Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Fru Nora's Kogebog for unge husmødre; daglig og finere madlavning. Bagning, syltning, drikkevarer. Med et tillæg for syge og rekonvalscenter. 570 anvisninger | ||
Forfatter: | Fru Nora; | ||
Pseudonym: | Fru Nora | ||
Årstal: | 1915 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | J. L. Lybecker | ||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | |||
Sider: | 144 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | syge; dyrtid; | ||
Samlet oplag: | 1 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 1,5 | ||
Da jeg for et Par Aar siden udgav min "FRU NORA's HUSHOLDNINGSBOG"
modtoges den med almindelig Sympati, og fra mange Sider hørte jeg udtale:at dette var da endelig en virkelig praktisk Husholdningsbog. Længe havde jeg allerede syslet med Tanken om en Kogebog for unge Husmødre: disse venlige Udtalelser gav mig Lyst til at virkeliggøre min Tanke, og Resultatet foreligger nu her. Formaalet var at yde den unge Husmoder en omhyggelig Vejledning og derfor gøre Anvisningerne i Bogen saa klare og fyldige som vel muligt, og ved Tanken paa min egen Virksomhed som ung Husmoder søge at besvare de forskellige Spørgsmaal, som møder en saadan i Begyndelsen. Selv om den unge Husmoder har "Husassistent", er det af Betydning, at Fruen er nøje inde i Kogekunsten og i givet Tilfælde kan træde til. De forskellige Anvisninger er alle prøvede, de fra det danske Køkken ofte gennem flere Generationer; de fremmede Retter, udenfor det franske Køkken, er efter originale Opskrifter og derfor noget afvigende i Tillavningen fra de, som i "tillempet" eller "fordansket" Skikkelse findes i andre danske Kogebøger. Et lille Tillæg "For Syge og Rekonvalescenter" turde formentlig være til Nytte. Det bemærkes kun, at der i "dyre Tider" selvfølgelig uden Skade kan anvendes mindre Smør og færre Æg. Herhjemme har vi jo hidtil haft saa rigelig Adgang til begge Dele og derfor maaske flottet os vel meget. Til Panering kan godt i Stedet for Æg bruges Fløde eller sød Mælk, og til Stegning kan med Fordel benyttes ukrydret Svinefedt (Blærefedt), der forøvrigt almindeligt anvendes udenfor Danmark, selv af de fineste Kokke. Fru Nora. | ||
Aale-Suppe.......... 10
Aal i Carry.......... 56 - i Gelée.......... 56 - i Roulade........ 56 - , saltet.......... 57 - , stegt........... 57 Aborre............. 57 Abrikos-Kompot.......106 Afbrændt Rødvin......129 Agerhøns i Salmi...... 52 med Kaal .... 52 — , stegte....... 52 Agurke-Salat.........104 Ananas-Fromage......110 Ananas-Is...........115 Anchiovis-Smør....... 74 And............... 47 - i Gelée......... 47 Appelsin-Essens.......129 — -Fromage.....110 — -Is..........115 — -Limonade-Saft. . 111 Arme Riddere........108 Artiskok............ 21 Asier..............133 Asparges............ 21 — -Budding...... 94 — -Suppe ....... 2 Aspic.............. 31 Aubain............. 94 Side Bacon med Spejlæg .... 39 — , stegt med Løg. . . 39 Bagværk............118 Bajerske Pølser....... 39 Bankekød........... 32 Béchamel-Sauce....... 75 Bede.............. 42 Bedekoteletter à l'anglaise 44 Bederyg à l'anglaise .... 44 — stegt som Vildt . 44 Beignets............108 Bekkasin........... 52 Benløse Fugle........ 32 Bergfisk............ 