Detaljer |
Opskrift |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Pebersvendenes Kogebog, skrevet for enlige Herrer eller Damer, der, ofte uden at raade over et egentlig Køkken ønsker at tilberede deres Mad selv | ||
Forfatter: | Muus, Mathilde; | ||
Pseudonym: | Fru Constantin | ||
Årstal: | 1916 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 62 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | økonomisk; enlige; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1 | ||
Denne lille Bog er ikke skrevet for de rige, ugifte Personer, der har Kogerske
og et velindrettet Køkken. Dem vil jeg henvise til min store Kogebog, hvor alle Retter er tagne med, og til "Gæster i Hjemmet", hvor alle Slags Selskabelighed er omtalt. Her er kun medtaget de Retter, der kan laves hurtigt og nemt og med saa faa Apparater som muligt. Men dog vil man efter denne Vejledning kunne tilberede en god, nærende Kost, varieret og behagelig. Det er min Tanke, at Bogen ikke alene skulde være for unge og gamle ugifte Herrer og Damer i Byerne, men den skulde ogsaa kunne gøre Nytte paa Jagt- og Fisketure og under Landophold, hvor man ikke kan faa sin Mad tilberedt af andre. Jeg har baade her og i Udlandet set flere Eneboere, der lavede deres egen Mad. Nogle gjorde det saa hyggeligt for sig selv, andre lavede en uskjøn Uorden omkring sig. De spiste deres Maaltider midt imellem Bøger og Skrivemate- rialier; tømte Kopper stod paa Stole og i Vinduer. Alt dette behøves ikke. Det at have en lille Lejlighed og smaa Kaar er jo ikke det samme som at mangle den Gren af Kultur, der hedder Sans for hjemlig Orden og Hygge. Naar man spiser, bør man gøre det lidt net for sig selv, lægge en lille Dug foran sig eller et rent, glat Haandklæde eller blot et stort, rent Papir. Jeg har set mangen Arbejderkone dække til sin Mand paa en stor, glat Avis. Det alene er meget pænere end at sidde ved Bordet mellem alt andet med Madvarerne. Paa Tallerkenen lægges en Papirsserviet. (100 for 35 Øre). Naar man har spist, sættes alle Spor heraf tilside, og man lufter ud. Saaledes kan baade under Maal-tidet og senere enhver komme ind ad Døren, og man føler sig selv som et velopdragent Menneske, der kan være sin beskedne Menage bekendt. Man behøver ikke at fare op og sige: „Aa, her ser rædsomt ud! Undskyld! maa jeg flytte dette eller dette bort. De maa ikke se Dem om!" Man ser sig om. Man bemærker det altsammen, og man tænker: „O, hvilken Grissebasse!" Der er dog enkelte Mænd, der er meget ordentlige, opdragne til det hjemmefra. Man behøver blot at se, at en Mand lægget et Papir under en Blyant, inden han spidser den, eller at se at han søger efter et Askebæger. Man ved, det er let at gøre rent om ham. Han har Hjemmets Sans. Han gør kun lidt Ulejlighed. Men de andre! Ikke kan en af dem blunde en halv Time paa sin Divan, uden at alle Puderne tilligemed Cigaraske efterlades paa Gulvet. Dagens Aviser ligger paa Cigarbordet hulter til bulter oven-paa hinanden, med Vrangen udad. Inde i hans Soveværelse hænger der et Par Benklæder paa hver af Kakkelovns-gesimsens Spidser og en Frakke paa Nøglen til Klædeskabet! Det store Vandfad staar fuldt af brugt Vand. Det skal mangen Gang den lille halvvoksne Morgenpige staa med, skæv og krum af Anstrengelse, og hælde i Toiletspanden, mens Skabningens stærke Herre, frisk og sund, fuld af ubrugte Kræfter, gaar hen i Gymnastiksalen for at gøre „Mullers System" og faa Lemmerne rørte. Mangen Mand har, baade gennem sin Natur og Opdragelse, en venlig, hjælpsom Følelse for Hjemmets Vel og yder ganske uvilkaarligt et stort Bidrag til dets Skønhed og Hygge. — Men de andre — jeg tror, de kan godt lære noget. Lukker Pebersvenden Bogen? Siger han: „Nej, ved De hvad, Fru Constantin! Behold Deres Bog!" Jeg beder, læg den ikke bort. Tænk lidt over, hvad jeg har sagt. Jeg kommer ikke tilbage til det. Jeg er færdig med min lille Moralprædiken. | ||
