Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Moderne Sukkersyge-Kost, vejledning for Sukkersyge-Patienter | ||
Forfatter: | Ottosen, Carla; Ottosen, Carl; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1934 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | I. Fr. Clausens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 106 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | sukkersyge; diæt; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,5 | ||
Om vi faar den rette Føde eller ej, spiller en overordentlig stor Rolle for vort
Velbefindende, vor Arbejdsevne, Energi og Handlekraft; men for den, der er syg paa en eller anden Maade, er det dobbelt vigtigt at blive ernæret paa rette Maade ved den rette Kost. Dette gælder ikke mindst de Sukkersyge. Her mere end hos andre Patienter kan man ved urigtig Kost tabe ikke blot Velbefindendet og Arbejdsevnen; men der kan meget let blive Fare for selve Livet. Man kan med Rette sige, at det er meget vigtigt for alle Mennesker at finde den for ens egen Person mest tjenlige Føde; men for den Sukkersyge er det en virkelig Livssag. Han maa have Lægen til Hjælp; thi for hvert enkelt Tilfælde maa baade Fødens Art og Mængde bestemmes; men naar det er bestemt, og Patienten har faaet sin Ordre, kan nærværende lille Bog være ham til megen Nytte, for skal han klare Problemet godt, maa han have Kendskab til de enkelte Fødemidlers Sammensætning, især til deres Kulhydratindhold, deres Kalorieværdi m. m. Af Bogen her faar han at vide ikke blot, hvad det enkelte Fødemiddel indeholder; men for alle Opskrifternes Vedkommende er det nøjagtige Indhold angivet for hele Portionen. Naar Sukkersygepatienten hos Lægen har faaet fastslaaet Tolerance og modtaget en Kostseddel, kan han ved Hjælp af Bogen her lære at tilberede Kosten paa rette Maade, og Skemaerne for de 40 Kostdage, som findes bag i Bogen, kan hjælpe ham til at finde Variation, idet disse Dage er udarbejdet efter 5 forskellige Kostsedler, og hver Kostseddel er varieret i otte Dage. Jeg tror, at alle, der har med Sukkersyges Ernæring at gøre, baade Læger, Køkkenchefer og private Husmødre, og som vil benytte denne Bog, vil finde, at den afhjælper et Savn. Skodsborg Badesanatorium, April 1934. Carl Ottosen. | ||
Forord af Overlæge Carl Ottosen 3
Forord af Carla Ottosen 5 Vink for Diabetikere 7 Ernæringens Betydning i Almindelighed 7 Forkert Ernæring er direkte Aarsag til Sygdomme 7 Hvad forstaas ved rigtig Ernæring? 7 Hvad er Legemets Behov? 7 Hvad forstaas ved Taalsomhed? 9 Ernæringens Betydning for Sukkersyge 9 Hvad er Sukkersyge? 9 Er Sukkersyge meget farlig? 10 Hvad kan Lægen gøre? 10 Hvad kan De som Patient selv gøre? 10 Insulinbehandlingen 12 Faremomenter 12 Hvad gavner Insulinbehandlingen? 13 Kan man tage Insulin i ubegrænsede Mængder? 