Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Kogebog for Grønland | ||
Forfatter: | Hansen, Caia; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1965 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Den kongelige grønlandske Handel | ||
Varianttitel: | Nerissagssiornermik ilitsersûtit kalâtdlit-nunãnut túngatitat | ||
Genudgivelsesår: | 1970; | ||
Sider: | 293 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | Grønland; husholdningslærer; lærer; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 17 | ||
I juni 1955 nedsatte statsministeriet »Ernæringsrådet for Grønland«, som tik til
opgave at bringe oplysning i ernæringsspørgsmål, at arbejde for gennemførelsen af undersøgelser af den grønlandske befolknings ernærings- tilstand og på grundlag af de indvundne erfaringer at stille forslag om en forbedring af de næringsmidler, som udsendes til Grønland. Ernæringsrådet er under udførelsen af arbejdet i forbindelse med disse opgaver og i samarbejde med »Ernæringsudvalget« i Godthåb blevet opmærksom på, at der savnedes en tidssvarende kogebog til brug for hjem-— ene i Grønland, ligesom man er blevet opmærksom på, at en sådan kogebog vil være af værdi i undervisningen på husmoderskolerne, i skolekøkkenerne og i husholdningsundervisningen i aftenskolerne. Ernæringsrådet har derfor i samarbejde med »Ernæringsudvalget« i Godt-håb anmodet husholdningslærerinde Caia Hansen om at bearbejde et antal opskrifter på gængse danske retter, som kan tilberedes af de fødevarer, der almindeligvis er til rådighed for grønlandske husmødre. Opskrifterne er omarbejdet med henblik på grønlandske forhold og suppleret med nogle specielle opskrifter. Ved udarbejdelsen har herværende husholdningskyndige ydet værdifuld bistand, bl. a. kostkonsulent Karen Borreby, som fra sit arbejde med kost- undersøgelserne i Grønland har gode erfaringer på området. En del husmødre, der har opholdt sig i Grønland i længere tid, har velvilligst stillet deres viden og erfaring til rådighed, ligesom samarbejdet med Statens Husholdningsråd bl. a. gennem afdelingskonsulent Agnete Lundstedt har været af stor værdi. Tegningerne i bogen tager sigte på at vise rigtige arbejdsmetoder og redskaber og at vise udførelsen af arbejder, som ellers ville kræve lange og omstændelige forklaringer. Tegneren Jens Rosing har illustreret kogebogen. Oversættelsen af bogen er foretaget af Jørgen Egede. Det er Ernæringsrådet for Grønland en glæde, at arbejdet med redaktionenaf orpskrifterne er tilendebragt, og at Den kongelige grønlandske Handel har ville påtage sig udgivelsen. København, den 2. december 1963. A. W. Nielsen, formand. Hans C. Christiansen C. Gerlach-Nielsen K Budde Lund P. O. Pedersen Karen Borreby Erik Egede E. Hoff-Jørgensen Agnete Lundstedt K. S. Stein Ved udarbejdelsen af denne kogebog for grønlandske hjem er der bl. a. taget hensyn til