Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Vort Lands Kogebog | ||
Forfatter: | Jørgensen, A. M. Thor; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1944 | ||
Udgivelsessted: | Århus | ||
Forlag: | Vort Lands Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1949; | ||
Sider: | 233 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | national; dansk; rationering; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | Århus | ||
Pris i kr: | |||
Ved Udgivelsen af denne Kogebog er der taget Hensyn til de vanskelige Forhold,
Husmødrene i denne Tid er stillet overfor; men da vi haaber, at der engang igen vil oprinde Tider, hvor vi kan tillade os at anvende de gode, gamle Ting, som vi for Tiden kun kender af Navn, er disse Ting anført Side om Side med, hvad vi nu kan fremskaffe. De fleste Steder er der anvendt en ringe Mængde Fedtstof, men dette kan efter Skøn og Evne forøges. Alle Steder, hvor der er anvendt Flormel, kan dette for Tiden erstattes med Bygmel eller Blandingsmel. Ligeledes kan der de fleste Steder anvendes Rugsigtemel; men der maa i sidste Tilfælde tages noget mere Mel end Opskriften angiver, da Rugsigtemel ikke jævner saa meget som Flormel eller Bygmel. Flormel, Bygmel og Rugsigtemel udrøres med lidt Vand til en jævn Grød, og naar alle Klumper er rørt ud, tilsættes mere Vand. Al Jævning skal være ret tynd, da man derved lettest undgaar Klumper 1 Sagos, Ris-, Kartoffel- og Maizenamel klumpet ikke, naar det udrøres med Vand eller Mælk. Ved Sødning af Maden kan anvendes noget Sukker og noget Sødestof. Hvis man anvender udelukkende Sødestof, faar Maden en »bar« Smag. Al Sødning (baade med Sukker og Sødestof) foregaar, naar Maden er færdigkogt. Sukker mister noget af sin Sødeevne ved Kogning og Sødestof faar Afsmag. Alle Opskrifter er beregnet til 6 Personer. Det anbefales, af man maaler og vejer alt nøjagtigt, da man saa snarest faar et godt Resultat. Aarhus, i Januar 1944, Fru A. M. Thor Jørgensen | ||
Biretter til Eftermad 94
Biretter til Formad 39 Brødretter 10 Buddinger 119 Farsretter 66 Fisk 83 Fiskefars 93 Fiskesuppe 33 Fjerkræ og Vildt 7S Forskellig Slags''Sauce 104 Frokostretter 180 Frugtgrød 26 Frugtretter 21 Frugtsuppe 22 Gratiner 124 Grydestegning m m 54 Grynretter 16 Grønsagsuppe 34 Kartofler kogt i Fedt 102 Kogt Fisk,i 88 Kogte Kødretter 62 Mælkemad Boghvedegrød 10 Byggrød 10 Havregrød 10 Maizenagrød H Majsflagegrød 11 Mannagrød 11 Kartoffelmelsgrød 11 Risengrød 12 Rismelsgrød 12 Bollemælk 12 Bygvælling 12 Chokoladesuppe 12 Rismelsvælling 13 Risvælling 13 Mælk og Tvebakker 12 Sagovælling 14 Semoulevælling 14 Æggemælk 14 Kærnemælksretter Kærnemælkskoldskaal med Flødeskum 14 Kærnemælkskoldskaal med Æg 15 Kærnemælkssuppe 15 Kærnemælkssuppe 11 15 Kærnernælksvælling med Byggryn : 15 Kold Fisk 92 Krustader, Beignetdejg og Risolles 131 Kærnemælksretter 14 Kødsuppe 30 Kød 41 Leverpostej ' 144 Mælkemad 9 Omeletter 130 Rouletter og Kroketter 128 Rullepølse, 140 Salater152 Saltlage-148 Sauce til Desserter 116 Sild paa forsk Maade 149 Sprængt Kød 60 Stegt Fisk 84 Vegetarretter 138 Æggekage 135 Æggeretter 132 Ølretter 20 Kærnemælksvælling med Havregryn 16 Kærnemælksvælling med Ris 16 