Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Ny-vegetarisk Kost. Praktisk Vejledning for sund økonomisk Husførelse ; med Forord af John Olesen | ||
Forfatter: | Regner Andersen, Elna; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1931 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Hage & Clausens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 49 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | vegetarisk; læge; reklamer; vitaminer; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2,5 | ||
Fru Regnar Andersens »Ernæringsreformbøger« vil sikkert blive modtaget med
betydelig Interesse, ikke alene af det store Antal Husmødre, der efterhaanden har faaet Øjnene op for Fødens Betydning for Sundhedstilstanden; men ogsaa blandt Lægerne vil der være mange, der med Glæde hilser hendes Bestræbelser for at indføre nye Principper indenfor Ernæringen. Man føler, at hun har i Sinde at tage Ernæringsspørgsmaalet op paa nøgtern Basis og bestræber sig for at imødegaa den Fanatisme, der desværre ofte præger Fremførelsen af nye Idéer.Fru Regnar Andersens Bøger fortjener Opmærksomhed. f. OLESEN. Læge København, Juli 1931. INDLEDNING TIL MINE FIRE ERNÆRINGSREFORM-BØGER: NY-VEGETARISK KOST - RAAKOSTRETTER - DIÆTRETTER og MODERENS KOST UNDER SVANGERSKABET Gennem mange Aars videnskabelige Studier og praktiske Erfaringer med Ernæringsspørgsmaalet er jeg naaet til den Overbevisning, at den kendte og dygtige Schweizerlæge Dr. med. Bircher-Benner har Ret, naar han siger, at hvis man vil komme sig af en Sygdom, maa man gøre mere, end der er nødvendigt for at bevare Sundheden — Mangel paa Vitaminer har udmattet Væv og Organer og Oplagring af Stof skifte gifte kræver en særlig Næring, for at Udskillelsen kan tage Fart og gennemføres i kortere eller længere Tid. Ethvert Menneske, der i en Aarrække har levet paa den sædvanlige blandede Kost, bærer i sine Væv et Lager af saadanne Stofskifte produkter; det gælder ogsaa de, der tilsyneladende er raske. Naar jeg først oversatte Dr. med. Bircher-Benners Bog »Früchte-speisen und Rohgemüse« — paa Dansk »Normalkost og Raakost-diæter« —, var det for at vække saavel Sundes som Syges Interesse for den saa paakrævede Ernæringsreform. Gennem mine oplysende Foredrag i de sidste fire Aar, saavel her i Landet som i Norge og Sverige, har jeg i Forbindelse med Udstillinger, Demonstrationer og Kursus forsøgt at opmuntre de mange tusinde Mennesker, som jeg derigennem er kommet i Berøring med, til at forsøge at reformere deres Kost i den Retning, som jeg gennem aarelang Praksis og flittige Studier har fundet hensigtsmæssig og gennemførlig for vort nordlige Klima. — De mange gentagne Opfordringer fra utallige Sider har givet mig Mod og Lyst til at samle en Del af det om den nye Ernæringslære foreliggende og at offentliggøre saavel egne selv-prøvede Kostsammensætninger som de af mange Læger med saa stort Held praktiserede Diætkure. Daglig forøges Antallet af de Mennesker, som gennem personlige Erfaringer har godtgjort, at Vitamin- og Mineralsaltmangel og Urinsyreoverskud har været Aarsag til deres Lidelser, og at de atter kan genvinde den tabte