Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Alt godt fra havet | ||
Forfatter: | Hoffenblad, Ellen; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1965 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Grafisk | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 215 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | fisk; kalorier: | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 26,5 | ||
De følgende opskrifter, som alle er beregnet til 4 personer, hvis intet andet er angivet, er baseret på rensede fisk. Det er i dag en lige så stor selvfølge, at fiskehandleren renser de fisk, man køber, som at grønthandleren sælger vaskede kartofler og gulerødder. Gør han det ikke af sig selv, så bed ham ganske roligt om det. Bed også om at få ben og hoveder med hjem, det er i alle tilfælde ikke noget, fiskehandleren er vant til, men han gør det gerne og giver Dem også gerne en ekstra portion.
I mange af opskrifterne anvendes fiskesuppe til sovs og lignende. Den får De nemt og billigt ved at koge fiskeben, hoveder og evt. torskenakker af. De sættes over i mindst muligt koldt, let saltet vand og koger ca. 15 minutter. Mange af retterne i denne bog er ovnretter, fordi de er nemme at lave, nemme at servere og sparer på opvasken. Har De ikke ovn, hvad de fleste dog har i dag, kan en del af retterne også laves over en gryde kogende vand. Ovnretterne kræver naturligvis ovnfaste fade, som der er et kæmpemæssigt udvalg af, fra emalje til fajance, ler og støbegods, de sidste skal man have gode armkræfter for at anvende. Næsten alle fadene er til rimelige priser, og det er nemt at finde et, der passer selv til det fineste spisestel. Lystfiskere, der fisker i ferskvand, vil måske synes, at der godt kunne være flere opskrifter på gedde og sandart, men til de fleste torskeretter kan man med held anvende disse fisk - så prøv Dem frem, men husk at ferskvandsfisk kræver ret meget salt. Lystfiskeren skal naturligvis selv rense sin fisk - og husk, mine herrer, at den, der har haft fornøjelsen ved at fange fisken, selvfølgelig også selv renser den. Jeg har endnu ikke truffet nogen lystfisker eller lystfiskerkone, der ikke til fulde forstod at rense deres fangst, da der jo i almindelig lystfisker-litteratur er talløse anvisninger herpå. Så for alles vedkommende, mener jeg, at den følgende korte beskrivelse af almindelig rensning af fisk vil være dækkende. I opskrifterne forekommer bouquet gami og fines her-bes flere gange - der er her tænkt på de tørrede krydderurter, der kan købes ret billigt, og som er rare at have ved hånden, idet de kan erstatte en suppevisk. | ||
Ål 9
Ål i kryddergrønt 16 Ål i øl 15 Ålegryde fra Bourbon 10 Åleragout 12 Åleroulade 15 Ålesuppe 13 Farseret ål 14 Snurreål 17 Stegt ål med grønne bønner 11 Stegt ål med remouladesovs 11 Aborre is Den lille fangst 21 Kogt aborre med carrysovs 20 Ostegratinerede aborrefileter 21 Stegte aborrefileter med dildsovs 19 Svenske, krydrede aborrer 20 Fladfisk 23 Rødspætter og skrubber Billig januar-middag 38 Carryfileter på ris 3 I Dampede rødspætter eller skrubber med løgpuré 2.r> Dilddampede rødspætter 36 Fileter på grøntsagsbund 32 Fileter i