Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Ven med vægten | ||
Forfatter: | Algreen, Else; Nørgaard, Lise; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1967 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Gyldendal | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1969; | ||
Sider: | 139 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | kur; diæt; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 20,55 | ||
En opsang til indledning
Denne bog er for de mennesker, der udmærket ved, de er blevet tykke af at spise for meget, og hader hvert gram af deres overvægt. Den er tænkt som en afvænningskur for små og store spisenarkomaner, som ønsker at blive herrer over deres appetit. Kuren består både af spiseplaner og en verbal chokbe- behandling, som De ikke skal springe over. For det er nemlig den, der skal stabilisere slankerens forsætter, uden hvilke en kur slet ikke kan gennemføres. Det er så svært at få venner og bekendte til at sige sandheden til den tykke - derfor ta-ger vi fat, hvor omgivelserne svigter, og tolker uden omsvøb, hvad andre tænker. Det er altså ikke nogen venlig bog. Den er fuld af ufor- skammetheder, taktløsheder og ukærlige bemærkninger om Deres fedme. Den berøver Dem alle illusioner om, at ver-den ikke lægger mærke til, at De vejer for meget, så længe overvægten hænger på Dem i guirlander. Så hvis De er en nærtagende sjæl, der foretrækker at for-blive tyk fremfor at høre alle disse grove sandheder, skal De endelig lægge bogen fra Dem med det samme og over- give den til en anden værdigt trængende, der vil ofre mere for at komme af med pundene. Holder De derimod ved, kan det godt være, at De vil hade bogens forfattere i be-gyndelsen af processen, men senere vil De komme til at el- ske os, efterhånden som De bliver stadig bedre venner med deres vægt. Men De skal endelig ikke læse bogen, hvis De er godt tilfreds med Deres overvægt og ikke har spor imod, at Deres tøj strammer, og Deres ægtefælle hver dag betaget spørger om alt dette virkelig tilhører ham eller hende. I så fald e det slet ikke vores opgave at blande os, og vi beder De oven i købet meget undskylde, at vi har ulejliget Dem s langt som hertil. Bogen angår heller ikke de mennesker, der er blevet overvægtige af andre årsager end netop spiseri. Ligger de en sygdom til grund for den stadige vægtforøgelse, så er de ikke et anliggende mellem læseren og bogens forfattere, men mellem patienten og en læge. Af hensyn til sådanne even tuelle læsere gentager vi for en sikkerheds skyld, at denne bog udelukkende er beregnet for folk, der har lagt pund på pund, fordi de spiser for meget eller spiser forkert. Lang de fleste tyksakker iblandt os hører til denne gruppe. Men er De i tvivl for Deres eget vedkommende, så tal først med lægen. Har De hans ord for, at De ikke fejler noget - ud over at De er for tyk - så kan De roligt gå i gang. Og så vil resultatet af den kur, bogen byder Dem, bevirke, at De i løbet af et par uger vil føle Dem yngre, sundere, kønnere, lettere og gladere. | ||
Abrikoskompot 70 Agurkesalat 105 Agurkesalat, tyrkisk 85 Ananasgelé med
