| Mellem de mange forskellige Forslag til sund Levevis, der i vor Tid fremkommer,
er der selvfølgelig mangt og meget, der springer over Maalet, men gennem de
mange Forskninger af det saare vigtige Ernæringsproblem, er man dog heldigvis
naaet dertil, at man i saa godt som alle Lejre erkender, at det tunge, kødrige, det
"solide danske" Køkken, der tidligere - naturligvis under forskellige Former - var
næsten eneraadende, saavel i de velstillede som i de mindre velstillede Kredse,
har store Synder imod de menneskelige Fordøjelsesorganer, og derigennem mod
hele Organismen, paa Samvittigheden.
Naar jeg nu, i taknemlig Glæde over den store Udbredelse mine tidligere Bøger
har opnaaet, udsender ogsaa denne lille Bog, er det mit Haab, at disse Opskrifter,
der jo dog slet ikke prætenderer at være Diætretter, maa animere Husmødrene i
Danmark til mere og mere at gaa over til de lettere Retter, ikke alene
Grøntsagsretter, men til at anvende Grøntsager og Urter i Forbindelse med alle
Kød- og Fiskeretter, ikke alene fordi disse derigennem erholder den lækre Fylde
og Velsmag, den „Bouquet", der karakteriserer det franske Køkken, men særlig af
den Grund, at den udstrakte Anvendelse af Urter i alle Retter har en saa
vidunderlig Indvirkning paa Fordøjelsen, at Mavebesværligheder jo næsten er
ukendte her i Frankrig; dette er jo dog naturligvis ogsaa tildels begrundet paa, at
man her aldrig afslutter et Maaltid, uden at nyde frisk Frugt.
Nu ved jeg jo meget vel, at hverken Grøntsager eller Frugter, i hvert Fald
foreløbig, er eller kan blive Allemands daglige Spiser i Norden, saadan som de er
det her i det herlige, frugtbare Syden, men forhaabentlig naar vi i en overskuelig
Fremtid saa vidt, ved Samarbejde med alle interesserede Parter, at man ogsaa i
Danmark vil kunne nyde saavel de sunde Grøntsager som de dejlige Frugter i
langt højere Grad end hidtil, til Gavn for de legemlige Organer, og derigennem til
Forbedring af Befolkningens Velfærd og Lykke.
Efterfølgende Opskrifter er et Udpluk af de mange moderne, sunde og lette Retter,
som bruges i det franske Køkken; mange af dem har jeg særlig tillempet efter
nordiske Forhold, de er alle prøvede, og er — naar undtages ganske enkelte,
særlige Selskabsretter —, alle forholdsvis billige at fremstille. For mange Retters
Vedkommende gælder det jo dog, at de kun med Fordel kan fremstilles paa de
Aarstider, hvor de forskellige Varer er fremme i frisk Tilstand og til rimelig Pris.
For nogle af Retternes Vedkommende har jeg først anført Navnet paa fransk og
derunder den danske Oversættelse, men har dog af Pladshensyn maattet
indskrænke denne Flothed til kun at gælde de mere særprægede franske Retter.
Nice, i April 1931. C. F. HANSEN. | |