Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Husjomfru Anna Hansens Kogebog | ||
Forfatter: | Hansen, Anna; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1931 | ||
Udgivelsessted: | Jyderup | ||
Forlag: | |||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 160 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | |||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Jyderup | ||
Pris i kr: | 3 | ||
I over 25 Aar har jeg arbejdet i Køkkenfaget; som yngre under dygtige Fruers
Vejledning og i mange Aar som selvstændig Husjomfru, saavel i mindre som større Herskabshuse; og i flere Aar har jeg desuden virket som Kogejomfru. Da jeg tillige har demonstreret i Husmoderforeninger og haft Madlavnings- Demonstration paa et Hotel, vil jeg forsøge at udgive en Kogebog, og skønt vi har populære og anerkendte Kogebøger nok i Forvejen, vil jeg dog forsøge at give Opskrifter til de vigtigste Grundretter som Suppe, Saucer, Kogning, Stegning, Bagning samt forskelligt Smørrebrød. Da tildels alle Opskrifterne er prøvede og det anførte Kvantum passer til 12 Personer, vil jeg haabe, at Husmødre vil forunde mig den samme Tillid, som er bleven mig til Del ved min Demonstration, og derfor udsender jeg nærværende lille Bog. ANNA HANSEN. | ||
279 Aal i Gelé. 18 Aalesuppe.
314 Abrikosmarmelade med Rabarber. 361 Abrikossouffle. 135 Agerhøns. i 129 Andeballontiner. 292 Andebryst a la Ecarlate. 293 And i Mayonnaise. 128 And, kogt. 70 Ansjossmør. 389 Ananasbudding. 454 Ananascreme. 327 Ananasfromage. 322 Ananasgelé. 390 Appelsinbudding. 456 Appelsincreme. 323 Appelsingelé. 459 Appelsinglasur. 315 Appelsinmarmelade. 316 Appelsinmarmelade med Abrikoser. 468 Aristokrater. 203 Artiskok. 204 Artiskokbunde, farserede. 206 Artiskokbunde med Marv. 204 Artiskokbunde a la Prinsesse. 181 Aspargesbudding. 30 Bechamelsauce. 173 Biegnetssteg. 42 Bertromelsauce. 362 Blaabærskum. 200 Blegselleri. 116 Blodbudding 188 Blomkaal, kogt. 190 Blomkaal med Bechamel. 191 Blomkaal med Kødfars. 192 Blomkaal, parneret. 280 Blomkaal i Mayonnaise. 189 Blomkaal a la Villeroy. 182 Blomkaalsbudding. 183 Blomkaalsgratin. 26 Blomkaalssuppe. 317 Blommemarmelade. 420 Boller 421 Boller med Æbler. 362 Bondepige med Slør. 432 Borgmesterbrød. 109 Brisselkarbonade. 110 Brisselrand. 111 Brisselrouletter. 20 Brisselsuppe. 67 Brun Chaudfroidsauce. 196 Brunkaal. 31 Brun Stegesauce. 11 Brun Suppe. 430 Butterdejg. 497 Butterdejgskringler. 160 Brødboller. 207 Bønner, smaa grønne. 460 Cacaoglasur. -43 Champignonssauce. 25 Champignonssuppe. 226 Champignons til Garniture. 227 Champignons som selvstændig Ret. 391 Charlottebudding. 329 Chocoladefromage I. JI. 465 Chocolademarengs. 81 Chocoladesauce. 471 Christiansfelder I. II. 506 Christmaskage. 364 Citroncreme. 455 Citroncreme. 463 Citroncreme til Honningbrød. 330 Citronfromage I. II. 337 Citronis I. II. 363 Citronkage. 507 Citronkage. 147 472 Citronkager I. II. 150 392 Crernebudding med Choco- 148 lade. 149 81 Cremesauce. 4 32 Cumberlandssauce. 5 61 Cumberlandssauce. 180 392 Diplomatbudding. 169 341 Diplomatparfait. 498 Dronningekringler. 170 438 Dronning Maries Kager. 151 439 Drænrør. 152 295 Due Chaudfroid. i 500 126 Duekoteletter. 1401 127 Duepostej. |415 13 Duesuppe. 499 125 Duer i Spanioler. 1314 130 Dyreryg. 400 131 Dyreryg a la Cumberland. ¡399 295 Dyre Chaudfroid. 