Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Vi laver mad med krydderier | ||
Forfatter: | Lange, Bodil; Thodé, Sys Rehfeld; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1965 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Politiken | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1969; | ||
Sider: | 255 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | krydderier; serie; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 17,75 | ||
VI LAVER MAD MED KRYDDERIER er det sjette bind i Po-litikens mad- og
drikkeserie. Efterhånden som flere og flere men-nesker tilbringer deres ferie i udlandet og får sans for fremmed-artet. - og samtidig ofte mere krydret — mad, har forlaget fundet det naturligt at føje dette bind til den populære serie. De 340 opskrifter, der er udarbejdet af husholdningslærerinde Sys Rehfeld Thodén, er beregnet både til festlige lejligheder, hvor man vil kræse op for gode venner, og som en hjælp for den husmoder, der gerne vil gå nye veje og variere den daglige madlavning med mere eksotiske retter. Portionerne er angivet til fire og seks personer, og opskrifterne er gjort så let forståelige og overskuelige som muligt; for eksempel er ingredienserne altid nævnt i den rækkefølge, de skal bruges. Redaktionen har desuden ment, at det ville være nyttigt og morsomt for læserne at vide besked om alle de mange krydderier, der er anvendt i opskrifterne. Bogen indledes derfor med tre kapitler, skrevet af amanuensis, cand. mag. Bodil Lange, der først giver en definition af begrebet krydderi, derefter fortæller lidt om planternes botanik, for endelig at afrunde med en indgående og spændende beskrivelse af hvert enkelt af de mange krydderier. Foruden et fyldigt Stikordsregister bringer bogen et Krydderi-register, hvor den uøvede husmoder kan finde, hvor i bogen hvori, krydderi er anvendt. Den mere erfarne vil have god hjælp af det store Krydderi-Skema, der viser til hvilke grupper inden for madlavningen de forskellige krydderier er bedst egnede. Endelig findes en praktisk Krydderi-Ordbog med alle krydderiernes navne på fem sprog: engelsk, fransk, italiensk, svensk og tysk. Verner Hancke har illustreret det botaniske afsnit, og Ebba Schultz har forsynet opskrifterne med såvel instruktive tegninger som dekorative vignetter. Mål- og vægtskemaerne foran og bag i bogen er udarbejdet på grundlag af en pjece fra Statens Husholdningsråd, som vi takker for bistand. Oktober 1965. Redaktionen af VI LAVER MAD MED KRYDDERIER | ||
Abrikosdessert 197
Agerhøns 121 Allehånde, tunge med 161 Ananas med rejer 55 Ananasdessert 197 And, farseret 124 — sydamerikansk 160 Appelsindessert 198 Appelsinæg med tomatsauce 55 Artiskokbunde med skinke 56 Artiskokker, farserede 61 Artiskokhjerter i marinade 56 — i ostemarinade 57 — med muslinger 57 Artiskokker, græske 66 Asier, syltede 234 Aspargessalat 167 Aspargessoufflé 57 Aubergine, persisk 150 Auberginer, fyldte, med sur-sød sauce 128 — med yoghurt 58 Auberginesalat 168 Avocadodyppelse 167 b Bambus, oksekød med 147 Bananer, flamberede 200 Bearnaiseessens 231 Bernaisesauce 168 Benfri sild med hvidløg 58 Bitter, malurt — 226 Blandet salat 169 Blinis 59 Bouillabaisse 59 Brasiliansk kylling 121 Broccolisalat 169 Brunsvigerkage 213 Brøndkarsesuppe 61 Bøf, med rosmarin 156 — Stroganoff 122 — tatar, utraditionel 92 Bønne-nudelsuppe 77 Bønnesalat 169 C Carmensalat 170 Champignons, istandgøring 171 — , peberfrugter med 80 Champignons, persiske 82 — , torsk