Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Hvorledes bliver jeg slank og hvorledes bevarer jeg min Slankhed: med 135 Opskrifter for ikke fedende Kost samt Ernæringstavler og Vægttabeller | ||
Forfatter: | Ottosen, Carla; Ottosen, Carl; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1937 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | I. Fr. Clausens Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 72 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | diæt; kur; fedme; læge; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 2,5 | ||
At slanke sig paa rette Maade bør være det samme som et rationelt Arbejde for en
højere Sundhedstilstand, et Arbejde for at undgaa alle de Farer, som overdreven Fedme medfører. At disse Farer er til Stede, ses af Livsforsikringsselskabernes Erfaringer, der har medført, at de kun livsforsikrer fede Mennesker mod en efter Erfaringen afpasset Præmie-forhøjelse. Men overdreven Fedme kan ikke blot især paa Grund af Fedthjerte medføre Livsforkortelse, men ogsaa Livsforringelse. De fede faar efter-haanden en nedsat Sundhedstilstand, som gør dem lettere modtagelige for Sygdomsangreb, saaledes er det en Kendsgerning, at de meget oftere angribes af Gigt og Reumatisme end normalt ernærede Mennesker, 3—4 Gange saa ofte. Visse Kræftspecialister har fremhævet, at ogsaa Kræften har større Forkærlighed for de fede. Naar Fedmen dernæst hindrer passende Motion og Bevægelse i fri Luft, betyder det en ringere Sundhedstilstand med nedsat Velbefindende og forringet, nedsat Arbejdsevne og Handlekraft, en Forringelse, som især viser sig paa det aandelige Arbejdes Omraade, med andre Ord: Intelligensen lider, og de lyse Ideer viser sig sjældnere, Energien og Handlekraften tager af. Meget mere kunde siges, hvis Pladsen tillod det, om den Livs-forringelse som overdreven Fedme medfører ved Siden af, at den især i sine højere Former virker alt andet end forskønnende. Vi skal nøjes med at fastslaa, at Erfaringen viser, at den, der ønsker at leve godt og leve et indholdsrigt og lykkeligt Menneskeliv, maa nødvendigvis rationelt bekæmpe en mulig tilstedeværende Tilbøjelighed til Fedme — Slankhed og Sundhed er ufravigelige Betingelser for et rigt Menneskeliv. Derfor: Hold Dem slank og sund! Skodsborg i Oktober 1936. Carl Ottosen. | ||
Forord 3
Hvad er Slankhed? 5 Slankhed er i bedste Forstand Sundhed, Skønhed og Ynde 5 Hvordan bliver man slank? 6 Slankhedens Bevarelse 7 1 Bring ikke tankeløst Deres Sundhed i Fare 7 2 Udfør hver Dag nogle gymnastiske Øvelser 7 3 Gaa hver Dag en Tur i rask Tempo 8 4 Spis den rigtige Mad 8 5 Spis paa den rigtige Maade 8 6 Hold Tarmen i Orden 9 7 Afhold Dem fra skadelige Nydelsesmidler 10 Har De tabt Slankheden? 12 Hvem er slank? 12 Er De slank, opfylder De følgende Krav 13 Hvorledes genvindes Slankheden? 14 Fedmens Aarsager 14 Den affedende Kur 16 Fedmen bør bekæmpes 17 Slankheden genvindes 18 Husk altid paa 18 Kogebog for ikke fedende Kost 19 Forretter 19 Nr 1 Abrikossuppe 19 2 Aspargessuppe 19 3 Aspargessuppe m Æg 19 4 Blomkaalssuppe 20 5 Blomkaalssuppe, passeret20 6 Blomkaalssuppe m Æg 20 Nr 7 Byggrynssødsuppe 20 9 Garrysuppe 21 - 10 Citronsuppe 21 - 11 Grønkaalssuppe 21 - 12 Havregrød 21 - 13 Havresuppe 1 (utillavet) 22 - 14 Havresuppe 2 22 - 15 Havresuppe 3 m Saft 22 - 16 Hvidkaalssuppe 22 - 17 Hyldebærsuppe 1 22 - 18 Hyldebærsuppe 2 23 - 19 Juliennesuppe 23 - 20 Kartoffelsuppe 23 - 23 Kraasesuppe 24 - 22 Kærnemælkskoldskaal 