Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Julemad, Nytaarsknas. En Vejledning i praktisk Tilrettelæggelse af Julens Forarbejder og Planlæggelse af Selskabeligheden til Jul og Nytaar | ||
Forfatter: | Atlung, Mary; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1938 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Familie Journalen | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1939 | ||
Sider: | 97 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | jul; fest; blad; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | |||
JULEFORBEREDELSER
af KONSULENT MARY ATLUNG Allerede først i December Maaned maa man begynde sine Juleforberedelser, saaledes at man omkring den 10. December kan planlægge Arbejdet i god Tid faa alt det fra Haanden, der kan gøres i Forvejen. Der er adskillige moderne Mennesker, der hvert Aar fortæller efter Julen, at næste Jul vil de ikke have alt det Postyr o. s. v., og naar det kommer til Stykket eller rettere, naar vi nærmer os Julen, gaar de atter i Gang med alt det, som de forrige Aar lovede dem selv og deres Familie, at de ikke mere vilde. Hvorfor siger man nu saadan noget? Jo, simpelthen fordi, der er mange Mennesker, der har en lille Svaghed for at lave alt i sidste Øjeblik og synes, at det er morsomt. Resultatet bliver som oftest, at de ikke opnaar saa fint et Resultat, som de kunde med de samme Midler og den samme Energi, naar blot Arbejdet var tilstrækkeligt tilrettelagt, eller at Husets Frue er saa dødtræt Juleaften, at hverken hun eller hendes Familie faar nogen rigtig Glæde endsige Julestemning i denne Aarets skønneste Højtid og Familiefest. Og selv den mest inkarnerede Hader af Familiefester, af større „Børnekomsammen" etc. bliver glad og bevæget, naar det hele gaar i den Gænge, der kalder Minderne om Ens egen Barndom, om Familie, Slægt og Venner frem. Og det er godt det samme. Alle Mennesker trænger til at feste, trænger til at Familiefølelse, glade Minder, hjertelige Ord og Tanker kommer frem paa Overfladen og for nogle faa Timer spreder Lykke og Hjertevarme i Sindet. Men for at alt dette kan opnaaes, er det ikke nok, at Husets Frue slider i det, arbejder for hele Familien o. s. v., ingen af Familien nyder dog Julens Glæder, naar de ved, naar de kan mærke, at det er paa Bekostning af Mors Kræfter. Og derfor er det i Virkeligheden af overordentlig stor Betydning, at hele Arbejdet, alle Juleforberedelserne træffes i god Tid, at alle Diskussioner om. Julegaver og Julefest, Familiekomsammen og andre meget vigtige Emner bliver debatteret i god Tid, Rammerne fastlagte og de forberedende Øvelser begyndt. | ||
JULEFORBEREDELSER 5-8
Hvad kan man paa Forhaand fastlægge 7 Julen begynder tidligt 8 Indkøbsliste 8 JULEBAGNINGEN 9—17 Hvornaar bager vi 9 Indkøb til Bagningen 10 Julens Kager til Dessert og Visitter 12 Bageopskrifter 9 Appelsinkage 13 Aux petit four 16 Brune Kager 11 Chokoladehjerter 6 Chokoladesmørcreme 15 Dessertkager 11 Empirekranse 11 Side Frugtkager 17 Glasur 15 Hasselnødcreme 15 Hasselnødkage 6 Honninghjerter 6 Julens Lagkage 12 Julekage, billig 10 Julekage, fin 9 Julekage med Lys 12 Juletærte 12 Klejner 11 Knækglasur 15 Kransekageglasur 15 Lagkage med Is 13 Makronkonfekt 1<5 Marcipankage 16 Mokkacreme 15 Norske Skiver 11 Nougatcreme 15 Pistaciekager 14 Sammenlagt Tærte med Smørcreme 14 Smørcreme med Variationer 14 Tysk Bagværk 14 Valnøddekage 13 Vanillesmørcreme 15 Visitkager 16 Vrøvl paa en anden Facon 17 JULEKNAS 18—21 Konfekten laves 8 Dage før Jul 18 Nye Kageformer 26 Konfekt og Knas Opskrifter 19 Abricosmarmelade 20 Brændte Mandler 19 Citronkonfekt 19 Cremekonfekt 19 Kokusboller 19 Marcipan 20 Marcipandessert 20 Morseller 20 Nougat, haard 19 Overtrækschokolade 20 Trøfler 19 BORDDÆKNING 22—26 Bord med Lys 22 Børnenes Bord 23 Brug Farver 24 Forslag til Bordpynt 25 JULEMADEN 27—47 Bestillingsseddel og Indkøbsliste til Julemaden 