollandaisesovs......... B Su...........16 Hollandaisesovs, forl..... B M S T........24 Hovedsalat............. GL............11 Hvedesuppe............ B F M S Su T.... 6 Hvede-æggete.......... F Fo M......... 4 Hvidkåisret............ Fe Su...........14 Hybente............... FGT.......... 4 Høne med grøntsager — FGLMSSu.... 8 Høne med makaroni..... GLMST...... 8 Hensehachis............ MS............ 8 Hønseragout........... FGLMT...... 8 K Kålbudding............Fe Su...........16 Kålroulader............Su.............16 Kalvebenssuppe........F M S Su T......12 Kalvebrissel............ BFM S.........29 Kalvehachis............MS............ 8 Kalvehjerne............B F M S.........29 Kalvehjernesuppe....... BFMST.......24 Kalvekød, kogt.......... FGLMSuT.... 8 Kalvekød m. merian..... S...........___18 Kalveschnitzel.......... Fe G L.........19 Kalveschnitzel i kræmmerhus.........Fe G L M Su .... 20 Kalvetunge m. grønts.... F Fe G L M...... 9 Karamelgratin..........B M S Su.......30 Karotter, ovnbagte...... BS............24 Kartoffelboller.......... B G M S T......26 Kartoffelboller, rå.......GLSSu........ 15 Kartoffelfrikadeller......BFGLMT____26 Kartoffelgratin.......... BFGLMT----26 Kartoffel horn.......... BS............25 Kartoffelmos........... B G L M S Su T.. 5 Kartoffelroulade........ BS............27 Kartoffelsalat........... BS............26 Kartoffelsne............ BGLMSSuT.. 26 Kartoffelsuppe.......... S..............18 Kartoffel-æggekage...... BS............27 Kartofler, bagte........ B Su...........26 Kartofler, ovnbagte..... BS............26 Kom men kartofler....... B Fe Su.........26 Kommenkartofler...----S..............18 Kompot............... Fe.............19 Kompot............... BFGLMT----11 Kryddermayonnaise..... B S Su..........15 Krydderæg, russiske.....S Su............15 Kærnemælkskartofler.... B S Su.......... 26 Kærnemælkssuppe...... B Fo...........20 Kød, skrabet........... M S Su......... 8 Kødsuppe.............. Su.............14 Kødsuppegelé.......... F Fe Su.........16 Kørvelsuppe...........BFMST.......23 L Limonade.............. F.............. 4 M Mahtenagrød........... GLMT........12 Maizenavand........... FM............ 4 Makaroni.............. BGLMST.... 7 Makaronisalat.......... BFMT........ 5 Makaronisalat..........GL............11 Makroner..............Su.............17 Mandelbrød............Su.............17 Mannabudding.......... BGLMST.... 13 Mannagratin............ BFG..........30 Mannagrynsboller....... BGLMST.... 7 Mannasuppe............ BGLMST.... 13 Mayonnaise............ B S Su..........18 Mayonnaise m. tykmælks-ost.................. S..............18 Melsuppe, lys........... BFGLMST... 12 Moccacreme............ Fe Su...........16 Moussetinesovs.........BSu...........16 Mælkecreme........... B Su...........31 Mælkedrikke, blandede.. B F T............ 4 Mælkegelé............. F Fo G M S Su... 16 Mælkekartofler.........B G L S Su....... 26 Mælkekoldskål.......... B FO.......... 24 Mørdejskiks............ B.FFoGLMO ST............ 7 N Nudelfirkanter......... B F G L M S.....29 Nudelgratin............ BFGLMS.....29 Nudelkager............ B FO S........30 Nudler................ BGLMST____29 Nudler m. tykmælksost., B M S..........29 Nøddegratin........... B Su...........30 Nøddekage............ Su..... .......17 o Oksegullasch........... S Su............ 18 Omelet................ B F M S Su T____27 Omelet af kalvekød eller fjerkræ.............. F Fe M S Su T . . . 8 Omelet med frugt...... BFHOSSuT.. 28 Osteboller............. BGLMSu.....11 Ostecreme............. BGLMSu.....11 Ostecreme m. frugt..... B S Su.......... 31 Ostegratin............. BGLMST____11 Ostegratin............. Su............. 16 Ostekage.............. BGL..........11 P Pebermyntete.......... FG MT........ 7 Persilleasparges......... B Fe S Su.......25 Persillekartofler........ BS............26 R Råkost................ B Fo S Su.......18 Rabarberbudding....... Fo.............22 Rabarberdessert........ B Fo...........22 Rabarbersuppe......... Fo.............22 Ris.................... B F G L M T____ 6 Ris.................... B F G L M T____11 Risbudding............. B F G L M S T... 28 Risklatter.............. BS............28 Ris med flødeskum...... B F M S Su T____28 Ris med frugter........ B F M S Su T. . .. 28 Risotto................ B F S...........28 Rissalat................ BFMT........ 5 Rissalat................ G L............11 Rissuppe............... BFGLMST... 6 Risvand............... FMT.......... 4 Ruller................. BGLMT...... 7 Rødbedesalat........... B Fe S..........20 Rødkålsret............. Fe Su........... 14 Rød- og hvidkålssalat. ... Fe S Su.........20 S Saft af bladgrøntsager.... Fe G L T........ 32 Saftgelé .............. BGLMT...... 31 Sagogrød.............. BFGLMST... 7 Salatdressing u. fedtstof.. Fe G L Su....... 11 Sellerisalat............. B Fe Fo........ 20 Selleriskiver, stegte.....BS............ 25 Sellerisovs.............S.............. 18 Sellerisuppe............ B Fe S Su....... 23 Skinkeomelet........... F O Su......... 15 Skorzonerrødder....... B G L Su....... 25 Småkager.............. BFGMO...... 7 Smørsovs, lys........... B M S T........ 24 Snitter............................... 5 Sovseerstatning......... GL............ 10 Spaghetti.............. BGLMST.... 7 Spinatbudding.......... BFGLMT.... 25 Spinatgratin............ Su............. 14 Spinatsuppe............ B G L M........ 23 Spinat-æggekage........ B F M S Su T____ 27 Stikkelsbærkoidskål.....B F Fe Fo S...... 22 Stivelsesmelsuppe....... B FG L M S..... 12 Stivelsesmelvand........ FM............ 4 Strudel................ B F G S......... 30 Suppe m. ris........... B G L M S Su____ 28 Surmælksbudding....... B S Su.......... 16 Svamperet............. B Fe Su......... 14 Sveskebudding......... Fo............. 22 Svinekotelet i gelé..... S .............. 19 T Tomater, fyldte......... BS............ 24 Tomater, kogte......... B Fe S Su T..... 12 Tomatgelé............. B Fe S Su....... 14 Tomatgratin............ B Fe G L S Su . . . 14 Tomatsalat............. Fe G L S Su..... 14 Tomatsuppe............ Su............. 14 Tunge (fisk)............ MST.......... 9 Tvebakker............. BFGLMST... 13 Tvebaksgratin.......... BLMST....... 30 Tvebaksgrød........... BFGLMT.... 6 Tykmælksost........... GLS.......... 11 Tykmælksost m. peberrod Fe S Su......... 16 Tykmælksost m. æble... . S Su............ 16 Tykmælksost, pisket..... BGL..........11 Tykmælksost-æggekage . . S B Su ........... 27 Tykmælksruller......... BS............30 U Ungarsk sovs........... S Su............ 15 Urteost............... BGLMS......11 Urtesuppe............. BFMST.......23 V Vandbakkelser.......... BS............30 Vanillesovs............. B FG L M S T... 24 Vegetarisk sparesuppe... B F Fe G L M S Su T...........32 Vingelé................ F Fe Su ......... 16 Æ Æblegelé.............. B Fe Su......... 16 Æblegrød.............. B F G L S Su T .. 31 Æblemostvalle.......... F.............. 4 Æbleris................ BFGLMT____11 Æbleskrællete.........FT............ 4 Æblesne............... B Fe M S Su T. . . 16 Æblesoufflé............ B F Fe S Su...... 16 Æg, fyldte............. B Fe S Su.......15 Æg, hakkede...........S Su............ 18 Æg i form............. B M T........... 9 Æg, pocheret.......... B F Fe M S Su T . 9 Æggedrik.............. FGL..........10 Æggegelé m. tomat.....FGSSu........ 15 Æggekage.............. BFMOST.... 27 Æggekagegratin........ B F S...........28 Æggekage m. hjerne..... BFMST.......29 Æggekage m. æble......Su.............15 Æggekage-suppe........ B M S Su........23 Æggekage-variationer ... B F M S........27 Æggeomelet........... BFGLMT.... 9 Æggesovs.............. S..............18 Æggestand............. B F Fe M S Su T . 23 Indledning............................................. 3 Diætkost ved febersygdomme og efter operationer............. 4 Skånekost ved mavelidelser................................ 6 Lever-og galdesygdomme................................. 10 Kosten ved tarmsygdomme i forskellige stadier............... 12 Ernæring ved sukkersyge................................. 13 Saltfattig diætmad....................................... 17 Afmagringskure......................................... 19 Diæt ved forstoppelse.................................... 22 Basedow-diæt........................................... 23 Kulhydrattabel.......................................... 33 Hvedekimdiæt.......................................... 33 | ||