13 Skal Insulinbehandlingen fortsættes Livet igennem? 13 Ernæringstabellerne 13 Næringsmidler anvendelige i Sukkersygediæten 14—21 Ombytningsskema 22 Kogebog for Diabetikere 23 Madens Tilberedning 23 Retternes Sammenstilling 24 Lede ved Diæten undgaas 25 Forbudte og tilladte Spiser 25 Smaa Retter 26 Grøntsager o 1 naturel 26 Nr 1 Asparges 26 2 Blomkaal 26 3 Champignon 26 4 Grønne Bønner 27 5 Hvidkaal 27 6 Hvidroe 27 7 Kaalrabi 27 8 Porrer 27 9 Rosenkaal 28 - 10 Rødkaal 28 - 11 Savoykaal 28 - 12 Spidskaal 28 - 13 Spinat 28 14 Snittebønner 29 15 Voksbønner 29 Sammensatte Retter 29 Nr 23 Baccalao 31 16 Blomkaal i Tomatsauce 29 17 Blomkaalsgratin 30 - 18 Indbagt Blomkaal 30 - 19 Indbagt Porre 30 22 Nuttolene som Fedtegrever 31 Nr 20 Tomatbøf 30 - 21 Tomater, fyldte 31 Æg og Æggeretter 81 Nr 37 Foraarsbrød 34 - 38 Luftbrød med Kaperssmør 34 - 29 Omelet 32 32 Omelet med Asparges 88 - 33 Omelet med Spinat 88 - 31 Omelet med Tomat 88 - 28 Røræg 32 - 35 Røræg med Ost 84 - 26 Spejlæg 32 - 24 Æg, blødkogt 31 - 25 Æg, haardkogt 32 30 Æg, haardkogt, i Tomatsauce 88 27 Æg, pocherede 32 34 Æg, pocherede, og Spinat 33 - 36 Æggebudding 84 Salater 35 Salater uden Mayonnaise 35 Nr 39 Agurkesalat 88 40 Aspargessalat 35 - 48 Cold Slaw 86 - 43 Hvidkaalssalat, raa 36 45 Kaalsalat, blandet, raa 36 44 Rødkaalssalat, raa 36 - 41 Salat, grøn, I 35 - 42 Salat, grøn, II 35 - 46 Tomatsalat I 36 - 47 Tomatsalat II 36 Salater med Mayonnaise 37 Nr 49 Aspargessalat 87 50 Blomkaalssalat 37 51 Blomkaal med Mayonnaise 37 - 57 Frugtsalat 38 - 52 Hvidkaalssalat 37 53 Italiensk Agurkesalat 37 - 54 Italiensk Salat 38 55 Kaalsalat, blandet 38 - 56 Radisesalat 38 59 Remouladesalat 88 - 58 Æggesalat 38 Paalæg• 39 Nr 61 Gelé af Marmite 40 - 62 Gelé af Vitamon 40 - 60 Æbleringe 39 Forretter 40 Urtesupper uden Æg 40 Nr 63 Aspargessuppe 40 64 Blomkaalssuppe 41 Nr 65 Blomkaalssuppe, passeret 41 66 Bønnesuppe 41 67 Hvidkaalssuppe 41 68 Juliennesuppe 41 69 Porresuppe 42 70 Spinatsuppe 42 71 Tomatsuppe 42 Urtesupper med Æg 42 Nr 72 Aspargessuppe 42 73 Blomkaalssuppe 42 74 Bønnesuppe med Æggestand 43 - 76 Bouillon af Marmite 43 - 77 Bouillon af Vitamon 43 75 Spinatsuppe med pocheret Æg 43 - 78 Urtebouillon med Æg 43 Urtesupper med Boller 4t Nr 79 Hvidkaalssuppe med Boller 44 - 80 Juliennesuppe med Boller 44 81 Kraasesuppe med Boller 44 Urtesupper med Fløde 44 Nr 82 Blomkaalssuppe 44 - 83 Tomatsuppe 44 Andre Supper 45 Nr 84 Blaabærsuppe 45 85 Citronsuppe 45 - 86 Havresuppe 45 87 Hyldebærsuppe 46 88 Kærnemælkskoldskaal med Fløde 46 89 Kærnemælkskoldskaal med Æg 46 - 90 Æggesøbe 46 Efterretter 47 Kød 47 Nr 91 Bankekød 47 - 92 Benløse Fugle 47 - 93 Brunkaal 48 94 Duesteg 48 - 95 Frikadeller 48 - 96 Gaasesteg 48 - 97 Hakkebøf 49 - 98 Høns i Peberrod 49 - 99 Høns, stegt 49 - 100 Kaaldolmer 