med 115 Champignonsalat 170, 172 China chang 122 Chokoladedessert 198 — med ingefær 199 Chutney, tomat- 235 — , æble- 235 Cocktailkødboller 172 Cognac egg-nogg 225 Crêpes suzettes 199 Cumberlandsauce 172 d Danablue, salat med 189 Duer med salvie 123 Dyppelse til franske kartofler 172 E Egg-nogg, cognac 225 Endivie salat 173 Entrecôte bordelaise 123 Esdragonsauce 173 f Farmors fiskefad 97 Fars julekage 213 Farserede artiskokker 61 —¦ tomater 173 — torskefileter 98 Farseret and 124 Fasan i madeirasauce 125 Fastelavnsboller 214 Fisk, filering 105, 113 — , istandgøring 100, 107 Fiskefad, farmors 97 Fiskefad, Sys' 112 Fiskeret, indisk 101 Fjerkræ, istandgøring 132 — , partering 133 Fladfisk, filering 113 — , istandgøring 107 Flamberede bananer 200 Flødepaprika, svinekoteletter med 158 Flødepeberrod, frossen 174 Flødeskum, frosset 200 Fondue française 125 — med ost 78 Foreller à la Sys 98 — med salvie 111 Forloren hare med peberrod 126 Forårsruller 62 Fransk kanin 127 — marinade 187 — oksekødsuppe 63 Frossen flødepeberrod 174 Frosset flødeskum 200 Frugtsalat som dessert 200 — til kødretter 174 Frølår 174 Fyldte auberginer med sur-sød sauce 128 G Gifler med ost og kommen 215 Glarmester-s ild 63 Glaserede løg 175 Gratinerede muslinger 64 Gravmakrel 66 Grillbøf, marineret 144 Grilleret hvilling med fennikel 98 Grilleret skinke 129 Grundmarinade 187 Græske artiskokker 66 Grøn salat , 175 Gullasch, ungarsk 162 H Hamburgerryg, orientalsk 148 Hamburgerrygkoteletter 130 Hare, forloren med peberrod 126 Helstegt kryddertorsk 99 — mørbrad 130 — skinke 130 — torsk med champignons 115 Honningroulade 215 Hornfisk med dild og karry 101 Hummer, persisk 108 Hummere ocktail 67 Hvidkålspickles 231 Hvidkålssalat 175 Hvidløgskrabbe 67 Hvidløgsmayonnaise, klipfisk med 103 Hvidløgssnegle 67 Hvidvinspunch 225 Hvilling, grilleret med fennikel 98 Hyldebærtoddy 225 Høne a la Bombay 131 — a la Colombia 133 — , risotto med 155 Høns å la marengo 134 I Indisk fiskeret 101 — kylling 134 Indiske rejer 68 Ingefær, svinekam med 158 Ingefærdessert 201 Ingefærkager 216 Ingefærkræmmerhuse 201 Ingefærkylling 135 Ingefærris 202 Is surprise 202 Istandgøring af champignons eller svampe 171 Istandgøring af fisk 100, 107 j Japansk oksekødsret 135 Jordbærsyltetøj med cognac 231 Juleboller 216 Julegløgg 225 Julekage -217 — , Fars 213 Julesalat med piskefløde 175 Julesalatfyld, tarteletter med 89 Juletræsfigurer 217 K Kalkun med trøfler 136 Kalvefilet med cognac 136 Kalvekoteletter i fad 137 — med esdragon 137 Kalvekød i portvinssauce 138 — Marengo 138 ™ med røget spæk 138 Kanin, fransk 127 Kantareller, peberfrugter med 81 Karrymayonnaise, tunfisk med 91 Karrymørbrad 139 Karrysalat 68 Karrysuppe 68 Kartoffel-champignonsalat 176 Kartoffelsalat 176 Kartofler bagt i ovn 177 — i fad 177 — i marinade 177 — , polske 185 — Suzette 178 Kastaniedessert 203 Kastaniepuré— 179 Kinesisk kylling 139 — mørbrad 140 Kinesiske rejer 101 — rødspættefileter 102 Klipfisk med hvidløgsmayonnaise 103 — , Trines 116 Kold kogt makrel 103 Kommenskringler 218 Koteletter med olivensaucé 140 Krabbekød, marineret 74 Krabberand 69 Krabbesuppe 70 Krebs 104 Krydder fileter, marinerede 12, Krydderikage 218 Krydderkyllinger 140 Krydderkål å la Sys 141 Kryddersauce 179 Kryddersild I 232 — II 232 Kryddertorsk, helstegt 99 Kræmmerhuse med fyld 203 Kullerpfirsiche 226 Kylling, brasiliansk 121 — , indisk 134 — , kinesisk 139 — , med ingefær 135 — , rosmarin- 155 Kyllingelår med kold