de ændrede levevilkår i Grønland. Fiskeriet, især torskefiskeriet, er udvidet, mens fangsten af hvaler på nogle pladser er mindre end tidligere. Til trods for udvidelsen af fiskeriet har det været nødvendigt at forøge indførslen af næringsmidler ret betydeligt. Kød og indmad af hvaler og sæler indeholder store mængder af næsten alle livsnødvendige stoffer. Torskerogn og -lever indeholder store mængder vitaminer, men torskekødet indeholder ikke så mange vitaminer som kødet af hvaler og sæler. Mange af de indførte næringsmidler er »industriprodukter«, altså varer, der har gennemgået forskellige behandlinger. Derved er indholdet af livsnødvendige næringsstoffer i nogle tilfælde blevet forringet. Til gengæld er enkelte næringsmidler blevet beriget, d. v. s. tilsat nogle af de værdifulde stoffer, som det er vanskeligt at få nok af i den almindelige kost. De berigede næringsmidler er mælkepulver, kartoffelmospulver, hvede-, sigte- og rugmel, semouljegryn, havregryn og margarine. Det kræver derfor en del viden af husmoderen at kunne vælge de bedste næringsmidler og sammensætte dem på den rigtige måde. Da de livsnødvendige næringsstoffer er ulige fordelt i næringsmidlerne, må maden varieres, for at man kan få alle næringsstoffer i tilstrækkelig mængde. I indledningen til bogens forskellige afsnit er der givet en lille oversigt over næringsmidlernes indhold af livsnødvendige næringsstoffer og en kort anvisning på tillavning og opbevaring m. v. af madvarerne. De forhold, som husmødrene i forskellige egne i Grønland arbejder under, er meget forskellige, bl. a. er forsyningsforholdene nogle steder vanskelige. Det stiller særlige krav med hensyn til at tilrettelægge kostplanen. Forslagene til sammensætning af middage (side 7—15) er så varierede, at de forhåbentlig kan være en hjælp for husmødre i alle egne af Grønland. Caia Hansen. | ||
A
Abrikosgelérand 184 Abrikosmarmelade 244 Abrikossovs 192 Afbagning 109 Agurkesalat 178 Alke, sprængte 88 — stegte 90 — med ris 57, 89, 269 Alkekoteletter 91 Alkepølse 165 Alkesuppe 118, 120 Ananasfromage 189 And, sprængt 86 — stegt 87 — l'orange 272 Angmagssat, stegt 30 — — marineret 30 Anretning 16 Appelsinfromage 188 Appelsinis 195 Appelsinmarmelade 243 Appelsinskaller, syltede 244 Appelsin- og citronskaller i sukker 244 Appelsinsovs 269 Appelsintrifli 189 Arme Riddere 186 Asparges, stuvede 104 Aspargesstuvning med rejer 150 Aspargessuppe 129 B Bagepulver 197 Bageredskaber 196 Bagetider og -temperaturer 201 Bagning og bagværk 195 Bagning i ovn 200 Bankekød 70 Bearnaisesovs 114 Benløse fugle 69 Bidos 264 Biksemad 75 Blodbudding 82 Blomkål, gratineret 274 — med æg og bacon 273 — med ris 273 Blomkålssuppe 129 Blåbær, syltede 242 Blåbærgrød 180 Blåbærsaft 241 Borddækning 16 Bouillon af renkød 264 Broccoli, gratineret 274 — med ris 273 Brun bønnesuppe 124 Brun suppe 120 Brune kager 1 og 2 