Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Koldt bord: Moderne kolde anretninger, desserter og forfriskninger | ||
Forfatter: | Nietlispach, Frida; Nietlispach, Erna; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1931 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Høst & Søns Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1935; 1939; 1948; | ||
Sider: | 61 | ||
Oversætter: | Bruun, Birgitte; Møller, Ingeborg | ||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 4 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
Hvem vil ikke fryde sig over kolde anretninger og salater, som anrettes med
charme og fantasi, hvor farverne er stillet raffineret og dog smukt sammen? og hvor kan en husmoder vel udfolde sin skønhedssans friere end netop ved sammensætningen af det kolde bord med alle krydderurternes lokkende duft — tænk blot på timian, persille, karse og dild? Hele farvesymfonien kan hun tage i brug: tomater, radiser, rødbeder, den sprøde grønne salat, de farvestrålende citroner, de knaldgrønne eller røde peberhylstre? Og alle de krydrede ingredienser som kapers, peberrod, salatagurker og sardeller, for blot at nævne nogle få ting. Selv med små midler kan hun stille et smukt koldt bord på benene eller lave portionsanretninger af forskellige slags, som kan anvendes dels som en lille mellemret, dels som forret for kærkomne gæster. Har man haft en lille fest og svunget sig ud over dagligdagens kedsommelighed, kan det være, at hun faar brug for at sammensætte en lille »tømmermænds-frokost«, så husets medlemmer dog kan være oplagte til dagens gerning — et par små, pikante bidder kan være en god stimulans og er i hvert fald ganske harmløse. Forfriskningerne spiller også en stor rolle, og bogen indeholder mange forskellige slags — faktisk noget for enhver smag. De forskellige årstider og festligheder kræver forskellige slags drikke, og de findes her i bogen. Blander vi de forskellige drikke med ubekymret begejstring, skal de nok vække bifald. Erna Nieflispach og Birgitte Bruun. | ||
Forord 5
Et par impulser 7 Pikante kolde sovse 8 Salatsovse 9 Hurtigt tilberedte salater 10 Blandede og pyntede salater 15 Portionsanretninger 20 Tomater 22 Anvendelse af kvark 24 Æggeretter 26 Aspic 27 Kolde postejer 32 Smørrebrød 33 Kolde anretninger 37 Hors-d'oeuvres 42 Det kolde bord 44 Forskellige læskedrikke med og uden alkohol 46 Bowler og punche 46 Ice-cream-sodas 49 Cocktails 51 Milk-shakes 53 Æggedrikke 54 Tilberedning af likør 56 Limonader57 Register 59 Abrikosbowle 188 Abrikoslikør 247 Abrikosmælk 228 Ananasbowle 182 Ananascocktail 212 Ananasdrik 210 Ananasis 192 Ananasmælk 225 Ananaspunch 194 Ananassalat 61 Ananas-æg-nog 229 Agurkesalat 26, 27 Agurkesalat fig 24 Agurkesalat, blandet 51 Appelsincocktail 216 Appelsindrik 201 Appelsinlikør 245 Appelsinmælk 221 Appelsin-æg-nog 239 Aspargessalat, blandet 44 Aspargessalat, kogt 25 Aspargessalat, rå 24 Aspic 113 Aspic, Pynte- 117 Aspic, Pynte-fig- 20 Aspic, rød 116 Aspic med sagogryn 119 Aspic-poste jer 130 Aspicterninger med champignons 124 Banan som forret 64 Banancocktail 211 Bananlikør 246 Banansalat 59 Blegselleri 17 Blegselleri som forret 62 Blegselleri med roquefortost 54 Blomkålsaspic 123 Blomkålssalat 23 Brombærlikør241 Brødsnitter, engelske 141 Bønnesalat 28 Canada-limonade 249 Champagnebowle 180 Champagnesne 191 Chaud-froid-sovs 8 Chokoladedrik 203 Chokolademælk 222 Citroner som pynt fig 21 Citroncocktail 217 Citrondrik 202 Citronis 190 Citronlikør 244 Citronmælk 219, 220 Dameklubbens cocktail215 Dronning Charlotte-bowle 185 Dronninge-salatanretning 80 Druesalat 60 Efterårssalat 52 Eva-salatanretning 75 Ferskenbowle 188 Ferskencocktail 213 Ferskendrik 206 Ferskenlikør 247 Ferskenmælk 224 Figarosalat 57 Fisk a la russe 161 Fiskeanretning 171 Fiskerester med mayonnaise 160 Fiskesalat68, 159 Fiskesuppe 161 Fisketomater 99 Floridasalat 55 Flødesalatsovs 16 Flødeskumside 50 Forloren hare i sky 127 Fuglevildt i aspic 129 Garniturerside 42 Gelé med husblas 