24 - 21 Kæmemælkssuppe 23 - 24 Kørvelsuppe 24 - 25 Norsk Ølsuppe 25 - 26 Porresuppe 25 - 27 Spinatsuppe 25 - 28 Tomatsuppe 25 - 29 Tykmælk25 8 Urtebouillon m Æg20 - 30 Vandgrød26 Efterretter 27 Nr 55 Asparges, naturel 31 - 32 Aspargessoufflé 27 - 63 Baccalao 33 - 56 Blomkaal, naturel 31 - 68 Blomkaalsfrikadeller34 - 33 Blomkaalssoufflé27 - 70 Glutenolabudding 35 - 69 Glutenolafrikadeller34 - 58 Grønærter, naturel 32 - 35 Grønærtesoufflé 28 - 34 Gulerodssoufflé 27 - 59 Gulerødder, naturel 32 - 75 Gullasch36 - 77 Hornfisk, kogt36 - 57 Hvidkaal, naturel 31 - 72 Høns i Peberrod 35 Nr 48 Kalvebøf m Kartofler 30 - 54 Kalvefrikassé 31 - 52 Kalvekød i Garry 30 - 76 Kalvekød, grilleret 36 - 73 Kalvesteg m Rødkaal 35 - 61 Kartofler, bagte 32 - 71 Kødboller 35 - 74 Kyllingesteg 35 - 78 Makrel, kogt 36 - 38 Omelette 28 - 39 Omelette m Asparges 28 - 40 Omelette m Blomkaal 28 - 41 Omelette m Grønærter 29 - 42 Omelette m Tomat 29 - 36 Ostesoufflé 28 - 51 Porrer i Carry m Ris 30 - 49 Rødbedebøf 30 - 79 Rødspætte, kogt 37 - 43 Røræg 29 - 44 Røræg m Asparges 29 - 45 Røræg m Blomkaal 29 - 46 Røræg m Ærter 29 - 66 Selleri, grillerede 34 - 50 Selleribøf 30 - 60 Slikporrer, naturel 32 - 62 Spinat m Æg og Kartofler 32 - 47 Tomatbøf m Kartofler 29 - 37 Tomatsoufflé 28 - 80 Torsk, kogt 37 - 67 Vegetarisk Fiskebudding 34 - 64 Æble-»Flæsk« 33 - 53 Æggefrikassé• 31 - 31 Æggesoufflé 27 - 65 Østerlandsk Linseret 33 Grøntsager m m 38 Nr 81 Kartofler, kogte 38 - 82 Kartofler, stegte 38 - 83 Kartofler, stuvede 38 - 84 Kartoffelmos 39 - 85 Rødkaal 39 - 86 Snittebønner, naturel 39 Nr 87 Surkaal 39 - 88 Voksbønner, naturel 39 40 Garniturer Nr 89 Kødboller 40 - 90 Luftboller 40 - 92 Æggeboller 40 - 91 Æggestand 40 c 41 Saucer Nr 93 Carrysauce 4* 94 Champignonsauce 4* - 95 Hollandaise 41 - 96 Mayonnaise, ikke fedende 42 An 98 Peberrodssauce ^c 99 Persillesauce 42 97 Remoulade 42 - 100 Smør, rørt 42 - 101 Smør, smeltet 42 - 102 Tomatsauce 43 ^ 44 Desserter Nr 103 Bavarois 44 - 104 Blommepie 44 - 111 Blommesalat 46 - 105 Citronfromage 44 - 106 Citrongelé 45 - 110 Efteraarssalat 45 - 109 Flydende Top 45 - 108 Frugt, frisk 45 - 107 Frugtgelé 45 - 112 Sommersalat 46 - 114 Vintersalat 46 - 115 Æblemos 47 - 113 Æbler, stegte 46 - 116 Æblesne 47 - 117 Æbletroldmos 47 Brød48 Paalæg48 Nr 122 Agurkesalat49 - 123 Aspargessalat49 - 124 Blomkaalssalat49 - 135 Gelérand52 Nr 125 Gulerodssalat 50 - 126 Hvidkaalssalat 50 - 128 Italiensk Salat 50 - 134 Kartoffelsalat 51 - 129 Radiser og Æg 50 - 127 Rødkaalssalat 50 - 121 Røræg 49 - 131 »Sildesalat« 51 - 130 Tomatsalat 51 - 132 Æbleringe 51 - 118 Æg, blødkogte 48 - 119 Æg, haardkogte 49 - 120 Æg, poscherede 49 - 133 Æggesalat 51 En Efteraarsuge med ca 1000 Kalorier pr Dag 53 1 Dag (Mandag) 53 2 Dag (Tirsdag) 54 3 Dag (Onsdag) 55 4 Dag (Torsdag) 56 5 Dag (Fredag) 57 6 Dag (Lørdag) 58 7 Dag (Søndag) 59 Ernæringstabel 61—63 Vægt og Legemsmaal for Kvinder og Mænd 64—65 | ||
Nr. 53. ÆGGEFRIKASSE. (1 Person.)
100 gr Ærter, 100 gr Gulerødder, 100 gr Blomkaal, 100 gi Kartofler, 10 gr Smør, 1 Æg, 1 Teskefuld Mel, Salt, 1 Teskefuld hakket Persille. Hele Portionen: 407 Kalorier. De rengjorte og fintskaarne Grøntsager koges møre sammen, dog kommes Kartoflerne først i, naar Gulerødder og Ærter har kogt 10 Minutter, og Blomkaalen, efter at Kartoflerne har kogt 10 Minutter. Derefter tilsættes Melet udrørt i Vand. Smør og Persille kommes i lige før Anretningen. Serveres til det haardkogte, overskaarne Æg. | ||