Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Børnenes koge- og bagebog | ||
Forfatter: | Thomsen, Hanne Flensborg; Jensen, Bodil; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1969 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Politiken | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1970; | ||
Sider: | 240 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | børn; usa; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 15,5 | ||
BØRNENES KOGE- OG BAGEBOG er skrevet for alle børn, der gerne vil prøve at
lave rigtig mad på egen hånd. I bogen kan du se, hvorledes de fleste ting behandles fra grunden, men der er også anvisning på brug af konserves og dybfrost. Bogen indeholder både helt enkle opskrifter og også opskrifter for de lidt mere øvede. Vi har forsøgt at gøre alle opskrifter lette at forstå og lette at følge. Der er nøjagtigt mål eller vægt på alle varer. Alle ingredienserne (de madvarer, der bruges i retten) står altid før forklaringen på fremgangsmåden, og de bruges under madlavningen i samme rækkefølge, som de er nævnt i opskriften. Forklaringen til hver opskrift står i punkter, netop i den rækkefølge, du skal gøre tingene, så hvis du kan forstå opskriften og følge den punkt for punkt, kan du også lave retten. Bliver du i tvivl om noget, kan du se på tegningerne, hvorledes tingene gøres. Bogen er nem at slå op i, for opskrifterne er samlet i afsnit, så f. eks. Forretter står i et afsnit, Grønsager i et andet, Kød i et tredje osv., og før hvert afsnit er der en side, hvor der står, hvilke opskrifter du finder på de følgende sider. Nogen af jer synes nok allerbedst om det afsnit, der handler om Madlavning over bål, andre vil måske hellere lave salater og andre igen hellere bage. Vi ønsker jeg alle RIGTIG GOD FORNØJELSE! Oktober 1970. Redaktionen af BØRNENES KOGE- OG BAGEBOG. | ||
Afbagt sovs 131
Afrikanermælk 173 Agurkesalat, gulerods- 65 Amerikanske hamburgers 114 Ananasmedaljer, Dorthes 144 Anna Marias ristede brød 224 Appelsinbrød 225 Appelsinkage, Charlottes 188 Appelsinmænd 135 Appelsinsandwiches med is 138 Aspargesbrød 29 Bacon, pølser med ost og 122 Bagning 177 Bagte dildkartofler 41 Bagte kartofler 40, 226 Bagt kanelæblekage 142 Bajerske pølser, kogte 122 Bajerske pølser, ristede 122 Bajerske pølser, æggekage med 79 Banandyr 135 Banansplit, Mettes 137 Banantrifli 145 Benløse fugle 111 Biksemad 129 Birtes frikadeller 118 Blomkål, kogt i buketter 45 Blomkålshoved, kogt 45 Blomkålssalat, gulerods- 66 Bondepige med slør 141 Borddækning, servering, opvask 209 Bo's farsret 119 Brunede løg 52 Brunet smør (smørsovs) 132 Brun sovs 132 Buddinger 157 Bøf, fransk 110 Bønner 46 Champignons 47 Champignons, flødestuvede 48 Champignons, ristede 48 Charlottes appelsinkage 188 Chokolade, is- 172 Chokolademarengs 198 Chokolademousse 160 Citronfromage 159 Citronkage 187 Citronmarinade 63 Dadler fyldt med marcipan 206 Dampet julesalat 50 Dej til figurer og kagehuse 200 Den gode kones fiskesuppe 22 Desserter 