114 Grenadine-æg-nog236 Grog 200 Gulerodssalat 30 Gåselever i aspic 125 Hindbærcocktail 214 Hindbærdrik 204 Hindbærlikør 243 Hindbærmælk 226, 227 Holsteinssalat 53 Honningpunch 193 Hors-d'oeuvres side 42 Hummer 73 Hummersalat 72 Hvidkålssalat 21 Hyldebær-limonade 250 Italiensk salat med salami 49 Jordbærbowle 183 Jordbærcocktail 214 Jordbærdrik 208 jordbærlikør 242 Jordbærmælk 226, 227 Julesalat 18 Julesalat fig 22 Kaffedrik205 Kaperssovs 6 Kardinalbowle 179 Kartoffelsalat 36 Kartoffelsalat med mayonnaise 37 Kaviar salatanretning 89 Kaviarbrød 144 Kirsebærdrik 207 Kolde bord, Detside 44 Kongens punch 192 Krabbebrød 148 Krabber 73 Krabber i aspic 126 Krabbesalat med grønsager 71 Krebsetomater 98 Kvarkside 24 Kvarkbidder, pikante 104 Kvarkmayonnaise 3 Kvarktomatfyld 103 Kødanretning med hane 169 Kødsalat 41 Kålrabisalat 32 Laks 156 Laksebrød 149 Laksepostej 135 Lakseruller 166 Languster 73 Lavendelbowle 186 Limonaderside 57 Majbowle 181 Mandelmælk 223 Matrosbrød 142 Matrossalat 67 Mayonnaise 2 Melonsalat 56 Mølleranretning 172 Mælkepunch 196 New Yorkersalat 58 Nordsøsalat 70 Norsk anretning 162, 163 Oksetungesalat 48 Ostebrød 146 Ostesalat 40 Pebermyntebowle 187 Peberrodssovs, engelsk 7 Pebersalat 45 Pebersalat, fin 46 Portionsaspic 128 Postej med kalvekød og fars 133 Postejer, italienske 131 Postejer, russiske 132 Punch å la romaine 189, 190 Puncheekstrakt 198 Radisesalat 29 Remouladesovs 4 Rom-æg-nog 235 Rødbedesalat, kogt 35 Rødbedesalat, rå 34 Rødkålssalat 22 Rødvinstoddy 199 Salat, blandet, med tarteletter 176 Salat, engelsk 50 Salat, russisk 42, 43 Salat i muslingeskal 164 Salat på ristet brød 175 Salatsovs, fransk 13 Salatsovs, holdbar 10 Salatsovs med mandelpuré 11 Salatsovs med olie 9 Salatsovs, pikant 14 Salatsovs med tomater 15 Salatsovs med yoghurt 12 Salatanretning, Alexander 90 Salatanretning med aspicmedail- loner 92 Salatanretning, belgisk 81 Salatanretning, bulgarsk 85 Salatanretning, burgunder 78 Salatanretning, dansk 91 Salatanretning, fribourger 76 Salatanretning, genier 77 Salatanretning, hollandsk 83 Salatanretning, konigsberger 82 Salatanretning, lissabonsk 86 Salatanretning, schweizisk 74 Salatanretning, Siegfried 88 Salatanretning, stockholmsk---- 84 Salatanretning, yorker 87 Salviekvark 105 Sardelbrød 143 Sardinanretning79, 170 Sardinbrød 145 Schweizisk anretning 152 Selleriaspic med agar120 Sellerisalat 31 Sildeanretning 157 Sildebrød 150 Sildesalat 66 Sildesalat, blandet 158 Skinkepostej 134 Skinkeruller 167 Skinkesalat 47 Skumsovs 5 Smørepålæg af kvark 106 Smørrebrød side 33 Smørrebrød med aspic og æg 140 Smørrebrød, gåseleverpostej 139 Smørrebrød, salamipølse 138 Smørrebrød, skinke 137 Smørrebrød med smørepølser 136 Smørruller fig- 26 Solbærlikør 240 Strasbourger 65 Sømandens æg-nog 237 Tartar I47 Tepunch 195 Tomataspic 121 Tomatcocktail 218 Tomater med asparges 93 Tomat som fluesvamp 100 Tomater med krydderurtekvark 94 Tomater med ostekvark 95 Tomater med ostesalat 96 Tomater med overraskelse 174 Tomater med rollmops 97 Tomater som servietringe 102 Tomatkurve 101 Tomatsalat 19, 20 Trefrugt 63 Tunfiskesalat 69 Tungesnitter, fyldte, på russisk salat 165 Tutti-frutti 209 Vierwaldstätter anretning 153 Vinaigre 1 Vinpunch 197 Wallisisk anretning 151 Wartburger anretning 173 Æblesalat 33 Æble-æg-nog 238 Æg, farserede 112 Æg, farserede, med hummer 155 Æg, fyldte 112 Æg, hårdkogte 108 Æg med italiensk salat 154 Æg, Kosak- in Æg, pocherede 107 Æg, russiske no Æg, slørede 107 Ægge-grog 230 Æggekognak 231 Æggelimonade 232 Æggepunch 233 Æggesalat 109 Æggesalat38, 39 Æggevin 234 Ærtegelé 122 Ølbowle, engelsk 184 Ål i gelé | ||
250. Hyldebær-limonade.
12 hyldebærklaser, 6 1 vand, 5 citroner, 650 g sukker. — Vand og sukker koges, og alle ingredienserne (citronerne skæres i skiver) kommes i et fad, der tildækkes. Fadet stilles i solen eller på et lunt sted, og der må røres i det hver dag. Når limonaden begynder at skumme (gære), sies den gennem et klæde, fyldes på rene flasker og tilproppes og lakkes. | ||