65 Berliner-Pfannkuchen . . . 119 Biksemad........... 81 Biskop.............130 Blaa Baand..........130 Blaabær-Suppe....... 11 Bladselleri.......... 22 blanchere, at......... 31 Blancmanger.........109 Blodbudding......... 94 Blomkaal........... 21 Blomkaals-Budding..... 94 — -Gratin...... 87 — -Suppe ...... 2 Blondekringler........119 Bodfeldske Roer...... 22 Boghvede-Grød....... 16 Bollemælk.......... 18 Boller............. 70 Boller.............119 Bouillon............ 2 Brasen............. 57 Brasiliansk Bis....... 19 Brisler............. 36 Brissel-Gratin........ 87 Brombær...........134 Brune Bønner........ 2 Brune Kager.........120 Brunkaal........... 22 Brunkaals-Suppe...... 2 Brun Ragout......... 81 Brun Sauce.......... 76 Brun Suppe......... 2 Brød, bagt.......... 73 — ristet.......... 73 Brødboller.......... 70 Brødbudding......... 95 Brødfars............ 70 Brød-Suppe.......... 12 Byggryns-Grød....... 16 — -Vælling...... 18 Bækørred........... 58 Bøf å la Mode........ 33 Bøf, engelsk......... 33 fransk.......... 33 Bøf karbonade (tysk Bøf) . 33 Bøf-Postej........... 91 Carry-Suppe......... 3 Champignons-Sauce .... 76 Charlotte af Æbler.....109 Chateaubriant........ 33 Chipolata........... 81 Chokolade..........128 Chokolade-Is.........115 Citron-Essens........130 — -Fromage.......110 - -Is...........115 Citron-Sauce........79 Creme-Sauce......... 80 Dejg til store Postejer . . 91 Dessert.............108 Drikkevarer..........128 Duer.............. 47 Dyre-Ragout......... 82 Dyreryg............ 51 Esdragon-Eddike......134 Fars.............. 70 Fars til Fyld i Kalkuner. 70 — til Postejer...... 70 _ - — ...... 91 Fasan............. 52 Fire Species.........120 Fisk............... 55 Fiskeboller.......... 71 Fiske-Budding........ 95 Fiskefars........... 71 Fiske-Filet.......... 58 — -Gratin......... 88 — -Band.......... 9j — -Suppe, norsk..... 10 Fiskesupper........ 10 Fjerkræ (tamt)........ 46 Flæskesteg.......... 39 Fløde-Peberrod....... 76 — -Sauce......... 76 Flødeskum..........109 Fløjls-Grød.......... 16 Foraars-Suppe........ 4 Forel.............. 58 Forlorne Kyllinger..... 36 Franskbrød..........121 Frikadeller.......... 71 - af Klipfisk . . 71 Frikandeau.......... 36 Frikassé............ 82 Fromager...........109 Frossen Creme.......117 Frugtsaft........... 134 Gaas.............. 48 Gaas, forloren........ 48 — i Gelée......... 48 — i Ragout....... 82 Gaasefedt........... 48 Gaaselever, stegt...... 48 Gaaselever-Postej...... 92 Gedde............. 58 Glasur, hvid Sukker-. ... 118 — , Chokolade-..... 118 Gratin............. 87 Graa Ærter.......... 4 Grisetær............ 40 Græskar............ 135 Grød............. 16 Grøn Langkaal....... 22 Grønkaal........... 4 Grøntsager.......... 20 Grønærter.......... 23 Grønærte-Suppe....... 4 Gulerods-Suppe....... 4 Gule Ærter.......... 5 — , Purée af . . . 23 Gullasch............ 83 Gærpulver.......... 118 Hachis............. 83 — af Vildt....... 83 Hare.............. 51 — , forloren........ 71 Havre-Grød.......... 17 — -Suppe......... 12 Helleflynder......... 59 Helt.............. 60 Hindbær........... 136 — -Eddike...... 136 — -Fromage..... 110 — -Is..........115 — -Kompot......106 Hjerpe............. 53 Hollandsk Sauce...... 