Kalveschnitzel i kræmmerhus
Fedtsyge. Galde-, lever-, mavesygdomme. Sukkersyge. 125 g kalvekød drysses med lidt salt, hvis det er tilladt (ikke ved fedtsyge), pakkes i et stykke pergamentpapir, der er fugtet med vand eller smurt med den tilladte mængde smør, og steges under låg på en meget varm pande. Morgenmaden består hver dag af: 1 appelsin, 1-2 kopper te, evt. med lidt mælk og 1 stk. sukker pr. kop. 1-2 kopper te eller kaffe er også tilladt til frokost og middag. 1. dag frokost: 1 appelsin, 1 hårdkogt æg (kogt 15 min.), 6 skiver rå agurk, 3 snitter ristet brød uden smør; middag: 2 hårdkogte æg, 1 tomat (med lidt salt, intet peber). 1/2 salathoved med citron og lidt olie, 1 appelsin, 2 æbler. 2. dag frokost: 1 appelsin, 1 hårdkogt »g, tø salathoved, 2 stk. ristet brød; middag: 1 stk. okse- eller kalvekød (ca. 180 g), stegt uden fedtstof, tø salathoved, 1 tomat, 1 appelsin. 3. dag frokost: 1 appelsin, 1 hårdkogt æg, 1/2 salathoved, 2 skiver rå agurk; middag: 1 kalvekotelet (kød steges altid hurtigt uden fedtstof), 1 hårdkogt æg, 3 radiser, 1 appelsin, Vi salathoved. 4. dag frokost: 1 moccakop flødeost, 3 stk. ristet brød; middag: 1 skive okse- eller kalvekød, karse eller hovedsalat, 1 appelsin. 5. dag frokost: 1 appelsin, 1 kotelet eller wienerschnitzel, 1/2 salathoved; middag: 1 hårdkogt æg, 3 stk. ristet brød, 1 appelsin. 6. dag frokost: 1 hårdkogt æg, 1 appelsin, Vi salathoved, 1 skive kød; middag: 1 hårdkogt æg, 3 stk. ristet brød, 1 appelsin. 7. dag frokost: 2 hårdkogte æg, 1 appelsin, 1 stk. ristet brød, tø salathoved, 2 oliven; middag: Stegt kød, 2 spsk. spinat (uden fedt og mel), 2 asparges, 1 appelsin, 1 stk. ristet brød. 8. dag frokost: 1 kotelet. 1/2 salathoved, 1 appelsin,- middag: Stegt kød, 3 skiver rå agurk, 3 valnødder, 1/2 salathoved, 1 appelsin. 9. dag frokost: 1 hårdkogt æg, 1 tomat, 1 appelsin; middag: 1 skive filet, 3 radiser, 2 oliven, 1 tomat, 1 appelsin, 3 valnødder. 10. dag frokost: 4 store stk. ristet brød, smurt tyndt med smør; middag: Ca. to kopper fiske- eller kødsalat med eddike og olie, 1 stk. ristet brød. 11. dag frokost: 1 kotelet, tø salathoved, 1 appelsin; middag: 1 skive kød, 1 appelsin. 12. dag frokost: Kogt fisk, rå vægt ca. 200 g, 2 kiks, 1 appelsin; middag: Kotelet, grøntsagssalat uden olie, 1 tomat, 1 appelsin, 5 valnødder. 13. dag frokost: 1 hårdkogt æg, 1 tomat, 1 appelsin,- middag: Stegt kød, 1 tomat. 14. dag frokost: 1 hårdkogt æg, 1 tomat, 1 appelsin, 3 stk. ristet brød; middag: Stegt oksekød, tø salathoved, 3 radiser, 1 appelsin. 15. dag frokost: 1 hårdkogt æg, 1 tomat, 1 appelsin,- middag: Kotelet, 2 stk. ristet brød, 1 tomat. 16. dag frokost: 1 hårdkogt æg, 1 tomat, 1 appelsin; middag: 1 skive filet, tø salathoved, 1 appelsin. 17. dag frokost: 1 wienerschnitzel, grøntsagssalat, 1 appelsin,- middag: Stegt kød, spinat, 2 appelsiner. 18. dag frokost: 2 hårdkogte æg, tø salathoved, 1 tomat, 3 valnødder; middag: 1 skive filet, 3 radiser, 1 appelsin. Herefter kan man følge nedenstående forskrifter, som kan forordnes af lægen: Morgen: 1 kop afførende te eller do. salt. 1 time senere 1 kop kaffe uden mælk og sukker, 50 g fuldkornsbrød med marmelade. Frokost: Mager kødsuppe med 1 æg, 2 tomater eller 1 æble eller 1 pære. Middag: 100 g magert kød eller 150 g fisk med 200 g grøntsager, 150 g kartofler; som dessert 200 g frugt. Eftermiddag: Kaffe eller te med 1 dl mælk, 30 g rugbrød med 25 g smør. Aften: 100 g magert kød eller 150 g fisk med 100 g kartofler, 50 g rugbrød, 20 g smør, 100 g flødeost eller 50 g mager ost, 1 æble. | ||