surt 33 Fiskefileter i grønt 30 Fiskefileter med ingefær og kinesisk soya 29 Folio-fileter 34 Friturestegte fiskefileter 27 Gryde-fileter 31 Krydrede fiskefileter 28 Rødspættefileter med blomkål og rejer 35 Rødspætter med haricots-verts-salat 37 Rødspætter i hvidvin 30 Rødspætter med kartoffellåg 27 Spinat-roulader 34 Stegte rødspætter eller skrubber med rødbeder og kapers 26 Sydlandske fiskefileter 38 Søtunger 39 Carrytunger 39 Gæste-søtunger 41 Stegte søtunger 40 Søtungefileter på butterdejsbund 39 Pighvar og slethvar 41 Pighvarfilctcr i pande 42 Pighvar i paprika 41 Pighvar i rødt og grønt 43 Pighvar med muslinger 43 Helleflynder 44 Stegt, krydret helleflynder med rejesovs 44 Svensk helleflynder 45 Gedde 46 Carry-gedde 53 Dampet gedde med kaperssovs 48 Dybfrysning af den store fangst 49 Fyldt, spækket gedde 47 Gedde med grøntsager 54 Geddesalat 52 Ovnstegt gedde med tomater og grønt 52 Røget gedde 53 Stegte geddefileter med remouladesovs 51 Svensk gedde 50 Hornfisk 55 Bagt hornfisk med kartoffelmos 58 Gratineret hornfisk 59 Hornfisk i carrysovs 60 Hornfisk med ymer 58 Hornfisk på spinatbund 60 Hornfisk som benløse fugle 56 Hornfisk som wienerschnitzel eller bøf 62 Hornfiskelåda 56 Stegt hornfisk med grøntsager 57 Taarbæk hornfisk 61 Karpe 63 Helstegt karpe 64 Karpe på selleribund 64 Stegt karpe med hummersovs 65 Koteletfisk (havkat) ee Dampet koteletfisk med paprikasovs 68 Koteletfisk i ovn 67 Stegt koteletfisk 67 Laks 69 Fyldt laks 73 Gravad laks 73 Kogt laks med haparanda-sovs 70 Stegt laks i skiver 71 Stegt laks med rejesovs 72 Svensk laksesalat 74 Ørred 70 Blåkogte ørreder 78 Fyldte ørreder 76 Kogt portionsørred med hvidvinssovs 75 Stegt ørred med mandler og druer 77 Ørreder i folio 76 Makrel 79 Barbecue-makrel 87 Dampet makrel i krydret sovs 83 Dampet makrel med stikkelsbærsovs 80 Folio-makrel 84 Forårsmakrel 82 Gartnerkonens makrel 86 Gravad makrel 86 Kogt hel makrel 80 Makrel i dild 82 Makrelfileter på grøntsagsbund 85 Makrelsalat 87 Stegt makrel i marinade 81 Stegt makrel med kapers og syltede agurker 81 Stegt makrel med rognsmør 84 Røget makrel 88 Makrelpie 92 Makrelsalat 1 90 Makrelsalat 2 91 Røget makrel i dild 88 Røget makrel med blomkål 88 Røget makrel på barbecue 90 Stockholmer-makrel 89 Vitaminsalat 92 Sandart 94 Helstegt sandart med rørt smør 95 Kogt sandart med carrysovs 96 Ovndampede fileter 95 Sandartfileter i æblecarry 97 Sild 98 Finske sild 103 Friturestegt sild 103 Frokostsild med purløgsovs 108 Fyldte sild 99 Gravad sild 105 Kaviarfarserede sild 108 Kogt sild med picklessovs 100 Krydrede, stegte sild 102 Noget for enhver smag 106 Norske sild 104 Oslo sild 101 Skotske sild med tomatspaghetti 101 Sild med muslinger 106 Sild på æblebund 99 Svenske sild 107 Spegesild 109 Garrysild 112 Sildelåda 116 Spegesild i rødvin 109 Spegesild i sennepsovs 110 Spegesild i tomat 113 Spegesild med flødepeberrod 111 Spegesild med løgsovs 114 Stegte spegesild 110 Kryddersild 114 Kryddersild med kapers 115 Kryddersild med purløgsfløde eller carry 114 Kryddersild med sennep og dild 116 Røgede sild 117 Gratinerede røgede sild I 118 Gratinerede røgede sild II 118 Marinerede røgede sild 119 