Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Spansk Mad | ||
Forfatter: | Horvath, Maria; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1967 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Spektrum | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 125 | ||
Oversætter: | Saugmann, Josie | ||
Stikord: | serie; spansk; oversat; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 7,75 | ||
Fremmed mad er spændende mad.
Og spændende er det at udvide sit hjemlige, kulinariske repetorie med nye, måske eksotiske, måske pikante og bizarre, men i alle tilfælde usædvanlige retter, som man ellers kun får i udlandet. Denne bog er et forsøg på at give Dem et indblik i den spanske kogekunst, der så sandelig godt kan fortjene et nærmere bekendtskab alene grund af sin farverigdom og fantasi og dristige sammensætninger af usædvanlige in- gredienser. Da man i Spanien så godt som altid anvender olie til steg- ningen, må vi hellere på forhånd fjerne Deres eventuelle frugt for, at maden af den grund skulle blive tungere og federe. I virkeligheden drejer det sig kun om at behandle den rigtigt. Det er meget vigtigt, at olien har den rette temperatur, når maden lægges i, den rette temperatur har den, når den syder om en tændstik eller lige inden den begynder at ryge. Først da lægges maden i, og der skrues ned for var-men. Kødet vil da blive smukt gyldent og mørt på nor-mal tid. I øvrigt er alle opskrifterne i denne bog enkle og lette at gå til, og da der er tale om en meget varieret samling, skulle der være al mulig ehance for at finde noget for en-hver smag. Hermed ønsker vi alle læserne »velbekomme« - eller sagt på spansk. Buen provecho! | ||
SUPPER
Bønnesuppe 13 Fastesuppe 12 Fiskesuppe 15 Fiskesuppe med mayonnaise 16 Gazpacho fra Andalusien 14 Gazpacho fra Estremadura 15 Gazpacho fra Katalonien 14 Gazpacho fra Madrid 15 Grønsagssuppe 11 Grønærtesuppe 13 Hasselnødsuppe 12 Hvidløgssuppe 12 Hvidløgssuppe fra Madrid 14 Hvidløgssuppe med melon 17 Hvidløgssuppe med vindruer 16 Kapucinersuppe 13 Rejesuppe 16 ÆGRETTER Brødomelet 25 Kartoffelomelet, Spansk 23 Omelet med gemyse 23 Omelet med løg 24 Omelet med ost 26 Omelet med rejer 25 Omelet med rom 24 Omelet med skinke 26 Omelet med tunfisk 25 Omelet med ærter 24 Pilgrimæg 21 Æg a la flamenca 19 Æg dejlige 20 Æg fra Biscaya 21 Æg fyldte med spinat 22 Æg grønne 21 Æg med tomater 22 Æg moderne 20 Æg stegte 22 Æg i svøb 20 Røræg med tomater 23 FISK Al stegt 28 Baskisk fiskeret 38 Fisk med safran 38 Foreller 37 Foreller kastilianske 38 Foreller med grøn sauce 39 Kabliau i grøn sauce 30 Kabliau kogt 29 Kabliau med sauce vinaigrette 29 Kabliau med tomat 29 Kabliau med ærter 29 Klipfisk fra Bilbao 33 Klipfisk fra Biscaya 32 Klipfisk fra Katalonien 33 Klipfisk fra Madrid 34 Klipfisk i ovn 32 Klipfisk med løg 35 Klipfisk stuvet 34 Laks alicante 31 Laks katatonisk 31 Laks ovnstegt 32 Makrel i ovn 35 Muslinger 36 Muslinger på sømandsmanér 35 Muslinger fra Sevilla 36 Rejer spanske 37 Søtunge a la creme 30 Søtunge i fad 30 Søtunge på spansk 31 Tunfisk med tomater 28 Tunfisk stegt 28 Tunfisk Valencia 27 OKSEKØD Bøf Gallego 42 Kød à la Carmen 42 Kødret fra Bilbao, kold 43 Kød med ansjoser 43 Oksekød jardinière 42 Oksekød med løg 44 Oksemørbrad med tomater 45 Påskesteg, spansk 44 Tunge fra Aragonien 45 SVINEKØD Kødboller 45 Pølser af svinekød 47 Skinke, ristet, fra Aragonien 48 Svinekød fra Havana 47 Svinekød med svesker 46 Svinekød, spækket, fra Andalusien Svinemørbrad financière 46 Svinemørbrad fra Aragonien 48 KALVEKØD Kalvefilet med champignons 52 Kalvefilet à la Goya 50 Kalvekød fra Katalonien 51 Kalvekød fra La Mancha 51 Kalvekød i fad 49 Kalvekød på spansk 48 Kalvesteg med tomater 