49 - 101 Kalv i Carry 50 - 102 Kalve-Frikassé 50 - 105 Kalvekarbonade 51 - 104 Kalvekotelet (hakket) 50 - 106 Kalvekotelet (m Ben) 51 - 103 Kalvekød (grilleret): 50 - 107 Kalvesteg 51 - 108 Kyllingesteg 51 Nuttolene '* Nr 113 Frikassé med Nuttolene -r>:t - 109 Nuttolene som Bøf 52 - 110 Nuttolene som Karbonade oi - 114 Nuttolene som Kyllinger o-> - 112 Nuttolenefrikadeller >~ - 111 Nuttolenekoteletter >2 Fisk 53 Nj115 Hornfisk (kogt) 53 - 116 Hornfisk (stegt) 54 - 128 Klipfisk 57 - 117 Makrel (kogt) :>4 - 118 Makrel (stegt) 54 - 119 Rødspætte (kogt) 54 - 120 Rødspætte (stegt) 55 - 121 Sild (kogt) 55 - 122 Sild (stegt) 55 - 124 Sild (røget) 5f - 123 Spegesild 58 - 125 Torsk (kogt) 56 - 126 Torsk (stegt) 56 - 127 Torskerogn 57 Andre Efterretter 57 Nr 134 Glutenfrikadeller 59 - 135 Glutenrand 5g - 129 Nuttolene, indbagt 57 - 131 Nøddebudding 58 - 133 Tomater, grillerede 58 - 130 Tomatgratin 58 - 132 Æggefrikassé 5» Garniture ^ Nr 140 Boller, »bagte« 60 - 137 Kødboller 60 - 136 Kødboller, forlorne 59 - 138 Luftboller 60 - 141 Æggeboller 61 - 139 Æggestand 60 Saucer 61 Nr 142 Carrysauce jjl - 143 Champignonsauce ()1 - 144 Hollandsk Sauce 8| - 145 Mayonnaise 62 - 146 Mayonnaise, ikke fedende 62 - 148 Peberrodssauce 62 - 147 Remoulade 62 - 151 Smør, brunet ^ - 149 Smør, rørt ,,;t - 150 Smør, smeltet <>•< - 152 Tomatsauce I 63 - 153 Tomatsauce II 63 Desserter 63 Nr 154 Abrikosgrød 63 - 155 Bavarois 64 - 159 Cacaofromage 65 - 157 Citronfromage I 65 - 158 Citronfromage II 65 - 156 Citrongelé 64 - 160 Flotten Island 65 - 162 Frugtomelet 66 - 161 Flødefromage 66 - 163 Melon 66 - 164 Pandekager 66 - 165 Rabarbergrød 66 - 166 Rabarberkompot 67 - 167 Stikkelsbær, grønne 67 - 169 Stikkelsbærgrød 67 - 168 Stikkelsbærkompot 67 - 171 Tyttebærgrød 68 - 170 Tyttebærkompot 68 - 172 Vanilleis 68 - 173 Æbler, raa 68 - 174 Æbler, stegte 69 - 175 Æblegrød 69 - 176 Æblemos 69 - 177 Æbletroldmos 69 - 178 Æbleskiver 70 Drikke 70 Nr179 Cacao 70 - 180 Æblete 70 Brød 71 Bagning 72 Nr182 Grahamsbrød 72 - 183 Klidkiks 73 - 181 Sigtebrød 72 - 184 Tarteletter 73 Henkogning 74 Nr188 Frugt, henkogt 75 - 192 Frugtsaft (kogt) 77 - 191 Frugtsaft (raa) 76 - 185 Grøntsager 74 - 186 Grønt-Konserves 74 - 187 Tomatpuré 75 - 189 Stikkelsbær, grønne 76 - 190 Tyttebær (raa) 76 - 193 Tyttebærsaft 77 - 195 Æbler (henkogte) 77 - 194 Æbler (raa) 77 - 196 Æble-Tyttebærmos 77 Nogle Frugters og Grøntsagers Forhold til Aarstiderne 78 Kostsedlerne og deres Anvendelse 79 Kostskemaer 81 | ||
Nr. 48. COLD SLAW. Hele Portionen: 5,7 5,2 4,0 89,1
100 gr af det Indre af et Hvidkaalshoved hakkes fint og blandes med 1 Spiseskefuld Vand tilsat Sødestof og 1 Teskefuld Citron-snit. Salaten anrettes i en Skaal. 1 haardkogt Æggeblomme stryges gennem en fin Sigte og strøes over Kaalen. Pyntes med Karse. | ||