salat 142 Kyllingeragout 142 Kyllinger, krydder- 140 •— med surkål 143 l Laks i gelé 70 Laksørred, kogt i hvidvin og øl 104 Lam i tomat 143 — med paprika 150 Lammefrikassé 144 Lammekoteletter i pikant marinade 144 Lever i rødvinssauce 144 — med ost, stegt 157 Leverpostej 71 Luksus-marengskage 218 Løg, glaserede 175 Løgsuppe 71 Løgtærte 72 M Majssalat 180 Makrel i marinade 105 — , kold kogt 103 — , maskeret 74 — med sorte oliven 106 — stegt med tomat 106 Malurtbitter 226 Mandelbrød 219 Mandelrand 203 Mandeltærte 204 Marengskage, luksus 218 Marinade, fransk, eller grundmarinade 187 Marinerede krydderfileter 72 — muslinger I 72 — muslinger II 73 — røgede sild 84 —¦ spegesild 73 Marineret grillbøf 144 — krabbekød 74 — makrel 105 — oksefilet 145 Maskeret makrel 74 — pighvar 106 Mayonnaise, krydret 180 — , pikant 180 Melon med Ingefær 204 Mexicansk peberfrugt 75 Minestrone 75 Mintsauce 180 Moccacreme til medaljer 205 Moccadessert 205 Moccamarengs 219 Muskat, portvinsdrik med 227 Muslingebrød 75 Muslinge- og rejeret 108 Muslingesalat 76 Muslingesuppe 76 Muslinger, artiskokhjerter med 57 — , gratinerede 64 — i ostemayonnaise 76 — , marinerede I 72 — , marinerede II 73 — , rensning 65 Myntegelé 233 Mynteærter 181 Myntesauce 180 Mørbrad, helstegt 130 ¦— , kinesisk 140 — , med karry 139 — surprise 145 N Nudel-bønnesuppe 77 Nyreragout 147 Nyrer i sherrysauce 146 — med rødvin 146 O Oksefilet, marineret 145 Oksekød med bambus 147 Oksekødsret, japansk 135 Oksekødsuppe, fransk 63 Olivensauce, koteletter med 140 Omelet Massina 78 — med skaldyrsfyld 77 — med ymer 92 Orientalsk hamburgerryg 148 — salat 181 Osso buco 148 Ost, porrer med 82 — , skinkesandwich med 87 Osteboller 181 Ostebombe 205 Ostecreme ¦ 182 Ostedessert 206 Ostedyppelse 182 Ostefondue 78 Ostemarinade, artiskokhjerter i 57 Ostemayonnaise, muslinger i 76 Ostemedaljer 220 Ostesauce v 182 Ostesoufflé 79 Ostetoppe 182 Ostetærte 220 Osteæg 79 Ovnbagt spaghetti 183 Paella 149 Pandekager med fyld 206 Paprikakartofler 183 Paprikalam 150 Paprikaruller 150 Peberfrugt, mexicansk 75 Peberfrugter med champignons 80 Peberfrugter med kantareller 81 Peberrod i portvin 184 Peberrodssalat 184 Peberrodssauce med rejer 184 Peberrod-æblesalat 184 Perleløg, syltede 235 Persisk aubergine 150 ¦— hummer108 — ris 184 — risbudding 207 Persiske champignons 82 Pickles 233 — , hvidkåls- 231 — , sveske- 233 Pighvar, maskeret 106 Pilawris 185 Piratpunch 226 Pizza 81 Polske kartofler 185 Porrer med ost 82 Porsesnaps 226 Portvinsdrik med muskat 227 Punch, hvidvins-____ 225 r Ravioli 83 Reje- og muslingeret 108 Reje pilaf 109 Rejer, ananas med 55 — , indiske 68 — , kinesiske 101 — , peberrodssauce med 184 Rejesalat 84 Rejesauce 186 Remoulade 186 Rensning af muslinger 65 Ribben på amerikansk 151 Rijsttafel 152 Ris, persisk 184 Risbudding, persisk 207 Risotto fra Persien 154 — med høne 155 Romfromage 208 Romkage 221 Romomelet 208 Rosmarinbøf 156 Rosmarinkylling 155 Rundfisk, filering 105 —¦ , istandgøring 100 Rødkålssalat 186 Rødspætte med kryddersauce 110 Rødspættefileter i vinsauce 110 — , kinesiske 102 Rødvinssky, svinekam med 158 Røgede sild i marinade 84 Røget spæk, kalvekød med 138 Råkostsalater 187 S Sabaione 208 Sachertærte 222 Safranris 188 Salat, asparges- 167 — , aubergine- 168 — , blandet 169 — , broccoli- 169 — , bønne- 169 — , champignon- 170, 172 — , endivie- 173 — , grøn 175 — , hvidkåls- 175 — , kartoffel- 176 — , kartoffel-champignon- 176 — , majs- 180 — , med danablue 