76 Horn....... ......120 Hornfisk............ 60 Hoved-Salat.........104 Hummer........... 67 — -Gratin....... 88 — -Salat........105 — -Smør....... 75 — -Suppe....... 11 Hvedebrød m. Bagepulver 121 Hvedekage (Franskbrød) . 121 Hvideroer........... 23 Hvidkaal, farseret..... 23 Hvidkaals-Suppe...... 5 Hvidling............ 60 Hvid Sauce.......... 77 Hyldebær...........136 Hyldebær-Suppe...... 12 Høkogning......... 1 Høns.............. 49 Hønsekød-Suppe...... 5 Hønse-Postej......... 92 Ingefær-Kager........121 Is................114 Is-Punch...........130 Italiensk Salat........105 Jagt-Punch..........130 Jardiniére-Suppe...... 5 Jordbær............136 Jordbær-Fromage......110 Jordbær-Is..........115 Jordskokker......... 24 Julekage............121 Julienne-Suppe....... 5 Jævning, hvid bagt..... 74 — , brun bagt .... 74 Jødekager...........121 Kaaldolma.......... 24 Kaalrabi............ 24 Kabinet-Budding...... 95 Kabliau............ 60 Kaffe..............128 Kaffe-Is............116 Kakao.............129 — -Likør.........130 Kalkun............. 49 Kallun-Suppe........ 6 Kalvebryst, farseret .... 37 — , kogt...... 37 Kalvehjerte.......... 38 Kalvekarbonade....... 38 Kalvekoteletter....... 38 Kalvekød.......... 36 Kalvekød-Postej....... 93 Kalvelever.......... 38 Kalvenyre........... 38 Kalvesteg........... 37 Kalvetunge, grilleret.... 38 Kapers-Sauce........ 77 Kapun............. 50 Karamel-Fromage.....110 Kardinal...........131 Karotter............ 24 Karpe............. 60 Karse.............. 25 Kartoffel-Kroketter..... 25 Kartoffelmos (Kart.-Purée) 25 Kartoffel-Salat........103 — -Suppe . ..... 6 Kartofler........... 25 — , franske...... 25 — , stuvede...... 26 Karudse............ 61 Kastanjer........... 26 Kaviar............. 66 Kernemælks-Suppe..... 12 Kiks, Frokost-........122 Kirsebær...........136 — -Kompot......106 — -Suppe....... 12 Klatter.............111 Klejner............122 Klipfisk............ 65 Klipfiske-Budding..... 96 Koldskaal........... 13 Kompot af tørret Frugt . 107 Kompotter...........106 Kraase-Ragout........ 53 — -Suppe ........ 6 Kramsfugl.......... 53 Krebs............. 67 Krebse-Ragout........ 83 — -Smør......... 75 — -Suppe........ 11 Kringler, smaa.......122 Kroketter........... 89 Krustader........... 89 Kræmmerhuse........122 Kuller............. 61 Kvæder............137 Kyllinger, forlorne..... 36 — , stegte...... 50 Kys...............123 Kød............... 31 Kød-Budding......... 96 Kødfars............ 72 Kørom............. 13 Lage-Agurker........137 Laks.............. 61 Laksørred........... 62 Lam.............. 42 Lammebryst, sprængt... 42 Lammehjerter........ 42 Lammehoved, grilleret. . . 43 Lammekoteletter...... 43 Lammekød, islandsk. ... 43 Lammelever......... 43 Lammesteg.......... 44 legere (liere), at....... 1 Lemon-Squash........131 Lever-Postej......... 93 Likør-Is............116 Linser............. 26 Linser (Linzer).......123 Lobscouse.......... 84 Løg, farserede........ 26 Løg-Sauce........... 77 Maizena-Grød........ 17 Makaroni........... 19 — -Budding..... 96 — -Gratin....... 88 — -Salat........105 Makrel............. 62 Makroner..........123 Mandel-Budding....... 96 — -Fromage......111 Manna-Grød......... 17 Marcipan...........123 Marengs............124 Marinade, kogt....... 51 Marvben............ 