Kørom 16 Grynretter Bygvandgrød 17 Havregrød 17 Risvandgrød 17 Byggrynssuppe 18 Havresuppe 18 Ris-Citronsuppe 18 Sagosuppe, hvid 18 Sagosuppe, rød 19 Brødretter Brødgrød 10 Brødsuppe 19 Kærnemælksbrødsuppe 19 Ølretter Øllebrød¡20 Norsk Øllebrød 20 Sagoøl 20 Æggeøl 21 Ølkoldskaal 21 Side Frugtretter I Frugtretter 21 Frugtsuppe l Abrikossuppe 22 Blaabærsuppe 22 Blommesuppe 22 Citronsuppe I 23 Citronsuppe II 23 Hybensuppe 23 i Kirsebærsuppe 24 Hyldebærsuppe 24 Rabarbersuppe 24 Saftsuppe 25 Solbærsuppe 25 Stikkelsbærsuppe 25 Æblesuppe 25 Frugtgrød Abrikosgrød 26 Blommegrød 26 Hindbærgrød 26 Jordbærgrød 27 Kirsebærgrød 27 Rabarbergrød 27 Rødgrød 2S Stikkelsbærgrød 28 Svedskegrød 28 Tyttebærgrød 29 Æblegrød I 29 Æblegrød II 29 Kødsupper Kogning af Kød 30 Klaring af Suppe 30 Bouillon 31 Hønsekødsuppe 31 Kalvekødsuppe 31 Klar brun Suppe 31 Kraasesuppe 32 Lieret Kødsuppe • 32 Oksehalesuppe 33 Oksekødsuppe 33 Svinerygsuppe, 33 Fiskesupper Jævnede Fiskesupper 33 Klare Fiskesupper 34 Brun Fiskesuppe 34 Grønsagsuppe Aspargessuppe 34 Blomkaalssuppe 35 Gulerodssuppe 35 Gule Ærter 36 Grønkaalssuppe 36 Grønærtesuppe 36 Hvidkaalssuppe36 Juliennesuppe 37 Kartoffelsuppe I 37 Kartoffelsuppe 37 Kørvelsuppe 38 Sellerisuppe 38 Spinatsuppe 38 Tomatsuppe 38 Biretter til Formad Boller, afbagte 39 Franskbrødsterninger, bagte 39 Franskbrødsterninger, ristede 30 Kødboller , 40 Pocherede Æg 40 Rugbrødsterninger, bagte 40 Rugbrødsterninger 40 Supperis 40 Æggereder 41 Æggestand 41 Kød Indkøb af Kød 41 Opbevaring af Kød 42 Forskæring af Kød 43 Ovnstegning 43 Stegetid 43 Grydestegning 43 Bederyg 44 Flæskesteg 44 Hamburgerryg 45 Kalvesteg Filet 45 Kalvesteg 45 Lammesteg 46 Mørbrad, stegt som And 46 Bøf, svensk 47 Flæsk, paneret 47 Flæskekarbonade 47 Flæsk, stegt 48 Kalvekarbonade 48 Kalvekotelet 48 Bør, engelsk 49 Bøf, svensk 49 Flæskekarbonade 49 Flæsk, paneret 50 Flæsk, stegt 50 Kalvekotelet 51 Kalvekarbonade 50 Karbonadeflæsk 51 Lammekotelet 52 Lever, stegt 52 Montebello-Koteletter 52 Svinekoteletter 53 "Wiener-Schnitzel 53 Æbleflæsk 54 Grydes-tegning m m Bankekød 54 Benløse Fugle 54 Biksemad 55 Bøf a la mode 55 Flæsk i Brunkaal 56 Forlorne Kyllinger 56 Fricandeau 56 Kartoffelrouletter I29 Kødkroketter 13 Skinkerouletter 130 Vildtkroketter m) Krustader, Beignetdejg og Risolles Krustader 131 Beignetdejg Risolles 132 Æggeretter Blødkogte Æg 1?2 Dampspejlede Æg 132 Farserede Æg 132 Foraarsrøræg 133 Haardkogte Æg 133 Paddehatte 133 Spejlæg 134 Slørede Æg i Tomater 134 Æg, hakket m Sild 134 Æg i Sky 134 Æg a la Oskar 135 Æggekager Flæskeæggekage 135 Æggekage m Brød 135 Æggekage m Sild 815 Omeletter Dessertomelet 130 Omelet med Fisk 137 Omelet med Grønsager 137 Omelet med Kød 137 Vegetarretter Gelerand m Grønsager 138 Indbagte Gulerødder 138 Kartoffelfrikadeller 139 Kastaniekoteletter 139 Linsefrikadeller 139 Nøddekoteletter 140 Rødbedebøf 140 Selleri m Brødfars 141 Sellerikoteletter 141 Stegte Tomater 142 Stuvet Spinat m Æg og brunede Kartofler'142 Tomatrand m Blomkaal 143 Urtefrikadeller 343 Leverpostej Leverpostej I 144 Leverpostej II 145 Leverpostej III 145 Leverpostej m Spækskivet 145 Leverpostej m Fedtterninger 145 Leverpostej i Sky 146 Rullepølser