Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Diæt-Retter: Forebyggende og helbredende Nervelidelser - Gigtlidelser - Fordøjelsesbesværligheder -Stofskiftesygdomme - Sukkersyge og mange andre Sygdomme | ||
Forfatter: | Regner Andersen, Elna; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1931 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Hage & Clausens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 46 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | sukkersyge; diæt; læge; råkost; reform; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2,5 | ||
Fru Elna Regner Andersen har bedt mig om at skrive et Forord til sin nye Bog.
Dette kan jeg gøre med Glcsde, thi selv om jeg ikke har gennemstuderet Manuskriptet i Enkeltheder, saa ved jeg, at Grundtanken i Bogen er god og sund. Fru Regner Andersen har jo nu i mange Aar beskæftiget sig med Ernærings problemet, og har derigennem høstet megen Viden og Erfaring og er især blevet Ekspert i Tilberedningen af den nye Mad. Hun vil nu prøve paa — ved Hjælp af sin nye Bog — at faa saa mange Mennesker i Tale som muligt. Og jeg vil anbefale alle at købe Bogen; enhver vil kunne finde noget Nyt deri, som Vedkommende vil kunne have Nytte af i det daglige Liv. Nu er Tiden inde, da ethvert nogenlunde intelligent Menneske burde standse et Øjeblik og tænke over Spørgsmaalet: Hvilken Mad har Skaberen bestemt, at Mennesket skal spise? Hvilken er den naturbestemte Føde? Thi det er klart, at Menneskeorganismen behøver en bestemt Slags Føde, for at gaa tilfredsstillende — være sund og stærk. Nu tyder imidlertid alt — vore Tænder, Anatomi og Fysiologi — paa, at vi fra Naturens Haand er bestemt til at spise raa Frugter og Grøntsager, og at det er en Afvej, vi er kommet ind paa: at spise vore Medskabningers Kød. Men man maa være yderst forsigtig med en altfor pludselig Diætforandring, og passe paa, at der i Ens Føde er en passende Blanding af Kulhydrater, Fedt og Æggehvide. Mangler eet af de tre Stoffer — for ikke at tale om Vitaminer og Mineralsalte — gaar det galt. Man kan f. Eks. ikke leve af Kulhydratet-og Æggehvide alene; mangler Fedtet, er det galt. Derfor er det saa vigtigt f. Eks. ved en Afmagringskur at spise rigelig med Nød- der: Valnødder, Hasselnødder, Mandler, Kokusnødder o. s. v. fordi de indeholder 62 % Plantefedt. Den saakaldte døde Kulturføde lider af to store Fejl: For det første er den altfor kvælstofrig og giver derved en kronisk Overbelastning af Organismen med Urinsyre. Og for det andet er den altfor fattig paa Vitaminer og Mineralsalte; og Videnskaben har tilfulde fastslaaet, at lutter vitaminfattig Føde medfører Sygdom, vitaminløs Død. Jo mere naturlige, jo mere primitive vore Fødemidler er, desto bedre vil de være i Stand til at tilfredsstille Legemets Næringskrav; jo mere Føden er renset og forfinet, desto mindre tjenlig til Menneskeføde er den. Vegetar-Raakostproblemet er i Virkeligheden et af Tidens allerstørste Spørgsmaal. Man er, hvad man spiser. Hvad Du spiser i Dag er en Del af Dig i Morgen. Vi bygger i Virkeligheden hver Dag vor Organisme op ved Hjælp af det, vi spiser; saa det er klart, at det ikke er ligegyldigt, hvad vi putter i Munden. Det er sikkert rigtigt, at den Dag, vi kan faa Menneskene til at leve af naturbestemt Føde, kan