Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Frugt- og Grøntretter. Bearbejdet for danske Husmødre | ||
Forfatter: | Nietlispach, Frida; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1936 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | Høst & Søns Forlag | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 64 | ||
Oversætter: | Bruun, Birgitte | ||
Stikord: | serie; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 4 | ||
Naar vi nu med dette Bind »Frugt- & Grøntretter« afslutter Husmoderens Bibliotek,
vil vi gerne have Lov til at medgive det Ønsket om, at disse Opskrifter maa kunne bidrage til at indføre rigeligere Anvendelse Aaret rundt af det sunde »Grønfoder«, og hjælpe til at skaffe Afveksling i en ellers maaske lidt for tung Levemaade. Hyppigt møder man den Anskuelse, at Grønsager og Økonomi paa vore Breddegrader er en vanskelig, for ikke at sige umulig Konstellation; det er vort Haab, at denne lille Bog i nogen Grad vil gøre denne Opfattelse til Skamme. Som man vil se, er Opskrifterne ikke, som det sædvanligvis bliver gjort, ordnet gruppevis, men anbragt inden for en Ramme af Aarets 12 Maaneder. Dette er gjort for at befordre den daglige Inspiration, men betyder jo ikke, at Retter, der nævnes f. Eks. i Januar, ikke meget vel kan placeres i Juli og omvendt. I Registret vil man desforuden nemt kunne finde den Ret, man specielt i Øjeblikket søger. Birgitte Bruun. | ||
Abrikosfløde 117
Abrikosris 249 Agurker, bagte 127 — fyldte 126 — kogte 172 Agurker som Grønsagse 172 Agurkesmør 318 Agurker, stegte 106 Allerton Salat 201 Ananas Flødedessert 62 Ananaskoldskaal 336 Ananas-Krans 88 Ananas-Krans med Jordbær 136 Appelsincréme 63 Appelsindessert 61 Appelsinkurvse 284 Appelsin- og Citronskal 291 Appelsinsalat 1 37 — II 288 Appelsinskum 268 Arroz con carne 135 Artiskokker 188 Artiskokbunde, fyldte 224 — med Spinat 189 Aspargessalat 122 Aubergine 173 — Baade 241 — stegt 220 Bagte Agurker 127 — Kartofler I 71 — — II 72 — Kastanier 232 — Tomater med Ris 199 Bananbæger 250 Bananfløde 139 Banankoldskaal 337 Banankompot 65 Bananer, spanske 91 Bananspise 39 Bananer, stegte 271 Béchamélsovs 316 Beignetsdejg 297 Blaabærspise 227 Blandet Gemyse 174 Blegselleri 31 Blegselleri med Ost 32 Blegselleri, stuvet 255 Blegsellerisuppe 275 Blomkaal med Ost 125 Blomkaalsalat 176 Blommerisoller 204 Blommesuppe 273 Blækhatte 216 Brombær 205 Brunede Gulerødder 50 Brunede Ris 80 Brændenældespinat 94a Brødosteomelet 85 Brødsuppe med Tomater 208 Bærfrugt 161 Bønner med Æbler 194 Bønnesalat, italiensk 131 Gantaloupe (Vandmelon) 141 Citronbudding 285 Citron- og Appelsinskal 291 Citronmælk 93 Champignons, Lucullus 215 — Løg og Tomater 165 — Omelet 81 — paa ristet Brød 13 Creolsuppe 251 Dampet, ny Rødkaal 210 Dampede Tomater 217 Den grønne Høj 155 Dild 164 Dybstegning 296 Dybstegte Grønsager 11 — Æbler 267 Endivie som Gemyse 47 Engelsk Æblekage 114 Faar i Kaal 84 Farserede Grønsager 305 — Løg med Spinatsoufflé 128 Farseret Spidskaal 202 Ferskenskum 270 Ferskensuppe 209 Flødeost 308 Forlorne Fiskefileter 25 Franske Kartofler 73 Frokostret, lille, varm 7 Frugt-Cocktail 34 Frugt Diætspise 2 Frugtdrik 335 Frugtsalat 1 206 — II 287 — af tørret Frugt 118 Fyldt grøn Peber 221 — Kaalrabi 69 Fvldte Agurker 126 '— Artiskokbunde 224 — Løg 68 — Tomater (kolde) 132 — — (varme) 198 — ¦— med Asparges 153 — — — Grønsager 197 — — — Løg, Ris og Grønærter 169 — — — Peberrodssalatl32a Fyldte Tomater med