jordbær 117 Appelsinmælk 122 Biksemad, skånsk 106 Birkehusets hønsegryde 108 Blomkål, farseret 108 Blomkålsragout 82 Blomkålssalat, rå 66, 92 Blomkålssuppe 69 Bornholmeræg 68 Bøf i folie 71 Champignonsovs 100 Citrongelé med hindbær 93 Cumberlandsauce 77 Djævlebøf 64, 122 Due, sprængt 117 Farserede porrer 84 Farseret blomkål 108 Fars med hvidkål og tomater 93 Fastesuppe, fransk 84 Fedt 40 Fiskebolle-mix 93 Fiskebudding med fynsk agurke-tomatsovs 99 Floridasalat 100 Foliestegt bøf 71 Foliestegt lever 63 Foliestegt sild 92 Franske ærter 94 Fransk fastesuppe 84 Frugtmælk 101 Frugtsalat 92 Frugtsalat i sherrymarinade 86 Gourmandens hornfisk 85 Grapejuice-gelé 78 Gratinerede torskefileter 58 Gratineret hornfisk 107 Gratineret kyllingelever 57 Gratineret tunge 78 Grillstegt kylling 65 Grønsager, marinerede 106 Grønsagspic 114 Grønsagssuppe med bønner 121 Gulerodsrasp 123 Hakkebøf, tørstegt 54 Hakkekarbonade, tørstegt 100 Hamburgerryg med grønsager 92 Helstegt oksefilet 101 Hjertegryde 83 Hornfisk, gourmandens 85 Hornfisk, gratineret 107 Hornfisk i gelé 85 Hvidkålssalat 92 Hønsegryde, Birkehusets 108 Italiensk kalvegryde 98 Italiensk suppe 75 Jordbærgrød 84 Jordbærkompot 107 Kalvegryde, italiensk 98 Kalvehalesuppe 123 Kalveskank 58 Kalveskank, kogt 90 Kalvesylte 58 Kalv i karry-kål 77 Karry-kalv, Lises 114 Kartoffelsalat, kold go, 106 Kineser-fisk 76 Kogt kalveskank go Kogt, marineret makrel 116 Kogt torsk 70 Kold kartoffelsalat 90, 106 Kold kødsalat 124 Krydret stikkelsbærkompot 124 Kulhydrat 41 Kyllingelever, gratineret 57 Kylling, grillstegt 65 Kyllingesalat 69 Kærnemælkskoldskål 61, 76 Kødsalat, kold 124 Lever f loren tine 107 Lever, foliestegt 63 Levergullasch 115 Leverpostej, mager 76 Leverragout 6g Leverschnitzel gi Lises karry-kalv 114 Løgsuppe 63 Mager leverpostej 76 Marinerede grønsager 106 Marinerede muslinger 63 Marineret makrel, kogt 116 Muslinger, marinerede 63 Muslingesalat 58 Mørbrad, sprængt 71 Nyreragout 6g Oksefilet, helstegt 101 Omelet 83 Oste-blomkålssalat 123 Ostebrød 91 Ostesovs 108 Picnic-lever 101 Pikant tomatsovs 84 Porrer, farserede 84 Protein 43 Rødspætte, ungkarlens 64 Røræg 81 Rå blomkålssalat 66, 92 Råkost 112, 123 Råkostsalat 100,115 Sherrymarinade, frugtsalat 86 Sildecocktail 109 Sild i folie 92 Skånsk biksemad 106 Solbærkompot 114 Solskinsdrik 123 Sommerhus-lever 125 Sommersalat 100 Sommersuppe 99 Spansk tomatsuppe 116 Spidskålsgryde 115 Spinatpie 70 Spinatsuppe med skankekød 91 Sprængt due 117 Sprængt mørbrad 71 Stegte æbler 77 Stikkelsbærkompot, krydret 111 Stikkelsbærsovs 121 Suppe, italiensk 75 Tallerken-fisk 123 Tomatbiks 100 Tomatbouillon 57,91 Tomatgelé 101 Tomatsalat 86 Tomatsovs, pikant 84 Tomatsuppe, spansk 116 Torsk, kogt 70 Torskefileter, gratinerede 58 Torskerognspie 122 Torskerognssalat 117 Torskesalat 67 Trondheimsuppe 70 Tunge, gratineret 78 Tyrkisk agurkesalat 85 Tørstegt hakkebøf 54 Tørstegt hakkekarbonade 100 Ungkarlens rødspætte 64 Wienerschnitzel 86 Vitaminsnaps 64 Yoghurtsalat 122 Ymerkræs 117 Ymermarinade 76 Ymersovs 59, 116 Æbler, stegte 77 Æblerasp 57 Æggehvideomelet 113 Ærter, franske 94 Ærte-ris 98 | ||
Tirsdag:
Nyre eller leverragout (til to dage), 1 istandgjort svine-nyre(ca. 200 g), 1 mellemstort løg, 1 gulerod (ca. 100 g), ca. 50 g champignons, 20 g smør, 1 spsk. mel (10 g), salt, peber, paprika, ca. 1 1/2 dl vand eller skummetmælk, evt. kulør. Skyl den istandgjorte nyre godt og skær den i terninger (biksemadstørrelse). Skær løg, gulerod og champignons i ski-ver og brun de forskellige dele i smørret i stegegryden. Drys krydderier og mel over og spæd med vand og/eller skummet mælk, så det knap står i højde med nyren. Tilsæt even-tuelt kulør og lad retten snurre under låg ved svag varme, til nyren er godt mør, ca. 1/2 time. Kartoffelmos (125 g = ,2-3 spsk.), tillavet med skummetmælk og 5 g smør, spises til. NB. Hvis man ikke er tilhænger af nyre, kan den erstattes med lever. Husk at sætte 50 g abrikoser i blød til onsdag. | ||