27 Den traditionelle Julemiddag 28 Risengrød med sødet 01 Sprængt And Paddehatte Den moderne Julemiddag 28 En Pølsemad Champignonsuppe Farseret Kalkun Frossen Fløde med Annanas En Julemiddag for to 29 Hummergelé med Bræddestabel Julekoteletter med Julesalat Skjulte Æbler En Julefrokost med Traditionernes Præg 30 Rosenkaalsgratin med Tomatsmør „Gaasekoteletter" Vildtsalat Sprælske Sardiner Kaffe med Tarteletter med glasserede Frugter og Flødeskum Ugen efter Jul 32 Nytaarsaftensdag 32 Praktiske Vink til Hverdags- og Festmiddage efter Jul 33 Nytaarsaften 37 Nytaars og Familiefest falder sammen 39 Aspargessuppe Kold Fiskeanretning Oksefilet Bernaise Karamelrand Nytaarsdag 40- Hors d'æuvre Nytaarsfrokost 41 Mixed-grill Den intime Frokost 42 Østerscocktail Duer en cocotte Hjertekage Familiemiddag Nytaarsdag 42 Oksehalesuppe Kogt Pighvar Dyreryg Vin-Gelé med Cremesauce Fest for smaa Penge 43 Koldt Bord og Vol-au-vent med Høns i Asparges En Sildefrokost 44 Spegesild med ovnstegte Kartofler Indbagte Gaffelbitar Engelsk Anretning Ostestænger Frokost, der smager af Jul 45 Glaseret Hamburgerryg Roxy-postejer Høns a la Marengo Pyramide Frokost ved Nat 46 Sandwiches Let lille Helligdagsfrokost 46 Grape-Frugt Maskeret Blomkaal med Banan og Bacon Tomatblomst Lad Kabaretfadet vandre 47 Kabaret Gratin Kalvebrisler Han, Hun og Veninden 47 Tarteletter med Grøntsager og Tunge og kold Anretning OM VINEN 48 GAMLE PUNCHEOPSKRIFTER 49 HVAD SKAL JEG SAA GØRE? 50—55 Nogle smaa praktiske Vink, naar man har glemt — eller ikke har kunnet faa Bagningen 50 Julekonfekten 52 Julemaden 52 Der kommer en Regnskabets Dag 54 Gasbageform 55 JULEMAD I ANDRE LANDE 56 Tyskland 56 Gebratene Ganz 56 Gefüllter Gänzehals 57 Blaue Carpen 57 England 57 Roast Turkey 58 Cranberry-Sauce 58 Plum-Pudding 58 Brandy-Butter 58 Mince-Meat 59 Frankrig 59 Dinde rotie med Trøffelfars 59 Dinde rotie med"Kastanjefyld 60 Boudin-Blanch 60 Buche de Noel 60 MORSOMT SMØRREBRØD 61—71 Meget morsomt Smørrebrød 61 Variationerne er ubegrænsede 62 Til lækkersultne Mænd 62 For Damer 63 Raakost 64 Forskelligt Fantasifuldt 64 Smaa Tips til Smøringen 64 Andre Slags Smørrebrød 65 Sandwiches 68 Skilte paa Fadene 71 JULENS BRANDFARE 72—73 Hav altid et Asbesttæppe i Køkkenet 72 Sæt Juletræet i en Balje 72 Skal De slukke Ilden 73 Kalder De Brandvæsenet 73 Husk at imprægnere 73 GAMLE JULELEGE 74 At lege med Ildlinier 74 Den vidunderlige Tallerken 74 Avislæseren 75 Et vildt Dyr 75 En Kæmpenysen 75 Den vandrende Stav 76 Har du set „halte Søren"? 76 At tage Folk ved Næsen 76 De stumme Svar 76 Et Kassetyveri 77 De stumme og de døve 77 Det vidunderlige Brev 77 Stum Vinken 77 Helligtrekongers-Oraklet 78 Det bølgende Hav 78 Papagenolegen 78 Nogle Ideer til Panteindløsning 83 Panteindløsninger uden Kys 84 Hvad skal vi bestille Nytaarsaften 85 En frygtelig Genstand 85 Kort-Oraklet 86 At skrive Ønskesedler 86 BILLEDSIDER Redskaberne til Konfektlavning og til Marcipankagerne 35 Materialerne til den hjemmelavede Konfekt 36 Nogle festlige Anretninger 69—70 Et Par fikse Dessert-Anretninger 79 Den kolde Mad i en smuk og farverig Anretning 80—81 Den rigtige Kabaret- og elegante Osteanretning 82 | ||
Boudin-Blanch (Fransk Medister). Farsen til disse meget fine Pølser laves af lige
Dele Hønsebryst og fersk Spæk, der først hakkes fint og derefter stødes endnu finere i en Morter, hvori der i Forvejen er stødt Løg og Laurbærblad. Farsen krydres med Salt og Peber og reven Muskatnød og røres derefter med Æggehvider og lidt kogt, kold Mælk. Der beregnes fire Hvider til et Kilo Fars. Farsen stoppes i smalle Tarme, der klippes over Portionsvis og Pølserne pocheres først i kogende Vand, inden de brunes i Smør paa en Pande eller paa Grill. I sidste Tilfælde pensles de først med smeltet Smør. Disse Pølser serveres sammen med Blodpølser, og i Reglen faar man Kartoffelmos til, sjældnere usødet Æblemos. | ||