Æbler, Peberrod og Nødder 243 Fyldte Æbler 1 207 _ — II 266 Gemyse, blandet 174 Grapefrugt 115 Grapefrugtkurv 284 Græskarmos 257 Græskarpie 74 Græskar som Gemyse 236 Græskarspise 223 Græskarsuppe 252 Grøn, fyldt Peber 221 Grønkaalsbudding 280 Grønsager, dybstegte 11 — i Aspic 171 — - Mayonnaise 175 — med Fløde 306 Grønsagsfrikadeller 166 Grønsagsragout 260 Grøn Sovs 331 Gulerodsbudding, raa 235 Gulerodsmarmelade 348 Gulerods- og Persillerodssalat, raa 263 Gulerods- og Spinatsalat, raa 154 Gulerødder, brunede 50 — hurtig Maade 17 — med Løg 98 — og Kartofler 70 Gule Ærter, vegetariske 261 Gul Ærtesuppe 272 Hamburger Specialitet 244 Havregrynspletter 10 Henkoge Pærer og Æbler 350 Hindbærcréme 183 Hindbærkoldskaal 339 Hjerne »Hindenburg« 110 Hjerter, fyldte med Grønsager 283 Hovedsalat 320 Hvedegrynsboller 78 Hvedegrynsfrikadeller 9 Hvide Bønner 253 Hvidkaal med Ris 20 — — sur Fløde 212 — — Tomat 1 168 — — Tomater II 200 — — Æbler 282 Hyldebærsuppe 67 Indbagte Kirsebær 180 Indbagt Rosenkaal 42 Indbagte Æblerse 267 Italiensk Bønnesalat 131 Javanesisk Risret 49 Jordbærbowle 342 Jordbærkoldskaal 338 Jordbær- og Rabarbermarmelade 347 Jordbær (Portionsanretning) 157 Jordbærskum 158 Jordskokker 258 Jordskokgratin 259 Julesalat med Fløde 277 — og Tomater 57 Julienne Suppe 40 Juniret 144 Jævning til Suppe, Sovs, Stuvning 303 Kaalkroketter 238 Kaalrabi 48 — fyldt 69 — stuvet 18 Kaalrouletter, vegetariske 278 Karrysovs 313 Kartofler, bagte I 71 — — II 72 — dampede 103 franske 73 Kartoffelfrikadeller'''''''''''''' 100 Kartoffelgrønsag 101 Kartoffelkager med Ost 102 Kartoffellagkage 286 Kartofler med Champignons 44 — — Løg og Tomater 95 Kartoffelmosrand 43 Kartoffelpandekager 1 29 — II 30 Kartoffelrouletter 19 Kartoffelsalat 1 145 — II 146 Kartoffelsne 104 Kartoffelsuppe 1 15 — II 66 Kartoffelæblekage 60 Kastanier, bagte 232 — en Casserolle 233 Kastaniekrans 22 Kastanier med Æbler 213 Kastanieragout 58 Kastanier, ristede 45 Kirsebærcréme 179 Kirsebær, indbagte 180 Kirsebærkoldskaal 341 Kirsebærsuppe 1 16 — II 163 Kogte Agurker 172 Kommenkartofler 54 Krystader 298 Kvædekompot 246 Kærnemælkskoldskaal 143 Kærmemælksost 308 Linser, stuvede 52 Løg, fyldte 68 Løgomelet 99 Løse Ris 289 Raa Gulerodsbudding 235 Raa Gulerods- og Spinatsalat 154 — Spinat i sur Fløde 133 — Surkaal med Æbler 82 Raakostsalater 56,57,109,176,200, 201, 242, 262, 263, 282 Raasyltet Ribsgélé 349 Raa Tomatsuppe 185 — Æbler og Gulerødder 6 — Æblekompot 222 Rabarberblade som Spinat 94 Rabarberkompot 87 Rabarbergrød 1 113 — II 138 Rabarbermarmelade 345 Rabarberrosiner 346 Rabarbersnitter 86 Rabarbersuppe 120 Remouladesovs 332 Revet Rugbrødse 143 Ribsgelé, raasyltet 349 Ribslimonade 340 Ris, brunede 80 — løse 289 Risotto 23 Risotto med Grønsager 24 Risret, javanesisk 49 Ristede Kastanier 45 Rosinris 77 Rosenkaal 279 — indbagt 42 — raa 242 Rugmelssuppe 230 Russiske Ærter 274 Rysteribs 181 Ræddike 276 Rødbeder, nye som Grønsag 191 Rød- og Hvidkaalsalat 56 Rødkaal, marineret 83 — med Æbler 211 — nydampet 210 Røræg med Tomat 12 Salatanretning, tyrkisk 159 Salat Kinzi 156 Salatsuppe 162 Saltagurker, tyske 344 Sauerkraut (Surkaal) 343 Set Paulli Gratin 33 Selleribund som Artiskokbund 28 Selleriret 46 Selleri- og Hvidkaalsalat 109 Selleri og Kartofler 76 — med Spinat 107 — paneret med Ost 75 — stegt 27 Skalotter 187 Skidne Æg 293 Skorzonnerødder 239 Maj roer i Sennepsovs 147 — med Kartofler 124 — stuvede 123 Majs med grøn Peber 196 Majskolber 