Sundhed gennem de nye fysikalsk-diætetiske Helbredelsesmetoder. Men jeg maa udtrykkelig fremhæve, at disse Ernæringsreform-Diæter alene ikke klarer aarelange Sygdomme af alvorlig Art, uden at de moderne Hjælpekilder tages med, saasom Motions- og Aande-drætsøvelser og de i de senere Aar med saa stort Held anvendte Lysbehandlinger — blandt disse Diathermi, som paa en vidunderlig Maade fremmer og opliver Kirtelfunktionen. Jeg faar daglig mange Forespørgsler, saavel her fra Landet som fra Norge og Sverige, om hvilke Læger, Kliniker og Hospitaler man kan henvende sig til for at forsøge de nye Diætkure, f. Eks. Bir-cher-Benner Diæt eller Gerson Diæt med Gemysesaft for Tuberkulose, Gigtlidelser, Migræne o. s. v. Det er derfor mit Haab, at flere og flere danske Læger vil tage sig af saadanne Patienter og praktisere det Nye. De gode Resultater vil ikke udeblive til Glæde for dem selv og de Syge, som ofte har prøvet alt muligt undtagen en rationel Ernæringsreform. Adskillige Læger, Diætsøstre, Hospitalsøkonomaer med Assistenter, Husholdningslærerinder samt utallige Husmødre, som har frekventeret mine Kursus, har udtalt sig meget anerkendende og begejstrede om Ernæringsreformen. Noget af det vigtigste ved Reformeringen af Ernæringen er et almindeligt Kendskab til de forskellige Næringsmidlers Egenskaber og vigtige sundhedsmæssige Sammensætning og Anvendelse. Bøgerne, mener jeg, giver en klar og let overskuelig Anvisning i nævnte Retning. Der findes en Samling Eksempler paa praktiske Opskrifter paa Raakost og ny-vegetarisk Kost, samt et særligt Afsnit angaaende Ernæringskure og Diætforordninger og endelig en udførlig og hensigtsmæssig Kostplan for Kvinden under og efter Svangerskabet og en Beretning om de sidste Resultater af og Vejledninger om Spædbarnets Ernæring med Frugtsaft og Mandelmælk, naar Modermælken savnes. Det vilde være mig en stor Glæde, om disse Bøger hos mange maatte hjælpe til Forstaaelse af Betydningen af Tilrettelægningen af den daglige Kost efter sunde, videnskabelige Principper og saaledes være en god Støtte til Gennemførelsen heraf. Gentofte, den 1. Juli 1931. ELNA REGNER ANDERSEN. | ||
Forord af Dr John Olesen 5
Indledning til mine 4 Ernæ- ringsreform-Bøger 7 Næringsgrundstofferne 9 Æggehvidestofferne 9 Kulhydraterne 10 Fedtstofferne 10 Vand 10 Mineralstofferne 10 Vitaminerne 10 Praktiske Oplysninger 10 Kornprodukter 11 Sukker 12 Kogsalt 12 Hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige Næringsmidler 13 Varme Retter af Grøntsager 16 Aubergine- eller Melanzzani- Retter 19 Blomkaal 22 Blomkaalssnitzel 22 Brændenælder 22 Empanadas, Sydamerikansk 28 Flageret med Tomat 25 Gemysepandekager 22 Grød, Dejlig, delikat, uden Kogning 25 Grøntomelet 23 Grøntrand 23 Grøntret i Form 25 Side Grøntret med Ris 20 Grøntret med Røræg 30 Havreflagefrikadeller 28 Havreflagegrød 24 Havresnitzel 23 Hirseret (spansk) 23 Hvedeflageboller 19 Hvedeflagebøf I 24 Hvedeflagebøf II 24 Hvedeflage-Klattekager uden Æg 24 Hvedeflagekroketter 27 Kartofler, Bagte 26 Kartofler, Fløde- 26 Kartofler, Fyldte 26 Kartofler, Fyldte, bagte 26 Kartofler, Ovn- 25 Kartofler stegte med Skal 27 Kartoffelomelet