34 Marvboller.......... 72 Marv-Budding........ 97 Matjes-Sild.......... 66 Mayonnaise.......... 77 — , forloren ... 77 Medisterpølse........ 40 Melboller........... 72 Morbær............ 138 Moreller............138 Muslinger........... 67 Mælkepunch.........131 Mælkeretter.......... 16 Mørdejg............118 Negus.............131 Nudler............. 19 Nyre-Ragout......... 84 Oksebryst å la Russe ... 34 Oksefilet............ 34 Oksehale-Ragout...... 84 Oksehale-Suppe....... 7 Oksekød........... 32 Oksekød, kogt........ 34 — -Suppe ....... 7 Oksesteg............ 35 Oksetunge........... 35 Omelet.............101 — med Nyrer.....102 — med Skinke .... 102 — med Syltetøj.... 102 — , Schweizer-.....102 — soufflée.......102 Oplagt Mælk......... 18 Opsætning af Fjerkræ. . . 46 Orange-Marmelade.....138 Pandekager..........111 Paradis-Æbler........138 Pebernødder.........124 Peberrods-Sauce...... 78 Perlebønner......... 27 Perlegryns-Vælling..... 18 — -Suppe...... 13 Perleløg............138 Persille............ 27 Pickles.............139 Pighvarre........... 62 Pilav.............. 84 Piroger............ 90 Pistacie-Is...........116 Plukfisk............ 62 Plumbudding........ 97 Plumkage...........124 Plæskener...........124 Pomerans-Likør.......131 Postejer........... 87 Postejer, smaa........ 88 — , store........ 90 Poulard............ 50 Prinsesse-Budding..... 97 Pumpernickel........124 Punch romaine.......132 Pundkage...........124 Pære-Kompot........107 Rabarber-Grød........113 — -Suppe...... 13 Ragouts............ 81 Reineclauder.........139 Reineclaude-Kompot.... 107 Rejer.............. 67 Remoulade-Sauce...... 78 Rensdyrsteg......... 51 Ribbenssteg......... 40 Ribs..............139 Ris (til Carry)........ 19 Risgryns-Suppe....... 13 Rismels-Grød......... 17 Ris-Vælling.......... 18 Roast-Beef.......... 35 Rollmops........... 66 Rombudding......... 98 Rom-Fromage........111 Rosenkaal........... 27 Roulader af Kalvekød. . . 36 Rouletter........... 90 Rugbrøds-Suppe...... 8 Rulle-Aal........... 56 Russisk Fromage......111 — Salat........105 Russiske Ærter....... 27 Rype.............. 53 Rødbeder...........140 Rødgrød............113 Rødkaal............ 27 Rødspætte.......... 63 Rødvin-Sauce........ 80 Røræg.............100 Sago-Suppe, hvid...... 13 — — , rød...... 14 --Vælling......... 18 --01............ 14 Salater............. 104 Salmi.............. 85 Salpicon............ 85 Sandart............ 63 Sandkager, smaa...... 125 Sauce å la Diable ..... 78 — å la Maitre d'Hotel 78 — au vin blanc .... 79 — bearnaise....... 78 — hollandaise..... 76 Saucer............. 74 Saucer til Kød og Fisk 75 Saucer, søde......... 79 Savojkaal........... 28 Selleri, engelsk....... 22 — , fyldt......... 28 — , stegt......... 18 — -Sauce......... 78 — -Suppe......... 8 Semoule-Grød........ 17 Sennep-Sauce........ 79 Sherry-Cobbler....... 132 Silde-Salat.......... 106 — — i Mayonnaise . 106 Sild, marinerede...... 65 — , stegte.......... 63 Skaldyr........... 56 Skildpadde, forloren .... 85 — -Suppe, forloren 8 — -Suppe, ægte . . 7 Skinke, kogt røget..... 40 — med Rødvin .... 40 Skorzonerrødder...... 28 Skrupper........... 63 Slethvarre.......... 