133 Dildkartofler, bagte 41 Dorthes ananasmedaljer 144 Drikke 167 Dybfrosne fisk 90 Dåsegrønsager 44 Dåse- og posesupper 23 Ebbes mørbradfad 105 Eriks tunfisk 25 Fars 116 Farsret, Bo's 119 Festlig marengslagkage 152 Feststang 183 Fisk 87 Fisk, dybfrosne 90 Fisk, frisk 89 Fiskefad, Lones 96 Fiskefrikadeller 98 Fiskesuppe, den gode kones 22 Fisk i folie 232 Flødekarameller, Sørens 204 Flødemarinade 63 Flødeskum, kræmmerhuse med 150 Flødestuvede champignons 48 Forkortelser 7 Forloren hare 120 Forretter, grød og supper 13 Forskelligt fyld til marengslagkage 199 Franskbrød, nemt 179 Fransk bøf 110 Franske løgsuppe, Ninettes 21 Fransk kalvegryde 115 Fransk marinade 63 Frikadeller 116 Frikadeller, Birtes 118 Frikadeller, sønderjydske 117 Friske grønsager 44 Frisk fisk 89 Frisk frugt 135 Frokostbord, dækning af 212 Frosne grønsager 44 Frugtmælk, Pers 173 Frugtsalat 137 Frugtsalat, Puks 136 Fyld til marengslagkage, forskelligt 199 Fænøbakke 231 Fødselsdagspunch 174 Før du begynder 5 Gartnerkonens gryde 60 Glasur 201 Gløgg af saft 175 Grapefrugt, rå 136 Gryderet, ostindisk 106 Grød, supper og forretter 13 Grønne bønner, Lises 46 Grønsager 31 Grønsager, friske 44 Grønsager, frosne 44 Grønsager, kogte 44 Grønsagsgratin, nem 59 Grøn salat 64 Gulerods-agurkesalat 65 Gulerods-blomkålssalat 66 Gulerødder 49 Gulerødder, stuvede ærter og 59 Gyldne kyllinger 129 Gæræbleskiver 156 Hakkebøf 112 Halvmåner af marcipan 206 Hamburgerryg 108 Hamburgers 114 Hamburgers, amerikanske 114 Hare, forloren 120 Havregrød 15 Henkogt frugt 143 Hindbærkage, Peters 153 Hindbærskum 144 Horn, hurtige 184 Horn, pølse- 185 Horn, søde 186 Hurtige horn 184 Hæveomelet med ristede tomater og grøn peber 78 Høstsuppe 19 Høvdingegryde 112 Hård nougat 202 Ilden 221 Ildstedet 220 Is 146 Is-chokolade 172 Is med chokoladesovs og mandariner 147 Ispinde 146 Italiensk spaghettisovs (Sugo) 84 Italiensk torsk 97 Jespers svesker 144 Jordbær af marcipan 206 Jordbærbowle 175 Jordbærskum, lagkage med 152 Julesalat 49 Julesalat, dampet 50 Jævnet sovs 131 Jørgens kærnemælks-koldskål 17 Kaffe 170 Kaffebord, dækning af 212 Kagefigurer og kagehuse, dej til 200 Kageskaller 151 Kakao 172 Kalvegryde, fransk 115 Kanelæblekage, bagt 142 Karrybrød, lunt 24 Kaftoffelfad, tomat- 43 Kartoffelmos 36 Kartoffelsalat, Lisbeths 40 Kartoffelsalat, Oles 38 Kartoffelsalat, varm 38 Kartoffelvifter 42 Kartofler 33 Kartofler af marcipan 206 Kartofler, bagte 40, 226 Kartofler, kogt med skræl 33 Kartofler, kogt skrællede 34 Kartofler, råstegte 35 Kartofler, stegte 35 Kastanier, ristede 50 Kastanier ristet på pande 50 Kathrines pølseret 82 Kebab 229 Kikskage, Pernilles 190 Kirsebærrand 148 Klemmer af marcipan 207 Kogning af løse ris 80 Kogning af makaroni og spaghetti 82 Kogt blomkålshoved 45 Kogte bajerske pølser 122 Kogte grønsager 44 Kogte æg 73 Kogt majs 53 Kogt torsk i ovn 96 Kokoskager, Lones 194 Kokoskugler, Louises 202 Kokosmakroner 196 Konfektkage 191 Konfekt og marcipanfigurer 205 Koteletter 103 Koteletter