Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | 100 Kartoffelretter. Samlede og prøvede | ||
Forfatter: | Steen-Møller, Esther; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1930 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Jespersen og Pios Forlag | ||
Varianttitel: | Hundrede Kartoffelretter | ||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 56 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | amerikansk; kartofler; kalorier; serie; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1 | ||
Opskrifterne er gennemgaaende beregnet for 4—6 Personer.
Forf. Kartoflerne er et af vore vigtigste Næringsmidler, og da disse repræsenterer en saa forholdsvis stor Mængde Kalorier, bør vi drage saa megen Nytte af dem som muligt. 1 kg Kartofler indeholder saaledes 1,049,000 Kalorier, og da et voksent, stærkt arbejdende Menneske forbruger ca. 2,300,000 Kalorier i 24 Timer, indeholder altsaa 1 kg Kartofler ca. Halvdelen af det fornødne Kalorieantal. Ved Køb af Kartofler er det af stor Betydning, at disse har en glat, jævn Skal uden Pletter, at de er faste og tunge og indeholder Stivelse. Melede Kartofler, som er tilbøjelige til at mose ud under Kogningen, indeholder ikke stort andet end Vand og Kulhydrater og er bedst egnede til Svinefoder, men til Husholdningsbrug skal man anvende de Kartoffelsorter, som under Kogningen holder sig haarde og faste, og som derfor har et stort Indhold af Æggehvide, der er det dyreste af alle Næringsstoffer. Under Opbevaringen af Kartoflerne maa der ses nøje efter, at de skærmes mod Frost, for stærk Varme, Lys og Fugtighed. Er Temperaturen, hvor Kartoflerne opbevares, under Frysepunktet, bliver de søde, da en Del af Stivelsen omdannes til Sukker, og naar de hen paa Foraaret begynder at spire, aftager Stivelsesmængden endnu mere, idet der gennem Spi-ringsprocessen af Stivelsen dannes et giftigt Stof, det saakaldte Solanin. Udsættes Kartoflerne for Lys, bliver de grønne og faar en bitter Smag. Husk, at ligesaa velsmagende Kartofler kan være, naar de er godt kogte, ligesaa flove er de, naar de er tillavet hurtigt og med liden Omhu; en daarlig tilberedt Kartoffel kan fuldstændig ødelægge et ellers godt tilberedt Maaltid. | ||
Amerikanske Kartofler
Bagte Kartoffelskiver Bagte Kartofler Bouillon-Kartofler Brunede Kartofler Brun Kartoffelsuppe Dild-Kartofler Engelsk Kartoffelbudding Farserede Kartofler I Farserede Kartofler II Farserede Kartofler III Farserede Kartofler IV Fløde-Kartofler I Fløde-Kartofler II' Franske Kartofler Friturekogte Kartofler I Friturekogte Kartofler II Friturekogte Kartoffelstrimler Gratineret Kartoffelpuré Hvid Kartoffelsuppe Karry-Kartofler 38 Kartoffel-Biscuit 51 Kartoffelbudding 43 Kartoffelbudding med Sardeller 44 Kartoffelbudding med Skinke 43 Kartoffelfrikadeller 1 17 Kartoffelfrikadeller II 17 Kartoffelfrikadeller III 17 Kartoffelgratin 20 Kartoffelhachis 20 Kartoffelkage 50 Kartoffelkager til The 51 Kartoffel-Klatkager 46 Kartoffelkroketter 1 18 Kartoffelkroketter II 19 Kartoffelkroketter III 19 Kartoffelkroketter IV 19 Kartoffelmos 1 25 Kartoffelmos II 26 Kartoffelmos III 26 Kartoffel-Omeletter 47 Kartoffel-Pandekage 46 Kartoffel-Pleskner 49 Kartoffelpostej med Skinke 22 Kartoffelpostej med Sild 22 Kartoffelpostej med Oksemarv 23 Kartoffelpostej med Ost 21 Kartoffelsalat I 26 Kartoffelsalat II 27 Kartoffelsalat III 27 Kartoffelsalat IV 28 Kartoffelsalat V 28 "Kartoffelsalat med Kød 29 Kartoffelsalat med Rødvin 29 Kartoffelsalat med Tykmælk 29 Kartoffelsalat med Æbler 30 Kartoffel-Soufflé 47 Kartoffel-Soufflé med Citronsaft 48 Kartoffel-Soufflé med Kapers 48 Kartoffel-Soufflé med Parmesanost 49 Kartoffelstænger til The 50 Kartoffelsuppe med Fløde 11 Kartoffelsuppe med Jordskokker 13 Kartoffelsuppe med Ost 15 Kartoffelsuppe med Purløg 14 Kartoffelsuppe med Purrer 14 Kartoffelsuppe med Selleri 13 Kartoffelsuppe paa Stegeben 15 Kartoffelsuppe med Svampe 16 Kartoffelsuppe med Tomater 12 Kartofler a la Alstrømer 35 Kartofler a la Drake 36 Kartofler a la Maitre d'Hotel 35 Kartofler en Matelot 1 37 Kartofler en Matelot II 37 Kartofler a la Parmentier 36 Kartofler i Form 30 Kartofler i pikant Sauce 1 32 Kartofler i pikant Sauce II 32 Kartofler i sur Sauce 31 Kartofler med Kapers 31 Kartofler med Purløg 9 Kartofler med Vinsauce 31 Kogte Kartofler 7 Kommen-Kartofler 34 Legeret Kartoffelsuppe 10 Panerede Kartofler 42 Persille-Kartofler 34 Pikant Kartoffel-Soufflé 48 Skaanske Kartofler 37 Spanske Kartofler 39 Stegte Kartofler 8 Stegte Kartofler med Ansjovis 9 Stegte Kartofler i Form 10 Stegte Kastaniekartofler 10 Stegte raa Kartoffelskiver 8 Stegte raa Kartofler 41 Strassburger-Kartofler 40 Stuvede Kartofler med gul Sauce 16 Stuvede Kartofler med hvid Sauce 16 Stuvede Kartofler med Fløde 16 Sød Kartoffelbudding 1 44 Sød Kartoffelbudding II 45 Tyske Kartofler 39 Øl-Kartofler 42 | ||
KARTOFFELSALAT MED ÆBLER.
Ingredienser: 24 Kartofler, 4 store Æbler, 2 Æggeblommer, 2 Theskefulde Sennep, 1 do. Eddike, 4 do. Salatolie, 1/8 l sur Fløde, 1 Knivs-spids Sukker, Salt. Tilberedning: De kogte, kolde Kartofler skæres fint og blandes med de ligeledes fintskaar-ne Æbler. Derpaa blandes Æggeblommerne med Sennepen, Eddiken, Olien, Fløden, Sukker og Salt efter Smag og blander Salaten hermed. | ||