63 Sletter............. 64 Slik-Porrer.......... 28 Slobroks-Sild......... 66 Smør.............. 74 Smør, engelsk........ 75 Smør, rørt.......... 74 Smørdejg..........118 Sneppe............. 53 Snittebønner......... 29 Sodakage...........125 Solbær.............140 Soufflée, Citron-.......103 — , Ris-.........103 — , Vanille-......103 Spansk Sauce ........ 76 — Suppe........ 9 Spejlæg............100 — med Madeira-Sky 101 Spidskaal........... 29 Spinat-Budding....... 98 — , stuvet........ 29 Spækning........... 31 Stenbider........... 64 Stikkelsbær..........140 - -Grød......114 Suder............. 64 Sukkerkringler.......126 Suppe Colbert........ 9 — med Marvboller . . 9 — med Bis....... 9 med Sago...... 10 Surkaal............ 29 Sursteg............ 35 Svensk Banko........132 Sveskeblommer.......141 Svinehjerter......... 41 Svinekam........... 41 Svinekoteletter........ 41 Svinekød.......... 39 Svinelever.......... 41 Svinemørbrad i Flødesauce 41 — som Bøf. . 41 Syllebub............132 Sylte.............. 42 Syltning............133 Syrer.............. 29 Søsterkage..........126 Tartar-Sauce......... 79 Tarteletter.......... 90 Taskekrabber........ 68 Te................129 —Is..............116 Tomater............ 29 Tomat-Purée......... 30 — -Sauce......... 79 — tSuppe......... 10 Top-Øllebrød........ 14 Torsk............. 64 Torskerogn, grilleret. ... 65 Tournedos.......... 36 Tunge............. 65 Tutti frutti-Is........116 Tvebakker..........126 Tyske Klumper....... 72 Tyttebær...........141 Vafler.............126 Valnødder...........141 Valske Bønner........ 30 Vandbakkelser........127 Vandfranskbrød.......127 Vandgrød af Byggryn ... 17 — af Bis...... 17 Varmtvandsbad....... 74 — (til syltet Frugt)............133 Welsh Rarebit........ 73 Wienerschnitzel....... 39 Vildand............ 54 Vildt.............. 51 Vildt-Postej.......... 93 Vin-Sauce, engelsk..... 80 — , hvid....... 79 — , pisket...... 80 Voksbønner.......... 30 Vælling........... 18 Æble-Grød..........114 Æblekage...........112 Æble-Kompot........107 Æblemos...........142 Æbleskiver..........112 — , flydende ... 113 Æblesne............113 Æg, forlorne.........100 Æggehvider, piskede. ... 99 Æggekage...........101 Æggekage med Brød ... 101 Æggemælk..........114 Æggepunch..........132 Æggeretter.......... 99 Æggestand..........101 Æggesøbe........... 14 — , norsk ...... 14 Æg, kogte........... 99 Øllebrød............ 15 Østers............. 68 — -Sauce......... 79 For Syge og Rekonvalescenter. Salep.............. 143 Islandsk Mos......... 143 Urte-Te............ 143 Havreslim........... 143 Bygslim............ 143 Rugmelssuppe........144 Risvand............144 Bouillon............144 — med Æg......144 Ægge-Vin...........144 | ||
And i Gelée.
En rengjort og udtaget And parteres, Laar og Vinger afskæres, Bryst og Ryg flækkes hver i 2 Dele. Dette, tilligemed de rensede Kraaser og et Par Kalvefødder sættes over Ilden i Eddike og Vand, halvt af hvert, og dette maa lige dække Anden; tilsættes lidt Salt, et Par Rødder, et Par Laurbærblade, nogle Peberkorn og Kødet af en Citron. Skummes godt. Naar Anden er mør, tages den op og lægges i en Stenkrukke. Fedtet tages af Suppen, som sis, klares og hældes over Anden. Opbevares paa et koldt Sted. | ||