på spid 227 Krebinetter 108 Kræmmerhuse med flødeskum 150 Kyllinger, gyldne 129 Kærnemælkskoldskål, Jørgens 17 Kærnemælkskoldskål, Lones 18 Kærnemælkssuppe 16 Kødretter 101 Kødtimbale 119 Køkkenet, opvask og oprydning af 214 Køkkenråd 7 Lagkage, marengs- 198 Lagkage med jordbærskum 152 Landgangsbroer 166 Lever, stegt 124 Lines æblekage 188 Lisbeths kartoffelsalat 40 Lises grønne bønner 46 Lones fiskefad 96 Lones kokoskager 194 Lones kærnemælkskoldskål 18 Lottes yndlingsdrik 173 Louises kokoskugler 202 Lunt karrybrød 24 Lynboller 181 Lækker makrel 93 Løg, brunede 52 Løgsuppe, Ninettes franske 21 Løse ris, kogning af 80 Madlavning over bål 217 Mad på spid 127 Majs, kogt 53 Makaroni og spaghetti 82 Makrel, lækker 93 Makrel, ristet røget 94 Malenes livret 123 Malenes æblepindsvin 140 Mandariner, is med chokoladesovs og 147 Marcipanfigurer og konfekt 205 Marengs 197 Marengslagkage 198 Marengslagkage, festlig 152 Marengs med chokolade 198 Marengsreder 151 Mariannes salat 65 Marinader til salat 63 Medisterpølse 109 Melon 136 Meriantomater 58 Mettes banansplit 137 Mettes æblesuppe 18 Mexikansk salat 67 Middagsbord, dækning af 211 Minestrone 20 Mormors sandkage 186 Mors dag 216 Mus af marcipan 207 Mørbradbøf 104 Mørbradbøf, Thomas' 228 Mørbradfad, Ebbes 105 Mål og vægt 12 Nem grønsagsgratin 59 Nemt franskbrød 179 Nikolajs livret 67 Ninettes franske løgsuppe 21 Nisseguf 202 Nissehoveder 195 Nisser af marcipan 208 Nougat, hård 202 Nyreragout 126 Nødderuder 192 Oles kartoffelsalat 38 Oles pølsefad 123 Omelet (hæve-) med ristede tomater og grøn peber 78 Omelet med ristede champignon, sammenpisket 75 Omelet sammenpisket, som dessert 77 Omeletter 75 Oprydning af køkkenet, opvask og 214 Optimistkager 193 Opvask og oprydning af køkkenet 214 Orangemælk, Solveigs 173 Ostebrød, tomat- 28 Ostestænger 201 Ostindisk gryderet 106 Ost- og tomatgratineret spaghetti 84 Pandekager 153 Paprikakoteletter 106 Peberfrugter 54 Pernilles kikskage 190 Pers frugtmælk 173 Persillesovs 132 Peters hindbærkage 153 Piratens pølsegryde 124 Piskning af æggehvider 72 Pizza 29 Pizzaboller 29 Porrebrød SI Porrer 64 Portionsstørrelser Pose- og dåsesupper 21 Præstegårdskage III Puks frugtsalat Pølsefad, Oles 123 Pølsegryde, piratens Pølsehorn 1115 Pølseret, Kathrines 81 Pølser i brød 224 Pølser, kogte bajerske 123 Pølser med ost og bacon I Pølser på spid 227 Rababersuppe 11 Redskaber B Rejehorn 28 Ris 80 Ris a l'amande Risengrød 1II Ristede bajerske pølser Ristede brød, Anna Marias Ristede champignons Ristede kastanier 60 Ristet røget makrel Ristet torskerogn 100 Risvandgrød med æbler 15 Rosenkål 55 Rosinkugler med marcipan 208 Rødgrød 1311 Rødspættefileter, stegte 91 Røget makrel, ristet Røræg 74 Råcreme Rå grapefrugt Råkostsalat, Susannes I tåstegte kartofler 35 Saftgløgg 175 Saftsovs 157 Salater 61 Salat, grøn 64 Salat, Marianne 65 Salatmarinader 63 Salat, mexikansk 67 Sammenpisket omelet med ristede champignon 75 Sammenpisket omelet som dessert 77 Sandkage, mormors 