vi nedrive alle vore Sygehuse, idet den forkerte Ernæring er — direkte eller indirekte — Aarsag til saa godt som alle Sygdomme. Dertil kommer, at Menneskets fysiske og aan-delige Liv danner en organisk Enhed, saaledes at man ved en Diætreform vil kunne forædle Menneskets Psyke, højne Moralen o. s. v. Det moderne, saakaldte Kulturmenneske fører imidlertid hele sit Liv naturstridigt; hans Forhold til frisk Luft, Bevægelse og Hvile er ligesaa forkert som hans Ernæring. Vi har glemt Naturens Stemme. Det er heldigvis saa viseligt indrettet, at de højeste Værdier ikke kan købes for Penge. Saaledes kan selv den fattigste leve rigtigt og derigennem bevare sin Sundhed, som er en af de kosteligste Gaver fra Gud til Menneskene. Eftertiden vil vide at paaskønne Fru Regner Andersens store uegennyttige og opofrende Indsats i Oplysningsarbejdet for en renere og sundere Ernæring. Thisted, juli 1931. N. HAMMER, Læge. INDLEDNING TIL MINE FIRE ERNÆRINGS REFORM-BØGER : NY-VEGETARISK KOST - RAAKOSTRETTER - DIÆTRETTER og MODERENS KOST UNDER SVANGERSKABET Gennem mange Aars videnskabelige Studier og praktiske Erfarin-ger med Ernæringsspørgsmaalet er jeg naaet til den Overbevisning, at den kendte og dygtige Schweizerlæge Dr. med. Bircher-Benner har Ret, naar han siger, at hvis man vil komme sig af en Sygdom, maa man gøre mere, end der er nødvendigt for at bevare Sundheden — Mangel paa Vitaminer har udmattet Væv og Organer og Oplagring af Stof skifte gifte kraver en særlig Næring, for at Udskillelsen kan tage Fart og gennemføres i kortere eller længere Tid. Ethvert Menneske, der i en Aarrække har levet paa den sædvanlige blandede Kost, bærer i sine Væv et Lager af saadanne Stofskifteprodukter; det gælder ogsaa de, der tilsyneladende er raske. Naar jeg først oversatte Dr. med. Bircher-Benners Bog »Früchte-speisen und Rohgemüse« — paa Dansk »Normalkost og Raakost-diæter« —, var det for at vække saavel Sundes som Syges Interesse for den saa paakrævede Ernæringsreform. Gennem mine oplysende Foredrag i de sidste fire Aar, saavel her i Landet som i Norge og Sverige, har jeg i Forbindelse med Udstillinger, Demonstrationer og Kursus forsøgt at opmuntre de mange tusinde Mennesker, som jeg derigennem er kommet i Berøring med, til at forsøge at reformere deres Kost i den Retning, som jeg gennem aarelang Praksis og flittige Studier har fundet hensigtsmæssig og gennemførlig for vort nordlige Klima. — De mange gentagne Opfordringer fra utallige Sider har givet mig Mod og Lyst til at samle en Del af det om den nye Ernæringslære foreliggende og at offentliggøre saavel egne selv- prøvede Kostsammensætninger som de af mange Læger med saa stort Held praktiserede Diætkure. Daglig forøges Antallet af de Mennesker, som gennem personlige Erfaringer har godtgjort, at Vitamin- og Mineralsaltmangel og Urinsyreoverskud har været Aarsag til deres Lidelser, og at de atter kan genvinde den tabte Sundhed gennem de nye fysikalsk-diætetiske Helbredelsesmetoder. Men jeg tnaa udtrykkelig fremhæve, at disse Ernæringsreform-Diæter alene ikke klarer aarelange Sygdomme af alvorlig Art, uden at de moderne Hjælpekilder tages med, saasom Motions- og Aande-drætsøvelser og de i de senere Aar med saa stort Held anvendte Lysbehandlinger — blandt disse Diathermi, som paa en vidunderlig