195 Majssoufflé 234 Majsøsters 214 Makaroni med Løg og Æg 4 Makaronirand med Ærter 170 Mandelbudding 116 Marinade 1 321 _ jj 322 — med'Fløde'' ' 324 — — Eddike og Sukker 325 — — Karry 323 — tysk 326 Marineret Rødkaal 83 Mayonnaise 328 — (hurtig Maade) 329 — (uægte) 330 Melon 140 — med Hindbær 182 Mùssli 1 Naturris (upolerede Ris) 97 Nudelrand 112 Ny Slags Morgenmad 3 Nye Rødbeder som Grønsag 191 Ny Spinat med Fløde 152 Ostebeignets 265 Ostebrød 1 59 — II 178 Ostebudding 111 Ostecrème (varm Ret) 134 Ostekage, stor 225 Osterand 8 Ostesnitter 245 Ostesovs 314 Ostestænger 307 Pandekager med Spinat 129 Pandekartofler 51 Paneret Selleri med Ost 75 Panering 295 Pariserkartofler 96 Peber, grøn fyldt 221 Peberrod med Æbler 262 Peberrodssalatse 132a Peberrodssovs 315 Persillesmør 319 Persille, stegt 290 Polenta 203 Pommes frites 55 Porrer med Fløde 53 — stegte 240 Pærer, Bønner og Spæk 244 — og Æbler, henkogte 350 Pærevælling 226 Slikasparges 121 Smørrebrød, vegetarisk 14 Smørsovs 1 310 _ II 311 Snittebønner 192 Solopgang 130 Sovs, grøn 331 Spanske Bananer 91 Speciel Marinade til Raakostsalat 334 Spejlæg i Madeirasovs 292 Spidskaal, farceret 202 Spinat 186 — ny med Fløde 152 — raa i sur Fløde 133 Spinatsoufflé 148 Spinatsuppe 142 Spinattoppe m brunede Gulerødder 149 Stachy 254 Stegt Aubergine 220 Stegte Agurker 106 — Bananer 271 Stegt Persille 290 Stegte Porrer 240 — Selleri 27 — Støvbolde 190 Stikkelsbærspise 160 Stor Ostekage 225 Strandkaal 256 Strandkaalsuppe 275 Stuvede Kaalrabi 18 — Linser 52 — Maj roer 123 Stuvet Blegselleri 255 Stuvning til Grønsager 304 Støvbolde, stegte 190 Suppeasparges, Skrælning af se 144 Suppe Julienne 40 Sur Fløde 299 Surkaal 343 — Kartofler og Flæsk 264 — med Kastanier og Løg 237 — raa, med Æbler 82 Surkaalsalat 281 Surmælkssuppe 300 Surmælksspise 302 Svampe 294 Svampesuppe, brun 92 Sveskekompot 38 Sveskeomelet 248 Tarteletter med frisk Frugt og Flødeskum 137 Tobbington 177 Tomater, bagte med Ris 199 — dampede 217 — fyldte med Asparges 153 — — (kolde) 132 — — (varme) 198 Tomater, fyldte med Grønsager____ 197 _ _ _ Peberrodssalatl32a — — — Ris) Løg og Grønærter 169 — — — Æbler, Peber- rod og Nødder 243 — — — Æggestand 150 — med Kartoffelmos 218 — — Løg 193 — — Spinat 151 Tomatkartofler 26 Tomatsovs 317 Tomatsuppe 1 119 — II 184 — raa 185 Tuttifruttiskaal 229 Tykmælkssuppe 301 Tyrkisk Salatanretning 159 Tysk Flødesovs 333 — Marinade 326 — Salatsovs med Fløde 327 Tyske Saltagurker 344 Tyttebærcreme 228 Urtesalat I 108 — II 219 Urtesovs 312 Uægte Mayonnaise 330 Vandmelon 141 Vegetariske Gule Ærter 261 Vegetariske Kaalrouletter 278 Vindrueskum 269 Vindruesuppe 231 Voksbønner 167 Æblecreme 89 Æblediætspise 1 Æbler, dvbstegte 267 Æbler, fyldte 1 207 — — II 266 Æblekage, engelsk (Pie) 114 Æblekartofler 79 Æblekompot, raa 222 Æbleomelet 1 35 — II 90 Æblepaalæg 5 Æblepeberrod 262 Æblesne 1 36 — II 64 Æblesuppe 41 Æbleæg 247 Æggespise med Spinat 105 Æggestand 309 Ægplante (Aubergine) 173 Ærter, russiske 274 Ærtesuppe, gul 272 Ærtetimbale 21 | ||
100. Kartoffelfrikadeller. 1 kg melede Kartofler, 11 Spsk. Hvedemel, smeltet
Smør, 2—3 Æg, 5 Spsk. reven Ost, Muskatblomme, Salt, Rasp. — De skrællede og snittede Kartofler koges møre i ganske lidt Vand eller Grønsagssuppe, hvorefter de gnides igennem en Sigte og blandes med de øvrige Ingredienser undtagen Æggehviderne, der piskes stive, inden de forsigtigt røres i Farsen. Den formes som Frikadeller, der steges lysebrune. | ||