186 Servering 213 Sild, stegt 91 Sild stegt i folie 91 Sirupskage 190 Sjovt smørrebrød 165 Skinkebrød 28 Skinke-tomatbrød 28 Skrællede kartofler, kogt 34 Slik 202 Smeltet smør 131 Smørrebrød 161 Smørrebrød, alm 163 Smørrebrød, sjovt 165 Smør, smeltet 131 Smørsovs 132 Snobrød 223 Solbrød 25 Sol-rand 149 Solskinsdrik 174 Solskinsrand 66 Solveigs orangemælk 173 Sommerhusbowle 175 Sovs 130 Sovs, afbagt 131 Sovs, brun 132 Sovs, jævnet 131 Sovs, persille- 132 Spaghetti og makaroni 82 Spaghettisovs (Sugo), italiensk 84 Spejlæg 73 Spinatrand 56 Spinat, stuvet 55 Stegte kartofler 35 Stegte rødspættefileter 94 Stegte tomater 58 Stegte æbler 139 Stegt lever 124 Stegt sild 91 Stuvede ærter og gulerødder 59 Stuvet spinat 55 Sugo 84 Supper, grød og forretter 13 Susannes råkostsalat 65 Svesker, Jespers 144 Søde horn 186 Sønderjydske frikadeller 117 Sørens flødekarameller 204 Sådan bruner du 6 Sådan svitser du 6 Te 169 Tebord, dækning af 212 Thomas' mørbradbøf 228 Tigerkage 187 Tomatbrød, skinke- 28 Tomater, stegte 58 Tomatgratineret spaghetti med ost 84 Tomat-kartoffelfad 43 Tomat-ostebrød 28 Torskerogn, ristet 100 Torskerognssalat 68 Torsk, italiensk 97 Torsk, kogt i ovn 96 Trommestikker 230 Tunfisk, Eriks 25 Tykmælk 157 Vanillekager 193 Varm kartoffelsalat 38 Vibekes hurtige æblekage 143 Ymerrand 150 Yndlingsdrik, Lottes 173 Æbleflæsk 108 Æblegrød 139 Æblekage 142 Æblekage, Lines 188 Æblekage, Vibekes hurtige 148 Æblepindsvin, Malenes 140 Æbler, stegte 138 Æbleskiver 154 Æblesuppe, Mettes IB Æg, deling af 71 Æggehvider, piskning af 72 Æggekage med ristede bajerske pølser Æggeretter, risretter, makaroniretter, spaghettiretter Æggesnaps 72 Æg, kogning af 73 Ærter og gulerødder, stuvede 59 Østrigsk dessert 158 | ||
Hamburgers
(4 portioner) 25 g smør eller margarine 1 pakke dybfrosne hamburgers (4 stk) Hamburgers skal ikke tøes op, før de steges. 1. Sæt en pande over for stærk varme. 2. Kom smørret på og lad det blive lysebrunt. 3. Brun de dybfrosne hamburgers heri på begge sider, skru ned til jævn varme og lad dem stege ca. 3-4 minutter på hver side. Hamburgers kan serveres som hakkebøf med stegte løg, eller til kartoffelsalat, kartoffelvifter (se side 42) eller tomat-kartoffelfad (se side 43). Det er meget let og hurtigt at stege hamburgers. Amerikanske hamburgers (2 portioner) 1 løg 15 g smør eller margarine 2 dybfrosne hamburgers 2 tsk tomatketchup 2 krydderboller 1. Pil løget og skær det i tynde skiver. 2. Brun løget i smørret på en pande. 3. Læg løget på en tallerken og steg de to hamburgers på panden ca. 3-4 minutter på hver side. 4. Flæk krydderbollerne og rist dem på snitfladen på en brødrister. 5 Læg en hamburger på den nederste halvdel af krydderbollerne. 6. Fordel løget over og læg 1 tsk tomatketchup på hver. 7. Læg til sidst den øverste halvdel af krydderbollerne over. 8. De amerikanske hamburgers spises med fingrene. Amerikanske hamburgers spises med fingrene. Denne ret er meget velegnet til børnefødselsdag og børne-selskaber. | ||