Maade fremmer og opliver Kirtelfunktionen. Jeg faar daglig mange Forespørgsler, saavel her fra Landet som fra Norge og Sverige, om hvilke Læger, Kliniker og Hospitaler man kan henvende sig til for at forsøge de nye Diætkure, f. Eks. Bir-cher-Benner Diæt eller Gerson Diæt med Gemysesaft for Tuberkulose, Gigtlidelser, Migræne o. s. v. Det er derfor mit Haab, at flere og flere danske Læger vil tage sig af saadanne Patienter og praktisere det Nye. De gode Resultater vil ikke udeblive til Glæde for dem selv og de Syge, som ofte har prøvet alt muligt undtagen en rationel Ernæringsreform. Adskillige Læger, Diætsøstre, Hospitalsøkonomaer med Assistenter, Husholdningslærerinder samt utallige Husmødre, som har frekventeret mine Kursus, har udtalt sig meget anerkendende og begejstrede om Ernæringsreformen. Noget af det vigtigste ved Reformeringen af Ernæringen er et almindeligt Kendskab til de forskellige Næringsmidlers Egenskaber og vigtige sundhedsmæssige Sammensætning og Anvendelse. Bøgerne, mener jeg, giver en klar og let overskuelig Anvisning i nævnte Retning. Der findes en Samling Eksempler paa praktiske Opskrifter paa Raakost og ny-vegetarisk Kost, samt et særligt Afsnit angaaende Ernæringskure og Diætforordninger og endelig en udførlig og hensigtsmæssig Kostplan for Kvinden under og efter Svangerskabet og en Beretning om de sidste Resultater af og Vejledninger om Spædbarnets Ernæring med Frugtsaft og Mandelmælk, naar Modermælken savnes. Det vilde være mig en stor Glæde, om disse Boger hos mange maatte hjælpe til Forstaaelse af Betydningen af Tilrettelægningen af den daglige Kost efter sunde, videnskabelige Principper og sadledes være en god Støtte til Gennemførelsen heraf. Gentofte, den 1. Juli 1931. ELNA REGNER ANDERSEN. | ||
Forord af Dr Niels Hammer 5
Indledning til mine 4 Ernæringsreform-Bøger 7 Ernæringskure og Diætforordninger 9 Faste (Næringsmængdeindskrænkning) 10 Afgiftningskur (Renselseskur) 11 Raakost-Diætretter 13 Frugt-Blandinger 13 Frugt-Kornflageretter 14 Gemyseblandinger 14 Morgenfaste 16 Miisliretter (efter Dr med Bircher-Benner) 17 Afmagringskur 20 Astma 21 Afførende Diætkur 21 Feber diæt 22 Gemyse- og Frugtsaftkure 23 Gerson-Diæt 24 Gigtkur 25 Kirteliidelser 26 Lungetuberkulose-Diæt 26 Fedekur 27 Diæter for formegen Mave-syre 28 Nervelidelser 29 Nyrelidelser 29 Afmagringsdiæt for Overfedme 30 Oliekur ved Galdestenslidel- ser 30 Stofskifteregulerende Diæt 31 1 Overgangskost-Dag 32 2 Raakost-Dag 33 3 Normalkost-Dag 34 I Frugt-Fastedage 35 II Overgangskost-Dage 35 III Raakost-Dage 36 IV Normalkost-Dage 37 Ernæringen for Sukkersyge 39 A Streng Diabetiker Raakost-Dag 40 B Blandet Diabetiker-Kost-Dag 41 Tørkost som Diæt 42 Appetitløshed 42 Aareforkalkning 43 Blodrensningsmidler 43 Blærelidelser 43 Blodstigning til Hovedet 43 Blodfattigdom og Blegsot 43 Filipenser o lign 43 Forstoppelse 45 Gulsot 44 Haaraffald 44 Hjertelidelser 44 Katarr, Snue, Slimdannelse 44 Kræft 44 Leverlidelser 44 Lungelidelser 44 Migræne 45 Miltlidelser 45 Oppustethed og Underlivs-krampe 45 Rachitis 45 Rheumatisme 45 Nogle Opskrifter paa Diætbrød 45 Diætbrød 45 Diætbrød af Hvedeflager 46 Diætbrød af Havreflager 46 Diætbrød af Klid 46 | ||
Rissuppe. Naturris eller Flager koges uden Salt, piskes gennem en Si og tilsættes
opvarmet Mælk. | ||