14 Dyre Suppe. 267 Døde Frikadeller. 387 16 Engelsk Fiskesuppe. 68 62 Engelsk Peberrodssauce. 354 394 Engelsk Plumbudding. ; 395 508 Engelsk Thekage I. II. ! 408 63 Engelsk Æblesauce. 136 Epigrammer af Agerhøns. 409 282 Eskolopes af Gaaselever. : 440 386 313 Faaremælk. 509 23 Fanbonsuppe. j423 296 Fasan a la Normande. ! 373 297 Fasan i Gelé med Champignons. 261 137 Fasan med Bfunkaal. 216 422 Fastelavnsboller. 318 Figenmarmelade m. Rabarber. 84 473 Finsk Brød. " 83 141 Fiskebiegnets. 396 180 Fiskebudding. 416 165 Fiskefars I. II. 276 146 Fiskefilet a la Berey. Fiskefilet a la Commodore. Fiskefilet, fyldt. Fiskefilet a la Remoulade. Fiskefilet au Vienblan. Fiskegelé. Fiskegelé eller (Aspie) med Vin. Fiskegratin. Fiskerouletter med Kartoffelmos. Fiskerouletter. Fisketunge med Spinat. Fisketunge, Vinetienne. Florakringler. Flødebudding I. II. Flødekringler med Gær. Flødekringler. Flødeparfait. Fløderand med Ananas. Fløderand med Karamelsauce I. II. Flødesalat med raa Grøntsager. Fløde Vafler I. II. Forskellig Slags rørt Smør. Forlorne Spejlæg. Fransk Karamelbudding. Franskbrød med kold Hævning. Franskbrødm. varm Hævning. Franske Æblekager. Franske Æbleskiver. Frederik den VIII. Kage. Frisenborgboller. Frugtkage. Frugtsalat. Frugtsalat med Mayonnaise. Fuglereder af Kartofler. Gaaselever i Timbale. Gaaselever Souffle. Gallopadebudding. Gavnøkringler. Gelé til kolde Retter og Smørrebrød. 347 Genferlagkage. 461 Glasering med Overtræks- chocolade. 511 Glorup Thekage I. II. 510 Goda Krans. 411 Grahamsbrød. 378 Grønt Flødeskum. 474 Gulaschbaroner. 467 Gule Marengs. 321 Gulerodsbrød. 501 Gærkringler. 475 Haakonkager. 101 Hamburgryg. 301 Hareposteg I. II. 154 Helleflynder. 108 Helstegt Lever. 371 Hermelinskage. 369 Himmerigsmundfulde. 367 Hindbæropløb. 436 Hjemmebagt Kransekagestænger. 512 Honningkage I. II. 413 Horn. 251 Hovedsalat. 155 Hummer au naturel. 157 Hummer a la indienne. 156 Hummer a la Kardinal. 304 Hummer i Gelé. 305 Hummer i Mayonnaise. 21 Hummersuppe. 412 Hurtigbagte Horn. 66 Hvid Chaudfroidsauce. 193 Hvidkaalshoved, fyldt. 265 Hvidkaalssalat. 324 Hvidvinsgelé. 75 Hvidvinssauce. 76 Hvidvinssauce a la Normande 298 Hønse Chaudfroid. 162 Hønsekødfars. 8 Hønsekødsuppe a la reine. 118 Høns, farseret. 299 Høns i Gelé. 117 Høns i Karry. 300 Hønse Mousse. 397 Ingefærbudding. 346 Ispunch. 485 Israelitter. 17 Italiensk Fiskesuppe. 338 Italiensk Is. 252 Italiensk Salat. 256 Jockey Salat. 331 Jordbærfromage. 343 Jordbærparfait. 429 Julekage I. II. 513 Juletærte I. II. III. 476 Jødekager I. II. 194 Kaalrouletter. 332 Kaffefromage. 339 Kaffeis. 461 Kager, brune I. II. 123 Kalkun, farceret. 124 Kalkun, stegt. 95 Kalvebryst, farceret. 96 Kalvefrikandeau. 94 Kalvekotelet, Suedoes. 93 Kalveryg a la Tosca, i 92 Kalveryg, dobbelt. 192 Kalvetunge i Gelé. 502 Kanelkringler. 44 Kaperssauce. 398 Karamelbudding. 333 Karamelfromage. 83 Karamelsauce. 52 Kardinalsauce. 142 Karper. 257 Karrysalat. 45 Karrysauce. I 19 Karrysuppe. ¡514 Kartoffelkage. I 218 Kartoffelmos. ¦ 219 Kartoffelmosrand. i 220 Kartoffelrouletter. 1264 Kartoffelsalat I. II. III. I 221 Kartofler a la Maitre d'Hotel. 1222 Kartofler a la Soufflerede. ¡217 Kartofler, franske. i 372 Katrineblommekage. ¡419 Kiks I. II. III. IV. 1 Klaring af Suppe og Sky. 478 Klejner I. II. III. 243 Knækbrød I. II. 467 Kokusmakroner. 