Flæskerullepølse 146 Kalverullepølse 147 Lammerullepølse 147 Okserullepølse 147 Saltlage Sylte 148 Saltlage til Sylte 149 Sild paa forsk Maader Kryddersild 149 Matjesild 149 Okseøje 150 Rollmops 150 Sild a la Luzomolse 150 Sildefileter 151 Spegesild 151 Sild m haardkogte Æg 151 Stegte Sild i Eddike 151 Salater Agurkernes 152 Agurkesalat I 152 Agurkesalat II 152 Agurkesalat III 153 Agurkesalat ni Tomat 153 Amerikansk Frugtsalat 153 Amerikansk Salat 154 Aspargessalat 154 Aurorasalat154 Bantin- og Æblesalat, 154 Banan- og Vindruesalat 155 Blandet Frugtsalat 155, Bloiukaalssalat I 155 Blomkaalssalat II 156 Blomkaalssalat m Flødeskum 156 Bønnesalat 156 Chanipignonsalat 157 Efteraarssalat 157 Engelsk Salat 157 Fiskesalat I 158 Fiskesalat II 158 Fiskesalat III 158 Fransk Salat 159 Frokostsalat 159 Florentinersalat 150 Frugtsalat m Marinade 160 Frugtsalat m Fløde 160 Frugtsalat m Mayonnaise 160 Fuglesalat I 161 Fuglesalat II 161 Gulerodssalat I 161 Gulerodssalat TI 162 Gulerodssalat III 16 Gulerodssalat m Rosiner og Peberrod 162 Gulerod- og Æblesalat 162 Haresalat I 163 Side Haresalat II 163 Hollandsk Salat 163 Hovedsalat 1 164 Hovedsalat II 164 Hovedsalat III 164 Hovedsalat 111 Appelsin 164 Hvidkaalssalat 165 Hvidkaal- og Tomatsalat 165 Humersalat I 165 Hummersalat II 166 Hummersalat III 166 Hammer- og Aspargessalat 166 Hønsesalat I 167 Hønsesalat II K57 Italiensk Agurkesalat I 168 Høstsalat 167 ItalienskAgurkesalat II 168 Italiensk Salat I 16S Italiensk Salat II 160 Karrysalat I 109 Karrysalat II 169 Kødsalat 170 Krebsesalat 109 Mayonnaisesalat m Grønsager 170 Melonsalat 170 Ostesalat 170 Peberrodsalat 171 Radisesalat 171 Russisk Salat I 171 Russisk Salat II 172 Rødbedesalat, kold 172 Rødbedesalat, varm 173 Rødkaalssalat ris Rødkaal-og Æblesalat 173 Sellerisalat m Makaroni 174 Sellerisalat, raa 174 Sellerisalat 174 Skinkesalat 175 Skinke- og Grønsagssalat 175 Sildesalat I 175 Sildesalat II 175 Spinat- og Brændenældesalat 176 Tartarsalat176 Tomat- og Banansalat 177 Tomatsalat I 177 Tomatsalat II 177 Trøffelsalat 177 Urtesalat I 178 urtesalat II 178 Vintersalat I178 Vintersalat II178 Æble- og Dadelsalat: 179 Ærte- og Banansalat 179 Ærtesalat 179 Østerssalat180 Frokostretter Aal i Gelé 180 Aal, røget, m Røræg 181 Aal i Madeirasauce 181 Aal italienne 181 Side Aal, stegt, med Sauce tartar 182 Agurke-Krustader 182 Agurke, farserede ; 183 Allehaande-Omelet188 Appelsin m Rejer 183 Aspargesmedailloner 184 Berlinerpostejer 184 Beuf, braise I 184 Beuf, braise II 185 Beuf Ghausseur 186 Beuf, bordelaise185 Beuf-Postej 186 Blomkaalsbrød 187 Blomkaal m sauce frou-frou 187 Blomkaal og Ris i Tomatsauce 187 Blomkaal Troyenne 188 Brissel i Gelérand 188 Brisselomelet 188 Brødcroutons m Skinke og Æg 189 Brødcroutons m Spinat og pocherede Æg 189 Brødcroutons m Rejer 189 Brødcroutons 111 Æbler og Leverpostej 189 Bøf m Oliven 190 Beuf Boston 190 Champignons i Form 190 Champignons, indbagte 191 Champignons m Ris og Tomatsauce I Skaller 191 Chateaubriand 192 Duer, fines herbes 192 Duer i Gelé 192 Duer m Champignons 193 Due ragout 193 Dyreryg, kold, m Æbler og Gelé 193 Farsboller m Surkaal 194 Farserede Fiskefileter m Champignons 194 Farseret