med Tomater 26 Kartoffelpandekage med Løg 27 Kartoffelpuffer 26 Kartoffelret med Svampe 26 Kartoffelsteg 26 Kartoffelstrudel 25 Kraft Steg 23 Linseflage-Frikadeller 25 Linseflagebøf 27 Linseret, Spansk 21 Majsflager 24 Makaronibudding 28 Makaroniret 28 Ny-Vegetarisk Sylte 28 Omelet, Sød 20 Paj-Dejg 28 Pastinakrand 29 Ris 19 Ris å la Brunfaut 20 Ris-Spinatret 20 Ris med Tomat 22 Ris med Tomater og Svampe 21 Risflage Kroketter 20 Riskroketter 20 Risolto 19 Risomelet 19 Risret, Kinesisk 21 Risret, Spansk 21 Sellerier, Fyldte 30 Selleri med Svampe 27 Sellerifrikadeller 22 Sellerikroketter 30 Selleriris 21 Smør, Indkogt 18 Spinatfrikadeller 22 Tomater, Fyldte, I 29 Tomater, Fyldte, II 29 Tomater, Fyldte, III 29 Æblebratlinge 19 Æbleris 22 Ærteflagekroketter 21 Ærteflagesteg 24 Supper 30 Flagesuppe 32 Grøntsuppe I 30 Grøntsuppe II 30 Gulerodssuppe 32 Havresuppe I 32 Havresuppe II 32 Hvedeflagesuppe med Æbler 32 Kartoffelsuppe 31 Rissuppe 31 Smaabørnsspise , 32 Æblesuppe 32 Sauce 32 Agurkesauce 34 Carrysauce, Engelsk 34 Catchup (indisk Sauce) 34 Gemysesuppe (til Sauce) 33 Mayonnaise 35 Nødde-Mayonnaise 35 Nøddesauce 35 Peberrodssauce 34 Salatsauce (Citrolat) 35 Sauce, Brun 33 Sauce, Grøn, I 35 Sauce, Grøn, II 35 Sauce, Grøn, III 36 Smørsauce, Hvid 33 Sellerisauce 33 Svampesauce, Brun 34 Svampesauce, Hvid 33 Tomatsauce 34 Tomatsauce, Raa 35 Urtesauce I 33 Urtesauce II 34 Desserter og Kager 36 Abrikosklatter 39 Appelsinkage 39 Banan-Rhabarbercrème 45 Bananbisquit 46 Bananbrød 46 Bananbudding I 44 Bananbudding II 44 Banankage I 46 Banankage II ; 46 Bananmel 45 Bananmelsbudding 47 Bananis 45 Banankompot med Figner 44 Banankompot med Æbler 44 Bananmarmelade 44 Bananpaj 44 Banansandkage 47 Banansuffle 45 Bananæggekage 47 Berliner-Pandekager 46 Blommebudding 37 Chokolademakroner 38 Creme, Sød 39 Flage-Dessert 38 Frugtcréme 42 Frugtgelé 39 Frugtkage 38 Frugtkager 39 Frugtkager, Smaa 43 Frugtkiks 38 Makroner 38 Pandekager, Alm 36 Figenbananer 43 Flagebudding 37 Flagebudding med Æbler 37 Flødekage 41 Havreflageomelet 36 Hvedeflagekage 37 Hvedeflagekonfekt 38 Hvedeflageomelet 40 Kaffekage, Amerikansk 42 Kagebund 39 Kiks 43 Klattekager 41 Mælkebudding, Kold 42 Ostestænger 42 Pajdejg til Frugtkager 40 Rhabarberfyld 40 Ris-Hirsebudding 41 Risflage-Makroner 38 Sandkage af Bananmel 47 Smørkage 47 Sundhedsbrød 47 Sveskeblommeret 43 Sveskekage 40 Thekage 42 Tykmælksklatter 41 Æblebisquit 41 Æbleboller 40 Æblefyld 41 Æblekage 36 Æblekage, Hollandsk 42 Æbleomelet 36 Æblepandekage 36 Æblepandekager 41 Opskrifter paa Brød 47 Diætbrød 49 Fuldkornsbrød (efter Dr Bircher-Benner) 48 Gersonbrødet 47 Grahamsbrød (efter Dr Gerson) 48 Grahamsbrød I 48 Grahamsbrød II 49 Poula Messels Brød 49 Saxonbrød 48 Urtebrød 49 | ||
Ny-Vegetarisk Sylte. Blomkaalsroser, smaatskaarne Gulerødder, grønne Ærter og
Bønner samt lidt Asparges koges; derefter ristes nogle friske Svampe sammen med Løg, og alt blandes godt. 20 g Agar-Aar koges, til det smelter, i 2 1 Grøntsuppe, sies og hældes over Grøntsagerne, som tilsættes Urtekrydderier og Citronsaft. Hældes i en med Vand skyllet Skaal for at stivne. Vendes ved Serveringen. | ||