Forord 3
Kaad om Tingenes Anbringelse i smaa Rum 4 Lidt Haandelag 5 Kogning i Aviser 6 Indkøb af Urtekramvarer 6 Hvor gør man Indkøb af Kød, Fisk og Urter 7 Recepter til Madlavning 8 Kog til to Gange med det samme 9 Mælkemad 9 Søde Supper 11 Æggesødsupper 12 Kold Formad 13 En daglig fransk Suppe, som udgør hele Middagen 13 Grønsupper 14 Sauces 15 Fisk 16 Stegning af Fisk 18 Tillæg til Fisk 18-21 Boller 22 Kogt Kød 22 Kapitel om Stegning 23 Stegning af Kød i Gryde 23 Behandling af Fugle 25 Side Forskellige Kødretter 26 Stegning i Pande 29—34 Halvvegetariske Efterretter 34—38 Grøntsager 38 Stuvning af Grøntsager til Efterret og Supper 39—41 Grøntsupper 41 Dessert 41—44 Kompot 44 Salater 45 Paalæg 46 Lidt Syltning 47 Køkkentøjs og Grydernes Rengøring — Opvask 48 Lidt Vask for de unge Damer 50 Forslag til nogle Spisesedler 51 Sommermiddage 51—56 Vintermiddage 56—58 Kaffe, The og Chokolade 58 Hermetiske, henkogte Ting 59 Fremmede til Middag 59 The for 6 Personer Vinteraften 60 Finere Aftenarrangement for 6 Personer 61 Større Modtagelse 61 Side Aal 19 Alliancesyltetøj 47 Arme Riddere 37 Blodpølser eller Budding 33 Boller i Selleri 29 Brødsuppe 13 Side Byggrynsgrød og Vælling 10 Byggrynsvandgrød 11 Bøf, engelsk, fransk med Tomat Hakkebøf 30—31 Daglig fransk Suppe, hele Middagen 13 Duer, stegt 23 Faarekød, italiensk 28 Fisk 17 Fiskeboller med Selleri 21 Fiskefars, Frikadeller 21 Fiskeret, blandet 22 Frugtsalat 44 Gedde 19 Gulerødder 40 Helleflynder 20 Hoftrifli 43 Hornfisk 20 Høne, kogt 22 Imiteret And 34 Jordskokker 40 Kalvekarbonade, hel og hakket 31—32 Svinekarbonade, hakket 32 Kalveryg, stegt 23 Kartoffelsalat 39 Kartoffelsuppe 14 Kartofler, brunede, stuvede som Mos, Frikadeller 38 Kernemælkspandekager 36 Klare Saftsupper 12 Kløverbygsødsuppe 12 Knudekaal 41 Koldskaal 13 Kold Kernemælk 13 Kompot 44 Kyllinger 23 Laks 19 Lammekølle, kogt 22 Lever, stegt 32 Linser med bagt Brød, Løg og Æg 35 Macaroni 40 Makrel 20 Medisterpølser 29 Mælke Havregrød og Vælling 10 Mælk, oplagt 13 Omelet af Æg 37 Pandekager, fine 37 Plukfisk med Kartofler ____ 21 Plukfisk med Ris 20 Rhabarbergrød 43 Risengrynsklatter 37 Risenvandgrød 11 Risgrød og Vælling 10 Rismelsgrød og Vælling 10 Risotto 35 Ruskomsnusk 33 Ryper 23 Rødgrød 43 Rødspætter 19 Røræg 37 Saftgélé 41 Sago vælling 11 Salater, forskellige ---- 45—46 Salte Kødpølser 29 Saltet Svinebov 22 Sauces 15 Sellerier 40 Semoulegrynssødsuppe 12 Semoulegrød og Vælling 10 Sild 19 Skipperkaal 28 Spegesild, russiske Sild ---- 21 Spejlæg med Purrer 36 Stegning af Fisk 18 Stegt Flæsk 34 Svesketærte, nem 43 Svenske Kødboller 33 Svinenyrer 32 Svinesteg, lille, stegt 23 Tillæg til Fisk 18 Tomatmos med Spejlæg, med Ost, med stegt Flæsk 34—35 Vaniliecréme 42 Vestindisk Karryret 28 Æblegrød 44 Æblekage 44 Æggekage med Flæsk, med Brød 36 Æggemælk 11 Æggesødsupper 12 Æggeøl 11 Ærter, gr med Flæsk 35 Ærter, gule 15 Ølgelé 42 Øllebrød 12 | ||