228 Brunkål 103 Brunkålssuppe 125 Brændende kærlighed 76 Brødbudding 187 Brødterninger, bagte 137 Brødtoppe 138 Byggrynsgrød 133 Bygvandgrød 134 Bær, friske, plukning 180 Bøf, engelsk 63 Bøf Stroganoff 70 — , dåse 159 Bønner, grønne 104 — — med ris 273 C Chokolade 169 Chokoladebudding 187 Chokoladelagkage 216 Citroncreme 229 Citronfromage 188 Citronis • • 195 Citrohkage 213 Citronsuppe 1 og 2 136 Cremeis 1 193 — 2 194 Cremerand 189 Cremesovs 193 D Desserter 179 Drikke 167 Dåsekød, bøf Stroganoff 159 — forloren skildpadde 160 — gullasch 158 — hjertegryde 159 — labskovs 159 — pølseret 157 — i tomatsovs 157 Dåsemad 153 E Edderfugle, stegte 89, 90, 91 — i karry 57, 89, 269 — som kotelet 91 Engelsk bøf 63 — osteret 145 F Fastelavnsboller 205 Fedtstoffer til stegning 22 Festkage 218 Figurdej 227 Finker 82 Fisk 22 — , dampning 24 — , frysning 248 — , kogelage 24 — , kogning 23 — , panering 25 — , næringsindhold 22 — , rensning 23 — , saltet 42 — , stegning 25 — , dampet med ris 35 — , kogt, tilbehør til 24 — , stegt, — — 26 — i gelé 38 Fiskeboller, stegte 155 Fiskefars 39 Fiskefarsboller 40 Fiskefarsfrikadeller 40 Fiskefarsrand 40 Fiskefileter, kogte 34 — stegte 35 Fiskefrikassé 39 Fiskegryde 258 Fiske-grøntsagssalat 262 Fiskekoteletter, fyldte 260 Fiskelever 37 Fiskeret med tomatsovs 36 Fiskesalat 1 og 2 172 Fiskeskildpadde 41 Fiskesovs med rogn 114 Fiskespecialiteter, Jens Rosings 275 Fiskestuvning 150 Fiskesuppe 1 og 2 122 — 3, 4 og 5 123 Fiskesupper 116 Fiskewienerschnitzel 259 Fjeldørred, kogt 32 — , marineret 34 — , rygning af 164 — , salat 172 — i fad 258 — i gelé 33 Fjerkræ 83 Florentinerkage 186 Flæsk, stegt 68 Flæskesteg 64 Flødeis 194 Forlorne kyllinger 69 Forloren skildpadde 76 Formkage, daglig 215 Forårskager 222 Forårssuppe 127 Franskbrød 201 Fransk salat 176 Frikadeller 81 Frikassé 57 Frugtgrød (tørrede frugter) 182 — (dybfrosne bær) 183 Frugtkage 213 Frugtkompot (tørrede frugter) 182 — (dybfrosne bær) 183 Frugtsalat 1 og 2 179 Frugtsalat 3 182 Frugtsuppe af tørret frugt 136 Frugtsupper 136 Frugttærte 190 Fryseemballage 249 Fryseskema 252—255 Frysning 246 Frysning, grøntsager, frugt 249 Fuglekød, bankekød 70 — , bøf Stroganoff 70 — , fars 77 — , forloren hare 81 — , frikassé 57 — , hakkebøf 72 — , hakkekarbonade 71 — , skipperlabskovs 75 Fugle, sprængte 88 — i asparges 58 — i fad 89 — i karry 57, 89, 269 Fuglekød, stegt som kotelet 91 — , stegt med løg 90 Fuglelever 72 Fuglevildt, rensning 83 — stegning 90 Fødselsdagskringle 207 Fårebryst på grønlandsk 267 G Galopkringle 211 Grahamsbrød 203 Gratin 1 og 2 143 Grevindekager 222 Gryderet 157 Græskar som asie 245 — med ingefær 245 Grøn salat 178 Grøn sovs 276 Grønkål, stuvet 101 — med kartoffelflager 102 Grønkålsrand 106 Grønkålssuppe 120 Grønt smør 115 Grøntsager, kogning 93 — , næringsindhold 92 — , rensning 93 — , stuvede 94 — , dybfrosne 102 