Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Smaapigernes Kogebog: Letfattelig anvisning til al slags madlavning | ||
Forfatter: | Frederiksen, A. M.; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1905 | ||
Udgivelsessted: | Helsingør | ||
Forlag: | |||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 95 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | børn; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | Helsingør | ||
Pris i kr: | |||
Af denne lille Bog kan du lære at lave Mad til dine smaa fremmede, og hvis din
Moder en Dag er syg eller borte, og du skal lave Mad til din Fader og dine Søskende, kan du godt gøre det, naar du ser i din Kogebog. Egentlig burde alle Piger lære at lave Mad. Du vil maaske være Fotograf, Kontoristinde, Lærerinde, Urmager eller noget andet, der ikke har noget med Madlavning at gøre, og mener derfor, at saa behøver du ikke at kunne lave Mad; men du kan tro, du vil mange Gange, naar du bliver stor, være glad, hvis du som Barn har faaet det lært, eller savne det, hvis du ikke kan det. Hvis du selv laver din Mad, kan den blive meget bedre og billigere end den Mad, du kan købe eller lade andre lave til dig; desuden kan du faa de Retter, du holder mest af, og spise, naar du har Lyst. Men om du end ikke altid har Tid eller Lyst til at lave din Mad selv, saa kan du, naar du forstaar dig lidt paa Madlavning, let se, om den Mad, man byder dig, er saaledes, at du kan være tjent med den. Du ved nok, at det er meget vigtigt for os at faa god Mad; vi behøver ikke fine Retter; men vi skal sørge for, at den Mad, vi spiser, er frisk og kraftig og indeholder de Stoffer, som vi trænger til, Hvad det er for Stoffer, skal jeg fortælle dig senere; jeg vil her blot huske dig paa, at det er meget dumt at bilde sig ind, at det er lige meget, hvad man faar at spise; Folk, der ikke faar sund Mad, kommer snart til at se blege og magre ud, deres Mave bliver daarlig, og til sidst kan de blive meget syge. Naar du skal til at lave Mad, maa du huske paa det, jeg her paalægger dig: 1) Du maa vadske dine Hænder og tage rent Forklæde paa. 2) Du maa sørge for, at de Ting, du skal bruge til Madlavningen, er ganske rene. 3) Naar Maden er færdig, maa du passe paa at holde den varm, til den skal spises. Hvis du har kogt eller stegt paa Komfuret, kan du let holde Maden varm i Ovnen; hvis du derimod har brugt Gas, kan du tage et Par Aviser og hurtigt svøbe dem rigtig tæt om og over den varme Gryde, saa bliver Varmen ved Gryden; den kolde Luft kan nemlig ikke nemt trænge ind gennem Papiret. 4) Endelig maa du sørge for, at Bordet er dæk-ket ordentligt med en ren Dug og blanke Tallerkener, Kopper, Glas o. s. v., samt so godt efter, at intet mangler, saa at du, naar du har sat Maden ind, kan blive siddende paa din Plads. 5) Naar du skal til at tage fat paa.selve Madlavningen, maa du tage din Kogebog frem og læse om den Mad eller Drikke, du vil lave. Der er jo ikke noget i Vejen for at lave do fleste af de Sager, som jeg nu vil omtale for dig, paa et Dukkekomfur; det er jo heller ikke sagt, at din Moder vil give dig Lov til at rumstere paa hendes Komfur; men for Resten kan du bruge de efterfølgende Forskrifter, hvad enten du maa nøjes med lidt Sprit eller en Lysestump, eller du faar Tilladelse til at koge, stege og bage ved Gas eller Kulild. Med begge disse Sager maa et Barn være meget forsigtigt, at ikke den store Fornøjelse, der er ved selv at kokkerere, skal tage en Ende med Bedrøvelse eller endog Ulykke. Du vil sagtens forstaa, at naar der i det følgende tales om et bestemt Maal (1/2 eller 1 Teskefuld; 1/2 eller 1 hel Kop o. s. v.), da maa du paa Dukkekomfuret tage dine Maal paa en anden Maade og lidt paa Slump; jeg kan jo ikke vide, hvor store de Sager er, du har at lave i. | ||
