Detaljer |
Indledning |
Indhold |
Opskrift |
Titel: | Børnehavemad, En kostvejledning for børnehaver | ||
Forfatter: | Holme, Ellen; | ||
Pseudonym: | |||
Årstal: | 1966 | ||
Udgivelsessted: | København | ||
Forlag: | |||
Varianttitel: | |||
Genudgivelsesår: | 1969 | ||
Sider: | 68 | ||
Oversætter: | |||
Stikord: | børn; børnehave; institutionsmad; | ||
Samlet oplag: | 2 | ||
Trykkested: | København | ||
Pris i kr: | 3,95 | ||
De fleste mødre har — eller ønsker sig — en halvdagsplads. Og mens mor er væk
er børnene oftest i børnehave. De enlige mødre — der er mange af dem er tvunget til heldagsarbejde og har børnene i heldagsbørnehave. I begge tilfælde har børnehavebarnets mor en travl dag. Hun har sjældent tid til at sætte sig ind i, hvad man helst skal spise, og hun har kun kort tid til indkøb, tilrettelægning og madlavning. Under disse forhold hænder det derfor let, at maden bliver utilstrækkelig. Barnet er mæt og tilsyneladende tilfreds, men savner alligevel et eller andet, måske et vigtigt vitamin, måske et andet næringsstof Og så beder det ofte om slik. Ensidig mad og daglig slik nedsætter efterhånden børnenes modstands- kraft. De bliver nemt syge, forkølede og trætte. Ensidig mad over længere tid spores efterhånden i udseendet. Sundhed, trivsel, harmonisk vækst kræver sund og alsidig mad. Den forståelse for børnenes ernæringsproblemer og den indsats, der gøres i mange børnehaver for at give børnene gode spisevaner, er af meget stor værdi. Med denne reviderede udgave af Kostvejledning for børnehaver håber vi at kunne give børnehaveledere og -lærerinder og økonomaer inspiration til at forrette og evt, udvide det arbejde på „ernæringsfronten", som mange steder er i gang i såvel teori som praksis. Det er håbet, at den måske kunne danne udgangspunkt for en drøftelse mellem børnehavens leder, husmor og lærerinder, så at der kunne opstå et snævert samarbejde, hvor alle tre grupper gør sin indsats: økonomaen ved at følge de fælleslagte madplaner, assistenter og ledere ved at lade børnene synge, tegne og lege sig ind i, hvad der er god mad for store og små. Derfor rummer bogen i denne udgave mange praktiske anvisninger til økonomaen og nogle enkelte sange og tegninger til inspiration for lærerinde- arbejdet Susanne, der lige er fyldt 5 år, og som går i heldagsbørnehave, har været Interesseret medarbejder på både sange og madplaner. ELLEN HOLME. | ||
Forord 5
Madens ernæringsmæssige betydning 6 Moderne tandpleje 14 Slikvisen „Lad mig få en gulerod" 17 Forslag til måltider i børnehaven 19 Forslag til madplaner med opskrifter 25 Skema for middagsretter 39 Eftermiddagsmad 40 Forslag til børnehavens kolonikost 41 Kolonimadplan til 4 uger med opskrifter 43 Køkkentips 62 Mål og vægt 67 side Agurkesalat 29 Appelsin-banansalat 37 Appelsinskum 55 Bayerske pølser m grøn kartoffelsalat 30 Blandet frugtgrød 37 Blomkålssuppe 28 Brændende kærlighed 50 Budding m ribskompot 51 Chokolademousse 59 Efterårsgryde 29 Fiskefad 34 Fisk i fad 52 Fiskefrikadeller 27 Fløderand 49 Forloren hare 32 side Frikadeller 48 Frikassé 35 Frisk frugt m mælk 47 Frugtkoldskål 56 Frugtgrød 29 Frugtsalat 47 Fyldt kalvebryst 49 Grahamssnitter m ost 35 Grønsagsæggekage 37, 47 Grøn salat i flødemarinade med grønsager 28 Grøn salat i flødemarinade med frugt 30 Gulerodsbanansalat 34 Hakkebøf m spinat 60 Hakkekoteletter 34 Hamburgerryg, forloren 57 Hare, forloren 32 Hjertegryde 37 Hjerter, stegte 53 Hollandsk biksemad 59 Hornfisk, stegt 50 Hvid labskovs 36 Indianerragout 54 Irsk stuvning 60 Jordbærgrød 49 Juliennesuppe 34 Kalvebryst, fyldt 49 Kartoffelfrikadeller 36 Kartoffelmos 33 Kartoffelsuppe 31, 57 Kold frugtsuppe 60 Kogte grønsager 54 Kødboller, svenske 46 Kærnemælkskoldskål 48 Levergryde 33 Leverhachis 51, 58 Leverragout 56 Lever, stegt 29 Medisterpølse 51 Omelet 33 Ostesandwiches 32 Ostesnitter og frugt 38 35 Pandekager 48 Rabarbergrød 35 Rabarbersuppe 37 Ris a la mande 57 Risengrød 56 Rysteribs m vanillesovs 54 Råsalat 32 Sild med persille 37 Snitter m røget sild 33 Sommerspaghetti 52 Sommersuppe 55 Spinat m æg, bacon 37 Spinatbudding 47 Spidskålssuppe 52 Stegt fisk m grønsager 31 Stegte hjerter 53 Stegte sild m grøn sovs 35 Stegte sild m tomatsmør 37, 47 Stegt sildemakrel 55 Svenske kødboller 46 Sørøverbøf 25 Tomatbøf 32 Tomatfisk 58 Ymer 33 Æblegrød 31 Æblesuppe 27 | ||
Kartoffelfrikadeller m. gulerod, kålsalat
2 kg kartofler Salt, peber 5 æg 100 g fedtstof 2 spsk. kartoffelmel 2 løg Råsalat, se æble-kålsalat side 34. Skræl kartoflerne, kog dem godt møre, damp dem og rør dem sammen med æg, kartoffelmel og revet løg. Smag mosen til med salt og peber og steg den til frikadeller. Lav salaten, som råsalaten side 34, men brug gulerod i stedet for æble. | ||