Røgede sild i folie 117 Røgede sild med pickles 120 Svenske røgede sild 120 Skaldyr 121 Hummer og jomfruhummer 121 Hummercocktail 124 Hummerkanapeer 126 Hummer naturel 123 Hummersalat 125 Kogning af hummer 123 Kogning af jomfruhummer 124 Portugisisk hummer 125 Krabber 122 Krabbe i grønne peberfrugter 127 Norsk krabbecocktail 126 Svensk krabbesalat 127 Varm krabbe med ris 128 Rejer 128 Indiske rejer 129 Kogning af rejer 128 Rejecocktail 129 Rejer med ris 130 Rejerand 130 Krebs 135 Muslinger 122 Gratinerede muslinger 132 Kogning af muslinger 131 Muslingecocktail 133 Muslingesalat 131 Muslingestuvning på risbund 133 Østers 134 Gratinerede østers 135 Panerede ristede østers 135 Stenbider 136 Fru Ellen Salomonsens stegte stenbider 138 Kogt stenbider med paprikasovs 137 Marineret stenbider 138 Torsk 140 Dampkogt udskåren torsk 144 Engelsk fiskekage af rester 152 Fransk torskegryde 150 Grillstegt kabliau 142 Grydestegt torsk med ost 148 Hel dampkogt torsk 143 Helstegt fyldt torsk 1 145 Helstegt fyldt torsk 2 145 Helstegt fyldt torsk 3 146 Helstegt fyldt torsk 4 146 Indisk carrytorsk 148 Norsk fest-torsk 151 Somrnertorskegryde 150 Stegte torskefileter eller udskåren torsk 146 Torsk i spinat 152 Torsk med porrer 142 Torskefilet i folie 147 Torskegryde 149 Tørkogt torsk med paprika 147 Torskerogn 141 Kogt torskerogn 153 Nem rogn-middag 155 Rogn i kuppelform 154 Rogn som fyld i fisk 155 Svensk rognlåda 153 Torskerognssalat 154 Torskelever 141 Kogt og stegt torskelever 156 Nem torskeleverpostej 157 Vitaniinfrikadeller 156 Klipfisk 141 Klipfiskegryde 159 Klipfiskelåda 158 Kogt klipfisk 157 Portugisisk klipfisk 157 Spansk klipfiskepuré 159 Tunfisk i6o Kogt tunfisk med paprikasovs 163 Portugisisk tun 162 Stegt tunfisk som bøf 161 Tunfisk med ris 161 Tunfiskesalat 162 Fiskefars 164 Fiskeboller med caviarsovs 168 Fiskeboller med grøn og rød peber 170 Fiskeboller med ærter og persille 166 Fiskeboller på artiskokbund 166 Fiskefars i form 168 Fiskefarsi agkage 170 Fiskefrikadeller 172 Fiskefrikadeller med pikant sovs 169 Fiskeskildpadde 171 Grøn fiskerand 165 Kinesiske fiskeboller 167 Tilberedning af fiskefars 165 Fiskekonserves 173 Friturestegte mat jessild 180 Frokostmakrel 176 Makrellåda 177 Makrelsalat 177 Matjessild i ketchup 179 Mogens matjessild 180 Pikante fiskeboller 183 Rejegratin 183 Rognomelet med løgpuré 174 Røræg med rogn 175 Sardiner på grøntsagsbund 178 Sardinsalat 178 Stockholmer fiskeboller 182 Svenske matjessild 179 Tunfisk på ris 176 Tunfiskesalat 175 Fiskesupper m Carrysuppe 188 Fransk bouillabaisse 190 Muslingesuppe 186 Norsk bouillabaisse 189 Svensk muslingesuppe 187 Tomatsuppe 187 Vin 191 Hvad drikker man til fisk? 191 Vinens servering og temperatur 201 Kalorietabel 203 | ||
Røget makrel med blomkål
3-4 røgede makreller 1 lille kogt blomkålshoved 2J/2 dl tomatpuré 2 løg salt og peber smør dild Makrellerne befries for skind og ben og lægges i et velsmurt ovnfast fad. Blomkålshovedet deles i buketter, løgene hakkes groft og svitses. Løg og blomkål fordeles over fisken, tomatpuré hældes ved, og et par smørklatter fordeles øverst i fadet. Retten gennemvarmes ved 170° og pyntes med dildkviste. | ||