I Indledning................. 1
II Forskellige Drikke........... 4 Kaffe................ 4 Te.................. 6 Kakao................ 5 Chokolade.............. 7 III Bagning ........... 8 Kringler............... 9 Marengs............... 10 Klejner .............. 11 Sodakage ............. 12 IV De daglige Maaltider.............. 13 1. Morgenmaaltid.............. 14 Havregrød............. 15 Øllebrød............... 16 2. Frokost og Aftensmad.......... 17 Blødkogte Æg ....... 18 Haardkogte Æg ........... 19 Spejlæg .............. 19 Røræg................ 20 Sildesalat ............ 21 Fiskesalat............... 23 Fisk i Gelé.............. 25 Leverpostej............. 26 (irisesylte ............. 28 Rullepølse.............. 30 Kartoffelsalat............. 32 Side Agurkesalat..............33 Salathoveder..............33 Middagsmad.............34 Kødsuppe..............36 Kødboller...............38 Melboller...............39 Peberrodssovs............40 Grønkaal ..............40 Gule Ærter.............41 Hvidkaalssuppe...........43 Kørvelsuppe.............43 Frugtsuppe..............44 Sødsuppe...............46 Hvid Sagosuppe...........47 Brødsuppe.............47 Havresuppe............. 49 Kærnemælkssuppe ..........5o Chokoladesuppe............50 Koldskaal ..............51 Æggeøl..............52 Risengrød .............52 Risenvandgrød . . .........54 Risengrød med Æbler.........54 Fløjlsgrød ..............55 Rismelsgrød..............55 Vandgrød...............56 Vælling................57 Æggemælk..............58 Bollemælk...............58 Tyk Mælk...............58 Steg................59 Haresteg................61 Gaasesteg .... ..........62 Labskovs...............-64 Hachis...............65 Ragout................65 Frikassé................8 Forloren Skidpadde..........69 Bøf................ 71 Kotelet................72 Karbonade..............J3 Stegt Lever............74 Frikadeller ..........75 Boller i Sellerisovs...........76 Fyldt Hvidkaalshoved .......76 Kogt Fisk ............77 Stegt Fisk..............78 Fiskefrikadeller............78 Fiskeboller i Sovs..........79 Fiskebudding ............80 Klipfisk...............-81 Plukfisk...............81 4. Gemyser................82 Kogte Kartofler...........82 Kartoffelmos .............82 Brunede Kartofler..........83 Stuvede Kartofler . . ..... 83 Kogte Grøntsager med rørt Smør .... 83 Stuvede Grøntsager .......84 Grønærter med Gulerødder ...... 85 Rødkaal...............85 Grøn Langkaal............86 5. Dessert ..............87 Pandekager............87 Æbleskiver.............87 Risengrynsklatter..........88 Arme Riddere . ... .......88 Brødkage ........ .... 89 Æblekage ............. 89 Bondepige med Slør ........90 Trifles............... 91 Mandelbudding...........91 Rombudding.............92 Frugtgrød............... Borddækning................. | ||
2. Øllebrød.
Til Øllebrød skal du bruge Brød, Øl og Sukker. Hvis du har noget gammelt tørt Brød, kan du anvende det. Du sætter Brødet i Blød i Vand; naar det har staaet nogle Timer, saa det er godt blødt ud, sætter du det over Bulen og lader det koge, til det er kogt helt ud; derpaa kommer du Øl i, saa meget, at det bliver saa tykt som en jævn Vælling. Naar det nu har kogt igen, kommer du Sukker i, saa at Øllebrøden bliver tilpas sød, og saa er den færdig. Glem ikke at røre, og brug ikke for stærk Ud; thi saa svider den let. Hvis der skulde være nogle Klumper i, kan du hælde den gennem Dørslaget. Man bruger i Regelen at komme lidt Mælk eller Fløde i Øllebrøden, derfor maa du sætte en lille Kande med Mælk eller Fløde i paa Bordet, naar du trakterer med Øllebrød. | ||