| Almindelighed erkendes Havesagernes hygiejniske Betydning, men til Trods derfor
bruges Frugt og Grøntsager alligevel ikke i den daglige Husholdning nær i den
Udstrækning, som de burde, for ogsaa at faa økonomisk Betydning. Man man naa
dertil, at Frugt og Grønt bliver Nødvendighedsartikler paa Hverdagsbordet, saavel
som Smør og Ost. Først derved vil Havesager kunne produceres i saa stor en
Mængde, at de bliver betydelig billigere til Fordel for Dyrker saavel som Køber.
Erfaringen viser jo overalt, at det betaler sig bedre at fremstille større Mængder
til en mindre Pris, end en mindre Mængde til en forholdsvis højere Pris.
Naar Haveprodukterne endnu ikke bruges som daglige Fødeemner, skyldes det
maaske for en Del Vanskeligheder ved at faa dem sammenpassede med de
sædvanligt benyttede Retter, men det skyldes tillige hyppigt en altfor omstændelig
Tilberedning, der baade fordyrer og forringer de fleste Havesagers Smag og
diætetiske Betydning.
Anvisningerne i „Frugt- og Grøntbogen", der er Erfaringer fra Lærerindeskolens
Husførelse, tager særlig Sigte paa den enkle, praktiske og økonomiske
Anvendelse. Desuden giver Bogen i et Afsnit for sig de vigtigste Hegler for
Tørring, Bienkogning og Syltning af Frugt og Grøntsager. — Efterhaanden som
Andelsfrugterierne vinder frem, vil Konservering af de større Mængder Havesager
jo naturligvis overføres dertil, men for de Husmødre, der har Tid til og Interesse
for selv at opbevare Haveprodukter, tror jeg, Bogens Vejledning kan være til
Nytte. | |