Grøntsagsfad m bacon og æg 273 Grøntsags-gullasch 107 Grøntsagssupper 116 Grønærter med æg 273 — — ris 273 Grønærtestuvning med skinke 149 Gul ærtesuppe 124 Gule ærter 121 Gulerodsmarmel m appelsin 243 Gulerodsrand 106 Gulerodssuppe 126 Gulerødder, dampede 99 — , kogte 99 — med bacon 156 Gullasch 71 — , dåse 158 — , sæl 265 Gær 197 Gærdeje 198 Gæstesnitter 162 Gås, sprængt 86 — , stegt 87 H Hachis 75, 149 — på ristet brød 158 Hakkebøf 72 Hakkekarbonade 71 Halvkonserves 153 Halvmayonnaise 171 Hamburgerryg 60 Hare, forloren 81 — , stegt 91 Havkat, dampet med ris 35 — , kogt 28 — , stegt 29 — i karry 258 Havregryn, ristede 137 Havregrød 134 Havrekiks 226 Havremakroner 224 Havresuppe 134 Helkonservcs 153 Hellefisk, kogt 31 — , kold anretning 173 — , stegt 32 — , i karry 36 Hellefiskefileter 34, 35 Hellefiskefinner, marinerede 32 Helleflynder, kogt 31 — med muslinger 259 — , stegt 31 Helleflynderfileter 34, 35 Henkogning 233 — , frugt 236 — , grøntsager 236 Henkogningstabel 238 Hjertegryde, dåsekød 159 Hjerter, gullasch 71 — , stegte 73 Hjortetaksalt 197 Hollandaisesovs 114 Horn med gær 204 — — bagepulver 211 Hvalbøf 63 Hvalkotelet 63 Hvalkød, bankekød 70 — , benløse fugle 69 — , bøf Stroganoff 70 — , gullasch 71 — , skipperlabskovs 75 — , stegt 62 — , stegt som ren 62 Hvidkål, dampet 102 — , — med ost 103 — som asie 246 Hvidkålsrouletter 80 Hvidkålssuppe 118 Hævemidler 197 Hævning af gærdeje 198 Høje hatte 223 Høne, grilleret 58 — , kogt 85 Høne i asparges 58 — i frikassé 57 — i gryde 271 — i karry 57 Hønsekødsuppe 120 I Industrikonserves (dåsemad) 153 Ising, kogt 30 — , stegt 31 Isingfileter 34 Italiensk salat 176 J Jordbærmælk 169 Juicebowle 274 Julekage, daglig 207 — , finere 207 Juliennesuppe 127 Jævning ved af bagning 109 — med melbolle 109 — uden fedtstof 108 Jørg Egedes tomat-fiskesuppe 124 K Kaffe 167 Kaffebrød 225 Kaffecreme 229 Kagecreme (husblas) 229 — (mel) 228 Kagedeje, rørte 198 — , æltede 199 Kakao 168 Kakaomælk 169 Kalv i asparges 58 — i frikasse 57 — i karry 57 Kalvefilet 66 Kalvehjerter, stegte 73 Kalvekotelet 68 Kalvekød, fars 77 — , forlorne kyllinger 69 — , grilleret 58 Kalvekød, hakkekarbonade 71 — , skipperlabskovs 75 Kalvelever, stegt 72 Kalverullepølse 166 Kalvesteg 66 — som vildt 66 Kanelkager 221 Karryfisk i fad 36 Karrykål 103 Karrysalat 174 Karrysovs 112 Kartoffelfrikadeller 96 Kartoffelgratin 98 Kartoffelmos af flager 96 — — kartofler 96 — med pølser 156 — grøn 96 Kartoffelmosgratin 97 Kartoffelpandekage 156 Kartofelsalat, kold 95 — , varm 95 Kartoffelsuppe 1 og 2 , 125 Kartofler, bagte 97 — , brunede 98 — , franske 150 — , fyldte 97 — , kogte 94 — , stuvede 95 Katrineblommekage 190 Klejner 227 Knækbrød 1 og 2 225 Kokoskager 221 Kokosmakroner 221 Kommenskringler 206 Konserves, anvendelse m m 154 Kotelet 68 Krabber 261 Krabbestuvning 262 Kringle 206 Krustade- og tarteletfyld 149 Krydderikage 