Kalve-bryst 105 Farserede Tomater 195 Fasan i Kaal 195 Fiskefilet au cidre 196 Fiskefilet indienne 196 Fiskefrikadeller m pocherede Æg 197 Fiskegratin 111 Ris og Tomatsauce Fiskekarbonade m Tomatsauce 197 Fiskerand m Helleflynder og Tomatsauce 198 Flamsk Karbonade 198 Franske, fyldte Kartofler 108 Fyldte Kartofler 109 Fyldte Kyllinger 199 Fyldte Løg m Kartofler 199 Fyldte Porrer— 200 Fyldte Svampe 200 Fyldte Tomater 200 Gelérand m Æg og Tomater 201 Gratineret Fiskefilet m Spinat 201 Gratinerede Makrelfileter 202 Gratin m bayerske Pølser 202 Gratinerede, røgede Sild 202 Gratinerede Æg 21 Grønkaalskotellet m Kartoffelsalat 203 Grønærterand m bayerske Pølser 203 Gulerodsrand m Grønærter og smeltet Smør 204 Gullasch af Svinehjerter 204 Hønsefarsrand m stuvet Spinat 204 Hønsefrikassé aux carottes 205 Hønsekødgratin 205 Høne m Skinke og Makaroni 20(5 Høne m Æbler 200 Høne, kogt m Madeira 207 Indbagt Flæsk 207 Kalkun og Kartoffelpie 207 Kalvebrissel-Omelet 208 Kalvebryst m Makaroni 208 Kalvehjerne m Brødcroutons 208 Kalvekotelet m Æggeblomme 200 Kalvekød Sussie 200 Kalvekød florentine 20!) Kalveboy parisienne 210 Kalvelever ragout 210 Kalveroulade m Flødesauce 210 Kalvesnitter 211 Kalvetunge m Robertsauce 211 Kartoffelgratin m sprængt Kalvetunge 212 Kartoffelpie 212 Kastaniebudding 212 Klipfisk i Karry 213 Kylling å la cardinal 214 Koteletter, glaserede 213 Kødpostej m Grønsager 214 Lammeragout 215 Lammebryst m Fars 215 Lammebryst m Ærter 215 Lammekoteletter m Æblemos 210 Lammekølle m Grønsager 210 Lakseanretning 216 Lakse-Koteletter 217 Laks i Gelé 217 Laks i Mayonnaise 217 Laks m Røræg 218 Leverrand m brunede Kartofler 218 Leverret m Ris 218 Makaroni m Flæsk 210 Makaroni m Pølser 219 Makaroni-Omelet m Skinkesauce Makrel a la Bretonne 220 Makrel med Flødesauce 220 Marinerede røgede Sild 220 Marinerede Rørhatte 221 Maskeret Torsk 221 Neapolitanske fyldte Tomater 221 Nyreschnitzel med Æg og Tomatsauce 221 Oksebryst med Svesker 222 Okseroulade 222 Paprikaschnitzel 222 Rejer, stuvede 223 Risfermiere 223 Ristede Kastanier med Smør 224 Ris-Torsk 224 Roulade de beuf 22-1 Selleri m Flødesauce 224 Skinke-Risotto : 225 Spanske Kødboller 225 Spanske Fricco 225 Spansk Omelet 22(5 Spinat a la reine 22(i Spinatrand med stuvede Ærter og Gulerødder 227 Stegte Fiskefilet med, Tomater og Agurkesalat 227 Svensk Kylling '228 Svinekam a la Florentine 228 Spinat, med gratinerede Æg 228 Svampe med Tomatsauce 229 Sømandskaal 229 Tomater fyldt med Rejer i Mayonnaise 229 Tomater fyldt med Peberrods-salat 280 Tomater fyldt med Ærter Mayonnaise 230 Tomater fyldt med Leverpostej og Æg 230 Tomater med pocherede Æg 239 Tomater napolitaines 281 Tomater med Røræg 231 Tomatomelet 231 Tomat-Ragout 232 Torskeskildpadde 232 Torsk i Mayonnaise 232 Torsk med Makaroni 233 Tunge med Karrysalat " 233 Tunge og Grønsager i Gele 233 Voksbønner med Flæsk 233 | ||
Abrikossuppe.
300 g Abrikoser, 3 l Vand, 100 g Sago- eller Kartoffelmel, ca. 200 g Sukker. Abrikoserne vaskes godt og sættes i Blød i Vandet i 24 Timer. Koges derefter møre i Vandet. Melet udrøres i lidt koldt Vand. Jævningen røres paa Suppen, der smages til med Sukker og serveres med smaa Tvebakker. | ||