503 Kokuskringler. 417 Kommenskringler. 479 Korendekager. 491 Kranse. 457 Kransekageglasur. 374 Krokambuk. 172 Krustader. 271 Krydret Sild. 121 Kylling a la Magnonnetter. 122 Kylling i Ungarsksauee. 163 Kødfars I. II. 3 Kødgelé. 7 Kødsuppe. 348 Lagkage I. II. 306 Laks i Gelé. 179 Lakseragout. 308 Laks i Gratinskaller. 307 Laks i Mayonnaise. 144 Laks, kogt. 104 Lam a la Flamande. 103 Lam a la Italienne. 105 Lam a la Moderne. 106 Lam a la Tyrk. 107 Lammefrikassé. 281 Leverpostej I. II. III. 229 Linseboller. 433 Linsedejg. 230 Linsefrikadelier. 28 Linsesuppe. 211 Løg, brunede. 210 Løg, stegte. 481 Majiandske Kager med Vin. 184 Makaronibudding. 176 Makaronipie. 258 Makaronisalat. 441 Makronstænger. 356 Makron Æblekage. 177 Mandagsteg. 402 Mandelbuddine I. II. 482 Mandelkager I. II. 375 Mandelkage med Marmelade. 349 Mandellagkage. 464 Marengs I. II. 466 Marengs, gule. 515 Marinakage. 516 Marmorkage. 33 Marvsauce. 145 Matelote a la Normande. 245 Mayonnaise a la Victoria. 58 Mayonnaise, falsk. 57 Mayonnaise, grøn. 56 Mayonnaise, pisket. 59 Mayonnaise, rød. 244 Mayonnaisesalat I. II. 55 Mayonaise, ægte. 287 Medisterpølse." 159 Melboller. 51 Mousseline Sauce. 278 Mørbrad i Gelé. 434 Mørdejg. 403 Nesselrodebudding I. II. 344 Nesseirodeparfait. 483 Nonneletter. 442 Nordenskjoldskager. 334 Nougatfromage. 340 Nougatis. 376 Nyse. 87 Oksefilet Anglaise. 90 Oksefilet a la Espagnole. 88 Oksefilet a la Godard. 89 Oksefilet a la Jadimeire. 91 Oksefilet a la Palermo. 86 Oksefilet m. Sauce bearnaice. 113 Oksetunge, farseret. 114 Oksetunge financière. 115 Oksetunge med Gemyse. 12 Oksehalesuppe. 7 Oksekødsuppe. 470 Oldemors brune Kager. 40 Olivensauce. 231 Omelet med Blommer. 232 Omelet med Frugtsauce. 234 Omelet med Makaroni og j Skinke. j 233 Omelet med Spinat. i 443 Orlemandskager. \ 238 Osteboller. | 237 Ostebrød. ! 240 Ostekager. | 239 Ostelinser. ! 241 Ostestænger, kolde. 242 Ostestænger, varme. 350 Othellolagkage. 382 Pandekager I. II. 83 Pandekager med Æblemos. 504 Patentkringler. 97 Pattegris. 98 Pattegris, fyldt. 254 Peberrodssalat. 34 Peberrodssauce. 64 Peberrod med Æblemos. 47 Pebersauce. 492 Pepitakranse. 153 Pighvarre a la Admiral. 377 Pindsvin I. II. 484 Pleskner. 523 Plumkage. 445 Plumkager. 444 Pondingskurve. 208 Porrer." 209 Porrer, farseret. 186 Porregratin. 485 Prinsessekager. 263 Pæresalat. 236 Pølser, sorte. 309 Rabarbergrød. '269 Radisesalst. 53 Readmgsauce. 35 Reformsauce. 285 Rensning af Tarme. 276 Ribben i Gelé. 378 Ris med Ananas a la Creole. 379 Ris a la Maltaise. 345 Risengrynsparfait. 380 Ris med Æbler og Karamel 381 Rismelskage. 175 Rissoller a la Financière. 119 Rissoller af Høns. 9 Rissottosuppe. 405 Rombudding I. II. 446 Romkager. 366 Romskum. 79 Romskumsauce. 197 Rosenkaal med Kødfars. 355 Roulade 1. II. III. 10 Royalsuppe. 404 Rugbrødsbudding I. II. 289 Rullepølse I. II. 15 Russisk Fiskesuppe. 253 Russisk Sildesalat. 266 Rødbedesalat. 310 Rødgrød. 74 Rød Sauce. 325 Rødvinsgelé. 77 Rødvinssauce. 69 Rørt Smør. 335 Saftfromage. 326 Saftgelé. 517 Sandkage I. II. III. 486 Sandkager I. II. III. 71 Sardelsmør. 143 Sardiner. 49 Sauce bearnaise I. II. 48 Sauce, hollandaice. I. II. 50 Sauce a la Pompadour. 60 Sauce, remoulade. 199 Sellerikoteletter. 268 Sellerisalat I. II. 248 Sellerisalat med Hønsekød. 