214 Kryddersild, saltning 46 Kråsesuppe 121 Kujak, stegt 61 Kujak, stegt som sursteg 60 Kyllinger, forlorne 69 — , stegte 86 — i gryde 271 Kærnemælksfromage 188 Kærnemælkskoldskål 135 Kærnemælkssuppe 135 Kød 46 Kød, grilleret 58 — , kogning 47 — , næringsindhold 46 — , rensning 47 — , saltning 52 — , stegetid og temperaturer 50 — , stegning i gryde 51 — , — i ovn 48 — , — på pande 52 — i frikassé 57 — i karry 57 Kødbolleret med ris 158 Kødfars 77 — i brunkål 79 —¦ med grøntsager 79 —¦ med æbler og svesker 80 Kødfarsboller 78 — i selleri 79 Kødfarsrand 80 Kødsuppe, klar 120 Kødsupper 115 Køkkenregler 18 Kørvelsuppe 128 L Labskovs 159 Lagkage 1 og 2 216 — med frugter 191 Laks, marineret 34 — , rygning af 164 Laksesalat 172 Lam i asparges 58 — i karry 57 — i kål 74 — å la Narssak 267 Lammebryst med kaperssovs 266 Lammefrikassé 57 Lammehjerter, stegte 73 Lammehoved, grilleret 55 Lammekoteletter 68 Lammekød, bankekød 70 — , fars 77 — , forloren hare 81 — , forlorne kyllinger 69 — , grilleret 58 — , hakkekarbonade 71 — , skipperlabskovs 75 — , sprængt 55 Lammekødsuppe 119 Lammelever, stegt 72 Lammerullepølse 166 Lammesteg 64 Legering 109 Lever, helstegt 72 — stegt i skiver 73 — med spinat 73 Levergullasch 71 Leverpostej 1 og 2 167 — som middagsret 272 Leverstuvning til krustader 273 Linser 219 Løg, friske, brunede 100 — , tørrede, brunede 101 — , stuvede 100 — , syltede 245 Løgsovs 112 Løgsuppe 1 og 2 126 M Madplaner 6 Madrester, anvendelse 232 Madvarer, opbevaring 230 Maizenabudding 187 Majroer, kogte 99 — , stuvede 99 Makaroni, kogt 130 Mannagrød 132 Marengs 226 Marinade 1 177 — 2, 3, 4 og 5 178 Marmorkage 213 Mattak, grilleret 56 — med karrysovs og ris 56 Mayonnaise 170 Medaljer 219 Medisterpølse, sprængt 59 — , stegt 81 Melbolle (jævning) 109 Middagsplaner 7 Middagssnitter 163 Mokkamælk 169 Morgenbrød, søndags 204 Muff ins 211 Muslinger 41 Muslingesalat 175 Muslingesovs 114 Mælk af mælkepulver 131 Mælk og mælkeretter 131 Mælkedrikke, kolde 169 Mælkegrød og -vælling 132 Mælkesovs 111 Mørbrad, stegt 67 Mørdej 1 og 2 218 Måger, sprængte 88 — , stegte 90 — , brystkød, med løg 90 — med karry og ris 57, 89, 269 Mål og vægt 19 N Narhvalstænder 221 Nyreragout 74 O Oksekød, bankekød 70 — , benløse fugle 69 — , bøf Stroganoff 70 — , fars 77 — , forloren hare 81 — , gullasch 71 — , hakkebøf 72 — , skipperlabskovs 75 Oksebryst, sprængt 59 Oksefilet, stegt 65 Oksekødsuppe 120 Oksesteg 65 Omelet 1 og 2 140 — 3 141 — med krabestuvnbing 276 Optimistkage 214 Optøning af frysevarer 255 Opvask 17 Ostecreme 153 Ostekiks med creme 151 Ostelagkage 152 Osteret, engelsk 145 Ostesalat 175 Ostesandwich 151 Ostesmør 152 Ostesovs 114 Ostestænger 1 og 2 151 P Pandekager 191 Pariserbrød 147 Parteringstavle, lam 53 — , sæl, ren 54 Pebernødder 226 Peberodssmør 115 Peberrodssovs 112 Persillekartofler 98 Persillesovs 112 Porrer, stuvede 