51 Kapellanens agerhøne 52 Kød med trøfler 50 Spanske flag 49 LAM Lammefødder, panerede 54 Lammekød fra Estremadura 54 Lammekød i hvidløgssauce 53 Lammekød, stegt, fra Logrono 54 Lammekølle, ovnstegt 53 Lammesteg med ærter 53 FJERKRÆ OG VILDT Agerhøne a la torero 60 Agerhøne fra Toledo 60 Agerhøne i sauce 60 Agerhøne på jægermaner 59 Agerhøne vinaigrette 59 And med majroer 57 Duer i vinsauce 58 Duer med oliven 58 Duer, stegte 59 Dyrekølle, stegt 61 Høne i vin 57 Hønsefrikassé 56 Kaninragout 61 Kylling fra Katalonien 57 Hare på jægermaner 61 GRYDERETTER Andalusisk grønsagsgryde 72 Bonde-paella 75 Bønner, brune, kogte 71 Bønneret fra bjergene 69 Bønneret fra Granada 66 Bønner fra Katalonien 71 Fiskegryde fra Asturien 74 Gryderet fra Cordoba 65 47 Gryderet fra Valencia 68 Kartoffelret med pølser 68 Kastilliansk gryderet 65 Katalonsk gryde 67 Kejserinde- kødbudding 72 Paella fra Valencia 75 Leverret 71 Linser 70 Paprikabønner 70 Pebergryde 64 Ragout af friske grønsager 73 Risret fra Alicante 66 Risret fra Katalonien 73 Risret fra landet 67 Ris med muslinger 74 Skinkegryde a la Vigo 69 GRØNSAGER Agurker, fyldte 83 Artiskokker 78 Artiskokker med tomater 79 Asparges i bundter 77 Asparges, fra Sevilla 83 Auberginer, fyldte 79 Auberginer, i fad 80 Blomkål 78 Blomkål, friturestegt 81 Blomkål, kogt 81 Blomkål, med hvidløgssauce 81 Bønner, grønne, på spansk 79 Bønner, nye, i egen saft 84 Grønsagsbudding 80 Peberfrugter, fyldte 78 Rosenkål, gratineret 82 Rosenkål, med skinke 82 Spinat a la creme 83 Spinatret 77 Ærter, med rosenkål 82 KARTOFFELRETTER Enke-kartofler 91 Hertugindekartofler 90 Josefine kartofler 90 Kartoffelbudding 89 Kartoffel-chips 92 Kartoffelgratin 90 Kartoffelkroketter 88 Kartoffelkroketter med ost 88 Kartoffelret med skinke 87 Kartofler i eddikesauce 86 Kartofler i mayonnaise 91 Kartofler med hvidløg 91 Kartofler med ærter 87 Kartofler med æg 88 Kartofler, spanske, kogte 87 Kartoffeltimbale med hønseragout Smørkartofler 89 SAUCER Ali-Oli fra Alicante 94 Brødsauce 99 Eddikesauce 99 Enkel sauce 95 Gemysesauce 97 Grøn sauce 97 Gul sauce 98 Hasselnødsauce 96 Kaperssauce 98 Kartoffelsauce 99 Lys sauce 96 Mayonnaise 94 Persillesauce 95 Spansk sauce 95 Sauce til alle slags fisk 96 Sauce til fjerkræ 96 Tomatsauce 1 98 Tomatsauce 2 98 SALATER Andalusisk salat 101 Blandet salat 103 Blomkålssalat 102 Fennikelsalat med mayonnaise 102 Forårssalat 104 Kartoffelsalat 103 Løgsalat 104 Rissalat 104 Spinatsalat 105 Sæson-salat 103 Tomater, bagte 101 Tomatsalat fra Mallorca 101 Ægsalat med agurker 101 Østerlandsk salat med rejer 102 KAGER OG DESSERTER Appelsin-flan 107 Abrikos-flan 109 Chokolade-flan 108 Jordbær-flan 108 Kavaller-flan 109 Kaffefromage 110 Nødde-flan 109 Aniskage 113 Kastaniebudding 112 Mandelbudding 111 Mandelbudding med frugt 111 Mandelkager 112 Marmorkage 114 Rosinbudding fra Malaga 110 Risbudding 111 Skumkage 113 Snitter fra Mallorca 114 Tærte fra Mallorca 113 Æblebudding 110 DRIKKE Ananasbowle 117 Appelsinlikør 117 Citronbowle 116 Citronlikør 118 Don Quijote-cocktail 119 Kaffelikør 117 Malaga-cocktail 118 Mandarinpunch 119 Mælkelikør 119 Mavetrøster 120 Rødvinsbowle 116 | ||
Duer med oliven
Pichones con aceitunas 2 duer - 1 løg - 1 bdt. persille - 1 kop olie - 1 glas hvidvin - 1 kop suppe - salt - 100 g udstenede oliven De rensede duer flækkes og steger langsomt i olie med hakket løg, hakket persille og salt. Når de er næsten møre, tages de op; suppe og vin tilsættes. Er saucen for tynd, kan De jævne med ganske lidt mel, eller lade den koge ind. Duerne lægges tilbage i saucen og steger færdige. Et par minutter inden, hældes de udstenede oliven ned til kødet. Disse må ikke koge, da de så bliver hårde. | ||