189 — , med ymer 189 — , peberrods- 184 — , peberrod-æble- 184 — , rødkåls- 186 — , spidskåls- 191 — , spinat- 191 — , tomat- 193 Saltmandler 190 Salvieforeller 111 Sandwichbrød 84 Sauce, bearnaise- 168 — , cumberlands- 172 — , esdragon- 173 — , mint- 180 — , oste- 182 — , peberrods- med rejer 184 — , reje- 186 — , surprise 190 — , tomatsmør- 194 Sauerkraut 190 Sherryfromage 208 Sherrysild I 85 Sherrysild II 85 Sild, benfri, med hvidløg 58 — , svenske 88 Sildecocktail 85 Sildesalat 86 Skaldyrsfyld, omelet med 77 Skallops 190 Skildpaddesuppe 86 Skinke, artiskokbunde med 56 — , grilleret 129 — , helstegt 130 Skinkebrød 190 Skinkesandwich med ost 87 Snaps, porse- 226 Spaghetti Boulognaise 156 ¦— , ovnbagt 183 Spegesild, marinerede 73 Spidskålssalat 191 Spinat med æg 87 Spinatsalat 191 Sprængt svinekam 156 Stegt lever med ost 157 Stenbider i tomatsauce 111 Sun chop suey 157 Sundhedsbrød 222 Suppe, brøndkarse- 61 — , fransk oksekøds- 63 — , krabbe- 70 — , løg- 71 — , muslinge- 76 — , nudel-bønne- 77 — , skildpadde- 86 Surkål, kyllinger med 143 Svampe, istandgøring af 171 Svensk juleskinke 129 Svenske sild 88 Sveskedessert 209 Sveskepickles 233 Svinekam med ingefær 158 — med rødvinssky 158 — , sprængt 156 Svinekoteletter i flødepaprika- sauce 158 — med grøn peber 159 — , Sys' 160 Svinekød på italiensk 159 Sydamerikansk and 160 Sylte 88 Syltede asier 234 — grønne tomater 234 — perleløg 235 Sys' fiskefad 112 Sys' svinekoteletter 160 Søtunge fra Bretagne 112 — fra Provence 113 — med rejer 114 T Tarteletter med julesalatfyld 89 Tatarbrød 88 Tatarsmør 191 Thepunch 227 Toddy, hyldebær- 225 Tomatchutney 235 Tomater, farserede 173 — i marinade 192 — i ymer 192 Tomater med fyld 192 — med ost 193 — med æg 89 — , svltede grønne 234 Tomatfad 90 Tomatrand 90 Tomatsalat 193 Tomatsauce, appelsinæg med 55 — , stenbider i Hl Tomatsmørsauce 194 Torsk fra Sydamerika 115 — , helstegt 99 — med champignons 115 Torskefileter, farserede 98 — , stegt i ovn 116 Torskerogn hors d'oeuvre 90 Tournedos å la Sys 162 Trines klipfisk X16 Trøfler, kalkun med 136 Tunfisk med karrymayonnaise 91 Tunfisksalat 91 Tunge med allehånde 161 V Ungarsk gullasch 162 Utraditionel bøf tatar 92 v-w Whisky-julep 228 Vinbladedolmer 163 Vingelé 209 Vintergryde 163 X-Y Ymer, salat med 189 — , tomater i 192 Ymeromelet 92 Yoghurt, aubergine med 58 Z-Æ Æblechutney 235 Æblepie 209 Æbleskiver 210 Æg i marinade 194 — , spinat med 87 — , tomater med 89 Ø-Å Ål i gelé 93 — i kryddersauce 117 — i vinsauce 117 | ||
Forloren hare med peberrod
4 personer 600 g okse- og flæskesmåkød 50 g mel 1-2 dl dansk vand 1 dl fløde 2 spsk hakket løg 2 tsk sennepspulver salt, peber 1/2 tsk worcester-shiresauce 2 spsk chilisauce 3 spsk peberrod, reven 100 g røget spæk 6 personer 900 g 75 g 1 1/2- 2 1/2 l 1/2 dl 3 spsk 3 tsk 3/4 tsk 3 4 spsk 150 g Kødet hakkes en gang og blandes med melet, dernæst irøres dansk vand, fløde, hakket løg, sennepspulver, salt, peber og worcester-shiresauce. Farsen smages til og formes til et »brød« i et ovnfast fad. Chilisaucen blandes med peberrod, som smøres over farsen. Bacon udskæres i skiver, som fordeles over farsen. Fadet stilles i ovnen ved 225° i ca. 45 minutter. Skrællede små kartofler kan anbringes rundt om farsen, men forinden skal de pensles med olie og drysses med lidt salt. Kartoflerne skal stege med fra starten, da de ellers ikke bliver møre. Til denne ret serveres forskellige grøntsager og glaserede løg, og evt. en forfriskende salat. | ||