27 Sellerisuppe. 198 Selleri, stuvet. 72 Sennepssmør. 488 Severinkager. 270 Sild, fyldte. 272 Sild, syltet. 352 Sirupslagkage. 174 Skaller. 36 Skarp Sauce. 37 Skildpaddesauce. 302 Skinke Mouse med Blomkaal. 202 Skorzonerødder, indbagt. 201 Skorzonerødder, stuvet. 383 Skumpandekager. 80 Skumsauce med Blaabær. 2 Sky (Aspie). 435 Skørdejg. 462 Smørcreme til Lagkager. 69 Smør, rørt. 388 Sneboller. 406 Snebudding. 424 Snejle. 138 Sneppe a la Carene. 519 Sodakage. 490 SparsommelUhedskage l. II. 477 Spejlmakroner. I. II. 493 Speciekranse I. II. 288 Spegepølse. 213 Spinat Boller. 185 Spinatbudding. 214 Spinatgratin. 215 Spinat med smaa Omeletter. 212 Spinat, stuvet. 291 Sprængt Kød. 273 Stegt Fisk med Tartarsmør. 84 Stegning. 262 Stikkelsbærsalat. 311 Stikkelsbærgrød. 303 Strasburg- Levermos. 489 Strasburger. 448 Studenterkager. 449 Studentersløjfer. 518 Sukkerbrødskage. 351 Sukkerbrødslagkage. 505 Sukkerkringler. 520 Sultanakage. 22 Suppe a la Julienne. 410 Surbrød. 195 Surkaal. 414 Svenske Horn. 494 Svenske Kranse. 100 Svinekam a la Bayonne. 99 Svinekam a la Flamande. 102 Svinekotelet a la Milunaise. 254 Sydlansk Salat. 521 Sølvkage. 522 Søsterkage I. II. 274 Tartarbøf. 65 Tartarsauce. 73 Tartarsmør. 494 Thekranse. 504 Thekringk-r. 223 Tomater, fyldte. 224 Tomater, fyldte a la Provenceole. 275 Tomatgelé. 187 Tomatgratin. 249 Tomatsalat. 140 Torsk, kogt. 39 Trøffelsauce. 418 Tvebakker I. 11. III. : 255 Tysk Salat. 46 Ungarsksauce I. II. ; 450 Vandbakkelser. 458 Vandglasur. 427 Vandkringle. 1453 Vanillecreme. 336 Vanille Cremeis. 496 Vanillekranse 1. II. I 24 Vasenesuppe. 246 Vegetarisksalat. 164 Vildtfars. 6 Vildt Gelé eller (Aspie). 178 Vildtregouf. 259 Vildtsaiat. 41 Vildsauce. 132 Vildsvin. < 134 Vildsvinkotelet. 133 Vildsvinsteg. 78 Vinskumsauce. 247 Vintersalat. 451 Walesboller. 452 Waleskringle. 431 Wienerbrød I. II. 428 Wienerkringle. ; 353 Wienerlagkage. i 407 Æblebudding I. II. 312 Æblegrød. 358 Æblekage med Creme. 357 Æblekage med Mmdeldejg 359 Æbler, fyldte. 320 Æblemarmelade. 360 Æblesouffle. 385 Æbleskiver I. II. III. IV. 236 Æg i Madeiraskv. 235 Æg paa Rissokkel. 235 Æg slørede med Laks og Karse. 524 Æggehvidekage. 54 .Østerssauce. 158 østers au naturel. | ||
113. Oksetunge, farseret. Tillavningstid 4 T. 12 Pers. 2 Oksetunger, 1 kg Kødfars.
1/2 kg Trøfler, 2 Gulerødder. 2 store Løg, lidt reven Hvidløg. Fersk Flæskesvær, Salt, Peber. Oksetungerne vaskes i flere Hold Vand. Det midterste Ben i Tungeroden bortskæres og Tungen sættes derefter over Ilden i koldt Vand og koger i 3 Timer, derefter flaas den, mens den er varm, Tungen kan serveres fersk eller saltet, men selv om den skal anrettes fersk, bør den dog helst have ligget i Salt et Par Dage a la braise: bestaaende af tykke Skiver stegte Løg og Gulerødder, Peber, Sukker og lidt Sherry samt fersk Flæsk, lidt reven Hvidløg; skal den derimod serveres som salt Tunge, ligger den i Lage 8 Dage før den koges. Lægges varm i Presse. Naar den tildels er afkølet, beklædes Tungen med et Lag Fars, der smøres med Æg og bestrøs med Rasp. En Bradepande smøres med Smør, Tungen lægges herpaa. Steges derefter i Ovn l/2 Time. Ved Anretningen skæres Tungen i ganske tynde Skiver, der igen sammenstilles og garneres med forlorne Champignons og serveres i Sauceskaal, men kan ikke hældes over Tungen. | ||