105 Porrestuvning på ristet brød 147 Porresuppe 128 Portionsstørrelser 22 Prins Christians kringler 223 Pølser, dåse 156 Pølsebrød 146 Pølseret med bønner 157 Pålæg til smørrebrød 160 Påskeæg 147 R Rejer 41 Rejerand 261 Rejesalat 175 — med grapefrugt 260 Rejesovs 113 Rejestuvning 261 Remouladesovs 171 Rensdyrkød, benløse fugle 69 — , engelsk bøf 63 — , bøf Stroganoff 70 — , fars 77 — , forloren hare 81 — , gullasch 71 — , hakkebøf 72 — , skipperlabskovs 75 Rensdyrdelikatesser 264 Rensdyrhjerter, stegte 73 Rensdyrkoteletter 263 Rensdyrkølle, marineret 263 Rensdyrlever 72, 265 Rensdyrsteg 61 Rensdyrsuppe 120 Rensdyrtunge 264 Ris, løse 130 Ris å la mande 185 Ris til suppe 131 Risgrød 133 Rismelsgrød 133 Risotto med grøntsager 273 — — ærter 155 Risvandgrød 134 Rogn, ristet 37 — — med bacon 147 Rognfrikadeller 38 Rokkelever 275 Rokkevinger 275 Rosing, Jens, fiskespecialiteter 275 Roulade 1 og 2 217 Rugbrød 202 Rullepølse 166 Rundstykker 203 Ryper, stegte 89, 90, 91 Rødbeder, steget m brun løg 105 — , syltede 105 Rødbedesalat 174 Rødfisk, dampet med ris 35 Rødfisk, kogt 27 — , salat af 172, 173 — , stegt 27 å la Narssak 44 — (saltet) stegt 44 Rødfiskfileter i fad 43 — i marinade 44 Rødkål 104 Røræg 140 Råsalater 176 S Saftgelé 183 Saftis 195 Saftsovs 192 Salat med saltet rødfisk 173 Salater 170 Salatsovs; 170 Saltfisk i gryde 42 — på spansk 42 Saltlage 53 Sandkage 215 Sandwich 162 Sandwichsmør 163 Sardiner, frokostanretning 155 Selleri, dampede 100 Sellerikoteletter 107 Sellerisalat 176 Sellerisuppe 127 Semoul jegrød 132 Serinakager 223 Sigtebrød 202 Sild, kogte 29 —, stegte 29 —, — , marinerede 30 Sildeanretninger 144—145 Sildefrikadeller 36 Silderuller 29 Sildesalat 174 Sirupkage 214 Skildpadde, forloren 76 — , — , dåse 160 Skinke, røget, kogt 59 Skinkeruller 148 Skipperlabskovs 75 Skriveglasur 230 Skrottesuppe 119 Skysovs 110 Smøreost 152 Smørkage 210 Smørrebrød 160 Småkagedej 220 Småretter 143 Snegle 212 Sodakage 212 Soufflé Baccalao 43 Sortebærgrød 181 Sortebærsaft 240 Sortebærsyltetøj 242 Sovs, brun 110 — , grøn 276 — , lys 111 —, — legeret 111 — til vildt 111 Sovse 108 Sparesuppe 117 Spegesild 45 — i marinade 144 Spejlæg 139 — (kagedessert) 191 Spinat, stuvet 101 — — m kartoffelflager 102 Spinatrand 106 Spinatsuppe 127 Stegetermometer 49 Stegetider 50 Stegning i aluminiumfolie 51 Stenbider, kogt 28 — , stegt 28 Stuvning 94 Suaussat 118 Suppe på dåse 117 — af pulver 117 Suppeboller 130 Surkål 103 Svampesuppe 129 Sveskegrød 182 Svinehjerter 72 Svinekam, stegt 67 Svinekotelet 68, 270 Svinekød, fars 77 — , forloren hare 81 — , hakkekarbonade 71 — , rullepølse 166 Svinekød i karry 57 Svinelever, stegt 72 Svinemørbrad, fyldt 68 Syltning 239 — med eddike 245 Sælkød, gullasch 71, 265 — , kogt 55 — , labskovs 75 Sælkødsuppe 118 Sællever, stegt 72 Sælluffer 55 Søndagskoteletter i fad 270 Søndags-morgenbrød 204 T Tarme, rensning 83 Tarteletter 219 — , fyld 149 Tejst med ris og karrysovs 89, 269 — , stegt som kotelet 91 The 168 Thebirkes 205 Theboller 204 Thulekager 220 Tilbehør til fisk 35 Tomater, grønne, syltede 246 Tomat-fiskesuppe, Jg Egedes 124 Tomatrand 148 Tomatsmør 115 Tomatsovs 113 Tomatsuppe 128 Torsk, helstegt 26 — , kogt 26 — , med ris og karrysovs 35 — , salat 172 — Cadgery 257 Torskefileter34, 35 — i fad 257 Torskerogn 145, 147 Trifli 189 Tunge, kogt 56 Tvebakker, små 225 Tvillinger (hvalkød) 266 Tyttebær, råsyltede 241 — og gulerødder 242 — med frugter 241 Tyttebærdrik, rå 241 Tyttebærgelé 242 Tyttebærgrød 180 Tyttebærris 181 Tyttebærsaft 241 Tærte 208 U Ulk, kogt 27 — , lever 27 Umanaktoppe 221 V w Vafler, franske 220 Vandglasur 230 Vanillekranse • • 223 Wienerbrød 208 Vildand, sprængt 88 — , stegt m appelsinsovs 269 Vildgås, sprængt 88 — , stegt 90 — , — m brunet surkål 268 Vildt, flåning 88 Vildtragout 92 Vildtsovs Hl Vildtsuppe 120 Vitaminbrød 145 Vitamingryde 107 Vælling 134 Æ Æblegrød 1 og 2 181 — af tørrede æbler 182 Æblekage 184 Æblemarengs 185 Æblemarmelade 243 Æbleskiver 192 Æblesnitter 212 Æblestang 210 Æblesuppe 136 Æbletrifli 189 Æbler, bagte 185 Æg, farserede 141 — , kogte 139 — , spejlede 139 — å la Christianshåb 141 — og baconbrød 146 Æg i rede 148 — og æggeretter 138 — — i større husholdninger 138 Æggegrød 133 Æggekage 1 og 2 142 — med brød 142 Æggemælk 135 Ærtesuppe, gul 124 Ø Øllebrød 137 | ||
And (gås) stegt, 6-8 personer
1 stor and (ca. 3 1/2 kg) eller 1 lille gås (ca. 4 kg) - 1 spsk. salt - 1 knsp. peber - 1/2 kg æbler - 250 g svesker - 1l vand eller suppe - sovs: 3/4 l sky, 30 g mel (1/2 dl), salt, peber, kulør Om rengøring, optøning m. m., se side 83. Fedtet pilles af tarmene. Smeltes af og bruges til at smøre på brød. Da ande-og gåsefedt er halvflydende ved stuetemperatur, er det praktisk at smelte det sammen med svinefedt. Sveskerne vaskes og sættes i koldt vand et døgn. Æblerne vaskes, skrælles og skæres i stykker. Svesker og æbler fyldes i anden, som lukkes med en kødpind. And og gås steges i ovn, den første time med ryggen opad og derefter med brystet opad. Om stegning se i øvrigt side 48 og 50. Skyen sies og skummes for fedt. Bradepanden koges af i ovnen, og afkoget blandes med skyen, som måles. Melet piskes med kold væske, jævningen pidskes i den kogende sky, og sovsen koges langsomt i 10 minutter, farves med kulør og smages til. Anden (gåsen) skæres for: Lårbenene skæres fra i det inderste led ved kroppen og deles i to stykker. Vingerne skæres af i leddet ved kroppen. Brystkødet skæres fra brystbenet og skæres derefter på tværs stykker. Anden lægges på anretningsfadet. Lårben, vinger og brystkød lægges på den naturlige plads. Stegt and (gås) serveres med kartofler, even-tuelt brunede, rå rødkålsalat eller anden råkostsalat, syltet asie, kompot eller syltede tyttebær. | ||